Fórum témák
» Több friss téma |
20W/led?
![]() akkor már inkább 40W halogén...
Mondjuk nekem is van itthon egy 20W-os melegfehér ledem. De szerintem meg is fogok tőle válni...
Korábban itt a kollégák meggyőztek, hogy jobb a több, kisebb led mint az egy nagy.
Régen én is így voltam vele:
1W hatásfoka jobb, mint a 3-50W-osaké. (20mA hatásfoka a legjobb, csakhát ebből szerelj össze egy reflektort!) De mostanában kísérletezgettem velük, és volt előny-hátrány a 20W-tal szemben: Hátrány: 12-15db 1W-ossal ér fel kb a fénye egy pontban melegszik, így macerásabb a hűtése ha látómezőben van, megvakulsz tőle 1.5A-t eszik, ha kihajtod teljesen (20W) optika ritka hozzá nem egy fullos minőségi világítás Előny: egyetlen modul, könnyű szerelni kis helyet foglal nem kell szerelgetni, nyákozni, forrasztani nem feltétlenül kell áramgenerátor ![]() két csavar és fel van szerelve kertbe egyszerűbb világítás nincs, csak ne világítson az autós szemébe, mert garantált a baleset! Elemlámpaként, autakksiról, 12V-os stabil tápról közvetlenül használható ![]() Inkább még csak a mókás kategóriába sorolnám, mert optikával 1W-os led is elég (esetleg több, pl 3db) egy asztal megvilágításához. Viszont 12W-ot kiszedve belőle elég jó hangulatvilágítás is kihozható vele. Legnagyobb gond tényleg az, hogy egy pontból világít, ami által meg kell törni előtte a fényt, pl búrával. Ez viszont csökkenti erejét, vagy pl a plafonra kell világítani vele. Horgászlámpának viszont inkább ez, mint 15db 1W-os led cipelése ![]()
Köszönöm amúgy villanyszerelő vagyok már hosszú ideje csak az elektronikai rész volt az a terület ami távol áll tőlem a 230 as hálózattal jól kijövök csak a ledek tulajdonságaival nem vagyok/voltam tisztában
Igen 3mm-es dip ledről lenne szó ami fehér8 víztiszta)
![]() ULTRA nagy fényerejű LED, ULTRA fényes LED Szín fehér LED λ 6500 K Vf 3.2 - 3.4 V If @ 20 mA 7000 - 10000 mcd Φ 20° ą5° Ezek a tulajdonságai
Nevéhez képest nem olyan erős a led. Amikor én használtam tavaly egy karácsonyi díszvilágításos projekthez ott 3mm-es 18.000 mcd-ás ledeket használtam. Nem kell mondanom, világított tőle az ablak rendesen
![]()
Számomra is evidens, hogy reflektorhoz tökéletes :-]
A sima 7812-es nem melegszik túlzottan? Csak mert korábban azt olvastam, hogy nem a legjobb a hatásfoka. Nem lenne jobb valami kapcsolóüzemű tápot csinálni neki?
Gondolom csini lehetett az én esetemben csak max 1000 mcd-ás ledek lesznek de 150 db ezért egy fényerő szabályozós led vezérlőt is beszereztem amivel a kívánt hatást magam szabályozhatom remélem tuti lesz
![]()
Melegszik, és rossz a hatásfoka, de pl lépcsőházvilágításnak tökéletes, vagy pl a kocsibeállóhoz.
Ha már órákat kell mennie, akkor egy jófajta kapcsolóüzemű áramgenerátor illik hozzá ![]()
Ez esetben ez a te topikod:
Bővebben: Link Amire figyelj: a led csak nevében dióda, a fordított feszültségtől óvni kell! (rendes diódával, vagy egyenirányított hálózati feszültséggel); közvetlenül párhuzamosan semmilyen félvezetőt nem kötünk! (minden sorhoz kell egy-egy előtét ellenállás); a 20mA-t ne lépd túl, mert nagyon lerövidül az élettartama ! A többi már csak ohmbácsi törvénye. R=U/I Jó olvasgatást!
Igen tudom köszönöm már adtak egy egyszerű ötletet ha 3-as csoportokba kötöm akkor 3 ledenként kell egy 150 ohm-os ellenállás és egy sorba nem 25 hanem 24 led kerül így kijön pontosan
Ha ragaszkodsz a 25-ledhez soronként, akkor a javaslatom: ledeket ötös csoportokban előtét ellenállással, s 18-19V-os notebook tápról meghajtani. A csoportban levő ledek számát a nyitófeszültségük alapján határozd meg. A led adatlapján a tipikus nyitófeszültséggel számolj.
Pl. 12V, fehér led 3,3 V-os nyitófeszültség, 3db-on 9,9v esik, az előtétellenálláson 2.1V . 20mA esetén 105 ohm szükséges. 12V, piros led 2V-os nyitófeszültség: a 3 db-on 6V, 5 db-on 10V esik. 5 db-hoz a 100 ohmos ellenállást használva 20mA folyik át a ledeken. 18V-nál 5 fehér, vagy 8 piros ledet tudsz sorbakötni.
Köszönöm szépen a segítséget mindenkitől!
A notebook-os táp szimpatikus meg az 5-ös csport is ![]()
Sziasztok! egy ledes reklámtáblát szeretnék készíteni, és ebben szeretném a segítségeteket kérni! Tanácsaitokat erre az e-mail címre küldjétek: *** Köszönöm!
A fórum lényege, hogy nem email-ben válaszolunk, hanem a fórumba, hogy mások is elolvashassák.
Amúgy erre "konkrét" kérdésre azt tanácsolom, hogy olvasgasd a fórumot.
Kezdetnek. Bővebben: Link
220V-os szpot helyett gyári ledes izzó nagyon halványan de világít ha nincs felkapcsolva a villany, találkozott már ilyennel valaki ?
Olvass vissza 1-2 oldalt és a megoldást is megleled!
De lehet, hogy a "LED rákötése 230V-ra " topikban láttam
Olvasgattam, de csak egy hasonló kérdést találtam.
Nekem egy 4x1W-os AC230V-os spotom van és az csinál hasonlót.
Megmondom őszintén én nem is igazán néztem utána miért...
Nem, de a gyanum az, hogy a kapcsolónál a 0 van megszakítva nem a fázis.
Próbáld meg felcserélni.
- glimmes lámpakapcsolód van
- nem a fázisod van megszakítva a kapcsolóval - hosszú vezeték vagy több vezeték egymás mellett Magyarul összeszed annyi brummot, amennyi már a lednek elég ![]()
Üdv felteszem itt is a kérdést!
Szeretnék átalakítani egy projektort ledesre, de az optikai résszel gondban vagyok. A projektor DLP-s rendszerű, ez annyit tesz, hogy a fényt egy kb 5x5mm-es résbe kell belefókuszálni. Amiről eljut majd a mikrotükrökre a fény. Mivel a led nem pontszerűen sugároz, hanem egy kb 2x2cm-es részből így aggódom, hogy az elképzelésem nem helyt álló. Arra gondoltam, hogy erre a ledre ráteszek egy foncsort amivel valamelyest összeszűkítem a fény nyílásszögét. És hogy tovább szűkítsem a fény nyílását egy ilyet gondoltam. Kérdésem, hogy ez az optika valóban képes lenne e a fényt összegyűjteni ilyen kis szögben? Ha sikerülne minél jobban párhuzamossá tennem a nyalábot akkor as bemenne egy kétoldalt domború lencsébe ami összefókuszálná a fényt abba a kis nyílásba ami nekem kell. Nagy segítség lenne ha valaki hozzáértő útbaigazítana. Használt már valaki hasonló foncsort, lencsét? Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Kösz, üdv!
Az elképzelésedet jónak tartom, bár e téren még eddig csak elméleti síkon tájékozódtam.
A linken levő lencsét ledes Maglite lámpával próbálták. A lámpa párhuzamos fénnyalábot bocsát ki. A lámpában a ledtől való távolság kb annyi mint nálad a foncsornál (11 mm), s a kb 11 mm-ről érkező fénnyalábot fókuszálva a másik oldalt párhuzamos nyalábként távozik. A projektornál tulajdonképpen a 11 mm-ről érkező párhuzamos nyalábot kell fókuszálnod. A lencse fókusztávolságát sajnos nem közölték, így tapaszatalati úton lehet csak elindulnod. Én is gondolkoztam a napokban hasonló átalakításon, ami az ötletet adta, az, hogy volt nálam egy ledes LG HS 200 projektor. 200 lumen a fényereje, ami nem nagy, de otthoni használatra jó a fogyasztása mindössze 64W volt. Az 50w ledet egyrészt kevésnek gondolom, másrészt pedig, ha 50w mellett teszed le a voksot, másik ledet választanék. Az általad linkellt ledben a ledek 5x10-es mátrixban vannak szervezve, téglalap alapban, s a képen is látszik, hogy vízszintes, és függőleges irányban nem azonos távolságra vannak a ledek, emiatt a fényereje sem egyenletes. Amit helyette javasolnék az ugyanott hasonló paraméterekkel rendelkező, s olcsóbb 50W-os 4000lm-es Prime led -a ledek benne 7x7-es mátrixban vannak-, vagy inkább a 100 W-os 8000 lm-es nagytestvérét, hogy a fényerőben ne csalódj. Kapcsolóüzemű tápegységekben úgy is jártas vagy, a nagyobb teljesítményű led szabályozása neked nem jelent gondot. 50W 100w Az eredményeidet kíváncsian várom!
Valóban, ezt a ledet nem vettem észre.
Kösz a javaslatokat! Csináltam néhány próbát itthon van 10W-os ledem. Nem ment teljes gőzzel (P7 SSC-led) KB 500 lumnet nyomtam. Volt a leden egy 60 fokos foncsor így a rávilágításkor kb 3cm-es fénypontot kaptam aminek a középső kb 5x5mm-es része ment bele a projektor hasznos részébe. Középen kicsit erősebb volt a fény ezért saccra durván a ledből kijövő fény 10%-hasznosult. Kivetítve a fehér képet kb 20-30lumen fényt kaptam. (ez az érték saccolás, vannak kisebb ledjeim azokhoz viszonyítva.) Valószínűleg egyenlőre veszek egy 50W-osat aztán meglátom. AZ eredményre én is kíváncsi leszek. Még nagy 5cm es lencsét nem tudom honnan szedjek. Van egy krokodilcsipeszes szerelőálvány aminek lencse feje van, lehet majd azt felhasználom ![]()
Az általad linkelt lencse jó lehet, látszik rajta a rövid fókusztávolság, csak azt nem tudjuk, hogy mennyi.
Én megkockáztatnám a vásárlását, mert a foncsoral együtt mindössze $6. Ha tudsz régi rossz filmes fényképezőgépet szerezni, annak az optikáját is kipróbálhatod A film 24x36 mm, kb akkora mint a leded aktív felülete. Fénymásoló bontóban is akadhat régi nagy analóg gépben hasonló méretű lencserendszer. Diavetítőből is termelhetsz ki jó rövid fókusztávolságú (80mm) objektíveket, igaz kisebb átmérővel.
Csináltam egy kis leírást és tesztet egy 20W-os leddel:
2105-ös hsz.
Mi zavar? Az, hogy fényárban lehet futni?
Ha keveselled a fényt akkor otthon ezzel 300 W LED világítsál. ![]() (nem sértésnek szántam a hozzászólást!) Ez a 300 W led még elég rossz hatásfokú. 40 lm/w, az ára viszont már kezd elfogadható (0,65$ /watt) lenni. Napról-napra nagyobb teljesítményű ledekkel találkozunk, jobb hatásfokkal. Amiről nem nagyon szól a fáma, a meghajtóelektronikájuk hatásfoka. Azt hiszem előbb-utóbb az áramgenerátorok, kapcsolóüzemű tápok hatásfokával is behatóbban kellene foglalkoznunk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |