Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Talajvizsgálati módszerek
 
Témaindító: cica, idő: Dec 28, 2010
Lapozás: OK   2 / 2
(#) bbalazs_ válasza Gafly hozzászólására (») Okt 26, 2021 / 2
 
Carottage. Franciául magfúrás.
(#) Gafly válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Köszönöm, igy már érthető, az is hogy miért mondják néha kettő "t"-vel.
Angolul meg core drilling/diamond drilling.
És mindjárt itt van a kollégának kis olvasnivaló, különös tekintettel a (6-os) függelékekre.

Mellesleg lehet érdemes lenne az öblitőviz vezetőképességét mérni. Az talán egyszerű, és lehet mond is valamit hozzáértőknek.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2021
(#) erbe válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Én leragadtam a répánál.
(#) Marty McFly válasza Gafly hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Tanulmányozom az olvasmányt Az öblítővízből (fúróiszap) rengeteg információ nyerhető ki de van egy nagy hátránya mégpedig az hogy minél mélyebb a furat annál nagyobb késéssel tér vissza a felszínre és az összetétele sem alakul lineárisan az éppen fúrt közeggel mivel a fentebbi rétegek is belekavarodnak menet közben. A szonda azért jó megoldás mert pontosan ismerhető a mélység ahol a mérést végezzük és egyenesen felfelé mozgatva egy komplett szelvényt készíthetünk amit aztán lehet elemezgetni.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2021
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 26, 2021 /
 
Gafly kolega gondolatébresztője alapján találtam is egy érdekes ábrát. Úgy tűnik áll egy adótekercsből alul amit egy oszcillátor jelével gerjeszt és valamiféle áramhurok alakul ki a környezetében az adó és a vevő tekercs között félúton ami befolyásolja a vevő tekercsen gerjesztett jelet. Mivel az áram hurok a környezetében lévő talajban jön létre így a talaj fajtájának függvénye a befolyasolás mértéke. Már csak a fentebb elhelyezett harmadik tekercs funkcióját kell kideríteni és kezd összeállni a kép.

fig368.jpg
    
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Szerintem itt mintha beszélne a harmadik tekercsről is de kicsit túlmutat az angol tudásomon.
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 7, 2022 /
 
Hozzám került egy ilyen műszer és teljesen kiakaszt hogy nem tudom milyen elv alapján mérek. Elképesztő milyen titok övezi ezt a szerkezetet. Az áramkörök műgyantába öntve. A kép közepén látható kocka lehet a főáramkör amiből néhány kivezetés ismert. A műgyantából 3 db trimmer potméter lóg csak ki amivel talán valami rezgőkört hangolhattak be. A másik rejtélyes rész egy téglatest szintén gyantával kiöntve ránézésre tekercsnek tűnik. A kivezetések sima árnyékolatlan kábelen jutnak le a szondához amin 3 tekercs szerű valami helyezkedik el. Egyik oldalán az összes menet rövidre van zárva, és minden "tekercs" hez csak 1 vezeték megy ezt a rajzomon számozással jelöltem. A voltmérő a műszer kijelzője, ez egy gyári LCD kijelzős voltmérő amiben kicseréltek egy ellenállást így pont a felét jelzi ki a ráeső feszültségnek. A szondát a szűz furatba kell leengedni úszik a fúróiszapban mérés közben. A méréshez feltétlen fontos egy felszínen telepített földelő szonda is. Mit művelhet ez a szerkezet? Hogyan működhet? Elvileg mindig az épp a szonda 1 es és 2 es tekercse közé eső talaj ellenállásáról ad információt.
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Tettem fel pár képet az ugynevezett "tekercsről" remélem gondolatébresztő lessz
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Milyen gondolatokra számítasz? Kapcsold be, mérj feszültséget, vizsgáld meg a jelalakokat oszcilloszkóppal.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem