Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nem baj. Legyen a tied az utolsó szó.
Idézet: Igen, csak korlátozottan érvényes. Pl. csak létező dolgokra, mint pl. a véges permeabilitással rendelkező vasmag esete...„De ugye a transzformátor elv szerint kialakul a fluxus. Van tekercse, kap váltófeszt. Vagy szerinted ez a képlet nem érvényes? Vagy csak korlátozottan jó?” Idézet: „A másik, hogyha a vas permeabilitása végtelen, akkor a primer induktivitása is végtelen. Ha ez végtelen, akkor nem fog folyni áram a primeren, így áramváltozás sem lesz.” Én is ezt írtam... De ha nem folyik áram a primeren, akkor a szekunderen sem, hiszen a menetszámok és az áramok aránya kötött. Idézet: Ahogyan te is írtad.„a primeráram megszorozva a primer menetszámmal egyenlő a szekunderáram szorozva a szekunder menetszámmal.” Ha a szekunderen nem folyik áram, akkor bármekkora ellenállást is kapcsolunk rá, azon nem esik feszültség. Ha egy ellenálláson az áram is és a feszültség is = 0, akkor a teljesítménye is = 0. (És ugye egy ellenálláson a feszültség és áram mindig fázisban van...) De mégis milyen trafó az, amire bármekkora feszültséget kapcsolsz, a kimeneten sosem ad le teljesítményt? Hiába válaszolsz mindhármunknak egyre nagyobb butaságokat és tények ellenére vetsz fel kicsavart kérdéseket, nem veszed a fáradtságot a bemásolt lapok átnézésére, de legfőképpen a gondolkodást kerülöd. Az utolsó szó úgysem a tied lesz, hanem a modiké...
Az a könyv azzal kezdődik, hogy: "A villamos áram a környezetében mágneses teret hoz létre."
Azzal folytatódik, hogy: a gerjesztés (Théta) = N*I (Ahol "I" az áram.) A vas a mágneses erővonalakat magába gyűjti. A mágneses erővonalak összessége a mágneses fluxus. A mágneses indukció = fluxussűrűség. stb... A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
\"Levetett\" trafókItt írtam pár sort, de a kérdések egy része inkább ide való.
Egy transzformátor elvileg örök élet+1 nap.
Persze lehetnek öregítő tényezők. Folyamatos magas hőmérséklet lassan rontja a belső szigetelési értéket. Rendszeres túláramok, ezek képesek megmozdítani a tekercshuzalt és ha kidörzsölte a lakkszigetelést=menetzárlat. Gyárilag hibás, laza, rosszul impregnált tekercselés. Mozog a huzal, terhelés, 50hHzfüggvényében, eredmény menetzárlat. Ha ezek nincsenek, én láttam személyesen 33 éve egyfolytában üzemelő transzformátort. Konkrétan én építettem egy barátomnak egy 12V motoros kapunyitó szünetmentest. Azóta elfogyott 2 meghajtómotor meg 6-7 akkumulátor, a töltő még ma is működik. Tudok 40 év feletti nagyvasúti 25kV trafóról ami még ma is hibátlanul működik (pályaudvar fűtőtrafó). A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2024
Én is erre számítok, ez már biztosan be van járatva.
Ha lenne valami gyártási hibájuk, akkor az jó eséllyel felszínre került volna. Néhány trafó tekercselveÜdv!Mottó: Tekercselni jó... ( Főleg, ha van időm rá, ennyi volt a hétvégén) Készítettem néhány csöves erősítőhöz transzformátor tekercset. Mono-blokkos kivitelre 2 egyformát, valamint 2 önálló szekunderrel 3 db semi-mono-blokk. Valamennyiben az árnyékoló rézszalag ott fényeskedik. Amiről régebben szó volt, a helyes hálózati bekötés a fázis a vashoz közelebbi kivezetésre kerüljön. (Biztosan nem tudom megkülönböztetni hangban, de a békesség kedvéért) Az ismert módon a 2 kamrás trafónál mindkét kamrában van 1/2 primer, cséve fordítással így a végeket összekötve van két egyforma, vasnál található kivezetésem. A tekercsek 500-400-250-220VA-es trafóké lesznek. Impregnálásuk a szokásos méhviasz-parafin kotyvalékban ca. 90 Celsiuson holnap történik. Aztán a vasalás és a "művek"-beni gyönyörködés... (Különösen a 4 x 823 menet 0.28 mm-es huzalból okozott igazi eufóriát. ) A hozzászólás módosítva: Vas, 19:51
Rosszul látom? Az árnyékoló lemez összeforrasztva?
Öntapadó fólia, amin a tapadó a szigetelő is egyúttal. A két rátekert réz szalag a túloldalon egymásra lapolva, nyitott menet. A ráforrasztott huzallal sem képeznek zárt hurkot.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:58
Csak nem lesz baj, de a réz szalag ragasztója is vezető. Én gitárokat árnyékolok velük, sőt mióta tudok forrasztani alut is, öntapadós alu szalagot is használok. Nem szupravezető, de méréseim szerint egy négyzetcentiméter felület ellenállása 50 Ohm alatt van.
Most gyorsan meg is mértem, 12 Ohm.
Még nem mértem...Ha így van, 1V és 0.08A megy rajta veszendőbe.
Ui_ Kb. 40x10mm van átlapolva a végén. Még ui-b: Zéró. szakadásmérés, nincs átvezetés, ami számítana. A hozzászólás módosítva: Vas, 20:43
Upps, este 10kor leesett... Ezek szerint van olyan rézfólia. ami ragasztós felülettel bír és passz. Én meg olyant használok, ami egy papír hordozóra van ragasztva, az meg szigetel.
Megoldódott a rejtély.
Így másként fest a dolog. Amivel én dolgozok, arról lehúzom a hátsó réteget, és csak a fémfólia és a ragasztóanyag marad.
Idézet: „...papír hordozóra van ragasztva...” De az nem öntapadós réz szalag? Mint a képen. Egyébként ha el van vágva, és nincs megkezdve a lehúzás, tényleg úgy néz ki, mintha nem az lenne, mert elég nehezen lehet megkezdeni a szétválasztást. A hozzászólás módosítva: Hé, 7:42
Akkor végleg megoldva a dolog...? Ha lehúzzuk a papír hordozóról, akkor marad a hangszer árnyékolásra alkalmas réz, ha rajtahagyjuk, mint én, akkor trafó árnyékolásra jó.
Könnyen elválasztható a papír hordozóról, a végén pár mm-ert levágok a rézből ollóval, hogy az átlapolásnál se érhessen össze a réz menet. Régebben az egyik nagyáruház is árult, talán 60 mm-esek szélességűt, 5m és csigaelhárításra ajánlották. Tőlük is és keletről is vettem, onnét kb. A4-es szélességűt, amiből méretre lehet vágni, trafó igényéhez. A hozzászólás módosítva: Hé, 9:26
Segítség, Kaposvári 250VA leválasztóval kapcsolatbanJóestét!Megtudná írni valaki hogy a régi, kaposvári 250VA -s leválasztó transzformátornak, milyen értékei voltak? (230/24V) menetszám érdekelne! A válaszokat, előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |