Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC kör
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Ant hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
HI!

Lenne egy olyan problémám, hogy egy ellenálláson kéne mérni a feszültséget. De nagy frekvencián van szaggatva az ellenállásra érkező jel, ami hazavágja a mérőáramkört.
Azt szeretném megvalósítani, hogy egy kondit teszek párhuzamosan az ellenállással, feltöltöm, lecsatolom és megmérem a feszültséget.
Csak az a baj, hogy a frekvenciát változtatni kell, és így az RC kör ellenállása megváltozik.
Hogyan tudnék olyan áramkört szerkeszteni az RC körhöz, ami semlegessé teszi a kondenzátor jelenlétét, avagy az "RC" kör nem lesz érzékeny a frekvenciára?

A válaszokat előre is köszi!

Ant
(#) lamalas válasza Ant hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Szia Ant,

A kerdes nem teljesen egyertelmu igy a valasz sem az . Ha mindenfele problematol es meroaramkor epitesetol meg szeretned kimelni magad, akkor oszcilloszkoppal erdemes es celszeru mericskelni. Ha ez nincs keznel, akkor jon a problemasabb megoldas. Nem teljesen egyertelmu pl. hogy az adott ellenallason eso valtakozo (vagy valtozo?) feszultseg csucserteket szeretned merni vagy effektiv erteket? Az adott feladathoz kellene ugyanis tervezni a meroaramkort. Azt lehet tudni, hogy milyen aramkorben van az az ellenallas amin feszultseget szeretnel merni? En elso korben (latatlanban) el tudnek kepzelni mondjuk vmilyen nagyimpedancias mintavevo es tarto aramkort de ez lehet, hogy egyaltalan nem a legjobb, legcelszerubb megoldas foleg, hogy gyakorlatilag nem ismerek semmilyen korulmenyt.
(#) Ant válasza lamalas hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Az egész úgy van, hogy nagy dfeszültséget szeretnék mérni, ezt ellenállásokkal leosztom, eddig jó.
DE onnantól gezdődnek a bajok, hogy nagy frekin szaggatom azt a negyfeszültséget. 0 és x volt között
Nekem az az érték kellen amit a feltöltött kondenzátoron megkapnék, szóval a csúcsot
De a nagyfreki hazavágja műszeremet, ezért kellett a kondenzátor, hogy azt feltöltöm, lekapcsolom a mérőellenállásról, és megmérem a feszt rajta.
De mivel R-C tag ezért az ellenállása változni, fog a frekvencia függvényében , szóval nem tudnám pontosan megmérni az ellenálláson lévő feszt.
Ez a gondom!
(#) lamalas válasza Ant hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Hmmmm ... probalj meg kompenzalt osztot epiteni ha van lehetoseged ra. Katt ide. Ez egy pdf doksi, a 49. oldal tetejen van a kompenzalt oszto rajza es az elozo oldalon egy rovid leiras rola. De nagyon pontos meresi eredmenyeket ne varj az egyszeru kondi feltoltos modszertol...
(#) ferci válasza Ant hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
Ha a csúcs-feszültséget akarod megmérni, nem csúcsegyenirányításra gondolsz? Ezt leosztás után is megteheted és akkor nem kell nagyfesz-dióda, stb... és folyamatosan mérhetsz, nincs már nagyfreki...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem