Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   2 / 12
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Leírtam, egyet tehetsz, hosszú, (hosszabb) USB hosszabbító kábelre teszed a modemet, és megkeresed azt a helyet ahol a legjobb. Mivel nincs rajta külső antenna csatlakozó, antennát sem tehetsz rá, a rádrótozásos buherálás nem ér semmit, kár is külső antennát venni, nem segít, mint ahogy írtad 23 km nagyon sok.

Itt tulajdonképpen többféle hálózat szolgáltatásának eléréséről van szó, és az elérhető maximális sebesség attól gügg, hogy melyik hálózatot tudod elérni, amit a szolgáltató kiépített a legközelebbi bázisállomásán. A modem mindíg az elérhető legnagyobb térerősséggel jelen levő állomáson keresi a kapcsolatot. Ha azon nem érhető el a kívánt szolgáltatás, akkor nincs. Egyes készülékeknél, (főleg mobiltelefonoknál) lehet prioritást adni, hogy először a 3G -t keresse).
Tehát: van a
GSM szolgáltatás, az ezen a hálózaton a GPRS adatszolgáltatás érhető el, az előbb említett sebességeken. Ez mindenütt elérhető ahol a GSM szolgáltatás elérhető, de a vételi környezet (reflexiók) erősen befolyásolják az adatátvitel elérhető max sebességét. Ez minden adatkapcsolatra igaz.
A gyorsabb hozzáférésű EDGE ott érhető el, ahol a szolgáltató a bázisállomásokat, és a vezérlő kozpontjait erre alkalmassá tette. info az EDGE ellátottsági térképekről.
Ezt egyébként 2.5G -nek is becézik.
A 3G, UMTS hálózat egy teljesen külön hálózat, amely jelenleg is kiépítés alatt ál, először a nagyforgalmú városi bázisállomásokon építik ki. A viszonylag kis teljesítmények miatt az ellátott területe is viszonylag kicsi, néhány km körzetben.
Ennek a továbbfejlesztett változata a 3.5G, UMTS-HSDPA, ami szintén csak az UMTS hálózat bázisállomásain érhető el info a 3G ellátottsági térképek a szolgáltató oldalán.
Ezek a lehetőségek vannak, és ezen külső antennákkal kevés sikerrel lehet változtatni, a mobiltelefon/modem dinamikus csatornaválasztó tulajdonságai miatt.
Szinte egyetlen lehetőség a modem minél tisztább környezetbe való elhelyezése.
Olcsó házi megoldás nem létezik, a vásárlás előtt kellett volna tájékozódni, bár tudom, most már eső után köpönyeg. Azért azt tudni kellene, hogy ez egy mobil (mozgó) szolgáltatás, egyik helyen megy, a másik helyen nem. (remélhetően a folyamatos hálózatfejlesztések hatására ez is előbb-utóbb szinte mindenütt elérhető lesz. 100%ban sohasem)
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Ezen be lehet állítani,

Csak GSM;
Csak WCDMA;
Lehetőleg GSM;
Lehetőleg WCDMA*

hálózatot, és

Az összes sáv;*
GSM850/1900;
GSM900/1800;WCDMA2100/900

sávokat.

A csillagosra állítottam, mert így, ha lenne térerő találna.

Az nagy kár, ha nem lehet térerőt közvetíteni...
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ahogy mondod, jól állítottad be, mert igy mindíg a legmegfelelőbbet találja meg. Ha nem talál, akkor nincs is. Még nézd meg, hogy melyik sávon mekkora a kimenőteljesítményed, (a modem műszaki adatai között) a bázisállomásé sem sokkal nagyobb, mert felesleges nagy teljesítményt kisugározni, ha úgysem tudsz válaszolni rá, és cak a zavartérerőt növeli. Csak bosszankodnál, hogy a térerő temérdek, mégsem lehet használni. Nem elfelejteni. hogy ez mindíg ! ! kétirányú kapcsolat, és erről neked csak a hozzád vezető ágról van (ágrólszakadt) információd.
(#) gyulank hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Igen, de ha a YAGI működik oda-vissza, akkor a HELIX is.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Nem csak az antenna kérdése, (egyébként mindegy milyen típusú antenna, a helix sem jobb mint a yagi, sőt bizonyos esetekben lehet rosszabb is), hanem a terjedési útvonal. A reflexiók miatt az oda vissza út sohasem azonos, fokozottan igaz a hosszú összeköttetésekre. Lehet, hogy a modem viszonylag nagy térerőt érzékel, de visszafelé a bázisállomás már nem látja a modemet, (erről az összes számodra elérhető információ csak annyi, hogy nem megy, de hogy miért nem arra nézve semmi) ekkor a kapcsolat nem fog létrejönni.
A külső antenna abban tud segíteni irányhatása révén, hogy le tudja csökkenteni a vételi hely körüli reflexiós környezet negatív hatásait. Persze ez csak egy jól elhelyezett külső antenna esetén igaz.
Így, hogy nem ismerem a vételi helyet, és környezetét konkrét információt adni nem lehet, de a tájékoztatásod szerinti 23 km távolság jóval több, mint amit egyszerű eszközökkel áthidalni lehetne. Gondolom nem szívesen építenél a kertedbe egy 25 - 30 m magas tornyot, amire a vevő antennádat felszerelhetnéd, nem beszélve a költségekről.
(#) gyulank hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Az országos lefedettségi térképen Egerben van lefedettség. Bár nem tudom, hogy az van-e legközelebb, mert részletesebben nem tudtam megnézni, csak az országos képet...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Viszont ilyen tagolt terepen sok esély nincs a 3G kapcsolatra. Bővebben: Link
(#) gyulank hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Köszönöm, de én is belinkeltem... "országos"...
A remény hal meg utoljára.
A településre semmilyen kábeles NET nincs bekötve, ezért kényszerülök erre, ezen belül is a Pannonra.

Az más kérdés, hogy miért nincs, mikor Sirokban, és Tarnaszentmárián is van ADSL (kb. 3km)
Nevetséges amúgy, hogy milyen adatok vannak...
Tavaly pl. jöttek az INVITEL-től, hogy adnak 1 modemet és lesz ADSL-em. Hiába nincs bekötve a faluba, ők azt mondták van, csak rákötöm a sima vonalra, jó lesz. Rajtam nem múlt...
2 hét múlva jött a levél, hogy nem lehet.
Ezek szerint úgy van bejegyezve, hogy van, pedig nincs.

Igaz, ez nem közvetlenül, de közvetve témához kapcsolódik, mert a NET jobb elérése a cél...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Bocs a linket. Későn vettem észre, hogy már beillesztetted.
Wireless internet sincs a közelben?
(#) gyulank hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Nem tudok róla.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Miből gondolod, hogy ahol GSM ellátottság is alig van, WIFI ellátottságot építenek ki?
Ilyen ellátottságot csak igen nagyforgalmú helyeken, repülőtér, vasútállomás (de ilyen, hogy pl. Bp. keleti pu, bevásárló központok, pl. a T... -nél a internet fix, HotSpot) építenek ki a szolgáltatók, ill. szórakozó helyek szállodák üzleti érdekből.
Ennek a kiépítettségének az esélye a legkisebb, figyelemmel gyulank lakóhelyére.
gyulank: az ADSL nél is van távolsági korlát, a határ néhány km a központi szervertől, (gondolom Sirok) az előfizetőig, függően az előfizetői vonal minőségétől.
A lakóhelyeden, a Mátra nyúlványi között katasztrofális a helyzet, minden besugárzásos szolgáltatásra nézve, ha megnézed bármelyik szolgáltató ellátottsági térképét, 3G, EDGE tekintetében csak fehér foltot láthatsz. Cseszegetheted a szolgáltatókat, de arra fognak hivatkozni, hogy ők csak 80% -os lefedettséget vállaltak, és már 85% -nál tartanak, (ami egyébként igen jó, jónéhány nyugateurópai országban még az egyszerű GSM ellátottság is alacsonyabb), de ha az ember a maradék 15, vagy akárhány százalékba tarozik . . .
Az Invitelt kellene macerálnod.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Wireless internetre gondolok. Az nem hotspot, meg ilyesmi. Éppen a gyengén ellátott helyekre szoktak települni ezek a vezetéknélküli internetet szolgáltató vállalkozások. Például ők szolgáltatnak azon a környéken:Bővebben: Link
(#) gyulank hozzászólása Jan 5, 2010 /
 
Ja igen, már azt hiszem kb. 2éve, amióta az ADSL-t is mondták, hogy bekötik, ígérgették azt is...
Igazán most nem tudom, hogy itt van-e, de nem tudok róla, hogy azóta lenne, és ha van, milyen térerő, és milyen sebesség lenne.
Most végülis más előfizetésre nem váltok át, mert 1éves hűségnyilatkozaton vagyok...
Ez 5500-/hó ha jól olvastam az 5000-, de ez is csak fórumon volt. A sebességről semmi adat nincs az oldalon, és a térképen, hogy a számok, és színek mit jelölnek, semmi útmutatás...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Természetesen a mikrohullámú wireless internet szélessávú. Úgy, mint az ADSL. Gyakorlatilag ugyanaz a technológia, csak más a médium. Hívd fel őket, vagy írj nekik.Bővebben: Link
(#) ferzoo válasza gyulank hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Nem akarok beleszólni,de ha odahaza mondjuk az udvaron,vagy a padlásszobában sem jön Hsdpa hálózat jele,akkor az sok elemes yagi ant.val sem fog összejönni.
A mai modemek,Huawei,Nokia E51 stb.elég érzékenyek,20km.re vagy a toronytól +sík terepen sem fog összejönni a 3,5G gyorsabb net kapcsolat.
(#) hbandy hozzászólása Jan 18, 2010 /
 
Üdv Skacok!

Debrecentől 6 km-re lakok, de a tőlem 3 km-re lévő településen is van pannon HSDPA lefedettség. Az alföld kellős közepén nincs gond az optikai rálátással , de azért érdekelne, hogy egy tisztességes antennával lehetséges lenne-e elcsípni egy HSDPA jelet. és ha igen, akkor a gagyi ping miatt működne-e a szkájp audióban és videóban??? mert ha esény sincs rá, akkor nem kötök előfizetést. Ja, a másik, hogy ezek a suttyók csak USB-modemet adnak, és ha nem törődöm a garanciával, akkor ezt be lehet-e építeni egy yagiba, vagy parabolába, vagy mindkettőbe. Wifin láttam már ilyesmit...
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Na írtam nekik, és semmi jót nem kaptam vissza...
Azt írták, hogy a mi településünkön nem érhető el a szolgáltatás, mert nem volt elég igénylő.
Ha megfelelő számú előfizető lenne, akkor kiépítenék a 3Mb/s-os alapcsomagot.

Vagyis nincs, és nem is lessz mikrohullámú, mert itt nagyon kevesen laknak, és az 50 már kb. a lakosság negyede, szerintem 10-et össze lehetne szedni maximum, de 50-et kizárt.
(#) IJG válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Néhány napja kezdtem használni egy USB stickes mobilnetet (Vodafone). A nyaralóban, ahol leggyakrabban szükségem van rá, a gyenge lefedettség miatt marha lassú a kapcsolat. Néha felvillan a 3G rövid időre mininális "térerővel", az EDGE stabilan működik. Az volna jó, ha lehetne stabilizálni a 3G-t. A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Néhány évvel ezelőtt hallottam róla, hogy egyik szolgáltató (azt hiszem a T) egy szarul lefedett helyen felszeret az ügyfélnek egy kis helyi jelerősítő antennát, amitől lényegesen jobbak lettek a vételi lehetőségek. Itt telefonról volt szó, nem internetről, de nem gondolnám, hogy lényegesen másképp működne (persze lehet, hogy mégis. ). A Vodánál ilyesmi nincs. A kérdésem, hogy van-e valakinek ötlete, hogy miféle antenna, jelerősítő lehet ez, tudnék-e én ilyen cuccot venni valahol? Beüzemelhető-e ez szakértelem nélkül, házilag? Vagy tudtok-e jobb megoldást a problémámra? Egyébként ha valami antenna megoldás lehet, azt egész magasra ki tudom tolni, mert a háztető csúcsa fölött kb. egy méterrel már van egy antenna a TV miatt.

Ha van valami ötletek, kérlek segítsetek!
Hálás köszönet!
Üdv
(#) JamesTKirk hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Szép napot mindenkinek!
T-mobilos mobilnetem van GPRS-en van jó térerősség,de attól még brutálisan lassú,ha átteszem UMTS-re akkor minimális jelszintnél is 2-2.5MB-tel szab.Hogyan lehetne ezen a jelerősséget növelni?Olvastam itt egy Yagi antennás megoldást,de nem tudom hogy lehetne ezt a modemhez csatlakoztatni.
(#) gyulank válasza JamesTKirk hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Neked legalább bejön... Ha visszaolvasol, rájössz, hogy én is ezt akartam, de a válasz az volt, hogy ha nem csatlakoztatható hozzá antenna, akkor sehogy, ha pedig lehet, akkor sem jó a yagi, mert két irányú kommunikációról van szó. Persze szerintem is nagyobb a bejövő forgalom, és ha úgy nézzük, hogy ahhoz elég gyors így is, hogy a kimenő adatok elmenjenek, és a letöltéshez segítene be, talán nem hülyeség. De lényeg, hogy ha csak olyasmi, mint az enyém, akkor nincs rajta antenna csatlakozó, állítólag ez esetben nem tudsz semmit tenni. De, azt írtad, hogy működik, elég gyorsan. Ha alacsony a térerő, de nem szakad meg a kapcsolat, akkor nem is kell semmit csinálnod. Nekem például teljes EDGE térerő mellett is megszakad időnként a kapcsolatom.
(#) JamesTKirk válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Köszönöm válaszod.GPRS-nél nem szakad meg,de UMTS-nél az időjárás függvényében közbe leakad.Az enyémen sincs külső antenna csatlakozó,ami kár mert találtam UMTS antennákat viszonylag elfogadható áron csak nincs hova csatlakoztatni.A t-mobil adna hozzá csak 15m-rel kívül esek az UMTS hálózat szolgáltalási határánál és a GPRS hálózat meg tudja a szerződés szerinti minimumot.Legalább azt megmondhatnák,hogy ők milyet raknának fel és hogyan akkor vennék egy olyat.

Kifelejtettem,hogy nem tudom te hol használod,de ha ki akarod tenni kültérre akkor usb hosszabbítóval megoldhatod,nálam is így van,de a gyáriak drágák,az aktív meg nálam nem megy (sajnos másnál is gond volt az aktív usb hosszabbítóval),csinálni egyszerűbb és jobb!!!Ha utp kábelből csinálod és kettes érpárokat összeforrasztod csökken az ellenállás és a jelveszteség,ha kapsz hozzá szerelhető usb-t akkor olyat használj,ha nem,vágj el egy rövidebb gyárit és forrasztgass.
(#) gyulank válasza JamesTKirk hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Nincs mit. A szolgáltatóknál szeretik az embereket lerázni... Tapasztalat. Én nem hiszem, hogy az a 15 méter teljes használhatatlanságot okoz, főleg, hogy jó időben tudod használni. Szerintem egy jó hatásfokú antennával biztos lehetne javítani a jelszinten, persze nem állítom, csak így gondolom. De sajnos, mindenképp olyan modem is kell hozzá, és az sem olcsó. A szolgáltatónak nem értem miért nem érdeke, hogy másik modemet is vegyél tőle, lehet, hogy csak biztosra szeretnek menni, és ha nálad elvileg nem lehet használni, mert 15 méterre vagy, akkor nem akarnak kínlódni, hogy hátha jó lesz. Mert így tényleg, csak próbálkozni lehet, ahhoz meg kell eszköz, ami pénzbe kerül. Esetleg, ha van ismerősödnek, akkor kölcsönkérhetnéd, és ha annyival megemeli a jelszintet, hogy szerinted olyankor sem szakadna meg, mikor egyébként nincs térerő, akkor gondolkodhatsz azon, hogy veszel, de ha nem, akkor én a helyedben nem vennék olyat, mert ha van térerő, így is gyors, ha nincs, akkor meg lehet, hogy azzal sincs, és felesleges pénzkidobás.
(#) JamesTKirk válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Rájöttem,hogy lehet rácsatlakoztatni az antennát.Lehet kapni Iphone-hoz 3g matricát.Drótszövettel átszőtt matrica antenna csatlakozóval.De arra is gondoltam hogy belerakom egy kisebb parabolatükörbe,az talán dobna rajta valamennyit.Tőlem csak 10km-re van a torony.

A matricával tévedtem csak a parabola maradt.
Szerinted jó lenne?
(#) gyulank válasza JamesTKirk hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Fogalmam sincs. Lehet, hogy a jelszint megemelkedik, de minél több a reflexió, annál lassabb. Igazából, ha működik is, nem hiszem, hogy rajtam segít, mert a környéken szerintem csak Egerben van nagyobb sebességű hálózat, és az több mint 25km, és egy csomó domb. EDGE hálózattól gyorsabb egyáltalán nem fogható, viszont ez általában full térerőn jön, de a kiszolgáló tornyok sokszor leviszik a sebességem 0-ra, és megszakad. 5600-ért sokszor még a google sem tölt be. Szóval a térerő nem minden. De ha ez megoldás lenne, és időnként bejönne nekem a gyorsabb hálózat, akkor lehet, hogy én is kipróbálnám valahogy.
(#) fano válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Én ezt készítettem el, vodás modemhez, ezt egy 90 cm-es parabolán lévő biquad antennához kötöttem és müködött! Persze a modem gariját akkor buktam Azóta már kábelnetem van
A parabola miatt nagyon érzékeny az irányra, 2-3! fok eltérés is jelentős jelerősség romlást okozott, ha jól emlékszem
Sajna a parabolás linket most nem találom, de jó sokat kerestem, mire megtaláltam
Remélem tudtam valamit segíteni
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Az invitel macerál engem évente, de a településre nem kötik be az ADSL-t, csak Sirok van általában az ilyen ellátottsági listákban, és Kőkút pár utcája esetleg Sirokba van írva, és persze, ott nem elérhető. Erre én évente felhívom a figyelmüket, hogy nem egy helyen van, de hiába. Eltelt egy év, és semmi nem változott... Szerinted érdemes lenne kockáztatnom a modem garanciát, és lenne esély gyorsabb hálózatot befognom?
(#) gyulank válasza fano hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Az a helyzet, hogy nem írtad le, hogy mihez képest mi változott. Csak azt, hogy elvesztetted a garanciát, és működött. De, hogy jobban, vagy ugyanúgy, mint azelőtt, azt nem tudom. És a parabola előtt úgy volt elhelyezve, mint a műholdvevő fejek? A tükör felé fordítva?
(#) gyulank hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
A Telenor listáján szerepel Recsk, és Egerszólát is, amik a térkép szerint kb. 7km-re lehetnek innen légvonalban. Persze gondolom, a torony nem ezeken a településeken van, de ilyen távbol a hatótávtól lehetséges lehet külső antennával, alacsonyabb térerővel, de használni?
(#) pucuka válasza JamesTKirk hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
A T kínálatában láttam, hogy lehet kapni egy 3G- WIFI routert, amelyiknek a GSM bemenetére lehet külső antennát kötni. Elég drága ugyan, de nem hiszem hogy SIMlockos. Talán meg lehetne próbálkozni vele. Néha kapni is lehet.
(#) fano válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Bocs, kapkodtam. Külső (gyenge) 3g volt, lakásban semmi. Igen, jobb lett , a vodafosos ügyfélszolgálatos el sem hitte. Igen, befelé fordítva (tükör felé) volt a biquad, mint a műholdvevő fejek, természetesen nagyfrekis koax-al behozva a lakásba, majd ezt forrasztottam a modembe, a belső antenna helyére. A csatlakozót kispóroltam, mert úgyis fixen használtam Az antennával elszórakoztam vagy 2 napot, mire tökéletes lett. A ping az viszont sz*r volt, ezzel nem volt
mit tenni.
Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem