Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Irányított antenna 433 MHz-re
Lapozás: OK   2 / 3
(#) gg630504 válasza gcsaba hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 
Dipólra például itt: Dipólhossz frekvenciából Az Antennakönyvben van grafikon, az lett közelítve.
De quad-hoz teljesen más kell, sőt, a rövidülési tényező akár 1-nél nagyobb is lehet.
A reflektor nagysága is számít, de sokkal lényegesebb a sugárzótól mért távolsága.
(#) Kera_Will válasza gcsaba hozzászólására (») Okt 15, 2008 /
 

No az első oldalon lévő hozzászólásaimban találsz 4 linket is :

hozzászólásom első oldalon

Quad biquad Wifi antennákról leírást.

No meg 70cm is találsz quad elemeket leírva ... kicsit rövidebb kell neked ... mert ott 446 helyett más érték van . De ott a képlet is ...
(#) gcsaba hozzászólása Okt 15, 2008 /
 
Köszi szépen mindenkinek!
(#) watt hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Nem vagyok jártas a rádiófrekis dolgokban, és szükségem lenne egy olyan adóra, ami kicsi, és annyira irányított, hogy meg lehessen állapítani a vett jelből, hogy merre áll az a tárgy amire fel lenne szerelve. Fontos lenne a súly és a méret(legkevesebb). A vevő is érdekes lehet, de annak mérete nem fontos.
Csak bináris állapot detektálása szükséges.
Egy rfPIC-es 433-as modul jó kiindulás lenne, de le lehet árnyékolni a szórást úgy, hogy a fent említett pozíció kideríthető legyen? Nem akarok digitális jeleket átvinni, csak egy jelet kapni, aminek a nagysága változna a pozíció függvényében és egy komparátort billegtetne. Más adó-vevő megoldások is érdekelnének, ha kicsi és működik!
Bonyolítja a feladatot, hogy a pozíció gyorsan változhat, 1Hz-től akár 40Hz-ig is(forogni fog az adó) és fontos lenne, hogy a jel billenése mindig adott állapothoz tartozzon. Hogy a kezdő billenési állapot hol van a térben nem számít, csak a következő jel ugyanott jöjjön.
A vevő távolsága 1..4m. A vevő nem látja az adót optikailag, de nincs leárnyékolva.

Várom ötleteiteket! Köszi!
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Közben kupálódom, olvasgatok és arra jutottam, hogy nekem csak egy fix nagyfrekis adóra van szükségem(moduláció nélkül), aminek az AM modulációját az antenna forgása, egyik oldalának árnyékolása fogja megadni. A vevő csak egy sima AMdetektor, ami a vett nagyfrekis jelet egyenirányítja, esetleg erősíti, amit már lehet komparálni.
Ha találok, vagy ajánlotok egyszerű oszcit(ez már van, bár a frekit még nem választottam ki, így van is meg nem is) és egyszerű detektort, akkor kipróbálok egy olyan antennát, ami kétoldalas nyákból lenne és az egyik oldala telifólia, a másik egy spirálantenna. Ennek méretezéséhez mondjuk süket vagyok. Egyáltalán tud úgy sugározni, hogy mögötte telifólia figyel? Vélemények?
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Üdv!
Nem igazán értem a problémát, esetleg, ha bővebben kifejtenéd...
Léteznek megoldások az iránymérős problémára, de mindegyik elég bonyolult, de megoldható, csak az a kérdés mekkora pontosság kell.
Az a kérdésem, hogy azt szeretnéd-e tudni, hogy egy jármű egy adott ponthoz képest merre van és hogy merre halad?
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Nem dehogy. Azt kell érzékelnem, amikor az antenna befordul a vevő felé, illetve mikor elfordul tőle. Hogy a jelváltás mikor(milyen szögben) történik, mindegy, csak billenjen ugyanott mindig, oda vissza. Írtam, hogy bináris jeleket kell keltsen és hogy milyen sebességgel kell a jeleknek váltakoznia a fordulatszám függvényében.
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Üdv!
Minél magasabb a frekvencia, annál könnyebb éles nyalábot kreálni.
Gondolom, egy 2,4 GHz oszcillátor, kisméretű nagynyereségű panel antenna adónak, vevőnek, egyszerű vevő, (vivőfrekvencián egyszerű erősítő), kimenetén RF egyenirányítva, gyors diódával, trigger ák elég lehet.
Alacsonyabb frekvencián elég nehéz kis nyílásszőgű antennarendszert csinálni kis méretben
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Ezzel egyetértek, csak a giga tartomány számomra megfoghatatlan.
Mekkora frekit lehet még egyszerűen megépíteni tranyókkal? 500MHz?

Ha forog az antenna és olyan, amilyet leírtam korábban, akkor nem lehet különbséget látni a jel szintjében, mert annyira irányítatlan, hogy megkerüli az antennát ha kissebb az árnyékoló lap mint a hullámhossz? Nem lehet valami árnyékoló csőből kisugározni a jelet, mint a fényt?
(#) gg630504 válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Rádió-iránymérésnél használnak kardioid karakterisztikájú antennát 3.5 MHz-en. Egy ferritantenna ( 8-as karakterisztika ) és egy botantenna ( kör ) összekapcsolása. Az 1.4 m távolsággal nem tudom, hogyan működne.
(#) watt válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Melyik antenna az adó? A ferrit? Tundál erről valami forrást ajánlani?
(#) gg630504 válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Nos, ez nem 433 MHz, hanem 3.5 MHz, de irányított.
Hagyományosan az adó stabil ( egyszerű körsugárzó ), a vevő sportoló keresi, forgatja a vevőjét. De természetesen megfordítva is működik. A nullpont detektálása sokkal határozottabb, mint a maximumé.
(( Ha lehetne egy fordulatra 2 impulzus, akkor elég lenne egy-egy dipólantenna az adóhoz és a vevőhöz. ))
(#) watt válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Lehet két impulzus, sőt! Köszönöm az anyagot, azt hiszem megpróbálok tekerni egy ilyen ferritet, és meghajtom 3,5MHz-el. Egy vevő is kéne hozzá, de azt hiszem ilyen kis távolságra elég lenne egy germániumdiódás detektor is egy FET el. Mégegyszer köszi, és ha lenne bevált rajz adóra ilyen frekire, az is érdekelne!

Csak a méret miatt, ez az elv magasabb frekin is működik? Mert jó lenne, ha kicsi lenne az egész.
(#) gg630504 válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
3.5 MHz-en irányítottat kis méretben tudtommal csak ferritantennával lehet csinálni. Esetleg keretantenna, de az sokkal nagyobb.
A vezeték nélküli gyertya is kb. 3.5 MHz-en működik...

Vevőnek szerintem kevés egy dióda, de meg kell próbálni.

Nagyobb frekvencián a ferrit nem jó. Ott pedig a hullámhossz kisebb, tehát félhullámú egyenes dipól használható. 433 MHz-en kb. 320 mm. Ha függőleges a tengely, akkor vízszintes a dipól; a fix is vízszintes és merőleges a mozgó középpontjára.
Mozgónál meggondolandó a keretantenna, de az illesztés kiszámolását nem vállalom.
(#) watt válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Mi van akkor, ha nem pontos az illesztés? Gondolok itt arra, hogy alul méretezem az adó antenna méretét, ezért a nyereség kicsi lesz, de kis távolság miatt ez nem okozna gondot. ?
Nem kilóméterekre akarok adni, csak 1-től 4m-en belülre.

A diódán lenne egy FET, de ha nem megy, akkor erősítő fokozatot is kapna a dióda előtt, vagy más vevőkapcsolás is szóba jöhet. 40Hz-es moduláció nem hiszem, hogy gondot jelentene bármilyen egyszerű vevőnek, ha a vivő frekin mérhető határozott változás jelentkezne az antenna elfordulásakor. Ezt már lehet szintezni, erősíteni, komparálni, digitálisan feldolgozni(időmérés két impulzus között). Ez a része már nem okozna gondot.

szerk:
Rákerestem az egyenes dipólra, tényleg jónak kell lennie, köszi a tippet! - Itt az anyag -
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Üdv!
Mint írtam, lehet sokféle módon irányt mérni. Bátorkodom jelezni, nem csak amatőrök vannak a világon, más megoldások is léteznek.
Azért kértem a pontosítást, már ha nem titok, mert a kivitelezés erősen méret, és bonyolultság függő. Én modell méretekben gondoltam a megoldást, úgy hogy az adó mozog, vevő áll, és méteres nagyságrendű térben.
Frekvenciákból az ISM, vagy modellirányító frekvenciák közül lehet választani.
Kis frekveciákon használható a ferrit antenna, de akkor bonyolultabb vevő szükséges, és az iránykarakterisztika is nem igazán éles.
A 30, 150, 430 MHz sávokban az antenna(renszer) viszonylag nagy, nehezen forgatható, legalábbis modell méretekben.
Ezért bátorkodtam javasolni a 2.4 GHz-et.
De van jobb ötletem is, az adón egy, vagy több IR LED, és egy IR vevő. igen éles iránykarakterisztikát lehet csinálni.
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Üdv!
Sajnos az illesztelenség szóba se jöhet, mert akkor az antenna nem antenna, és ember nincs a földön aki megmondja, hogy mit, és merre sugároz, vagy vesz. Akkor van az, hogy ne mozogj a szobában. (a reflexiók miatt)
A másik, amit nem értek, minek a moduláció, az iránymérésben nincs szerepe, csak az adó azonosításában.
A vevő lehet egyszerű is, mert akármelyik oszcillátor le tud adni 10 - 100 mW teljesítményt, néhány méterre szinte elég egy "detektoros" vevő is.
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Azért javasoltam a 2.4 GHz tartományt, mert erre a frekire akár üzletben is kapható nagynyereségű irányított antenna, panelantenna, amely 4 vagy 16 dipolból áll, néhány fok (6-10) az irányszöge, előre/hátra viszonya nagyobb mint 20 dB, és mindössze 10, 15 cm négyzetes, kb 1 cm vastag méretű.
Az oszcit meg lehet csinálni 1 db tranzisztorral (fettel) is, vagy vannak kész WIFI, Bluetooth rádió egységek is, melyből az adórészt kitermelve lehet egyszerű adót fabrikálni.
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Nem lesz moduláció, a modulációt maga az antenna sugárzási karakterisztikája adja majd, ahogy elfordul.

Az illesztettségről meg annyit, hogy egy modell adó akkor is működik, ha ki sincs húzva az antennája, csak nem olyan messzire hat. Ebből én azt vonom le, hogy kismértékű illesztetlenség nem okozhat akkora bajt.

Az adó fabrikálásáról GHz-es tartományban, nekem fogalmam sincs! Ha tudsz kész méretezett rajzot adni, akkor meg tudom építeni, de kútfőből nem, mert 0 tapasztalatom van ebben a szakágban.

Én most gg630504 javaslatára 30cm körüli egyenes dipólt fogok építeni nyáklapból, vagy ha az túl vékonynak bizonyulna(mivel élével lenne a vevő felé), akkor egy korongra fogok rögzíteni két huzalt. Így a légellenállása kicsi lesz és rászerehető az adó is elemestől, valamint ki lehet egyensúlyozni.
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Ok. Értem.
Ha nyákból csinálod, akkor jó széles csíkot készíts, akkor a rövidülési tényező változása miatt rövidebb antennahossz kell, és szélesebb sávú is lessz, ami kissé javít a helyzeten. Ki kellene számolni, nézz át a Rádióamatőr topikba. (strip-line technológia)
A modellautós példa azért sántít, mert ott sokkal hosszabb hullámok vannak, így a reflexiós helyek között nagyobb a távolság. Inkább hasonlít a hordozható TV-k kihúzható antennája, amikor elég nehéz beállítani.
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
A széles sáv akkor is jobb, ha a nyákcsík az élével áll a vevő felé?

Találtam adót 868,35MHz-re. - ez az - Erre 17cm körüli félhullámú egyenes dipól kéne. Ez már egész jó. A tápellátása is 3V- ami szintén jó. A freki is nagy, így irányítottabb. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy működik-e az elképzelésem!

A bajom inkább az, hogy nincs hozzá vevő a chipcad-nél. 433MHz-re viszont 32cm antenna kéne, ami már nem túl kicsi tárcsát eredményezne. Ilyen kis távolságra milyen egyszerű vevőt lehetne készíteni? Esetleg valami linket tudnátok adni, ahol van ilyesmi?
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Ez már jobb lehet. Nem tudom, hogy mi a helyzet élével, de gondolom úgyis kiderül.
Vevőnek meg próbáld először a diódás megoldást.
Úgy is alapműszer, nem árt ha van egy, és csak az antennát lell cserélni, vagy elkészíted két kihúzható rádióantennából
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Hogy illesszem a dipólhoz a nem szimmetrikus kimenetet?
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Jó kérdés, illeszteni kéne, de úgyse nagyon van mihez. Azt azért megteheted, hogy a vasatag dipólszárak közé merőlegesen csinálsz két szárat, kb 1/8 lambda hosszút, és kb fele szélest, mint a dipól szárai. Ehhez forraszd a koaxot. (ökölszabály, be szokott jönni ha gyorsan kell antennát csinálni)
Egyébként gamma illesztést kell csinálni. (antennakönyv)
(#) watt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Utána nézek, köszönöm!
(#) jani27 hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
szia tok nemtud valki nekem segiten szert nék egy tv yagi antenn át ami 23 elemes bele épite ni egy középre fokuszált parabola tüköbe épiten ami 120cm ésa yagi antenna 470.860ig van frekibe tv távolsági véter és mühldas tv véter szert ném épiteni ha van valakinek rajza vagy tud irány kartika szin tábrát és antenna épitési lirás akor irjon az imailomra pilisvolan@freemail.hu
(#) gg630504 válasza jani27 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /
 
Én nem érteni urdu.

Én kérni te írni magyar.
(#) 52a52a hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Sziasztok !!

Van egy időjárásjelző állomásom, de 5 fok alatt nem mutatja a külső hőmérsékletet.
Tipusa UCom 2000 (lidl-is vacak)
Jó lehet másik hőmérő állomás külső érzékelője is?
433MHz-en müködik elvileg és gyakorlatilag is.
Elemcserére se javul meg.
(#) Ferkógyerek válasza 52a52a hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
Nem jó hozzá másik tipusú adó.
Szedd szét a külső érzékelőt, keresd meg rajta az antennát, forraszd ki, majd forrassz a helyére egy 17cm! hosszú drót darabot. A drótot ne hajts meg hogy beférjen a dobozba, inkább fúrd ki a dobozt és lógjon ki a drót, de azért úgy hogy ne ázzon be.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Nem hiszem, hogy antenna probléma, szerintem leáll az egész kütyü
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem