Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Irányított antenna 433 MHz-re
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Azért bátorkodtam ezt javasolni, mert az enyémmel is hasonló gondok voltak.
A hatótávval már az elején probléma volt, de ezt még megoldottam hogy a lehető legközelebb raktam az adót a vevőhöz (~3m+2db fal). Nyáron nem is volt vele gond de amint hülni kezdett az idő, máris elvesztette a jelet a vevő. Én raktam a vevőre is antennát meg az adóra is, azóta semmi gondom vele. Egy próbát megér nem kerül semmibe.
Esetleg lehetne egy fényképet csinálni az adó paneljáról, ha nincs benne rezonátor akkor nem is lesz jó változó hőmérsékleti viszonyok között.
(#) 52a52a válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Nem mertem szétszedni az adót, mert nem csavarozható szét. Régebben működött (-17-ig is), vagy ha elvesztette a jelet akkor a készüléken levő csatornakeresőt megnyomva újra megtalálta a jelet.
A külső érzékelőn levő led villog az aktuális csatornát jelezve (5 db-ot tud) egy darabig jó volt másik csatornára állítva, de most már az sem működik.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Sokkal inkább elhangolódás, az antenna hossza a legkevésbé hőfokfüggő.
(#) 52a52a válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Cseréljek kvarcot?
(#) pucuka válasza 52a52a hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Nem tudom mi mászhatott el, a kvarc is lehet, de lehet hangolt kör is. Ha széthangolódik, egész biztos csökken a kimenőteljesítmény. Nézd meg, hogy szobában (normál hőmérsékleten) visszatér-e a "hatótáv". Ha nem, meglehet hogy a kvarc adta meg magát.
(#) 52a52a válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Ha melegen van bármilyen távolságra is akkor jó.
Viszont 5 fok alatt elveszti a kapcsolatot. Sikerült szétszedni, kicsit poros volt a termoellenállásnál, de most jó 3 fokig is. Ja és most megint másik csatornára van állítva.
(#) 52a52a válasza 52a52a hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Egyenlőre sikerült a kvarc lábainak újraforrasztásával a hibát megoldani, azóta jó volt 3 fokban is.
(#) Karcsiiik hozzászólása Júl 31, 2020 /
 
Szervusztok.Van egy digitális órám,hőmérővel és vezeték nélküli külső szenzorral.Ennek a kinti szenzornak szeretném a hatótávolságát növelni.Valami egyszerű megoldást szeretnék,pl. egy darab drót antennának.Panelben lakom,így vasbeton vesz körül.A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza Karcsiiik hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
A panel tetején, a kivágás feletti rész az antenna. Oda próbálhatsz forrasztani egy 10 - 20 cm-es vezetéket de könnyen lehet, hogy csak rontasz rajta. Ilyen frekvencián 0.1 mm is számít.
(#) pucuka válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Nem értem, miért van szükséged a hatótáv növelésére. Írod, hogy panelben laksz, így külső antenna elhelyezésére nincs túl sok lehetőséged.
a készüléked antennája az a kvázi tekercsantenna, ami Bakman szerint is a kivágás felett van. Ennek folytonosságát ellenőrizheted a két vége között, de kb. ez minden, amit tehetsz. Másik antennával ha nem korrekt, illesztési problémák lesznek, amivel még csak jobban rontasz a helyzeten.
Ennél jobb (gyári, nyereségesebb) antennát ha fel is szerelsz, az elhelyezése miatt ugyanaz a helyzet áll elő, mint most, túl közel lesz a panelhez. Inkább a szenzor rész jobb elhelyezéséről gondoskodj, mondjuk közelebb az ablaknyíláshoz, távolabb a faltól, sokkal többet tudsz elérni ilymódon.
a vevő rész (óra) ne a hatodik szobában legyen, hanem annak az ablaknak a közelében, amelyiknek a külső oldalán a szenzor van.
(#) enpesta válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Szia! Kísérletezz, ha van kedved. A 433 MHz negyed hullámhossza 17,3 cm. Egy ekkora hosszúságú, 1 mm-es drótot kellene odaforrasztani a panel bal felső sarkánál levő kicsi fehér kockára - ami egy csatolókondenzátor - úgy, hogy elforgatod, ne a tekercsantennára csatlakozzon. Persze óvatosan nehogy leszakítsd azt a kis vackot. És akkor megpróbálhatod, van-e pozitív változás. Másik lehetőségnek gondolom a tekercsantenna pótlását - hátha jobb lesz. A képről azt látom, hogy 15 menet kb 2 mm-es menetemelkedéssel, kb 25 mm-es hosszon, szintén sacc/kb 4 mm-es átmérővel. No ezt kellene 1mm-es rézdrótból (egy fúrószárat sablonként használva) megalkotni, és a 17 centis drót helyett beforrasztva kipróbálni. Lehet kísérletezni, kárt nem fogsz vele okozni. Gugli kereső "helix antenna" beírására sok olvasnivaló nyújt.
(#) Gafly válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Vagy ahogyan Uda mester is mondta, tegyél mögé alulemezt, és állitsd irányba.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Valószínűleg elkerülte figyelmeteket, hogy egy panelház külső, és belső tere között kéne javítani a sugárzási jellemzőket. Egy antenna akkor működik jól, ha közelterében (>5 λ) nincs semmilyen rezonáns, vagy reflektáló felület. Ez azt is jelenti, hogy bármilyen irányított (nyereséges, Yagi, helix) antennát legalább 3 - 4 m -re ki kellene tartani, és úgy az épület felé irányítani.
A saját kvázi tekercs antennájánál az egy szál egyenes sugárzó, vagy külső tekercs antenna alig jobb, amint a sajátja, tehát nem az antenna nyereségét kell növelni, hanem az útvonal csillapítását csökkenteni, ami az elhelyezéstől függően 10 - 20 dB is lehet. Ebben a helyzetben nincs az a használható méretű antenna, ami ezt a veszteséget akárcsak pótolni is tudná. (a panel ház falánál nemigen van lehetőség szabad, reflexiómentes tér létrehozására)
Nem beszélve arról, hogy a saját gyártású antenna illesztését sem fogja tudni megoldani. Mivel a szenzor oldalon adó van, ez igen fontos lenne. Az eredeti állapotában a gyár minden bizonnyal megoldotta, merthogy működött, ha meg nem, akkor is célszerűbb a gyári állapot helyreállítása. (szakadt lyukgalván)
(#) Karcsiiik válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 2, 2020 / 1
 
Nos,az lett a vége,hogy átraktam egy másik ablakba.Úgy néz ki így már működni fog.6-ból 2-3 egységnyi a jelerősség.Egyébként a wifi sem fedi le az egész lakást.Nappaliban van a router,de a konyhában már nincs jel.Szép napot mindenkinek.
(#) pucuka válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
A WiFi -re lehet kapni hatótáv bővítőt, a router hatókörén belül, de attól minél távolabb levő konnektorba bedugod, és már működik is.
(#) Gafly válasza Karcsiiik hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Idézet:
„Nos,az lett a vége,hogy átraktam egy másik ablakba.”

Okos.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem