Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   188 / 786
(#) thedespot0 hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok! str W 6253 egy ilyen típusú ic-vel hány wattos tápot készíthetnék?
(#) Inhouse válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

google a barátod

Üdv
Inhouse
(#) john94 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Átolvastam ma dolgokat,majd el is kezdem megcsinálni,csak nagyon keveset vagyok mostanában gép előtt,alig van időm akármire.
Köszönöm,hogy segítessz,majd ha elakadok,akkor majd írok Neked.
(Igen,az volt az érdeklődés,hogyan lehet szétszedni.)
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Hajrá, ha kell segítség, írsz és én igyekszem.
Mindenképp olvasd el előtte az én szívásomat, főleg az IC tápfesszel kapcsolatban, igazából csak ott lehet elrontani...

Üdv
Inhouse
(#) ufy92 hozzászólása Máj 19, 2011 /

Szép jó napot!
Nem tudja valaki hogy hol lehet venni MS-130060-2-t (Lomexes kék magot)?
Lomexben azt mondták hogy régóta nincsen már nekik.
(#) lorylaci válasza ufy92 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Adatlapja
Ezek alapján az Arnold gyártja, amit megvett a Micrometals, amit a Tali forgalmaz, szóval náluk próbáld meg.
(#) lorylaci hozzászólása Máj 20, 2011 /

Találtam a cikkben lévő kapcsolsában egy hibát, amit most javítottam. Az egyik dióda rossz helyre volt kötve, javítottam. Sajnos csak most vettem sérze, hogy valaki küldött egy nyáktervet és hibás volt...
Elnézést kérek a moderátoroktól meg az érdekldőtől a sok felnyitogatásért, de jobb lesz a cucc legalább.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Máj 20, 2011 /

Sziasztok
Szerintetek a IRF740 használható 550-600W-ig?
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Attól függ milyen kapcsolásban, milyen hatásfokkal, valamint milyen melegedést viselsz el, és folyamatos-e a terhelés. Ha rezonáns félhid 230V hálózati fesz, akkor használható símán, bár folyamatos terhelés esetén hűteni kell szépen. Teljes hídban többet is ki lehet belőle szedni.
(#) (Felhasználó 56240) válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Szia
Eredetileg a Cimo fél hidas lenne ajánltak IRFP450 de az túl drága Meg próbálom akkor az IRF740 Azt gondoltam, hogy hűteni kel az még bele fér Szerinted az Epcos ETD39 magból ki szedhető 600W?

Jó lenne, egy teljes hídkapcsolás gondolom mások is gondoltak rá

Az IRFP450-et felejtsd el. Baromi nagy a gate töltése, nem bírja meghajtani normálisan az IC, ráaádsul ahoz képest nem túl jó az RDSONja, keress valami modernebb FETet, én pl STP12NM50FP-t használok, az übereli.
Hány kHz-en? Az Epcos az ETD39 N87-re 100kHz-en kb 1kW-t ír (50°C melegedés, teli tekerve rézzel, de rásegítű hűtsé nélkül), N97-re 1,2kW-ot. Az N27-ből már sokkal kevesebb a kinyerhető.
Természetesen nagyobb frekin több is kinyerhető, vagy kisebb melegedéssel nyerhető i azonos, de ahhoz már gyenge szinté az IR21531is (IR2153 plána a nagy DT miatt), bezzeg az IRS27951 nem érkezett még meg a Farnellhoz...

Szia
Barátságos ez a STP12NM50FP és egy kicsivel olcsóbb is Beszerzek jövő héten egy párt

Az ETD39 magból nem is néztem ki ennyit Akkor pazarlás az ETD49 600W hajtva most raktam össze

De ez az IC IRS27951 figyelemre méltó, amit ki tudtam bogarászni az én tudásommal Most teszteled, ha meg jön?

Én 200Ft/darabért veszem az STP12NM50FP, ezért az árért ki tud ennél jobb FETet szerezni?
Hát az nagyon nagy pazarlás, abból több kW kinyerhető rendesen tekerve, jó meghajtással. De hát mit ér a sokszoros túltervezés, ha a primer kondi kicsi...

Igen ebe a hibába bele estem 470u raktam a primer oldalra, de szerinted menyi lenne az ellengendő?
Most hogy meg mondtad, hogy menyiért veszed a STP12NM50FP így neki esek könyörögni az infóért már térden álok látod??
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 20, 2011 / 1

Attól függően, hogy mekkora hálózati fesz, valamint a maximális ingadozás:
- univerzális tápfeszű stabilizált tápnál 2-3 µF/W
- 230V stabilizált tápnál 1µF/W
- 230V stabilizálatlan tápnál, ha kisebb feszesét akarsz és kevesebb 100Hz-et akkor 2µF/W

Köszönöm az értékes infót
Akkor 1200µF kel 600W-nak na igen nekem csak 470u volt akkor érezhető is volt
(#) Sly hozzászólása Máj 20, 2011 /

Sziasztok.Kisérletezgetek a cimo féle táppal de mindig ugyanoda jukadok ki.Akármilyen védelmet is használok az irf730 ami az ic tápját adja mindig melegszik.Igaz egy 100wattos izzó van elötétnek téve(védelem miatt).Ez lehet gond?Akkor is melegszik ha az ic3-as lábát lehúzom a minuszra és ugyhagyon 15-30másodpercig.Ekkor lekéne kapcsolni az ic-nek nem?Akkor meg miért melegszik a fet?Megprobáltam betenni egy diódát a fettöl az ic-felé de azsem segitett semmit.Szerintetek hogylehetne ezt kiküszöbölni?Valami ötlet esetleg?
(#) (Felhasználó 56240) válasza Sly hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Szia
Nekem csak akkor melegedet, ha nem volt elég a segédtáp feszültsége és a 15V-os zeneknek nem volt elég a feszültség

Ezt olvasd, el ez segít, mert szerintem ez a baj mérd meg a segédtápot

Idézet:
„Az IRF730-as FET, a bekapcsolás pillanatában egy áteresztő FET-ként viselkedik. Addig van nyitva, míg a vezérlés tápfeszültsége meg nem haladja a 12V-ot. Ha a tápegység beindul, utána már saját magát látja el tápfeszültséggel az 1N4148-ason és a 68 Ω-os ellenálláson keresztül.”
(#) Sly válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Szia.Erre gondoltam én is.A segédtáp az ok.Viszont a melegedés akkor is fenáll ha a ct lábat minuszra huzom.Ilyenkor lekapcsol az ic de attol még kellene neki a 15 volt táp?(és ezt az irf730-rol huzná?)Mert akkor ezt igy nemlehet kivitelezni...Vagy van rá megoldás?Remélem tud valaki segiteni.
(#) (Felhasználó 56240) válasza Sly hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Ha lekapcsolja, a tápot nem tölti a magot nincs segédtáp
Így marad az IRF730 de, hogy miért melegedik, azt nem tudom
Valami el disszipál egy kis áramot ki kel deríteni, hogy mi
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Mérd meg a FET gate-jén lévő feszültséget a negatív táphoz képest, valamint a FET source-höz képest is, valamint mérd meg, hogy mekkora a fesz az 1-es lábon az IR-nél. Valamint rakj be egy soros ellenállás a drain-hez, és nézd meg azon mekkore fesz esik, és számold ki hogy ez mekkora áramnak felel meg, és már csak arra kell rájönni, hogy hova folyik ez az áram.
Kikapcsolt állapotban az IR-nek <1mA-t kell felvennie. Minden egyéb ennél nagyobb áram hibát jelent, valami szivárog, valamelyik zénerből nem megfelelő feszültségűt raktál be stb. Amit leírtam méréseből, abból rá lehet jönni, hogy hol a hiba.>
(#) Sly válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Szia.Köszi a választ.A méréseket ugy végezzem hogy zárom a ct-t a földre és ekkor kell mérni?

Szia.Szoval lehuztam a ct-t a minuszra és mértem.
GATE-GND:15.15v
GATE-SOURCE:3.120
IC1-es láb 11.5volt
Betettem egy 10k-s elennálást a drain-el sorosan és azon 19.7 voltot mértem.Akkor ez most hány vatt is?
(#) fkosa hozzászólása Máj 20, 2011 /

Sziasztok, 2 kérdésem lenne:
1. UC384x-szel csinálnék tápot. A trafót egy rossz számítógéptápból menteném ki. Használhatom ezt flyback tápban?
2. Az összes neten talált kapcsolás esetén a trafón van egy segéd-táp tekercs. A szg trafón nincs. Jól értettem, hogy az UC384x áramfelvétele kb. 12mA? Ez kb. 25k-s soros ellenállást jelentene.
Előre is köszi.

Ez 2mA-nek felel meg, ebből kb 1mA az összes áramkör nyugalmi árama. 11,5V-nál biztos nem megy a zéner. Mekkora az Rt értéked? Mert főleg ha Ct-t leviszed a negatív tápra, akkor ott is folyik áram. Az ajánlott érték >10kOhm, így ott <1mA folyik normál esetben, ha esetleg ezt kicsire vetted (és nagy kondi), akkor ez megmagyarázza a másik 1mA-t.
De amúgy ez kb 300V*2mA=0,6W disszipációt jelent a fetedben, ami nem vészes, ezt 0,3W alá úgysem tudod vinni ha a Ct le van víve. De amúgy a Ct-s shutdown-ot csakis hibára érdemes alkalmazni, szóval túláram- és egyéb védelmekre.
(#) lorylaci válasza fkosa hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

1. Ha megfelelő légrése van, akkor igen. Mérd meg a primer induktivitásást, ha relatíve alacsony (mH alatt), akkor tuti van benne légrés.
2. A 12mA áramfelvétel az adatlapban megadott feltételek mellett érvényes. Vagyis 50kHz, és ahogy nézem 15kOhm és 1nF (ez kb egy 15nC gate töltésű FET-nek felel meg) terhelés esetén érvényes. A felvett áram növekszik a frekvenciával, valamint a FET gate töltésével. Természetesen alkalmazható a soros ellenállás, csak akkor tenni kell egy zéner-t is, valamint egy kondit is. ez így kb 5W folyamatos fűtést jelentene neked.

Ha arra gondolsz hogy mekkora ellenálás van az rt-n akkor nekem van egy 10k poti meg sorosan vele egy 5k-s ellenálás mert csak igy birtam 70khz fölé menni ha 10k-t teszek sorosan akkor csak 60-65 khz-et birtam kihuzni belöle.Ez gond lehet?Esetleg cseréljem vissza 10k ra és az 1nf-os kondi helyett tegyek be másmilyet hogy nagyobb is lehessen a freki?Egyébként ha az ic levan zárva akkor is megkell hogy legyen az 1-es lábán a 15 volt?(Vagyis akkor a fetnek kell hogy adja oda azt a 15 voltot?)

A minimális ajánlott Ct az 330p. Rakj be egy 470p-osat az 1n helyett és rögtön kétszeresére ugrik a frekvenciád, és akkor nagyobb Rt-is rakhatsz be

Értem majd megprobálkozok vele és irok a fejleményekröl addig is ezer köszönet a segtségekért.
(#) Rumcájsz hozzászólása Máj 21, 2011 /

Nagyon aranyos a megjelent "Mini rezonáns tápegység".
Látom sok szaki ide gyülekezett és kérdezném volna-e valakinek egy 24V 6-8A-t tudó, KIPRÓBÁLT és hasonlóan "egyszerű" kapcsolási rajza?
Köszi előre is az infókat!
Következő: »»   188 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem