Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok.
Van egy trafóm, amivel nem tudok mit kezdeni, remélem ti segítettek. A pontos bekötésről szeretnék többet megtudni, hogy milyen típusú trafó ez, és, hogy a kimeneteket sorba lehet e kötni? A trafót ezekhez a kapcsolásokhoz szeretném használni: Labortap ,Forrasztoallomas Kösz mindent. Üdv. Norbi
A képekből nem sok mindent lehet kideríteni, a rajzból meg még kevésbbé.
![]() Nem ártana, ha leméregetnéd a tekercseket, lerajzolnád, ki-kivel van. Gyanítom, eredetileg is sorban van a szekunder. Ha még a vasmag méreteit is megadnád, a teljesítmény is kitotózható. Szemre kb. 40 VA-es, ha az összefogó csavarok 4-esek.
Hali.!
Valaki nem ismeri ezt a transzformatort?? Egy pioneer stereo receiver model sx erositobol szarmazik. Udv.
Miért ne sípolna?
A lemezek nincsenek kiszigetelve egymástól, pl.fényes /EI lemezes trafók/, a lakk /selakk/ korrózió rozsdásodás elleni védelem miatt kell. Nézz meg egy mikró trafót, össze van hegesztve, vagy egy régi japán videó rekorder trafóját, szintén hegesztve van egyirányú lemezeléssel.
A gyári lakkozásnak semmi köze nincs a trafó gerjesztéséhez, annak primer áramához.
Koszi a gyors valaszt.
Megprobalok mindent leirni amit tudok. A tekercs hossza 6 cm. A vasmaggal eggyut, a tekercs magasaga: 5 cm. A hasznos vasmag kb 2 cm szeles, es 4 cm magas. A rajz valoban nem a legjobb es a kepek sem mert, most csak mobil van. A ket tekercs osszevan kotve, a bemenetnel, ebbol azt gondolom, hogy mind a kettoben van primer meg szekunder tekercs is, es nem az egyik a prim. a masik a szek.. Az osszekotes a kovetkezo: A ball oldali tekercsen van 3 csatlakozas egymas felett: a legfelso szabadon van, a halozati csatlakozashoz, a kozepsonek van egy szabad halozati csatlakozasa, es egy masik vezeteke ami a jobb oldali tekercs (annak csak ket csatlakozoja van) felso csatlakozasahoz van vezetve. A ball oldali 3-ik, also csatlakozas, csak a jobb oldali tekercs also csatlakozasaig vezet. Es a ket tekercsnek a masik oldalon, van ket-ket kivezetese. A csavarok, 5-ek. Kosz mindent.
Vasmag kereszt metszetet kellene megadni cm.ben, nem totózgatni.
Első ránézésre 50-60Va trafóról van szó, volt szoci, keletnémet gyártmány L, vaslemezekből. Erősítőben vagy régi szalagos magnóban lehetett. A primert kitudod mérni, ez a vékonyabb huzalból készült, nagyobb ohmos ellenállású tekercs. A szekunder a vastagabb huzallal tekert, multival +mérheted,műterhelésnek 24V-os izzót javaslok.
A hasznos vasmag kb 2 cm szeles, es 3-4 cm magas.
Azaz 6-8 cm2 a hasznos vasmagkeresztmetszet. Ha jol ertelek akkor a ket tekercs sorba kotve kb 60 V, ez azt jelenti, hogy kulon kulon 30-30 V-ak. De gondolom, igy nem tudom hasznalni a labtaphoz, meg a pakahoz egyszerre, mert, egy tekercs nem tud leadni elegendo teljesitmenyt, de ha sorba kotom, akkor meg rogton 60 V, az egy pakanak kicsit sok, nem? Kosz szepen elore is.
Jól értelmezed igen, a keresztmetszet alapján 50W-os trafó lehet ez.
A primer ez esetben 2x110V tekercsből áll, amit sorba kell kötnöd. A szekundert pedig párhuzamosan fázishelyesen kapcsolt össze, azaz alsó kivezetést a másik alsójával, a felső kivezetést a másik felsőjével forraszt össze. Ekkor lesz 30V~ 28V~ˇés kb. 1,5A tartós terhelhetőségű trafód, amit egy diódahíd és egy tirisztoros ák. kapcsolással használhatsz 24V pákához,v. esetleg akku töltőnek is.
Koszonom a segitseget.
Sajnos a tirisztoros ak.-rol meg nem hallottam de utana nezek. Remelem, eleg az 1,5 A ehez a forrasztoallomashoz. Es talan felvaltva jo lenne a labortaphoz is. Van meg egy trafom: az egyszer veletlenul egy pillanatra forditva let bekotve es lavagta a primerrol a multimetert. De mukodik, csak a fazisceruza halvanyan kigyul a vasmagon. A szekunder oldalon 3 szal van 2 piros es egy zold, de a zold semmivel nincs kapcsolatba, csak ott log, amugy stabil feszt ad. Errol mi a velemenyetek? Megegyszer koszonok mindent.
Az NDK-s trafó feszültségéről eddig még nem volt szó. DokDa belekeveredett a VA kifejezésbe.
Először mérni kellene a szekunderen, egyáltalán mit is ad le. Utána lehet totózni a soros vagy párhuzamos kötésen. DokDa! Méret alapján a kisebbik trafó pákához kevés lesz, vagy nagyon a határon van. Szemre legfeljebb 25 VA (~watt). Írod, hogy stabil a feszültsége, de mennyi???
Az adatokat amint tudom lemerem, csak azt akarom tudni, hogy nem gond e a vasmagon enyhen kigyulado fazisceruza, meg az, hogy a szekunderen a zold vezetek nem all osszekottetesben semmivel, a multimeter szerint, aramtalanitva.
Vásároltam, egy multimétert, UNI-T UT33C, a nagy trafónak mindkét szekundere 6 ohm. A primert nem mertem.
A kicsinek, meg a primerjét mertem, ami 60 ohm, szerintem ezert is világit ki egy kicsit menet közben a fázisceruza rajta. Meg ma megmerem, a feszültséget és az áramerősséget is, csak van egy kis baj a multiméter nem mer váltóáramon áramerősséget, egyenirányítás nélkül, van itthon, két egyenirányító híd, de azok kisebb trafókhoz vannak, vagy jók azok is ha úgysem terhelem, csak a múltmétert kötöm rá? Kosz mindent.
Áram erősséget terhelés nélkül hogy mérsz?
Hat az az igazság, hogy nem értek a multiméterekhez, leírnál egy két ilyen dolgot a használatukról, koszi.
Aramerosseg meresehez terheles is dukal! Ahogy azt ujfalusi forumtarsunk is mondta.
Mert, ha csak ugy rakottod a multimertert ahogy feszultseget is szokas merni, akkor csak egy fajta aramerosseget merhetsz, meg pedig a ZARLATIaramot. Ekkor nagy az eselyed, hogy a DVMben levo biztit elfustoltetted. ![]()
Most neztem, a te muszered 10A egyenaramot kepes max merni. Akkor 10A-s mereshataron.
Ha pedig a diodahidat zarod rovidre a muszerrel, akkor meg a Greatz hidad is jobb letre szenderulhet ![]()
Megmertem, a szekunder feszültséget, mind a két tekercsen 13 V van.
Előszór 10 A-es csatlakozóba dugtam a piros kábelt, és úgy mertem meg, de nem mert semmit, és egy kis szikra ütött át, a szonda meg a sorkapocs között, de csak egy kicsit felmelegedett, nem lett baja, a mérőműszernek sem, úgy tűnik. Aztán áttettem,a 200mA-es csatlakozóba, és ott lemerte a 13 V-ot. Nem értem, hogy a 10 A-nel miért volt szikra, és a 200mA-nel nem. Szóval, ha összekötöm a két tekercset, akkor az 26 V lesz, plusz ha egyeniranyitom, meg pufferolom, akkor meg több lesz. Szerintetek?
Na akkor kezdjuk elolrol szerintem.
![]() Az elobb leirtad te magad is, hogy muszered nem kepes valtoaram meresere. Probald meg ugy, hogy a tekercs kapcsait egy egyeniranyitohid ~ kivezeteseihez kotod. majd a hid "+" kapcsara egy 12V mondjuk 5W-os izzot kotsz, majd az izzo masik kivezetesere es a hid szabadon allo "-" kivezetesere kottod a muszered. igy mar fogsz tudni aramnot is merni! amikor ezzel meg vagy a muszer vedd ki az aramkorbol, es kosd az izzoval parhuzamosan. igy megnezheted, hogy a terhelt feszultseg mennyire esett le. Udv: Ghoost
Megpróbálom így, lenne egy kérdésem, miszerint a fázis holléte számít, azaz, hogy melyik vezetéken jön be, mert , az egyik esetben, kigyullad a vasmagon a fázisceruza, meg az egyik szekunder kivezetésen is, és mintha 00.1 v lenne mérhető, a vasmag és a szekunder egyik vezetéke között, de ez ha helyesen van bekötve akkor is jelen van, ugyan ott, csak nem tartósan mutatja, mármint csak a 00.1V, de ha másik oldalával dugom be, akkor nem gyullad ki a fázisceruza a vasmagon, de a 00.1V jelen van.
Köszönöm a segítséget.
200mA állásban valószinűleg azért nem szikrázott mert ha szerencséd van akkor van benne biztosíték ami ki is ment.
Nincs semmi baja a mérőműszernek, és a biztosíték sem ment ki.
Sziasztok!
Fénycső invertert építenék (kísérleti jelleggel), és a hozzá való trafót Mz huzallal kéne megtekerni.Az a kérdésem hogy ez pontosan milyen vezetéket takar? Lehet helyette CUz huzalt használni? Al 630-as fazékmagra lenne tekerve, az üzemelési frekvencia kb 40KHz. Vagy található valahol ilyen leírás,táblázat ahol ezeket a vezetékeket összehasonlítják,stb? Köszönöm előre is.
Jó buli a fénycsőinverter! Van szimmetrikus és asszimetrikus meghajtás is, a trafója ennek függvényében készül.
Zománcozott rézhuzal kell neked, ilyet bonthatsz trafóról, de jól lehet kisérletezni PC táp trafójával a 12 voltos részt primernek kötve az 5 voltosat meg visszacsatoló huroknak. Egyébként elegendő a szekundert mondjuk 0,25 ös huzalból csinálni, a primer lehet bekötő huzal is, úgyis kb 10 menet a primer és kb 2 menet a visszacsatoló. Minta1: Bővebben: Link Minta2:Bővebben: Link Szimmetrikus meghajtás:Bővebben: Link
Szia!
Hálásan köszönöm,főleg a linkeket ![]() ![]()
Most nincs időm megmerni a trafó áramerősségét, de ha mondjuk a két tekercse együtt 1,5-2A, 26V feszültségen, akkor jó a forrasztóállomáshoz?
26x2=50W Ha tudja a két ampert, és a pákád nem több 50 wattosnál, rendben.
Nagyon egyszerűen tekerhetsz magadnak egy ilyen inverter trafót.
Szűkség van rá egy Pc.táp Ei vasmagjára kb4,5x4cm. méretű, de ahhoz hasonló Um vasmag is megfelel. Amennyiben ráfér primernek 20-22T, 0,6-0,67mm. ből. és szekundernek 280-360T. 0,18-0,22mm.átm. dupla Cu-Z,-t, új huzalt használj! /ne üssön át/ Az ák. meghajtását multivibrátorral 2db,tranzisztor +kapcsoló tr. vagy pedig 555Ic. +But 18A, és társaival old meg, ez a legjobb hatásfokú, és viszonylag olcsó kapcsolás. Már 10-12V-ról működteti 18-20W-os csövet.
Háromfázisú trafó, a súlya 11,5 kg, mellette a gyári egyenirányító a biztosítékokkal 3x20A.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |