Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Talajvizsgálati módszerek
 
Témaindító: cica, idő: Dec 28, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) cica hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata magnetométer építésben? Valami egyszerű dologra gondoltam. A neten találtam egy képet- protonprecessziós magnetométer. Szerintetek ez működőképes? Milyen erősítő kellene konkrétan ennek a megépítéséhez?
Minden értelmes hozzászólást szívesen várok.
A tanyánkat szeretném feltérképezni valójában, hogy mi van, volt a föld alatt. Gondolom a fülhallgató helyett lehet egy mikro-ampermérőt is tenni.
(#) Műszerész válasza cica hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szia!
Egy analóg műszer működtetéséhez egy sima műveleti erősítő is elég
(#) bberti261 hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
hogy működik ez a cucc?
(#) cica válasza Műszerész hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Üdv!
És ez a műveleti erősítő hányszorosan erősítsen?
(#) staci123 válasza cica hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Szia,
nincs tapasztalatom a magnetométer építésben,annak ellenére a mellékelt rajzról az a véleményem hogy csak szemléltetésre jó (vagy arra is szegényes)
Idézet:
„[quote] Szerintetek ez működőképes? Milyen erősítő kellene konkrétan ennek a megépítéséhez? Minden értelmes hozzászólást szívesen várok. A tanyánkat szeretném feltérképezni valójában, hogy mi van, volt a föld alatt.”

Az ábrán látottakból legfeljebb a két üveg tartalma közti különbséget lehet "feltérképezni"...
(#) ha6pc hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Fogalmam sincsen ugyan,hogy a protonprecessziózás hogyan történik (és minek ahhoz desztillált víz), de használhatod a számítógéped hangkártyáját is.
Érdekes dolgokat képes fölrajzolni.
http://www.vlf.it/ oldakon olvasgass hozzá!
Jó játékot!
(#) cica válasza staci123 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Amit még megtudtam ennek a működéséről, hogy a tekercsre 2 vagy 20kHz (már nem emlékszem pontosan) körüli feszültséget kapcsolnak. Gondolom ezt a vezérlés ábrázolnák azok a kapcsolók. Állítólag működik egy üveggel is, de ha van egy másik, azzal valami zavart ki lehet zárni.
(#) kobold válasza cica hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Wiki-n is van erről némi leírás (link), onnan kiindulva találtam egy komplett projektet, gyakorlatilag teljes leírással, számításokkal, tanácsokkal: házi készítésű PPM. Kicsit lassan töltődik le.
(#) l48 hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Nekem van egy régebbi gyári készülékem, egy kézimüszer. Kiváncsiságból most szétszedtem. 1db MC 1776 ic és 8db tranzisztor. 1db bébielemről müködik, 2 méréshatár, mindkettő egymástól függetlenül nullázható.Néhány órás munkával visszafejthető lenne a rajz. Egy fazékmagos oszcillátor és a mutatós müszer teszi kicsit macerássá az utánépítést. Az érzékelő elem valószinű egy analóg kimenetű hall generátor ic ami a fejben van és nem szerelhető csak baltával. Vagy 10 éve is van, hogy a kertemben végigmásztam vele, eseménytelen volt. Amennyiben érdekes lehet lefotózom. Idő hiányában a visszarajzolásra nem vállalkozom, de ha van rá vállalkozó a rajzolás idejére átadom.
(#) cica válasza l48 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Ez nyáklapon van? Ha igen, akkor örülnék a képeknek! Jó lenne az aljáról is egy kép, meg a beültetet oldaláról is. Hogy legalább lássam, hol van ellenállás,...Hátha ez alapján meg lehetne tudni a kapcsolási rajzát. Na meg jó lenne az IC-k neve. A többit ki lehet számolni.
(#) cica válasza l48 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
bocs, a tranzisztorok nevére gondoltam... (Telefonról netezek, így körülményesebb). A fazékmagos részről is tudnál információt?
(#) lorylaci válasza cica hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nagyban hasonílt egy NMR-hez, Vegyészként gyakran mérek NMR-rel, persze annak szupravezető mágnese van, és többszáz MHz körül működik.
Ennek a cuccnak a működése:
- egy nagy tekrecsre egyenáramot kapcsolnak, így létrehoznak egy mágneses teret. Az erős mágneses téreben a vízben lévő hidrogénatommagok mágnes spinje részben berendeződik a tér irányára.
- amikor kikapcsolják az egyenáramot, a magok kezdenek visszarendeződni, és a többletenergiát rádióhullámok formájában kisugározzák: a kisugrázott frekvencia függ a mágneses tértől: F=const*B, ahol a konstans 0,042576 Hz/Tesla. (protonra)
- Mivel a környezetnek is van mágneses tere a frekvenciát kicsit eltolja, és így mondjuk ha egy bazi nagy vastömb van a kerted alatt, akkor megváltozhat a frekvencia annyira, hogy meghallod.
A wikipediás cikk szerint 0,1nTesla eltéréseket lehet mérni, ehhez meg kell valósítanod, hogy a tekercsekben folyó áram ne változzon (különben az általuk keletett mágneses tér is változik, és nő a hibád).
Hacsak nincs nagyon jó füled, akkor a fülhallható helyett érdemes egy digitális frekvenciaszámlálót alkalmazni.
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 25, 2021 / 1
 
Üdv mindenkinek!
Egy különös témát indítanék. Ezt a bizonyos karottázs műszert földbe mélyített furatok szelvényezésére használják, segítségével feltérképezhető hogy milyen rétegek vannak és tartalmaznak e pl vizet. Ahogy elnézem elég nagy titok övezi ezt a témát hiszen a neten jóformán csak ilyen jellegű méréssel foglalkozó cégek honlapjait találom és eladó műszert is csak 1db ot lattam ami nagy valószínűséggel a képek alapján házi építésű de igényesen kivitelezett darab igen jó áron. Véleményem szerint a talaj fajlagos ellenállását méri és ez segít következtetni a szondát körülvevő közegre. Jó lenne pontosan ismerni az elvet ami alapján működik vagy esetleg amennyiben nem eszement dolog akár építeni is egyet de ameddig azt sem tudom pontosan hogyan működik ez nem kivitelezhető. Másodállásban vízkútfúró vagyok és néhány esetben nagy segítség lenne egy ilyen műszer. Ha bárki rendelkezik információval az kérem ne tartsa magában. *** Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Gafly válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Nem is karottázsnak mondják.
De kihivásnak jó.
(#) Marty McFly válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Én eddig ilyen néven hallottam hogy emlegetik. Van pontosabb megnevezése?
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 25, 2021 /
 
Kedves fórumtárs aki jelentetted a bejegyzésem és kérted hogy kurtítsák meg!

1. Gyanítom azért tartottad szükségesnek mert a kért információt üzleti titoknak tartod és te a birtokában is vagy.
2. Nem a nagy köz előtt hanem privát üzenetben akartam tárgyalni róla pontosan azért hogy a félve őrzött információd ne legyen bárki számára elérhető és nem is ingyen kértem!
3. Csak egy példányban szeretném megépíteni saját használatra és nem szeretnék konkurens gyártóként megjelenni a piacon.
4. Tekintve hogy ilyen szinten van titkolva az információ azt látom hogy nem lehetetlen a műszer házilagos megépítése, talán az egyetlen nehézség a szükséges információk beszerzése.
5. Ez nem ipari kémkedés és nem is lopás hanem üzleti ajánlat ami továbbra is áll amennyiben úgy gondolod mégis köthetünk alkut kérlek keress privátban!
(#) Marty McFly válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Egy másik témát nyitottam onnan tették át a bejegyzésem ezért tünhet furcsának a bejegyzésem eleje.
(#) Gafly válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Karotázs, egy "T"-vel. Angol megfelelőjét nem találtam meg, lehet hogy ez valami gyűjtőfogalom, mint a földmérő műszer, ami lehet GPS, teodolid, stb...

Lehet ha meglenne a megfelelő kifejezés, akkor angol nyelvterületről nagyobbat lehetne meriteni...
(#) Hutty válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Csak 1 t-vel, karotázs.

Elég komoly szonda volt, 1,5-2 méter hosszú és >> mélyfúrásnál << használták ( több 100 méter, volt hogy ezer is). Három kar volt az alján behúzva, amit a furat mélyén kioldottak és rugók feszítették a falhoz. Utána egyenletes sebességgel húzták fel, az adatokat rögzítve. A papucsokon két érintkezővel a felületi ellenállást, a karok között a folyadék ellenállását tudták mérni.
Komoly innováció volt akkoriban az ELGI-ben, 80-as évek, mert a szovjet és amerikai konkurencia is figyelt minket.
Tehát a módszer amit használtak kis talajközeli fúrásokban használhatatlan, ott a magfúrást használták.
(#) Marty McFly válasza Hutty hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Egy kolega egy ilyen a képeken latható nem túl bonyolult műszerrel szokott mérni 10-100m közti mélységekben. Elmondása alapján működik a berendezés. A működését nem tudja de ellenállás értéket olvas le és ebből tud következtetni. Én valami ilyesmire gondoltam. A szonda műanyag ( dolomit) ból van és két "érintkező" van rajta illetve egy harmadik is helyet kapott kicsivel fentebb a vezetéken.
(#) Marty McFly válasza Hutty hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Itt egy másik példány ezt 130m mélységig ajánlják. Nagyon hasonló a szonda elrendezése a kolegáéhoz gondolom a működési elv is azonos.
(#) Hutty válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
A műanyag az danamid, a dolomit -> ásvány, kb. mészkő.

Nekem ennyi infóm volt a szondáról, amit az ELGI-ben gyártottak. 85-ben felszámolták az osztályt, minket szélnek eresztettek.
(#) Gafly válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Kezdem elvesziteni a fonalat.
Akkor most Dolomit, vagy Danamid?
(#) Marty McFly válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Felénk esztergályosok dolomitnak hívják sárga szinű műanyag amiből siklócsapágyat szoktak gyártani. Tudom hogy van dolomit mint ásvány de ez nem az a dolomit.
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Lemásolod a szondát a vezetékekre pedig egy ellenállásmérőt, pl. multimétert akasztasz.
(#) Marty McFly válasza Bakman hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Ilyen egyszerű lenne az egész? Mivel 3 érintkező van ezért 3 pont között is tudok mérni egyidejűleg. Valami trükk még biztosan van szerintem mert földelési ellenállást sem sima multiméterrel mérünk.
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 25, 2021 /
 
Annyi új infóm van még hogy egy földelőszonda is van a készülékhez amit a talaj felszínén telepítenek. Hasonló lehet ez a földelési ellenállás méréshez.
(#) erbe válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Vannak, akik nem figyelnek oda kémia, fizika, de még földrajz órán sem. Azoknak mindegy.
Poliamid > Danamid márkanév = műanyag.
Dolomit (Dolomitok - Olaszország) Részben magnéziumkarbonátból áll.
(#) Marty McFly válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Én mindig csodálkoztam hogy miért hívják úgy mint egy ásványt mert az első perctől kezdve tudtam hogy van ilyen ásvány is dehát vannak többértelmű szavak na. De a lényeg hogy a mérés elmélete még nem körvonalazódik arra fordítsuk a kapacitást a szonda anyaga egyenlőre itt most mellékes. Mindenesetre köszönöm a felvilágosítást és elnézést kérek a szakszerűtlen megfogalmazásért!
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Hello! Esetleg..
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem