Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   30 / 269
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
1*1 m-es 17 fordulat, 1,1*1,1 m-es 16 fordulat
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Még egy kérdés. R 23, 24, 25, 26 -ra precíziós ellenállást tettél, vagy 1 %-osból válogattál?
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Nem szedtem szét, csak a végeket forrasztottam. Rosszul tettem?
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Az említett ellenállások helyére 4.75 K-s 0.1% precíziósakat tettem.
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Az UTP egy speciális csavart érpáros vezeték, elméletileg ez ronthatja a tulajdonságait. Mindent ki kell próbálni, csak akkor lehet biztosat mondani.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Nem. Az elgondollás jó, de rengeteget kell vacakolni, míg a max teljasítményt ki tudod hozni a szerkezetekből és sajnos sokszor a terepen nem jó, csak a "laborban". Lehet az UTP a sodrottsága miatt nem tökéletes, de használható.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Berkesandor, és Yowie! Köszönöm a segítségeteket. Nekiállok, és tekerek, termelek egy kis rézhulladékot.
Az eredményeket majd beírom.
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Várjuk a fejleményeket!!
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Említetted a csillapító ellenállást. Ennek az értéke tekercsenként változó lehet? Ebben az esetben nem lenne célszerű potmétert alkalmazni? Vagy a nyákból kiforrasztani, és a tekercsekre építeni? Mindegyikre a magáét.
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Bár nem hozzám szólt a kérdés... Az potméter nem ugyan az, nem ad valós értéket. Az ellenállást teheted nyugodtan a tekercshez, pl. a fejcsatlakozó aljzat belső oldalára.
(#) mateatek hozzászólása Márc 25, 2011 /
 
Mostanában egy kicsit szenvedtem a Delta automata hangolásával. Az R20-as ellenállást kicseréltem egy kisebb értékűre, nevezetesen 820 ohmosra, a nagyobb erősítés végett. A készülék ezt még tolerálta is kézi hangolásnál, de automatán eddig sem volt a nagy erősítésnél sztár, de most végleg instabil lett. Úgy sikerült a stabilitást növelnem, hogy a T6-os tranzisztort behelyettesítettem egy rövidzárral, a T4-es tranzisztort pedig megszüntettem. Most egész jó lett. A megnövelt erősítés mellett is beállítható a kattogó hang, habár a kattogás kissé ingadozik.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Márc 25, 2011 /
 
A tranzisztorok végül vissza kerültek a helyükre. Nem mindegyik tekercsnél volt jó a megoldásom. Az újfent bekerült tranzisztorok viszont 400 feletti bétával rendelkeznek, ellenben azokkal, amik eredetileg benne voltak. Azok 200 körüli bétájúak voltak. A jobb tranzisztorokkal működik az automata hangolás, mindegyik tekerccsel.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Nagyon fontos témt hoztál fel, ugyanis ez az ellenállás annyira fontos, amelyin egyszerűnek tűnik. Itt kell azt megemlíteni, hogy jó PI keresőt szkóp nélkül nem lehet csinálni. Nem magyaráznám, ki kell próbálni és mindenki rájön, miért.

A PI esetében nagyon fontos a járulékos kapactás csökkentése, ezért fontos a tekercs, a bekötő kábel, és az ellenállás is. Igazad van, miden tekercs más ellenállást kíván. A poti azért nem jó, mert a szénrétegeket károsítja az impulzus üzem, a huzal meg egy tekercs. Viszont kimérni jó egy huzal ellenállás. Tekercsre én még nem láttam tenni, ki kell próbálni. Viszont a csatlakozóba biztos be lehet építeni, ha a tekercs csere miatt kérdezed.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Az ellenállás értékének a változtatása, ahogy eddig tapasztaltam, a következő képen alakul:.
Minél kisebb az ellenállás, annál stabilabb vele a kereső, de az érzékenysége annál inkább romlik. A tekercs a járulékos kapacitásokkal egy rezgőkört alkot. Ennek a rezgőkörnek a jóságát kell lerontani az ellenállással, hogy nehogy berezegjen.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Igen, azonban igazán jól csak akkor tudod bellítani, ha látod a lefutási szakaszt. Az érzékenység akkor is lehet jó, ha nem jó a lefutási szakasz, de ez esetben ez nem valós érzékenység, hanem instabilitás.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Az érzékenység azért romloik, mert terheled a tekercset és végül rövidre is zárod, míg ha növeled az ellenállást egyre hosszabbodó, csökkenő amplitúdóju rezgés keletkezik, tehát igaz, a jóságát kell elrontani, csak lényeges, hogy mennyire. Az ellenállás ebben az alkalmazásban induktív és kapacitív összetevővel is rendelkezik, vagyis attól, hogy ohmikusan megfelel még lehet problémás a kör. Több tekercset beméretezni próbálgatással nagyon problémás, jobb a szkóp.
(#) killer9 hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Üdv mindenkinek. Ezt a pinpointert szeretném megépíteni: petrapin de valamiért nem sikerül. 1X sikerült működésre bírni, akkor nagyon jó érzékenységgel működött. Reggelre viszont valamiért elromlott. Valaki megépítette esetleg ezt a pinpointert? Nincs kedve valakinek megépíteni? Én elég amatőr vagyok az elektronikában.

üdv: killer
(#) Yowie válasza killer9 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Én megcsináltam vagy egy éve, csak azóta sem próbáltam feléleszteni, miután van más amit használok, kb havonta egyszer, nem vagyok igazán motiválva. Az ilyen pinpointerek rákfenéje a tekercs, azok helyzete egymáshoz ill. a ferriten. Szkóp kell és meg kell nézni, rezeg-e, ha igen addig kell mozgatni a két tekercset egymáshoz képest, még lesz jel, aztán nagyon finoman addig, míg az érzékenység is jó lesz. Persze ha minden alkatrész tuti jó, meg a táp, nyák is, stb. Szóp nélkül sajna nagyon nehéz, nem látod mikor rezeg a kör, meg azt sem, szép-e rezgész (sinus) így azt sem tudod, merre hogy állítgasd a tekercseket, de próbálkozni lehet.
(#) Yowie válasza killer9 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Ha működik, akkor le kell rögzíteni tekercseket valami semleges ragasztóval, esetleg viasszal. Az este működik, reggel nem hiba másik forrása a telep szokott lenni, de azt gondolom megnézted.
(#) killer9 válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Azóta elég sokat kisérletezgettem vele. Valószínűleg rezeg, ugyanis ha rakok a közelébe egy fémet, akkor megszólal a zümmer. Csak az a baj h nem akar egyszerre működni az auto balance és a normál mód. Az R3 ellenálás helyére raktam egy potmétert és azzal be tudom állítani az autobalance-ot. De ha az műküdik akkor alapban nem akar rezegni, vagy lehet úgy nem elég érzékeny. 8mm-es hosszú ferritre lett rátekerve 2*200 menet vékonyka huzalból. De mint a képen is látszik ott is csak simán egymás mellé van tekercselve a két kör. Nincs kedved feléleszteni az elkezdett munkádat? Amúgy milyen pointert használsz? Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) Yowie válasza killer9 hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Amit használok szintén valami ruszki, de egyszerűbb ennél is. Tekercsek egymás mellé vannak tekerve, csak ezt úgy kell csinálni, hogy teszel egy-egy papírt alá és szépen bepozicionálod őket. Ezektől ne várj nagy érzékenységet, pont az a lényeg, hogy csak 2-3 cm ez érzékenység egy pénzre. Akarom én folytatni, persze, csak mindig van fontosabb sajna, most pl a gépemnek van valami nyűgje....
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Ez azért nem teljesen van így. Egyszer szándékosan hagytam a jelben egy plusz félhuplit amitől egyáltalán nem lett instabil viszont érzékenyebb igen. Szkóp nélkül valóban nem lehet normálisan beállítani.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
elképzelhető, csak gondolj bele a működésbe. Ugye azt akarjuk kijelezni, hogy tér el a lemágneseződés, ill a keltett örvényáramok hogy csillapodnak és ebből vonnánk le valami konzekvenciát. Ha hagysz egy huplit az azt jelenti, "rezeg" egyet a köröd, viszont ha a köröd rezeg, ismét generálsz valami jelet a céltárgyban, tehát már valójában nem azt detektáljuk, amit terveztünk. Ettől még lehet jó a szerkezet, azonban az kevés, hogy az asztalon jó, mert lehet, hogy pl a földhatás vagy más egyéb miatt élesben ez már nem jó. Persze, lehet még kitalálni, az is lehet, hogy egy ilyen jellegű összetevő mérése más hasznos infót hordozhat pl a céltárgy anyagáról. Szóval próbálgatni kell.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Ha akkor csináltam volna képet róla most meg tudnám mutatni hogy a "hupli" már csak az eredeti jel lecsengése jóval kisebb amplitúdóval, ez már nem kelt nagy (vagy semekkora) áramot a céltárgyban viszont jócskán megnyújtja a kiértékelhető tartományt (időben). Ez nem feltétlenül jó, de az általam megfigyelt esetben érzékenységet növelt.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Tehát a végén volt. Nézd, érdemes mindent kipróbálni, én a surffel kísérleteztem sokat, egy valami fontos: hasonló körülményeket kell produkálni, aztán élesben kipróbálni. Nekem pl volt itt a szoba közepén egy nagy láda föld...csak valami okból a párom ezért neheztelt :nemtudom:

egy viszont biztos, a kiértékelő szakaszt igazán jól egy PIC (Clone PI) vagy egy progi tudná jól kiértékelni...
(#) ElektroJózsi hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
(#) Yowie válasza ElektroJózsi hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Persze, csak mivel ez egy hobbi elektronikai fórum, mi megépítjük a rádiót is meg a számollógépet is....az enyém nem működik túl jól

Keresőm.jpg
    
(#) ElektroJózsi válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Te ilyen vicces gyerek vagy, ugye? Amúgy hány Hz-re kell állítani a rádiót?
(#) Yowie válasza ElektroJózsi hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Az attól függ, mit akarsz hallgatni rajta. De nem, én nem vagyok vicces. Az eredeti kérdésed az viszont igen.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
A gyári fejeknél nem véletlenül ügyelnek a nagy mechanikai szilárdságra. Nyiklós-nyaklós, torzulgató fejtől nem sok jót lehet várni.
Ha nagyjából elfogadható fejet akartok készíteni, akkor öntősablon, formaleválasztó + műgyanta töltőanyaggal.
Következő: »»   30 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem