Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A rádió Borg technológiát használt. Minden ellenállás hasztalan.
BOLDOG ÚJ ÉVET! Kívánok minden topiktársamnak és a HE minden tagjának. Év búcsúztatónak egy szép vers a rádióról:Törött rádió
Szép ez a vers!
Én is Boldog újévet kívánok minden fórumtársamnak, oldtimer rádió, magnó szerelmeseinek és sok sikert a felújításokhoz! Ma érkezett reggel 9 órakor:
és hogy ne csak a fadobozos, csöves rádió legyen restaurálnivaló, és múzeális, íme a gyűjteményem két legújabb darabja:
egy Akai DS4000 MK II és egy TEAC X10R open reel.
Gratula!!!Szép darabok! (Aiwa 6900 az Indexről
![]()
Orion 044: Bár a felújitást januára terveztem, nem birtam ellenállni megint, és kinyitottam, azzal a szándékkal, hogy legalább megszólaltatom, ha tudom, hogy látni lehessen mi kell még hozzá, mit kell majd csinálni vele. Felépitésében, ez egy igen egyszerű készüléknek látszott elsőre. ECH 2 keverőcső, EF 8 KF- erősitő, és EBL 1 végcső. Tehát mind egy néprádió, csak régebbi csövekkel. Gondoltam, ebből nem lesz valami nagy teljesítmény, meg érzékenység.
Kinyitás után aztán elszörnyedtem, a gépet tiszteségesen összefusizták, az EF-EBL-pot méter körben az összes alkatrészt megbontották, átkötötték, vagy a levegőbe lógott valamelyik vége. Gondoltam, nem folytatom a kisérletezést, az egész részt lebontottam, darabonként kipróbáltam, bemértem az alkatrészeket, majd a Kádár könyv rajza alapján ujraépítettem. Elsőre meg is szólalt, de valami nem várt bődületes hangerővel, meg érzékenységgel. Egy méteres müszerzsinorral döng rajta a középhullám. Amikor levegőt kaptam a meglepetéstől, újra átnéztem a rajzot, és akkor jöttem rá az okokra. AZ EF 9 pentóda ugyanis kétszert transzponált fokozatként van megépítve, elsőre pentódaként, mint KF erősítő müködik, majd a demodulálás után a hangfrekvenciát visszavezetik a rácsra, és mint előerősitő trióda, a segédrácsot anódként használlva ujból leveszik az immáron előerősitett hangfrekvenciát, innen kerül a pot méteren át a végcsőre. Innen tehát a nagy hangerő. (Mindez 1940.-ben az Orionnál!!) Szóval szól, most már csak rendet kell rakni benne, néhány vezetéket kell kicserélni, elkót rögziteni, hangszórót ragasztani, tisztitani, gombot pótolni, stb , de már látszik az alagút vége, lesz belőle rádió. Mára ennyi. BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek.
Gratulálok! Jó kis rádió lesz(szerintem).Ha már a néprádiónál tarunk:Ma este 9 körül fog megérkezni az enyém.
![]() Máté. B.Ú.É.K.! ![]()
Hát akkor ez megdolgoztatott! Később a Videoton a kis bakelit dobozos Badacsony rádiót csinálta így reflex (kettős) kihasználtsággal. Engem is meglepett annak a jó vételkészsége. Gratulálok a türelmes munkához és BÚÉK!
![]()
Tanulmányozd át Béka honlapján a "Mesterfogások"-at!Bővebben: Link
ugyancsak:BÚÉK!!
Köszönöm válaszod!
Sajnos nincs különösebb műszerezettségem,ez jelent némi gondot.A cikket elolvastam viszont van egy kérdésem:Ugye a néprádió "átkapcsolós",fixen hangolt.Akkor is ugyan ez a behangolás menete? Máté.
Igazad van! én is sokat törtem a felyemet, hogy hol a fenébe láttam már ezt a kapcsolást, de a Badacsony nem jutott eszembe (öregszem). De ha már itt tartunk, volt a Videotonnak egy rosszemlékü zsebrádiója a BZS 51, "öttranzisztoros"-ként hirdették, annak is kétszeres kihasználású volt a KF tranzisztora, de annak inkább hátrányára vált a kapcsolás, gyenge, érzéketlen vacak volt, tele forrasztási hibákkal, sokat szenvedtünk vele. Üdv.
![]()
Igaz! Nem is sok maradt mára belőle!
Ha a 115A(vagyB), akkor csak az antennakőr kapcsolóik át, a KF nem. Az antennakőr hangolása a hangfr. jelmaximumára hangolandó, a KF meg "varázspálcával" szintén. Akkor gáz, ha a KF netán nagyon szét van hangolódva(netán berhelve)-reméljük, hogy nem.
Kis pontosítás: A panel felső részén az antennakör(modulátor) tekercsek vannak. A panel alsó részén az oszcillátor tekercsek. Az oszc. tekercsekkel kell helyére húzni az állomásokat, a mod. tekercsekkel pedig jelmaximumra húzni. Ritkábban kell a KF (serlegekben) tekercsekhez nyúlni. Ha nincs ebben rutinod akkor inkább ne hangold a KF-eket! A Kossuth beállításával kell kezdeni (legnagyobb menetszámú tekercs), ezután a közepes(P) állásban a Katolikus rádiót, majd a legkisebb menetszámúval a Rádió 4 folytatni. Bővebben: Link
Köszönöm a válaszokat!
Némileg módosult a terv,majd csak januárban érkezik meg.Addig még várhat a dolog,majd jelentkezem! További szép napot,boldog új évet!
Szép darabok. A rádió szürke fém dobozos változatát mintha láttam volna egy vidéki rokon kamrájában. Az én első magnóm ilyen volt:Bővebben: Link
Csak szürke kalapácslakkos de bakelit dobozban volt!
Lehet, annyira közelről nem néztem meg. Csak valamiért kimentünk a fészerbe és ott láttam.
![]()
Természetesen igaz, csak én nem részleteztem ennyire.
Az AR 322-es egy hires rádió, ez volt az Orion első komolyabb "nyomtatott áramkörös" készülékeinek egyike, valamint formaterve első dijat nyert a Brüsszeli világkiállításon, mint akkor a vasfüggöny tuloldaláról érkezett termék. Nagy szó volt ez akkoriban. (remélem jól emlékszem). Alkatrészeinek jórésze megegyezik a 612-es Pacsirtáéval, talán nem lesz nehéz rendbetenni. Sok sikert hozzá.
A mambóval vigyázz, csak kikapcsolt állapotban szabad kidobozolni, mert ahogy veszed ki, (vagy rakod vissza a dobozba) az elkója pont kézre esik, könnyű hozzáérni, és nagyot tud ütni!!
Nem gond az, csak felvillanyozódtál tőle.
![]()
Üdv Janó bácsi
Látom a kép alapján gerjesztett hangszórós ,az az nincs rajta mágnes . a gerjesztés általában az anódfeszről kapja sorosan a végcső anódjáig vagy a 2 db 50 Uf kondenzátor közé biggyesztik .De félreértést elkerülve 4 kivezetés van a hangszórón 1: membrán 4 , 8 ,16 Ohm. 2: a gerjesztésnek még két szál. ♥ az elektronikát . B U É K ..Minden lakónak! Üdv
Üdv. A hangszóró valóban gerjesztett, a gerjesztőtekercs a két elkó közé van kötve, (egyik fele közvetlenül az egyencső katódjára) vagyis a készülék teljes anódárama át megy a tekercsen. Kb 30 Volt esik rajta.
A lengötekercs litze kivezetése pedig közvetlenűl a kitrafóra van kötve., nincs a szokásos lengő kivezetés csatlakozó bakelit lemeze, forrfüle. Csináltam közelről képet, igy jobban érthető.
Láttam a Vaterán a müszaki cikk-nosztalgia készülékek között egy csomó eladó Mambót, van amelyiknek megvan a fejtakarója és 3500-at kérnek érte. Talán jó lenne donornak. Üdv.
![]()
Kinek kell Mambó alkatrész?
![]() ![]()
Orion 044. Foglalkoztam kicsit a dobozzal, tisztitás, kromofag, spakli, csiszolás stb. nem részletezem.
Volt viszont a tetején, a végcső felett (ott melegszik) egy kis furnér hiba, hiány, mely kicsi volt ahhoz, hogy a tetején egy csíkot kivágjak, és újra lamináljam, viszont elég nagy ahhoz, hogy ne lehessen úgy hagyni. Azt találtam ki, hogy, a hibás részt bekentem vastagon faragasztóval, majd fürészport szórtam rá, és leszorítottam egy falappal, pillanatszorítóval. Száradás után sikba csiszoltam, hát nem lett szép. Olyan volt, mintha a szépen erezett fa, pozdorjaként folytatódna. Újabb csiszolás, majd csináltam egész liszt finomságú faport, keményfa köszörüléssel, és ezt szórtam a ragasztóra. Sokkal szebb lett, semleges fa felületet kaptam. Szerencsére ezt a részt elég sötétre kell majd pácolni, igy talán nem tünik fel a javítás. Ki kellene próbállni világos felületen is, talán ott is beválik, de nekem most nincs ilyen fejújitandó kávám. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |