Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Én valahogy így csinálnám: F100 G0 Z2 X0 Y0 G1 Z0 M98 L42 P01 G0 Z20 M30 O01 G91 Y1.5 G90 X230 G91 Y1.5 G90 X0 M99 Ez így 100-as előtolással 230x126-os téglalapot Z=0 sikban 1,5-ös fogással mar síkba. És igen a gömbfejű maró nem lesz az igazi ide.
Jött egy emberke, hozott egy olyan vezérlőt amit én is szoktam rendelni ebay-ről két ic volt kipurcanva rajta. Kérdeztem hogy történt, működés közben dugta rá a motorokat.
1 óra alatt kicseréltem a 2 ic-t, kipróbáltuk és ment baj nélkül. 4000Forint volt a két ic, úgyhogy a tanulság, áram alatt lévő vezérlőre nem dugunk motorokat. Viszont hirdetést ő sem olvasta rendesen és kicsi motorjai vannak, mondtam az ellenállásokat cserélje le 0.75-re vagy 0.8-ra (az ha jól láttam a minimum), ha megcsinálta majd szól, hogy mit bír. Mondjuk a pici motoroknak adott vagy 27V-ot az sem egészséges, 0.8a-es motornak 27V és 1.5A, mondta is hogy a maradék egy melegedett rendesen.
Ja a makró, nem is jutott eszembe, ez tényleg egyszerűbb.
A limiteket egyelőre hagyd, a varázsló pont a kezdőknek készült, azért grafikus és azért vannak odatéve a beviteli mezők hogy egyértelmű legyen. Min nem igazodsz el? Magyar fordítás kell vagy magyarázat hozzá? Segítek szívesen csak mondd el miben.
Inkább a magyarosítással volt gondom,de a beállításokhoz sem konyítok valami sokat.Most kollégiumban vagyok szóval csak a hétvégén tudom megmondani,hogy miben is kellene segíteni,de azért köszi neked is meg mindenkinek.Most épp a referencia pontokat próbálták elmagyarázni nekem egy másik fórumon,mert sajnos a magyar gépkönyv az nekem kínai a sok szakkifejezés miatt.Azért egy pár szót ejthetnétek a munkadarab helyzetének a felvételéről,mert még egy kicsit zavaros.
Hát akkor előre is köszönöm mindenkinek a segítséget. :worship:
Nagyon egyszerű.
A munkadarabod sarkára a viszed a maród közepét. Lenullázod x-et y-ont Leviszded a maród hegyét hogy éppen elérje a munkadarabot. Lenullázod az z-t Innentől minden minden ettől a 0-ától számolódik. Spec én mostanában úgy csináltam, hogy a maróprogram előállítónak már úgy adtam oda a tárgyat, hogy annak pont a közepén volt a 0 pont. Belőttem középre x-et y-ont szemre, lenulláztam őket. Betöltöttem a mach3 progit, kivittem x-et és y a rajz mind a négy szélére, hogy megnézzem belefér e a munkadarabba az ábra, ha kellet akkor visszavittem 0, 0-rá a pozíciót, kicsit odébb vittem valamelyiket és azt újra lenulláztam. Példa: Egy kört akarsz marni egy négyzetbe, úgy hogy a közepét adtad meg. Belövöd nagyjából a munkadarab közepét x-el és y-al. Lenullázod őket. Betöltöd az ábrát, (amin ugye ugyancsak a középen van a kör közepe) és elviszed a kör szélére az y-ont és látod hogy lelóg a munkadarabról. Visszaviszed 0-ra y-ont (pl G0 y§ paranccsal), ellenkező irányba mint ahol lelógott elmozdítod az y-ont annyival amennyivel lelógott, és lenullázod y-ont. Ezután ott már nem lóg le. Ha a másik irányba ilyenkor lelóg, akkor szomorúan elballagsz a fűrészhez, és vágsz egy nagyobb munkadarabot. Ugyan ezt megcsinálod x-el is, és ott is korrigálod a munkadarab méretét. Szerezz be egy cad-et, és egy cam-et, sokat segít, és nem kell érteni a cnc-hez csak alapszinten.
Sziasztok! A Cut2D programhoz nincs véletlenül valakinek okossága?
Köszönöm szépen,de csak simán kell nullázni ,nem a referencia 0-val,ugye?Esetleg tudnál egy kis útbaigazítást adni dxf,dwg fájlból g-kóddá átalakítás terén?Megjöttek a szerszámaim is végre,de sajnos koleszban vagyok szóval csak a hétvégén tudom őket kipróbálni,viszont a mechanikám nem a legtökéletesebb mert a fióksínek nagyon könnyen deformálódnak és ezért a marómotorban a szerszámot megfogva középerősen megráncigálom azt akkor az 2-3mm-t is arrébb megy.Ezt hogyan lehetne profi köszörült rudak meg lineáris csapágyak híján kiküszöbölni?Lehet esetleg olyan szélesebb fióksínt venni,amelyiket nem lehet lenyomni,mert ha a z-vel egy nagyon kicsit megnyomom a munkaasztalt akkor az már lejjebb is megy a fióksínek miatt.Nem tudom ekkora kottyanással puha fában érdemes kipróbálni egy gravírtűt,hogy mégis hogy mutat?Ha kis előtolással csinálom akkor talán nincsenek akkora erők,hogy elnyomják a fióksíneket.
Nos akkor a Surface varázsló beállításai: Tool Dia: a szerszámátmérő, fontos hogy korrekt értéket adj meg, a stepover ebből lesz számolva. Feedrate: az előtolás értéke mm/percben, ezzel a sebességgel fog a maró oldalra mozogni az anyagban. Plunge feed: a befúrás sebessége, vagyis a maró ezzel a sebességgel mozog lefelé az anyagba. Percent Stepover of tool dia: százalékosan számolja a szerszámátmérőből az oldalra mozdulást, vagyis ha pl. 10mm marót adtál meg akkor 80%-nál 8mm-re lesznek egymástól a szerszámpályák, átfedve egymást. Ez fontos hogy így legyen, így elkerülheted a sorjás felületet. Rapid height: az a magasság ahol a maró az anyag felett biztonságosan tud mozogni, pl. 3~5mm, ezt a magasságot fogja használni a maró a munka végeztével amikor visszatér a kezdő pozícióba. X és Y Corner: A megmunkálandó terület bal alsó sarkának koordinátái, jellemzően 0 és 0. Itt jegyezném meg hogy ha figyelmesen végigolvastad Gulasoft leírását akkor tudod mi a teendő: ráállsz a maró középpontjával a lemarni kívánt terület bal alsó sarkára és nullázod X-t és Y-t. Lenght: hossz, a felület mérete az X tengelyen, Width: szélesség, ua. az Y tengely mentén, természetesen mm-ben. Depth: mélység, a munkadarab vastagsága, vagyis a méret a Z tengely mentén. Step depth: az a fogásmélység amit a maród és a géped az adott anyagban még képes megmunkálni, pl 0,1mm. Final Cut depth: az elérni kívánt mélység mm-ben, pl. ha 1mm-t adsz meg ,01mm step depth-el akkor 10 fogásból fog ebbe a mélységbe érkezni a maró, értéke ne haladja meg az anyagvatagságot (depth) de egyenlő lehet vele. Tool offset: az a méret amivel a szerszám nagyobb területet járhat be mint a megadott X és Y méret. Pl ha X és Y 100mm, az offset pedig 5mm, akkor a maró által bejárt terület 110x110mm lesz.
Ha minden beállítást megejtettél megnyomod a Post g Code gombot, ezzel a wizward átküldi a generált kódot a Machba. Utána Exit és máris láthatod a szerszámpályát a Mach ablakában. Javaslom hogy először a levegőben próbálgasd, vagy maró helyett tollat rögzíts a Z tengelyre és egy papírlapra rajzolgass. Sokat tanulhatsz belőle. Remélem nem hibáztam a leírásban, ha valaki hibát lát javítsa legyen szíves!
láttam egy olyan megoldást ahol nem egy fióksín volt, hanem 90 fokban egy másik is. gondolom azért az combosabb.
Sziasztok!
Folyamatban van egy kis célgép léptetőmotorokkal való felszerelése és vezérlése. Ami áll egy kis körasztalból és egy szuportból ami nem golyósorsós lesz mert a munka nem igényli a kétoldali kottyanásmentes üzemet. Egyszerű laposmenetes orsó viszi a szuportot amire lesz rögzitve a körasztal. Néhány fényképet mellékeltem. A kérdésem: ezeknek a mozgatására elég lesz egy Nema23 tipusú 2Nm nyomatékú léptetőmotor?3mm átmérőjű maróval 1mm fogásmélységgel két osztást kell marni ABS1H anyagminőségű (lágy ólmozott automata anyag) 20mm átmérójű munkadarabra. (szériamunka, kb.2000db).
A mechanika egyenes elmozdulásakor keletkező erőt kiszámolhatod: egyenesvonalú erő(N)= 6.28 * forgatónyomaték(Nm) / menetemelkedés(m). Ez viszonylag rossz hatásfokú megvezetés és menet esetén is hatalmas erőket jelent. A szupport nyomatéka a motornyomaték szorozva az áttétellel. A forgácsoláshoz szükséges erő: F=k*hk*f
ahol: - F főforgácsolóerő (N) - k fajlagos forgácsolási ellenállás (anyagtényező) (N/mm2) - hk közepes forgácsvastagság (mm) - f fogásvétel (mm) Ha a gép által leadható erők nagyobbak mint ami a forgácsoláshoz kell akkor már csak a rezonancia lehet az ami gátolhat.
Ha a meghajtást úgy méretezed, hogy 60%-os legyen a terhelése, akkor a hobbiCNC-sek réme, a lépésvesztés sem fenyeget.
Köszönöm a pontos választ és képleteket !
Sziasztok!
Megjöttek végre a gravírtűim és végre sikerült síkba-marnom az asztalomat és még egy-kettő kis fa gravírozástis megejtettem.A mechanikámat viszont lehet,hogy egy kicsit át kellene alakítanom,legalábbis a munka asztal fölött keresztben mozgó tengelyt,mert a betűk széle nagyon "recés" a fióksínek nagy lógása miatt.Ide lehet,hogy be kellene szereznem két köszörült rudat ,meg szerintetek kettő kocsi elég lenne hozzá,hogyha egyet alulra-egyet felülre tennék?Természetesen úgy csinálnám,hogyha építek majd egy fém gépet,hogy akkor ezeket az alkatrészeket majd fel tudjam használni. Olyan varázsló van,amivel a munkaasztalba lehetne furatokat készíteni anyagrögzítés szempontjából?Ha igen akkor valaki részletesen el tudná nekem magyarázni,hogy mit hogyan kellene beállítani illetve elég lenne a menüpontok magyarra fordítása is. Előre is köszönöm.
Szia!
Van ilyen varázsló a Mach alatt, szintén grafikus felületű, szépen megtervezett, könnyen átlátható. A neve: Rectangular Bolt Pattern. Röviden: Lenght: hossz, az X tengely mérete amire a furatok kerülnek. Number of holes: a furatok száma. ha az előbbi 100 és az utóbbi 10 akkor 10mm-re kerülnek a furatok egymástól mérve egy sorban. Width: szélesség, number of holes ua. mint előbb, az Y tengelyen. Start position: start pozíció X és Y tengelyen, jellemzően 0 és 0. tool Number: szerszám száma, nem lényeges hacsak nincs automata szerszámcserélőd. Spindle RPM: főorsó fordulatszáma: mellékes ha nem szabályozott a fordulatszám. Ami fontos: Rapid height: a szerszámmagassága gyors mozgatáskor: ebben a magasságban mozog a fúró két furat között, legyen mondjuk 5mm. Depth of holes: a lyukak mélysége, attól függ meddig akarsz lefúrni, pl. 10mm. Feedrate: a befúrás sebessége, mm/s. Peck depth: az az anyagvastagság amit a fúró egy menetben kifúrhat, pl. 2mm-nél 2mm mélyre megy a fúró majd kiemel. ezután 4mm-re megy és kiemel stb... Mindez akkor igez ha a Drill Cycle gombbal a High speed Peck van beállítva, különben egyből a depth of holes-nél megadott mélységbe fúr. Kb. ennyi, remélem nem tévedtem sokat. Itt is azt tanácsolom hogy tollal rajzoltasd először. Légyszíves tegyél valami képet a síkbamarásról ha már sikerült a dolog, érdekelne.
Előbb akartam feltölteni képet,de meggondoltam valamiért magamat,de ezek szerint jól gondoltam.Köszi szépen a segítséget,de ezt még egy párszor hallani fogod tőlem
![]() Még egyszer köszönöm.
A fióksín nem egyenesen fut, én úgy hívtam, hogy szuszog. Ezért épül a fémgépem. Ennyit tud a fagép, hiába mondtam, hogy senki ne ringassa magát illúziókba, hogy 5000Ft-ért normális mechanikát épít, az csak kamu, senki nem hitt nekem.
Most mész veszel köszörült rudat, arra kocsit, a kocsihoz felfogatást és csak úgy repülnek az ezresek a zsebedből mint az mondtam is.
Ne keverd a fióksint a fagéppel. A hozzászólásod teljes egésze keveri a megvezetést a szerkezettel. Nem csoda, hogy mindenkinek elveszed a kedvét az építéstől.
Olyan, mintha azt mondanád, hogy az autón nem fog a fék, mert kopott a gumi. Ez nem ugyanaz!!! A legújabb gépem is fából van. Alu marásra használható. Persze nem fióksines.
Fióksínt csak fagéphez raknak, arra írtam, hogy az szuszog. A fagép meg a párától vetemedik, nem elég erős tartószerkezet a megvezetéseknek. Nekem is az volt az első, és a mechanikában, nem csak akeret van, hanem a hajtás is! A vezérlés az elektronika, az összes többi mechanika! A múltkor még a fémgépedről raktár be linkeket azzal mi lett?
A fémgép a kuplungokat várja a motor és a tengely közé, hogy megérkezzen, de késik a szállítás.
![]() Úgyhogy addig egy új fagép kapta meg a figyelmet ![]() De megfogadtam, hogy ide nem írok több tanácsot, és nem töltök képeket. Csak helyreraktam a beírásodat, amit sajnos folytatnom kell: Fióksint használnak fémgépekhez is. Íme a gép. És íme a vele készült munkák. A gránit utcatábla is ezzel a géppel készült. És kérlek ezen képek nézegetése közben merengj el azon, hogy a saját tapasztalatod mire terjed ki a jövőbeni kijelentéseid tekintetében. Köszönöm!
sajnos nem követed a beírásokat. Írtam, hogy felraknk még egy fióksínt 90 fokban, és attól sokkal pontosabb lesz, és amit linkeltél az egy fémváz, pontosan ilyen 90 fogban elforgatott sínekkel, és megint csak ismételni tudom magam a mechanika nem csak sinekből, hanem a hajtásból is áll, és nem kéne azt terjeszteni hogy mindez 5000Ft-ból előállítható. Ha csak tengelyenként a 4 fióksínt veszed az több mint 5000Ft, de nyissunk vitát, mert neked megvan 5000Ft-ból, senki másnak még nem sikerült, a kuplungod meg ezek szerint nem otthon készül házilag.
Idézet: „Ennyit tud a fagép” Közben csak a fióksinnel van a gond. De az egész fagépet pocskondiázod. Idézet: „Fióksínt csak fagéphez raknak” Bemutattam, hogy nem. Idézet: „nem kéne azt terjeszteni hogy mindez 5000Ft-ból előállítható” Pedig ez továbbra is igaz. Keresd meg a fémgépemet és számolj utána. Tudom ez neked nem megy, pedig sokaknak megy. Nem kell fióksin, és főleg nem 2500ft-os, mint ahogy te azt számolod. Idézet: „Kuplungod meg ezek szerint nem otthon készül házilag” A fémgéphez nem, mert gondoltam kipróbálom, hogy milyen az, amit a vaterán 5000-ért adnak, miközben 1200ft ebayen, a fagéphez házi kuplungom van, ami hasonló, mint a vaterás. Sajnálom, hogy nem értesz a szép beszédből, és nem tudsz lenyugodni. Nem alacsonyodom le a szintedre. De kérlek ne hazudj a kezdő kisembereknek, főleg hogy rengeteget hibázol és rengetegszer nincs is igazad. Tapasztalat nélkül nem kéne kiskirályt játszanod!
Én tapasztalatból beszélek.
Építettem fagépet is és fémgépet is. A fagépet talán ki lehet hozni mechanikailag 5000 forintból tengelyenként 2 fióksínből, de ha normális fióksínt veszel és 90 fokban még elforgatod az tengelyenként 4 darab, ha z-re nem raksz az is 10 darab fióksín. Örülök hogy nálad ez a kerben terem, de a többi embernek boltban kell venni. Az 5000 forintos gépeddel meg hagyjál, mert a múltkor is kértem linkeket és meghajtásokra tengelyenként több mint 10.000 forintos linkeket sikerült belinkelned. Jó lenne ha te meg nem hintenéd itt, hogy fémgép komplett mechanika meghajtásokkal 5000-ből kihozható, mert rajtad kívül még ember nem volt akinek ez sikerült, és beszéltem olyan emberrel, aki ilyeneket épít megrendelésre, olvassa a fórumot, és magában kinevet Téged. Sajnos Páran elhiszik, hogy ez tényleg 5000 forint, és belevágnak, és úgy járnak mint szegény richy, megcsinálta a gépét, időt (sok időt) energiát (sok energiát) feccölt bele, és most megy lineáris tengelyeket venni, mert gondolom a fagépedben nem kettő darab fiósín fityeg. De mondtam a múltkor is, tedd fel a tervet, a linkeket, és mindenki szalad megvenni az 5000 forintos fémgéphez az alkatrészeket. Én is! Pedig elhiheted van bejáratott olcsó beszerzési forrása. az ország legolcsóbb boltja most a cncdrive, csak a fémgépem y tengelye 2 kocsival (jó nem kicsik) 14.000 forint volt. Annó mondtam megveszem a fémgéped mechanikáját 15 ezer forintért, építhetsz 3 másikat az árából, de már akkor sem adtad el. Ha olyan nagyon vágod, nyomj ide egy tervet, linkekkel a beszerzési forrásokkal, és az árakkal és számolhatunk. Könnyen mondod hogy számoljam mennyi a géped, mikor nem tudom miből van, nem tudtál anno linkeket dobni a meghajtásokara.
Két dolgot megint leszögezek, mert látom nem érted:
1: Nekem is sok energiám és sok időm van benne. Építésben kb 20 óra, beszerzésben, fórumozgatásban kb 400óra. Ez nem vicc! Ha meg akarod venni a gépemet, akkor számolok neked kb 1000ft-s órabért. Kifizeted? Naugye. 2: Nem sorozatban építem, és nem sablonban. Így nem fogok tervet adni, mert nincs. Nézd meg a hobbycnc.hu-n a mechanika 16-ot! Hegesztés nélkül saccolj rá egy árat. Megnézném azt, ha 10 fölé jönnél ki vele. Nézd meg a mechanika 14-et. annak a lineáris csúszkáit én vettem meg. Kompletten a 3 tengelyre volt 10ezer. Ez alura is jó, így nem ebből épült meg a gép, mert az csak gravírra kell. Azóta is a polcomon áll. Aluprofilt, nyomtatós csuszkákat nem linkelek, mert már szerepelt. 608ZZ csapágy vaterán volt 50ft. Menetesszár szintén 50ft. Mit hiányolsz még belőle? ![]() A sok sok munkaórát. Ami felbecsülhetetlen. Fióksin: arra tervezték, hogy két fal közé beszorított fiókot mozgassa amire csak egy oldalirányú erő hat (gravitáció, lefelé). Mindenki egy falra akarja felszerelni. úgy, hogy szembe terheli. A fémgépemen pont hogy összefelé van húzva, (mint a két fal szorítása) és nem pedig szemből húzom. És voilá, üzemszerűen van terhelve a fióksin, és nem szuszog. Csak ez a mechanikai tapasztalat nincs meg benned, így csak támadni tudsz, és sosem a te hibáidat mutatod, hanem az én sikereim elhomályosításán dolgozol.
Ha érdekel, akkor a trapézmenetes orsó métere újonnan 2500ft! A4-es géphez egy méter bőven elég! Anyát tudok csináltatni danamidból. Következő gépen az lesz már.
Hogyan néz ki a fémgéped? Van róla kép? Milyen sebességeket tud? Gyorsulási adatok? Miből épült?
Hol annyi? powerbeltes srácoknál ocsibb
![]()
Lehet hogy szállítással együtt emlékszem 2500ft-ra?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |