Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 186
(#) phc válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

20W/led?
akkor már inkább 40W halogén...
(#) tbence3 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Mondjuk nekem is van itthon egy 20W-os melegfehér ledem. De szerintem meg is fogok tőle válni...
Korábban itt a kollégák meggyőztek, hogy jobb a több, kisebb led mint az egy nagy.
(#) Sir-Nyeteg válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Régen én is így voltam vele:
1W hatásfoka jobb, mint a 3-50W-osaké. (20mA hatásfoka a legjobb, csakhát ebből szerelj össze egy reflektort!)
De mostanában kísérletezgettem velük, és volt előny-hátrány a 20W-tal szemben:
Hátrány:
12-15db 1W-ossal ér fel kb a fénye
egy pontban melegszik, így macerásabb a hűtése
ha látómezőben van, megvakulsz tőle
1.5A-t eszik, ha kihajtod teljesen (20W)
optika ritka hozzá
nem egy fullos minőségi világítás

Előny:
egyetlen modul, könnyű szerelni
kis helyet foglal
nem kell szerelgetni, nyákozni, forrasztani
nem feltétlenül kell áramgenerátor , 7812 elég
két csavar és fel van szerelve
kertbe egyszerűbb világítás nincs, csak ne világítson az autós szemébe, mert garantált a baleset!
Elemlámpaként, autakksiról, 12V-os stabil tápról közvetlenül használható

Inkább még csak a mókás kategóriába sorolnám, mert optikával 1W-os led is elég (esetleg több, pl 3db) egy asztal megvilágításához.
Viszont 12W-ot kiszedve belőle elég jó hangulatvilágítás is kihozható vele.
Legnagyobb gond tényleg az, hogy egy pontból világít, ami által meg kell törni előtte a fényt, pl búrával. Ez viszont csökkenti erejét, vagy pl a plafonra kell világítani vele.
Horgászlámpának viszont inkább ez, mint 15db 1W-os led cipelése
(#) Hektor22 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszönöm amúgy villanyszerelő vagyok már hosszú ideje csak az elektronikai rész volt az a terület ami távol áll tőlem a 230 as hálózattal jól kijövök csak a ledek tulajdonságaival nem vagyok/voltam tisztában
(#) Hektor22 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Igen 3mm-es dip ledről lenne szó ami fehér8 víztiszta)
ULTRA nagy fényerejű LED, ULTRA fényes LED
Szín fehér LED
λ 6500 K
Vf 3.2 - 3.4 V
If @ 20 mA 7000 - 10000 mcd
Φ 20° ą5°
Ezek a tulajdonságai
(#) tbence3 válasza Hektor22 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Nevéhez képest nem olyan erős a led. Amikor én használtam tavaly egy karácsonyi díszvilágításos projekthez ott 3mm-es 18.000 mcd-ás ledeket használtam. Nem kell mondanom, világított tőle az ablak rendesen
(#) tbence3 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Számomra is evidens, hogy reflektorhoz tökéletes :-]
A sima 7812-es nem melegszik túlzottan? Csak mert korábban azt olvastam, hogy nem a legjobb a hatásfoka. Nem lenne jobb valami kapcsolóüzemű tápot csinálni neki?
(#) Hektor22 válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Gondolom csini lehetett az én esetemben csak max 1000 mcd-ás ledek lesznek de 150 db ezért egy fényerő szabályozós led vezérlőt is beszereztem amivel a kívánt hatást magam szabályozhatom remélem tuti lesz
(#) Sir-Nyeteg válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Melegszik, és rossz a hatásfoka, de pl lépcsőházvilágításnak tökéletes, vagy pl a kocsibeállóhoz.
Ha már órákat kell mennie, akkor egy jófajta kapcsolóüzemű áramgenerátor illik hozzá
(#) qvasz2 válasza Hektor22 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Ez esetben ez a te topikod:
Bővebben: Link
Amire figyelj: a led csak nevében dióda, a fordított feszültségtől óvni kell! (rendes diódával, vagy egyenirányított hálózati feszültséggel); közvetlenül párhuzamosan semmilyen félvezetőt nem kötünk! (minden sorhoz kell egy-egy előtét ellenállás); a 20mA-t ne lépd túl, mert nagyon lerövidül az élettartama !
A többi már csak ohmbácsi törvénye. R=U/I
Jó olvasgatást!
(#) Hektor22 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Igen tudom köszönöm már adtak egy egyszerű ötletet ha 3-as csoportokba kötöm akkor 3 ledenként kell egy 150 ohm-os ellenállás és egy sorba nem 25 hanem 24 led kerül így kijön pontosan
(#) laszlokunstar válasza Hektor22 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Ha ragaszkodsz a 25-ledhez soronként, akkor a javaslatom: ledeket ötös csoportokban előtét ellenállással, s 18-19V-os notebook tápról meghajtani. A csoportban levő ledek számát a nyitófeszültségük alapján határozd meg. A led adatlapján a tipikus nyitófeszültséggel számolj.
Pl. 12V, fehér led 3,3 V-os nyitófeszültség, 3db-on 9,9v esik, az előtétellenálláson 2.1V . 20mA esetén 105 ohm szükséges.
12V, piros led 2V-os nyitófeszültség: a 3 db-on 6V, 5 db-on 10V esik. 5 db-hoz a 100 ohmos ellenállást használva 20mA folyik át a ledeken.
18V-nál 5 fehér, vagy 8 piros ledet tudsz sorbakötni.
(#) Hektor22 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszönöm szépen a segítséget mindenkitől!
A notebook-os táp szimpatikus meg az 5-ös csport is
(#) Cono77 hozzászólása Dec 28, 2010 /

Sziasztok! egy ledes reklámtáblát szeretnék készíteni, és ebben szeretném a segítségeteket kérni! Tanácsaitokat erre az e-mail címre küldjétek: *** Köszönöm!
(#) qvasz2 válasza Cono77 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

A fórum lényege, hogy nem email-ben válaszolunk, hanem a fórumba, hogy mások is elolvashassák.
Amúgy erre "konkrét" kérdésre azt tanácsolom, hogy olvasgasd a fórumot.
(#) Action2K válasza Cono77 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Kezdetnek. Bővebben: Link
(#) niedziela hozzászólása Jan 7, 2011 /

220V-os szpot helyett gyári ledes izzó nagyon halványan de világít ha nincs felkapcsolva a villany, találkozott már ilyennel valaki ?
(#) qvasz2 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Olvass vissza 1-2 oldalt és a megoldást is megleled!
De lehet, hogy a "LED rákötése 230V-ra " topikban láttam
(#) niedziela válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Olvasgattam, de csak egy hasonló kérdést találtam.
(#) niedziela válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

De nem glimmes
(#) tbence3 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Nekem egy 4x1W-os AC230V-os spotom van és az csinál hasonlót.
Megmondom őszintén én nem is igazán néztem utána miért...
(#) laszlokunstar válasza niedziela hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Nem, de a gyanum az, hogy a kapcsolónál a 0 van megszakítva nem a fázis.
Próbáld meg felcserélni.
(#) Gabi válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 7, 2011 / 1

- glimmes lámpakapcsolód van
- nem a fázisod van megszakítva a kapcsolóval
- hosszú vezeték vagy több vezeték egymás mellett

Magyarul összeszed annyi brummot, amennyi már a lednek elég
(#) cimopata hozzászólása Jan 13, 2011 /

Üdv felteszem itt is a kérdést!

Szeretnék átalakítani egy projektort ledesre, de az optikai résszel gondban vagyok.
A projektor DLP-s rendszerű, ez annyit tesz, hogy a fényt egy kb 5x5mm-es résbe kell belefókuszálni. Amiről eljut majd a mikrotükrökre a fény.

Mivel a led nem pontszerűen sugároz, hanem egy kb 2x2cm-es részből így aggódom, hogy az elképzelésem nem helyt álló.

Arra gondoltam, hogy erre a ledre ráteszek egy foncsort amivel valamelyest összeszűkítem a fény nyílásszögét.

És hogy tovább szűkítsem a fény nyílását egy ilyet gondoltam.

Kérdésem, hogy ez az optika valóban képes lenne e a fényt összegyűjteni ilyen kis szögben?

Ha sikerülne minél jobban párhuzamossá tennem a nyalábot akkor as bemenne egy kétoldalt domború lencsébe ami összefókuszálná a fényt abba a kis nyílásba ami nekem kell.

Nagy segítség lenne ha valaki hozzáértő útbaigazítana.
Használt már valaki hasonló foncsort, lencsét?

Kösz, üdv!
(#) laszlokunstar válasza cimopata hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Az elképzelésedet jónak tartom, bár e téren még eddig csak elméleti síkon tájékozódtam.
A linken levő lencsét ledes Maglite lámpával próbálták. A lámpa párhuzamos fénnyalábot bocsát ki. A lámpában a ledtől való távolság kb annyi mint nálad a foncsornál (11 mm), s a kb 11 mm-ről érkező fénnyalábot fókuszálva a másik oldalt párhuzamos nyalábként távozik.
A projektornál tulajdonképpen a 11 mm-ről érkező párhuzamos nyalábot kell fókuszálnod. A lencse fókusztávolságát sajnos nem közölték, így tapaszatalati úton lehet csak elindulnod.
Én is gondolkoztam a napokban hasonló átalakításon, ami az ötletet adta, az, hogy volt nálam egy ledes LG HS 200 projektor. 200 lumen a fényereje, ami nem nagy, de otthoni használatra jó a fogyasztása mindössze 64W volt.
Az 50w ledet egyrészt kevésnek gondolom, másrészt pedig, ha 50w mellett teszed le a voksot, másik ledet választanék. Az általad linkellt ledben a ledek 5x10-es mátrixban vannak szervezve, téglalap alapban, s a képen is látszik, hogy vízszintes, és függőleges irányban nem azonos távolságra vannak a ledek, emiatt a fényereje sem egyenletes.
Amit helyette javasolnék az ugyanott hasonló paraméterekkel rendelkező, s olcsóbb 50W-os 4000lm-es Prime led -a ledek benne 7x7-es mátrixban vannak-, vagy inkább a 100 W-os 8000 lm-es nagytestvérét, hogy a fényerőben ne csalódj. Kapcsolóüzemű tápegységekben úgy is jártas vagy, a nagyobb teljesítményű led szabályozása neked nem jelent gondot.
50W

100w
Az eredményeidet kíváncsian várom!
(#) cimopata válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Valóban, ezt a ledet nem vettem észre.
Kösz a javaslatokat!

Csináltam néhány próbát itthon van 10W-os ledem.
Nem ment teljes gőzzel (P7 SSC-led) KB 500 lumnet nyomtam.
Volt a leden egy 60 fokos foncsor így a rávilágításkor kb 3cm-es fénypontot kaptam aminek a középső kb 5x5mm-es része ment bele a projektor hasznos részébe.
Középen kicsit erősebb volt a fény ezért saccra durván a ledből kijövő fény 10%-hasznosult.

Kivetítve a fehér képet kb 20-30lumen fényt kaptam.
(ez az érték saccolás, vannak kisebb ledjeim azokhoz viszonyítva.)

Valószínűleg egyenlőre veszek egy 50W-osat aztán meglátom.

AZ eredményre én is kíváncsi leszek.
Még nagy 5cm es lencsét nem tudom honnan szedjek.
Van egy krokodilcsipeszes szerelőálvány aminek lencse feje van, lehet majd azt felhasználom
(#) laszlokunstar válasza cimopata hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Az általad linkelt lencse jó lehet, látszik rajta a rövid fókusztávolság, csak azt nem tudjuk, hogy mennyi.
Én megkockáztatnám a vásárlását, mert a foncsoral együtt mindössze $6.
Ha tudsz régi rossz filmes fényképezőgépet szerezni, annak az optikáját is kipróbálhatod A film 24x36 mm, kb akkora mint a leded aktív felülete.
Fénymásoló bontóban is akadhat régi nagy analóg gépben hasonló méretű lencserendszer.
Diavetítőből is termelhetsz ki jó rövid fókusztávolságú (80mm) objektíveket, igaz kisebb átmérővel.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Jan 23, 2011 /

Csináltam egy kis leírást és tesztet egy 20W-os leddel:
2105-ös hsz.
(#) cimopata hozzászólása Jan 28, 2011 /

Menjenek a .....ba
(#) laszlokunstar válasza cimopata hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Mi zavar? Az, hogy fényárban lehet futni?

Ha keveselled a fényt akkor otthon ezzel 300 W LED világítsál.
)
(nem sértésnek szántam a hozzászólást!)

Ez a 300 W led még elég rossz hatásfokú. 40 lm/w, az ára viszont már kezd elfogadható (0,65$ /watt) lenni.

Napról-napra nagyobb teljesítményű ledekkel találkozunk, jobb hatásfokkal.
Amiről nem nagyon szól a fáma, a meghajtóelektronikájuk hatásfoka. Azt hiszem előbb-utóbb az áramgenerátorok, kapcsolóüzemű tápok hatásfokával is behatóbban kellene foglalkoznunk.
Következő: »»   35 / 186
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem