Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   28 / 269
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Ez komoly tévedés. Nagyon sok gyári PI gép van és egyáltalán nem az olcsó kategóriában, nézz körül a minelab vagy a garrett kinálatában és meglátod. Más kérdés, hogy ezeket milyen körülmények között ideális használni.

Szerintem nincs teljesen jó helyen, vagy nem jó szélességű a mintavételezésed, talán egy faraday árnyélkollást is ki kéne próbálnod.

Egyébként a fejet leg olcsóbban és fémmentesen WC ülőke csavarral lehet rögzíteni.

Jó az epokitt, csak nehéz, érdemes körbenézni a profi kereskedésekben én talált pl az arldit képviseletén olyan anyagot, ami ultrakönnyű, de rettenetesen merev és kopásálló. Arra figyelni kell, hogy ne zsugorodjon.
(#) szucs_g válasza Petike13 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Köszönöm, közben meg is épült a cucc. Majd a fejről kérdeznélek, hogyan készítetted el?
(#) szucs_g hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Elkészült a clone-pi. Tudnának, kérem valami használható leírást a beállításához?
(#) Petike13 válasza szucs_g hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A beállításhoz mindenképp szkóp kell. A tervező oldalán van egy oszcilloszkóp ábra és leírás hozzá. Az alapján el lehet igazodni. Én már régebben csináltam, pontos tanácsot nem tudok adni, mert már nem nagyon emlékszem, hogy hogyan kell, de én is az oldalon leírtak alpján jártam el anno és működik.
(#) sfthomas hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Engem is érdekelni kezdett, úgyhogy elkezdtem olvasni a témát elölről, rá is találtam az Equinox leírására, s mivel eleinte dícsérték, megépítettem.
Miután nem működött, kértem kölcsönbe egy szkópot, s végigmértem vele a kérdéses pontokat. A hibajelenség nagyjából annyi, hogy minden fémtől távoltartva is folyamatosan sípol (beállítani max a sípolás frekvenciáját tudom ). A, B, E és C jelalakok rendben, a D jelalak (LM318 kimenete) hasonlít, de mintha lassabban csengene le a jel... a kapcsolók után (F pont) pedig alapjáraton -1.7V van, amit aztán felerősítve a G ponton nyilván -7V-ot kapok, ami folyamatos jelzésnek felel meg.
Számtalanszor ellenőriztem, minden passzolni látszik, tanácstalan vagyok hogy merre tovább... helyettesítenem kellett a BC183-at BC546-tal, a BY159-et meg BA159-cel. A többi alkatrész ugyanaz, a keresőtekercs 25 menet 0.65 CuZZ-ből egy 20cm átmérőjű műanyag tálra, nagy jackdugóval csatlakoztatva az áramkörhöz.
Ha szkópon nézem, az érzékenysége jónak tűnik, a jelalakok változnak ha 20cm-re leteszek egy 5Ft-ost, csupán az 'alapjárat' nem stimmel.
Ezután végigolvastam a teljes témát, így már lehet hogy nem ezt kellett volna megépítsem, de sajnálom kidobni - ha esetleg valakinek van valami tippje hogy mit tolhattam el, hálás lennék érte...
(#) Ge Lee válasza sfthomas hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Nem tudom mit toltál el, de ne vesződj vele, nem éri meg. A munkapontja folyamatosan vándorol és az érzékenysége sem jó. Ha már mindenképpen ilyet akarsz, az alkatrészeiből félig megvan a surfmaster, az stabil és érzékenyebb is. Diszkriminációd persze azzal sem lesz. Az enyém elég jóra sikeredett volna ha nem jelezné a talajt is. Egyszer ha nagyon ráérek majd küzdök még vele.
Sőt. Van egy nyákom minden benne van, ha kell alkatrészárban odaadom.
(#) sfthomas válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Köszi az ajánlatot, egyelőre úgy néz ki hogy mégiscsak sikerült életet lehelnem a sajátomba...
Ha trimmerre cserélem a fix ellenállást, ami beállítja az impulzusok referencia-szintjét, akkor egész jól be lehet lőni. Ettől függetlenül elég gáz a kapcsolás, most hogy így beleástam magam...
Még hátra van élesben tesztelni, remélem használható, s megtalálom azokat a régi érméket a kertben, amiket az apósom eldobált, mondván hogy 'úgyse jók már' ...
(#) Yowie válasza sfthomas hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Na erre én is kíváncsi vagyok, a kitartásod alapján meglesznek :kalap:
(#) tothlaj válasza sfthomas hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia.
Ne hargudj hogy írok én most építem meg ,és érdeklődnék melyik ellenállásról beszélsz és milyen trimmerre cserélted.

Válaszodat köszönöm
(#) sfthomas válasza tothlaj hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
R12-t cseréltem ki egy 100k-s trimmerre, két végét 9V és 16V-ra, a közepét az IC3 1-es lábára. Gondolom nem ártana azért egy-két fix ellenállás még a két végére, nehogy rákösd a tápot közvetlenül az R12-C8 csomópontra, ha teljesen eltekered a potit...
Aztán úgy kell beállítani, hogy C6-on kb 150mV essen (9V-hoz képest az F pont -150mV), hogy azt a 10xesére erősítve a G ponton kijöjjön a -1.5V (alapjáraton, ne legyen fém a közelben).
Nekem az volt a gond, hogy a tekercs alapból lassabban csengett le, s így folyamatos jelzésben volt az áramkör, ezt tudtam így korrigálni. Nem tudom hogy hogy működhet ez a kapcsolás 'elsőre', minden hackelés nélkül, eléggé úgy tűnik mintha kihagyták volna belőle a lehetőséget, hogy a tekercshez hozzáhangold az áramkört, így teljesen random hogy működik vagy se.
Csak azt tudom mondani, amit az előttem szólók (főleg ha még nem kezdtél hozzá) - csináld meg inkább a SurfMastert, az ugyanígy működik (PI). Én is megépítettem (bár még nem próbáltam ki), valamivel átgondoltabbnak tűnik a kapcsolás.

OFF: a hétvégén próbáltam ki az Equinoxot, egy marék vasszeget már találtam, a SurfMasterrel várok tavaszig, mikor már nem kell csákány, hogy lyukat ássak a fagyott földbe...
(#) Yowie válasza sfthomas hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
És mi van a régi érmékkel? Egyébként egy érdekes problémát érintesz, ugyanis mondanám, ha nem megy szólj, viszek egy jó gépet, aztán megkeressük. Viszont a discriminálós, szűrős gépekkel azért nehéz egy kertben keresni, mert a rengeteg kiszűrt és egyébként haszontalan jel miatt elveszik számos hasznos. A PI mindent jelez, sziszifuszi ugyan mindent kiszedni, de közte lesz a jó találat is. A surf egy stabil áramkör és iszonyú gyors, tök mindegy hogyany mozgatod, nem lehet olyan gyorsan lengetni, hogy ne jelezzen.
(#) sfthomas válasza Yowie hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
A régi érmék állítólag az előkertben vannak, ami most be van ültetve és nem örülnének ha felásnám... egyébként ott kb félméterenként jelzett valamit, gyanítom hogy tele van szegekkel, amik az építkezésről maradtak. Dehát még lelkes vagyok, majd leadom méhbe vagy vmi...
~1 hónap múlva megpróbálom megint (az előkertet is, meg olyan részeit a kertnek is, ahol nem volt építkezés), a Surfmasterrel, melegben.
Node vajon az menni fog-e az Equinox tekercsével ...? A surfre 0.5-ös drótot írtak 23cm, 20 menet, az equinox meg 0.65-ösből készült 20cm, 25 menet... hát kíváncsi leszek rá.
Aztán ha így se sikerül, akkor lehet kérek segítséget
(#) Ge Lee válasza sfthomas hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Menni fog először én is azzal próbáltam ki, legfeljebb veszítesz vele 2-3cm-t az érzékenységből.
Kár hogy haldoklik a topik, senki nem épít. Kíváncsi lennék pl. az ALL 1-re, amennyit ki tudtam a fórumokból hámozni a módosított 3 tekercses verzió érzékenysége valahol a Silver és a Golden Star között lehet, ahhoz képest viszont elég egyszerű. Ami viszont nagyon jó lehet az az oroszok Whites 6000 modja, van is benne vagy 20 IC.
(#) Yowie válasza sfthomas hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
A tekercset hozzá kell hangolni a géphez, akkor nincs veszteség, jobb az érzékenysége, mint az equinoxnak. Elég vacakolós, érdemes felkötni a próbatárgyat és úgy nézni az eredményt. A söntön is kell állítani.

Nekem normál tekercsnél bontott szigetelt fali UTP kábel adta a legjobb eredményt összelakkozva. Fontos, hogy a tekercs kapacitása kicsi legyen, ezért jó a vastag vezeték, mivel növekszik a vezetők közötti tér. legjobb eredményeket lapos tekercsekkel láttam.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Hol találod ezeket a zseniális továrisokat? Engem igazán valami GPX4800-5000 szerű gép érdekelne, bár ezek a koppintások szerintem igen ritkán tudják azt, amit a gyári gépek (régen pont fordítva gondoltam )
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
A whites mod: Link
és az All 1: Link
utóbbinak van több fóruma is.
Ha nem lenne a GS4 az All-nak biztosan nekiállnék. A (gyári) Whites-ról nagyon jókat hallottam, de nekem az már nagyon bonyolult. Esetleg szimulátorban lehetne játszani a részáramkörökkel, de talán az egésszel is.
Egyébként valószínűleg a Feri is így indult el anno. Amikor nézelődtem a geo-n, az RT-ben régebben közölt rajzok részben (vagy egészben) mind visszaköszöntek az oldalról.
(#) mateatek hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Én elkészítettem magamnak az Equinoxot.
Pofon egyszerű, olcsón elkészíthető masina.
Amit módosítottam rajta, az a R29 és az R30-as ellenállás. Mindegyike egy 12 K ellenállás és egy 5 K potméter sorosan. Természetesen a két poti az iker.
Erre azért van szükségem, hogy a kapuidőt állítani tudjam az éppen fent lévő tekercshez. 11 voltos akkuról használom, így a nagyobb impulzus energia miatt érzékenyebb.
Most kezdtem kísérletezni vele mélykereső fejjel.
Kb 2 és fél méterről határozott jelet ad nagyobb fém tárgyakra.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
És van összehasonlítási alapod más, olyan kapcsollásokkal, amiket valóban használnak, pl HH, Delta, Pusestar. Próbáltad már ezeket terepen?
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Mit jelent, hogy nagyobb fémtárgy?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Egy kb 50x50 centiméteres kerítés-fonat darab.
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Feb 22, 2011 / 1
 
Az nem tűnik rossznak. Amit én csináltam pi keresőt 1*1 m-es kerettel, 0,33 sörös dobozt 1 m-ről jelez tisztán. Én ennyit tudtam kihozni belőle. Ha érzékenyebb, akkor már instabil. A tied stabil?
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Nem, nincsen összehasonlítási alapom gyári készülékekkel. Eddig csak saját készítésű készülékeket használtam.
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Néha, nem tudom miért el kezd füttyögetni. Mint ha a vco kb 1 Hertzes fűrészfog jelet kapna. Ez a viselkedése 10-20 másodpercig is eltart néha. Fém nincsen a közelben ilyenkor.
Amúgy most a tervem a készülékkel a 4 méteres találati mélység elérése.
Első körben megpróbálom a tekercset nagyobb feszültségről meghajtani.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Ezek nem gyári készülékek mint írtam, hanem olyanok, amiket valóban használatra építenek. Berkesandor is kipróbált párat ezekből és tesztelte őket terepen és ez a lényeg, ugyanis egy mélykereső nem lehet instabil, ami az equinox tulajdonsága. A mélykeresőzés nagyon nehéz dolog, ez a kapcsolás meg a játék kategória.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Minden bizonnyal igazad van. Nem rég óta keresőzök. Eddig nekem megfelelt az Equinox. Ha majd kinövöm, vagy nem működik, jöhet a Pulsestar, és társai.
(#) tothlaj válasza mateatek hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia mateatek!

Érdeklődöm most akarom a tekercsek megcsinálni,mennyire érzékeny az átmérőre csak 20 csm lehet? vagy próbáltad mással is.
(#) mateatek válasza tothlaj hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Helló!

Szinte bármilyen átmérőjű tekercset meg lehet csinálni hozzá, a lényeg, hogy nagyjából a tekercs induktivitása ugyanolyan maradjon.
20 cm / 25 menet
25 cm / 22 menet
30 cm / 20 menet
50 cm / 15 menet
1.1 méteres keret 10 menet
Minél nagyobb a tekercs, annál mélyebbre lát, de a pici tárgyakra ennek arányában veszíti el az érzékenységét.
(#) tothlaj válasza mateatek hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia.

Van olyan tekercsem ami egymásmellé van tekercselve,de igy kb 1 cm magas,szerinted csak a kör keresztmetszetbe tekert jó vagy próbának megteszi ez is. egy régi marker adó tekercse.
Küldök képek privibe..
(#) tothlaj válasza tothlaj hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Ne haragodj,mennyinek kell lennie az induktivitásának.
mert van mérőm és akkor ki tudom kisérletezni..
(#) tothlaj válasza tothlaj hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Itt küldöm a tekercs képét..

Kép034.jpg
    
Következő: »»   28 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem