Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Már lényegtelen .
A potméterrel állitod a lépés sebeségét ( pl : + - 1Khz ) ez azt jelenti hogy aközépállásban áll a motor .A potméter tengelyére teszel egy fél tárcsát ami az eggyik irányban folyamatosan benne ven a résoptoban ( H szint ) a másik irányban ( középállásnál kijön az optpbol ) pedig nincs benne semmi ( L szint ) a dir jeleknek csak ennyi kell .Lehet félre értettedd , nem a résoptoval szabályzod a sebességet , az csak az irányt váltja . Hogy lehet az hogy a kinain külön engedélyezni kell az enabot ( az LPT-n + 1 láb ) és mit csinálnak az enabbal ? Az csatornánként 3 láb az LPT-röl ( step - dir - enab ) akkor az 5 tengelyes hogy müködik? Vagy az összes tengely-é közösitve van és az LPT-n csak egyláb van hozzá rendelve ?
Öröm és bótodtág!
Mindig az első tipp a jó, este ez volt az első tippem, csakmegzavart hogy fogja a motort. Nincs ezzel a vezérlővel semmi gond.
Lényeg, hogy "szalad"! (:
Köszi! Írtam áramszabályzás ügyben, megkaptad?
Hello!
Találtam neten egy jónak tűnő léptetőmotor vezérlőt. Bővebben: Link Ezt mikrokontrollerrel szeretném hajtani. Az a kérdés, hogy ez a step-dir bemenetére milyen jelet vár? Kérdezhetném úgy is mi az a step-dir vezérlés? köszi.
Az egyik lába a föld, a másik lábát billegteted 3V és 0 között, a másik lábat meg vagy 0-ba rakod, vagy 3V-ra attól függ az irány.
Van nálam egy házi gyártásu step-dir bipol. vezérlő egy pic16f628 és 8 fet (irfz48n, irf5305) normal leptetéssel rettenetes rázza a motrot, mikrosteppel ugy ahogy megy, nincs tartóáram csak léptetni tud.
Valaki aki csinált már jólműködő (mikrokontroller+tranzisztorok) vezérlőt megosztaná velem a tapasztalatait?
A laminálómban alkalmaztam bipoláris léptetőmotort. Kettő darab teljes H-híddal oldottam meg a dolgot, így spóroltam egy csomó helyet. A vezérlése egyszerű logikai szintekkel megy. Figyelj oda, hogy ha sok az áram, az se jó! Én adtam neki egy tápot, meg sorba vele egy kerámia ellenállást. Aztán lehet billegtetni. Ja, a vezérlő pedig egy tiny13 volt.
Szerintem ha a fázisok helyes sorrendben érkeznek, akkor csak a sok áram okozhat gondot. Próbáld meg lelassítani, hogy szemmel jól követhető legyen! Mutatót a tengelyre, aztán figyeld a mozgását! Rángatózik, morog, meg se moccan, stb.. Tapasztalat jöhet ide ![]()
Kéne egy kis elméleti segitség. Irnék bele egy másik programot de hogyan van megcsinálva a profi cuccokban pl. tartóáram? Találtam egy csomó leirást de nem igazodok ki belőle. Az hogy egymás után négyszögjelekkel hajtom meg szerintem kevés.
Találtam olyat hogy a pwm is ugyanabból a mikrovezérlőből van meghajtva minden lépés előtt átkapcsol nagyobb kitöltésűre lép és visszakapcsol kissebb kitöltésűre. Tehát 2 pwm érték van az egyik a lépéshez szukséges erőt adja a másik a tartáshoz elegendőt. Olvastam olyat is hogy a profi vezérlőkben nem négyszög hanem szinus hajtja a motrot, na de itt mekkora a szinus impulzuszélessége? A vezérlő nem tudja hogy mi lesz a következő lépés sem hogy milyen irányba akkor ezt hogyan lehet megoldani? Ha stepdir vezérlő es csak egy lépés van mennyi ideig tartsa a lépésáramot ez motronként külömbözik?
Szia
Nem tudom hogy honnan szedted ezeket az infokat de vagy nem értetted meg vagy felejtsd el amit ott irtak . Mit értessz tarto áram alatt ? A léptetés és a tarto áram között az a különbség hogy a motor forog vagy áll .Tartoáram nélkül nincs léptetés . Egy unipoláris motornak valamelyik tekercsén mindig folyik áram és addig mig egy másik tekercs nem kap vezérlést addig " tartoáram " a neve .A PWM jellel általában a motor tápot szokták kapcsolgatni .Azokat a kemény lépéseket a mikrostep felbontás növelésével vagy a motor táp csökkentésével tudod megszüntetni ( ha melegszik a motorod ) ha nem melegszik akkormeg rossz a léptetési sorrend . Az unipoláris motorokban is van 4 tekercs ( maradjunk a 2 vagy 4 fázisu vezérlésnél ) ezeknek a tekercseknek az eggyik végét össze kell kötni és a táp valamelyik polusára kötni attol függöen hogy milyen tipusu a vezérlö ( ide szokták a PWM vezérlést is kötni ) a maradék 4 vezetékre meg megy a fettekröl ( tranzisztorokrol ) érkezö jel . KIindulásnak van egy négyszög jeled és ezt a jelet rákötöd egy számlálora ( kétirányu ) ami csak 4-ig tud számolni és utánna kezdi elöröl a szálálást , mostmár van A-B-C-D kimeneted amit még fel kell erösiteni a léptetömotor meghajtására ( Fettekkel vagy tranzisztorokkal ) ez az alap elmélete és ezt lehet bonyolitani . Ezeket a szinusz meg hu de sok PWM , hagyd most az elején nincs értelme addig mig a léptetömotorok és a hozzátartozo vezérlés elméletét nem tanulod meg és azt a gyakorlatban nem alkalmazod . Iszonyu mennyiségü kapcsolás van a Net-en talán tul sok is .A leg egyszerübbet válaszd elsöre.Bár nem tudom mi a lényeg .A vezérlö helyes müködése és alkalmazása , vagy a programozása a kontrollernek ?
Ezeket az infokat mind a google által talált oldalakról szedtem. Több helyen is le van irva hogy lépeshez nagyobb áram kell tartáshoz meg kissebb, mindegy én elhiszem amit irsz ezért kérdeztem.
Még próbálkozom.
Igy van ahogy irod .
A lépéshez kell a névleges áram , a tartáshoz ajánlott a kissebb áram ( -50 - 70% ) de nem létszükséglet és ezt az áramot a névleges tortonyomatékhoz szükséges árambol állitják elö ( jelzem mégegyszer nem létszükséglet ) .A különbség csak annyi hogyha a léptetö áll akkor nem melegszik ( beállitás függö ) és nem fogyaszt annyi energiát ( de ez sokszor elhanyagolhato ) .A léptetömotor vezérlök sokszor nem is tartalamzzák ezt az opciot ( sleep mod ) .
Érdekes dolog, de te tényleg jót írsz!
Egy mikroveérlőből szokták megoldani, mellyel áramit is illik mérni. Léptetőáram beállítható általában, ez maga a motor által kívánt áram. Tartóáram pedig ennek a 50-80%-a, hogy ne melegedjen a motor. Mindkét áramot PWM-mel hozzák létre. Egy 5V 1A-es motorra rákapcsolnak 12-24-36 vagy akár 90V-ot is. Ekkor folyna rajta 2.4A-től akár 18A is, ez egyből leégetheti, emiatt PWM-mel beállítják az áramot 1A-ra. Amikor nem jön step, azaz lépés, akkor 10ms-0.5s mulva átváltanak tartóáramba, azaz a PWM-et csökkentik. Kemény lépés (tapasztalatom alapján): - túl nagy áram, túl erősen rántja be a motort a pozicióba, így lehet hogy túllendűl. - túl nagy feszültség, túl gyorsan épül fel a mágneses tér. - rossz, vagy gagyi, vagy megfőzött motor, nem megfelelő a mágnese tér. Mikrolépés is segíthet ezen. Ekkor eloszlatják két tekercs között a tartóáramot. Általában megint csak PWM-mel. Féllépésnél pl 100-0% helyett 70-70% áramot adnak a "szomszédos" tekercsekre. Így a motor forgórésze két tekercs között helyezkedik el. Mikrolépéskor, ezt az arányt mégjobban bontják.
Ne felejtsétek el, hogy accesid bipoláris motorról írt, ahhoz kell infó!
Az unipolárishoz képesti legfőbb különbség, hogy páros számú kivezetése van (általában 4), és ezeket kell váltott polaritású árammal meghajtani. Sajnos ez jóval bonyolultabb kivitelezést jelent. Szerintem amíg nem tiszta a léptetőmotorok lelkivilága, inkább célszerű unipoláris motort beszerezni, kevesebb lesz vele a szívás. Jó lenne tudni, hogy most milyen áramkör van megépítve, és akkor könnyebb segíteni is! Rajzot linkelj!
Ez nem bonyolít semmit se
![]() Minden ugyanúgy van, ahogy írtam.
Köszi a válaszokat, kulzol60, Sir-Nyeteg, sargarigo.
Ez a vezérlő, azért van minden fetnek külön vezérlése, mert a motor 5 vezetékes de bipolarisként akarta meghajtani a haver. Nem az én ötletem, de mivel neki nem sikerült gondoltam játszadozni jó lesz, ha sikerül munkára birni ráteheti a mechanikára.
Na, erről eddig nem volt szó, hogy 5 vezetékes a motor. Ebben az esetben felejtős a bipoláris hajtás, és emiatt járt vadul ugrálva, amikor próbáltad.
A 8 vezetékeseket be lehet kötni bipolárisnak és unipolárisnak is. Ezért szeretem őket.
Amit én próbáltam motor az 4 vezetékes de eredetileg 5 vezetékeshez lett csinálva (tervezve) a vezérlő azért van 8 fet külön meghajtva.
Olvasgattam kicsit és 5 vezetékest is lehet bipolárisként hajtani, megfelelő vezérlővel normál és féllépéses üzemre.
motor Ez egy hat kivezetéses motor amit be lehet kötni bipolárisnak. Ha bipoláris teljes lépésben megy és a nem gerjesztett tekercs egyik vége sincs áram/feszültség alá helyezve a 5 és 6 pont között nincs mit mérni tehát össze lehet kötni (ez a vezérlő ezt tudja). Ha mindkét tekercs van gerjesztve és elméletben az összes tekercs értéke azonos a 5 és az 6 pont között nincs feszültség különbség megint össze lehet kötni. Javitsatok ki ha nem igy van. (közeben megoldódni látszik a rezgés probléma, kikötöttem a pwm-et és tápról próbálom, alacsonyabb feszültség szintnél már elég jól megy, a Pic-PWM-je tul alacsony frekvenciára volt állitva és lehet ebből jött a rángatózás). Közben felmerült bennem még egy kérdés: step-dir vezérlésnél XP alatt mi a maximális impulzus sebesség. (valamikor majdnem 10 éve probáltam utoljára és akkor aszem 60 vagy 64 milisec-nel nem tudtam gyorsabbat, ez driver probléma lehetett vagy a win szálfutása? azóta változott valami?)
Amint látom, a rajzod szerint a motorod 12V-os.
Nálam teljesültek az alábbi feltételek, ezért egyszerűen meg tudtam oldani a tartóáramot: - 12V-os motor - 5V-elég volt a tartáshoz (a mozgatandó dolog nem akart magától, pl. a gravitáció miatt elmozdulni) - a készülékben volt 5V és 12V táp is. Ahonnan a 12V-ot kapja a vezérlőd, oda tegyél egy FET-et sorosan, ami bekapcsolt állapotban ráadja a 12V-ot. A FET és a motorvezérlő közös pontjához tegyél egy diódát (ha lehet shottky-t, de nem kritikus), aminek az anódját 5V-ra kötöd. Ha a FET nincs bekapcsolva, akkor a diódán keresztül 5V-ot kap a vezérlőd, ez adja a tartóáramot. A tartóáramra való átkapcsolásához elég egy újraindítható monostabil (pl. 555-el). Az időzítése legalább kétszerese a leglassabb lépés idejének, de inkább sokkal több (akár másodperces nagyságrendű is lehet). Az indításához egy-egy kondenzátor menjen a PIC mindegyik kimenetéről. Így bármelyik állásból is indul, azonnal elindítja, és ez kapcsolja be a fenti FET-et. Persze, ha a uC programját is te írod, akkor plusz egy láb felhasználásával akár az is vezérelheti, közvetlenül.
Tetszik ez a lehetőség is. Én úgy gondoltam, nem saját ötlet hanem neten talált dolgokból, hogy ebben az estben ha pwm a microkontrollerből jön pár msec. után ha nem jön lépés jel akkor változtatom a pwm kitöltését. Ezt irta Sir-Nyeteg is, hogy mindkét értéket a tartást és a lépést is pwm-el álitják be.
Amit még kiváncsian várok, hogy mi a véleményetek 5 vezetékes léptetőmotor bipoláris bekötéséről (step és halfstep) a előző hozzászolásomban leirtak alapján, illetve a winxp lpt portos step dir vezérlés maximális sebességéről.
Akartam írni de elfelejtettem. Az lpt xp alatt elég gyenge. A mach3 is saját drivert tesz fel, és volt ismerős aki lpt portos eszközt fejlesztett, ahol fontos lett volna az egyenletes időnkénti jel, de kénytelenek volzak valami kernelszintű progit írni mert amit alapban adott az minden volt csak nem egyenletes.
Mikrokontrolleres vezérlőknél a pwm-et a mikrokontroller állítja elő, de egy vezérlő ic 2000 forint, köré szórsz 10 passzív elemet és megcsinál helyetted mindet, neked már csak a lábát kell rángatnod.
Szia
8 vezetékes léptetö motor ( bipol és unipol üzem) 6 vezetékes léptetö motor ( bipol és unipol üzem ) 5 vezetékes léptetö motor ( unipol üzem ) 4 vezetékes léptetö motor ( bipol üzem ) Ha a léptetöböl csak 5 szál vezeték jön ki akkor csak unipolárisan hajthato meg . Ha 6 szál jön a léptetöböl és kivül össze van kötve akkor az már 6 szálnak minüsöl de az összekötést meg kell szünteni és akkot használhato bipolként is .
Tudom, hogy 2E Ft, de itt most jelen esetben a cél hogy ezt menjen, tudom hogy egyszerűbb egy vezérlő ic, de hát ha ezt már valaki előttem igy megépitette. Ezért hobbielektronika.
Köszi kulzol60 ez a sztandard, de a #970639 hozzászólásomban leirtam hogy miért kéne működjön a dolog 5 vezetékessel is. Arról mi a véleményed?
A rajzon egy 6 vezetékes léptetö láthato ( igy mehet bipolban) , viszont amit irsz az összekötésröl sosem probáltam és nem tudok rola mondani semmit .
Ugy szeretnéd meghajtani hogy a 4 tekercs eggyik vége közösitve van és a szabadon maradt 4-et hajtanád bipolban ? Elvileg van 4 pontod A - A" , B - B" mivel hogy ezek a tekercsek ohmikusan kapcsolatban vannak egymással nem lehet öket szét bontani ( az A és az A" a B és a B" fizikailag más ponton van a léptetön ) és ha az A pontnak adsz vezérlést akkor annak van 3 párja ahova léphetne , de hova ? Oda vissza fog ugrálni vagy el sem indul csak remeg , szerintem . Lehet van valamilyen modszer de arrol én nem igazán tudok és ez szerintem igy nem müködne . Ki probálnám szivesen de most tényleg kevés az idöm erre .
Értem hogy mit irsz, nem kell kipróbáld, kipróbálom én mert gyakorlatban lehet nem megy a dolog.
Idézet: „Tudom, hogy 2E Ft, de itt most jelen esetben a cél hogy ezt menjen, tudom hogy egyszerűbb egy vezérlő ic, de hát ha ezt már valaki előttem igy megépitette. Ezért hobbielektronika.” Persze! Ha elvileg működhet, és van időd, és kedved kísérletezni vele, akkor talán érdemes is lehet. De ha az a fontos hogy működjön, és azt csinálja amit TE akarsz, és lehetőleg még idén, akkor érdemes lehet inkább az egyszerűbb utat választani ![]() Hidd el, ez is HobbiElektronika ![]() Az a gond, hogy a motorodról nem tudunk igazából semmit, csak találgatunk. Az hogy felraktál egy rajzot, még édeskevés, mert írod is, hogy a motorod nem ilyen. Kiméregetted már a tekercseit? Egyébként meg ugyanez az áramkör meg tudja hajtani unipolárisként is azt a motort szerintem. Főleg ha a kontroller programjához hozzáférsz.
Elvileg nem fog működni, mert -a linkelt rajodat alapul véve- a coil 1 és a coil 2 a gyakorlatban ugyanazon a magon lévő, ugyanakkora menetszámú tekercsek, csupán ellentétes tekercselési iránnyal. A coil 3 - 4 szintén. Tehát ha az -rajz szerint- "1"-es és "2"-es kivezetésekre kötsz bármilyen feszültséget, akkor áram ugyan fog folyni, de mágneses teret nem fog létrehozni a bifiláris tekercselés miatt. Ugyan ez a helyzet a másik két tekercs esetében. A rángatózva forgás feltehetőleg a polaritás váltások alkalmával a középen ("5" és "6" összekötött kapocs) kialakuló kósza áramok miatt lehet. Szóval bipolárisan ezt a motort úgy tudod működtetni (ha 6 kivezetéses lenne), hogy csak két, a rajzon szemben lévő tekercset használnál, pl. coil 1 és coil 3. A másik kettő nem kell, hiszen azok unipoláris üzemben az ellentétes mágneses tér kialakulásáért felelnek (ezért vannak ellentétes irányba tekercselve), bipoláris üzem esetén ezt a polaritás váltás oldja meg.
Kövesd végig ezen a rajzon pl. az A és A\ áramok útját! Ugyan az, csak ellentétes irányba. Comprende? |
Bejelentkezés
Hirdetés |