Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1285 / 3954
(#) kendre256 válasza GxxANC hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Jól gondolod, csak figyelembe kell venni az Ucemax, Icmax határadatokat is. Az alábbi kidolgozott érettségi tételben sok hasznos dolog van:
Bővebben: Link
(Mondjuk pont a leggyakrabban használt komplementer kapcsolás nincs részletezve...)
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Ez ráfér. Alatta a hozzászólásoknál ott van egy simon marton nevű felhasználó aki feltette a panelrajzot. Ami ugyan már nem elérhető, de a nevére kattintva emailt küldhetsz neki. Szerintem elküldi neked.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Most rajzolok már egyet én. Hátha összejön.
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Nagyon helyes, abból tanulsz.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Na, ide bekötné valaki a diódákat. Nem a ledeket, hanem az 1nxxxx-et? Sosem csináltam, és nem tudom. Csak a diódákat kössétek be. A kapcsolási rajz másik fele, egy másik panelra megy majd. Kérem arra ügyeljen aki megrajzolja, hogy a diódák szélessége ne legyen hosszabb, mint az eddig megrajzolté.

Kapcsolási : Bővebben: Link

tranyos.lay
    
(#) kendre256 válasza GxxANC hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Az erősítő tápfeszültsége és terhelése meghatározza, hogy elvileg mekkora lehet a maximális kimenő teljesíténye. A tápfeszültség azt határozza meg, hogy "mekkora szinusz fér bele" vágás nélkül. Ennek a szinuszjelnek az effektív értékéből és a terhelő ellenállásból számítható az erősítő kimenő teljesítménye a P=Unégyzet/Rt képletből. Kiszámítva a tápfeszültségből a "beleférő" szinusz effektív értékét, az jön ki, hogy egy erősítő elvi maximális teljesítménye:
Pki=Utnégyzet/8Rt.
+-20V-os tápfeszültségről 8 Ohmos terhelésen max. 25W kimenőteljesítményt lehet előállítani (hídkapcsolású erősítőnél lehet többet is, de az lényegében két erősítő).
A valóságos kimenő teljesítmény ennél kisebb lesz, mert nem lehet teljesen táptól-tápig kivezérelni az erősítőt, a tranzisztorokon maradó feszültség miatt.
Természetesen a tranzisztoroknak olyanoknak kell lenniük, hogy működés közben el tudják viselni az adott feszültségeket, áramokat és a kapcsolásból adódó disszipált teljesítményt.
(#) Gab04 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Működik Megoldódott a probléma, nem a diódánál volt a gond hanem a poti volt a hibás mivel beállítható a terhelésre. Egyébként egyszerű kis szerkentyű ha valakit érdekel és akar csinálni egy vonóhorogindexvisszajelző-t annak tudok feltölteni képeket hogy néz ki. Mindenkinek köszönet a segítségért!
(#) kadarist válasza Gab04 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Na és akkor miért segített a dióda áthidalása, ha a potméter volt a rossz? A képeket természetesen igényeljük!
(#) Gab04 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
van egykis bluetoothdriver hibám telón vannak a képek amint megoldom felteszem... az áthidalást ideiglenesen egy drótdarabal csináltam valószínűnek tartom mikor odafogtam a vékony nyáklap hajlott ekkor érintkezett a poti(más értehető magyarázat nincs a jelenségre ), kiszerelt állapotban terhelve (3 izzó szerint) Labortáppal nézegettük és mikor az érzékenység beállításnál tekergettem a potit akkor néha működött néha nem.. megszivattam magamat ezzel, hogy a kocsiban probálgattam, de itthon nincs ilyen berendezésem.
(#) anagma válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Én ma csináltam meg a kapcsolást lyukraszteres nyákon,az egészet egy 3x16-os darabra rá tudtam illeszteni,csak megfelelően helyezd az alkatrészeket!
(#) janikukac válasza anagma hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Helloka! Holnap kapok egy lyukas panelt, de csak 5x10-eset. Örülnék már , ha valaki kijavítaná amit kértem. Be vagyok "sózva".
(#) blackdog hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Nyomógomb pergés mentesítésével kínlódom. Keresgélek, de csak IC-s 'bonyolult' megoldásokat találok. Nekem 10db gomb pergését kell megoldanom. Nem szeretnék ezért 10db IC-t bevetni. Egyenlőre 100 nF kondival leszűröm őket és jónak tűnik, de félek, ha holnap ránézek szkóppal még sem lesz olyan jó.
Hogyan lehetne ezt egyszerűen, de nagyszerűen megoldani?
(#) Dániel X válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Üdv!

Lehet butaság de a kondi után vagy elé egy dióda?
(#) blackdog válasza Dániel X hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Azzal nem csinálsz semmit. Amit a kondi 'leszűrt' azzal már a dióda semmit sem tesz.
Ha megnyomom a gombot akkor kell 12V kimenni a nyomás idejére. Én a minden kapcsoló kimenetére tettem egy kondit. Nos nem vagyok biztos a dolgomban...
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Akkor használj vizet és cukrot!
Amit küldtél azon nincs mit javítani mert még nagyon nincs kész. Mit nem tudsz megoldani egy diódával? Hiszen ua. mint a LED.
Amúgy a BSS oldalán ott a kép a kész panelről az most számodra lényegében egy beültetési rajz.
Szépen elhelyezed az alkatrészeket úgy ahogyan a képen is látod (ellenállás-dióda-ellenállás-dióda...) majd a kapcsolás alapján összekötöd őket.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Jó, jó akkor semmi... :no:
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Gondoltam szólok, hogy holnap megcsinálom neked mert ma már fáradt vagyok és adtam tippet, hogy hogyan érdemes elindulni ennyi infó alapján, de látom te besértődsz. Pedig tényleg egyszerű... A kép alapján leteszed az alkatrészeket majd a kapcsolás alapján összekötöd őket. Alkatrészek alatt ugye nyugodtan huzalozhatsz.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Hát ne haragudj, de ÉN fél órát bíbelődtem, és nem tudtam rájönni. Sajnálom. :no:

Megköszönöm , ha holnap KIJAVÍTOD! Nem szeretném ha újat rajzolnál -e helyett. Had legyen már 50%-ban az én munkám is valami.

Tényleg béna, hogy mindig ti rajzoljátok, én csak elkészítem a lemezt. :yes:
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Akkor ismét egy 'bölcselkedő' javaslat:
Ne fél órát foglalkozz vele, ha nem megy hanem fél napot vagy egyet (persze nem egyben).
Nekem is van olyan kapcsolásom (ennél talán még egyszerűbb is) amivel napokat töltöttem. Sokkal többet tanulsz, ha nem kiáltasz azonnal segítségért.
Ha jól megnézed akkor látod, hogy a tranzisztorra csatlakozik 2db ellenállás az egyik ellenálláson van a LED konkrétan a tranyó kollektorán és a diódák gyakorlatilag a tranzisztorok bázisai között vannak. Innen elég szépen látszik, hogy 2 ellenállás 1dióda... szépen össze lehet rakni őket. Ezzel el bíbelődsz 1-2 napot és közben sok tapasztalatot szerzel az áramkör (nyák) tervezéséről. Ne add fel fél óra után és ne siess.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Meg elverek sok időt erre, és nem tudok tanulni, készülni a felvételire..

Elhiszem én , hogy te ezt MIND jóbol mondod, de hát. .. Hidd el, szívesebben ezt rajzolnám mint a kúpot matekból...
(#) bodnar00 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia! Nahát mit nem találni. Bővebben: Link
(#) yisrael hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
Sziasztok! Bocsi ha nem itt kéne kérdezni, de remélem, hogy tudtok segíteni.

Nos az lenne,hogy adott egy 20 W-os 12 Voltos halogén izzó, Egy terrárium világítását képezni. A tápja 12V/20w-os. Ez az egész egy időzítőkapcsolóba van beledugva ami 6-15 óráig működteti a lámpát.
A kérdésem a következő: Hogy lehetne azt megoldani, hogy amikor bekapcsol, akkor kb 30 perc alatt érje el teljesítményének 100%-át. És amikor kikapcsol, akkor is kb. 30 perc alatt csökkenjen a fényereje 100%ról 0-ra.
Nagyon fontos lenne... Válaszotokat előre is köszönöm.
Amúgy van egy ilyen szerkezet forgalomba de úgy gondolom, hogy 12V-os lámpához jóval olcsóbban ki lehet hozni az elektronikát.
késleltető

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) El_Pinyo válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia!
Nem tudom milyen bonyolult megoldásokat találtál, de javaslok egy szerintem nem túl bonyolult verziót. A nyomógomb prellmentesítés egyik legegyszerűbb hardveres módja, hogy a nyomógombot felhúzod pl. egy 10k ellenállással a pozitív tápra, majd a föld felé egy megfelelő méretű kondenzátort kötsz sorba ezzel a felhúzóval (a kondenzátor értéke a kapcsoló minőségétől függ, kísérletileg könnyen meghatározható). Valószínűleg eddig a te verziód is ilyen. Viszont a gomb jelére ráülő környezeti zaj miatt az ezt követő fokozat többször is billenhet, így hibás működést okozhat továbbra is. Ezt úgy szokták kiküszöbölni, hogy a felhúzó, kondi és nyomógomb után egy schmitt triggeres (hiszterézises) bemenetű logikai elemet helyeznek, például egy invertert. Ilyen típus pl. a CD40106B jelű 6 db invertert tartalmazó IC, mely üzemszerűen elviseli a +18 V-os tápfeszültséget is. Ez alkalmas a feladat megoldására.
Egyébként olvastad a tegnapi kérdésedre írt hozzászólásomat?
(#) kisist1 válasza kisist1 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Sziasztok!
valaki az elozo kerdesemben tud segiteni? Elore is koszonom
(#) Gab04 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Itt vannak a képek ha valaki készítene egy kapcsolási rajzot akkor akár fel is kerülhetne az oldalra nem?
(#) blackdog válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Pont a CD40106 IC-s megoldásokat találtam a neten. 10db gomb esetén ebből kettő kell, ha jól sejtem.
Jelenleg a gombok kimenete és föld között van 1-1 100 nF kondi. Így most nem ugrik a vezérlet IC (CD4013) véletlenszerűen kettőt, de félek ez kevés lesz a biztos működéshez.
Amúgy ezt a kapcsolást bővítgetem.
Olvastam a korábbi válaszod, de még nem foglalkoztam vele mert úgy látom a problémát sem tudtam pontosan megfogalmazni.
(#) kadarist válasza Gab04 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Készítsd el a rajzot te magad. A 741 bekötését megtalálod, a többi meg gyerekjáték.
(#) El_Pinyo válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Igen, két darab IC kell a 10 nyomógombhoz. Ez a megoldás mindenképpen üzembiztosabb, mint simán egy kondenzátor. Egyébként a kisméretű nyákba ültethető nyomógombok nagyon keveset prellegnek, egyszer mértem szkóppal, de igen "bénán" kellett megnyomnom, hogy produkáljon egy nyamvadt tüskét (mondjuk az felhúzó ellenállásos kapcsolásban üzemelt, de prell szempontjából lényegtelen: nem meredek, hanem lankás volt a felfutás az ellenállások és a szórt kapacitások alkotta RC tagon).
(#) diabolo hozzászólása Ápr 15, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem tudok valaki tudna-e segítséget nyújtani nekem?
Olyan problémám lenne, megépítettem ezt az időzítő áramkört. Működőképes, de a P1 és P2 potikkal nem tudom annyi ideig szabályozni mint kellene. P1-el 6-25 min, a P2-vel 3-9s között. Holott P1 legalább 1 óra és P2 pedig legalább 15-20 s kellene. A kapcsolás biztos jó, lehet hogy a nyáktervnél van a hiba. Miből fakadhat ez a probléma vagy mit ronthattam el az építés során.
(#) Kovidivi válasza diabolo hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
A C1-et nézném meg, hogy pontosan mekkora is az értéke (pontos multival). Próbáld meg nagyobb vagy kisebb kondival is. Gondolom nagyobb kondi, hosszabb időzítés, kisebb kondi, rövidebb időzítés.
Következő: »»   1285 / 3954
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem