Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Cikkírás - Miértek, hogyanok...
Témaindító: Abukodonozo, idő: Jan 30, 2011
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Szeretném egy olyan téma létrejöttét, amelyben a cikkírás fortélyait oszthatnánk meg egymással. Bárki, aki szívesen írna cikket, először itt tehetné fel azokat a kérdéseit, amik elbizonytalanítják. Mivel vannak olyan fórumtársaink, akik már jópár cikk megírását tudhatják maguk mögött, biztos, hogy a segítség sem fog majd elmaradni. Így értelemszerűen a moderátorok sem kell majd annyit bajlódjanak a friss cikkírók irományainak a "kipofozásával", ha azok, már az itt szerzett tapasztalataikkal kezdenek neki. És végül, itt azt is megbeszélhetnénk, hogy jó ötlet-e egy bizonyos cikk megírása. Sokszor látok más témákban ilyen "Ugye cikk is lesz belőle...?" típusú kérdéseket, biztos vagyok benne, hogy azok is tökéletesen elférnek majd itt! Akkor itt is az első kérdésem: egy cikkben használhatóak-e olyan tartalmak, amik olyan forrásokból valók mint pl. könyvek, újságok, internet stb. Ha igen, ezt hogyan jelezzük?
Szervusz!
Ezt a témát jó ötletnek tartom! Szerintem használhatóak,legalábbis én már használtam.A végére meg odaírtam,hogy "Felhasznált szakirodalom:Rádiótechnika" Máté.
Szia!
Örvendek, hogy tetszik az ötlet! Hasonlóra gondoltam én is, ez elég kulturált megoldás. ![]()
Szia köbzoli!
Igen, nem lett volna butaság megkérdezni titeket, ezért elnézést kérek. Ezt úgy tudtam volna megtenni, hogy privát üzenetet küldök? (Szabad?) A "legfontosabb dolgok" alatt mit értesz? ![]()
Értem... Ha én mondjuk cikket írok és az erre kitalált menüpontban neki és fogok és be is fejezem, akkor a moderátorok számára csak az elküld gomb megnyomása után válik láthatóvá, nem? Ezután dől el csak, hogy felkerül a cikk az oldalra vagy sem... Sok olyan megírt cikk van ami végül valamilyen okból kifolyólag nem kerül fel?
![]()
Meg van értve!
![]()
A téma bezárása előtt, röviden pár szóval válaszolnék a feltett kérdésekre.
1. A moderátorok mit láthatnak: A moderátorok látják az összes cikket azonnal. Ha Te létrehozod, az azonnal látszik a mi listánkon. Legelső pillanattól figyelemmel követjük a cikk készülését. Emiatt ha kell, akkor még szerkesztés folyamán adunk tanácsokat a cikkírónak. 2. Miért nem jelenik meg egy-egy cikk: Bizonyára nem kell bemutatni a HE-t, hogy nem csak Magyarországon de Európai szinten is egy rendkívül magasan kvalifikált szakmai közösséget jelent. És ebből egyenesen következik, hogy a felkerülő cikkek komoly szakmai és stilisztikai szűrésen mennek át. Ha egy cikk nem jelenik meg, akkor annak kizárólag a fentebb említett szempontok alapján nem megfelelőség az oka. 3. Emberi változások: 10 cikkíróból egy, amikor mondjuk neki hogy sajnos nem megfelelő egy 3 mondatos egy képes cikk akkor elkezd duzzogni és törli a cikket. A maradék 9 viszont érti hogy ezt miért mondtuk és onnantól azon fáradozik hogy megfelelő legyen. 4. Cikk engedélyezési idők: Sokszor hetekbe telik egy-egy cikket a nyilvánosságra hozni, miután a készítője azt készre jelentette. Okai: Szakmaiság ellenőrzése, plágium keresés, vagy a témában kompetens moderátor véleményének megvárása. Egyszerű példa: Ha valaki audiofil cikket ír, azt nem ugyan az ellenőrzi szakmailag mint aki egy uC-es áramkört. És ha a témakörben jártasabb modi épp napokig nem tud felnézni, akkor várakozik a cikk. 5. Elvárások, ajánlások: A cikkek 95%-a általában elsőre megfelelő és csak pár elírást kell javítani. Ennek az az oka, hogy semmilyen speciális elvárásunk nincs. A szerkesztéssel kapcsolatban viszont annyi íratlan szabály vagy józan észhez kötött ajánlás van, amit leírni lehetetlen is lenne, végig kell lapozni 3-4 egy már engedélyezett cikket. Ezeket pedig össze gyűjteni szinte lehetetlen, mert egy könyv is kevés lenne hozzá, nem hogy egy topik hozzászólása. Téma létjogosultsága: Nincsenek olyan elvárások vagy nehezen betartható szabályok a cikkszerkesztéssel kapcsolatban, hogy erről oldalakat lehetne írni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |