Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB feszültség
Lapozás: OK   2 / 8
(#) gammabuta hozzászólása Júl 5, 2008 /
 
Hello, lenne egy gyors kérdésem.

Az USBtől ugyebár 5Volt max 500mA áramot szabad elkérni mert azt mondja maxnak a szabvány.

A kérdésem az lenne hogy legolcsóbban, legegyszerűbben hogy tudok ehhez megfelelő áramkorlátoló kapcsolás összeszerelni, mert szeretnék egy kis fűtőszálat dugni az USBre (KV langyosantartó) és félek nehogy túl sok ampert akarjon és leégesse a gépet!
Thx,
GB.
(#) csdog válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
nem teljesen idevág , de a hülyeségnek nincs határa ...
idézem : " Szakemberek szerint a 30 USB port elméletben kb. 75W energiát tud leadni"

USB szalonnasütő :
http://www.pto.hu/post/1/564

szóval ha ez igaz , akkor bőven lehet leakasztani az USB-kből ampert .... ( bár szerintem 1 táp nembírná )
(#) vtsoftware válasza csdog hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Ez baromi nagy hülyeséééég, te jó istenkém.
Még egy ekkora értelmetlen baromságot, ez eszméletlen... :no:
(#) Gatery válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Szia!

Az usb-ről max 500mA szedhető le elméletileg. Szerintem 300mA -nál többre ne használd. A másik ha jól tudom akkor az usb meghajtónak kell 500mA-t bírnia, amiből a gépben általában csak egy van.

A korlátozásra két módszer van:
Ami fogyaszt:
Köss be egy 10Ohmos ellenállás sorosan a fűtőszállal így még legrosszabb esetben is max 500mAH folyik (azért egy biztosítékot is berakhatsz )
Ebben az esetben az ellenállás legalább 2.5Wattos legyen és önmagában melegedni fog, lehet ha erre teszel egy fém lapot akkor az már melegen tartja a kávéd

Ami nem fogyaszt:
Elő kell állítani egy PWM jelet,monjuk 555-s vel, ami (integrálva, ezt már maga a fűtőszál elvégzi) akkora feszt ad ami az I=U/R alapján, ahol az U=előállított fesz, R= fűtőszál ellenállása, nem haladja meg az 500mAh-t.

Persze lehet PIC-el is akkor tudod nézni az aktuális fogyasztást és arra szabályozni....


Sok sikert

(pénteken láttam egy ilyen ketyerét a boltban, pohárral együtt, 2999ft)
(#) potyo válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Elvileg az USB rövidzárvédett. Namost hogy a gyakorlatban ez mennyire igaz, azt nem tudom. Az én NF7 lapomon nem tett tönkre semmit egy zárlat, csak az usb cuccokat resetelte. De mondjuk vettem már le usb-n közel 4A-t, úgyhogy túláramvédelemről nemigazán lehet beszélni.

Amúgy az 500mA portonként van, nem vezérlőnként.
(#) Medve válasza potyo hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Ami az áramerősséget illeti, nekem egy elégett trackig sikerült eljutnom az alaplapon.
(#) gammabuta válasza Gatery hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
huh, hat nemtudom az ellenallas akkor a legtisztabb modszer, ha a 10ohmos sosem enged 500mA fole akkor ok, megha melegszik akkor is ok, mert a ho kell nekem es gondolom amit fogyaszt azt hove alakitja.

Esetlegnemtudja valaki futoszalat hol lehetne parforintert szerezni vagy barmi vezeteket ami 5V 500mA-tol mar tudna melegedni?
Mondjuk kossek sorba 10db 1ohmosat es az maga a futszal? ez most elsore jo 5letnek tunik nekem

Persze megprobalok majd kulonbozo vezetekeket meg egy kinyirhato aramkorlatos adaptert. (pl. egy mezei tapegysegen 5Volt 500mA stabkockan keresztul tesztelek vezetekeket hogy melegednek a 1db 1ohmossal sorba.)

u.i.: az az usb grill tenyleg durva, nemhogy az 5voltos tapkebelt hasznalta volna elbaszigetelni annyi usb kabelt meg kartyat grrr.....
(#) lacc47 hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
Van egy mp3 leátszóm, ami belső akkumulátorral rendelkezik, amit az usb -n keresztül tud tölteni. Ezt szeretném külső elemekről (aksikról) tölteni olyan helyeken, ahol nincs se áram se PC.

Ha veszek egy 4 tagu ceruzaelem tartót, és arra rákötök egy mini usb kábelt azzal tudnám tölteni de:
frissen töltött ceruza aksi 1.6V, 4 aksi 6.4V, ami aztán lecsökken 1.2V (4.8V) -ra.

Szerintetek ez a 6.4V tönkreteheti az mp3 lejátszót?
Mitévő legyek?
(#) Dempsey válasza lacc47 hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Szia!
Szerintem az USB-n stabil 5V-os feszültség jön ki.Ha veszel elemet és rákötöd ahogy írtad szerintem nem fogja tönkretenni az a pár volt különbség,de a töltés nem lesz jó mert ugye a feszültség folyamatosan csökkenni fog a telepekből.Szóval nem lesz stabil.Szerintem az általad felvázolt megoldás nem jó.De várd meg mások véleményét is.
Üdv!
(#) Lucifer válasza lacc47 hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Továbbá sok lejátszónak nem elég az hogy táp legyen az USB-n hanem le kell futnia az eszközenumerácuiónak is a töltéshez.
(#) sprofan válasza lacc47 hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Az akármennyire feltöltött ceruza aksi feszültsége terhelve (itt még egy led is elég) sosem magasabb 1.2V-nál amit jól számoltál 4.8V Tehát nyugodtan ráteheted. Az összes AA / AAA ceruza aksi max 1.2V-os.
Továbbá ott van az is amit Lucifer mondott, de mivel ez nem mindnél van így, ezért próba szerencse (pl. az enyém is tölti magát ha csak tápot kap)
(#) iamrob válasza lacc47 hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Egy névleges 5V-os digit áramkörnek a 6,4V már kicsit sok, még ha az abszolút maxot nem is lépi túl, mindenképpen veszélyben van a biztonsága. (És egy NiMH cella simán eléri az 1,6V-ot, sőt...)
Először is próbálj meg külső 5V-ot adni neki, ha elindul a töltés, akkor ez ok. Ezután valami low drop megoldással (nem feltétlenül stab ic) próbálj meg a 4 akku feszültségéből 5V-ot csinálni. Ez a legbiztosabb megoldás.
(#) lacc47 válasza sprofan hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Hello,

Én úgy tudom, hogy a frissen töltött aksi a kisütési ciklus elején igenis lead 1.6V -ot akár terhelés alatt is.
Ő is így tudja:
http://pcforum.hu/tarsalgo/?op=view&fid=27030&no=8

lacc47
(#) lacc47 válasza iamrob hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
PC nélkül, sima 5 voltos USB tápról megy a töltés, ezzel nincs gond.

Hmmm... kifejtenéd egy kicsit a többit? 4.8V esetén is fog ez működni?

köszi
(#) bokrosbarnabás hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
Sziasztok!!!Usb töltőt szeretnék csinálni a MP4emhez!Mert az eredeti tönkrement van adapter is meg minden de hogyan meik szinü szálra kösszem az 5V t?fekete és piros tudomásom szerint!Bocsi ha nem idevág a kérdés
(#) iamrob válasza lacc47 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Nem tudom, mi az a "sima" USB-s táp, de csak akkor vedd úgy, hogy működik, ha biztos vagy benne, hogy abban a tápban nincs semmi a D+ D- lábakon.

A tápot úgy gondoltam, hogy valami egyszerű diszkrét, tranzisztoros "stabilizátor", ami nem engedi 5V főlé a kimenő tápot, de ha az akku merül és csak 4,8V marad benne, akkor azt engedje rá (lehetőleg) teljesen.
Aztán, hogy a töltés mikor áll le az más kérdés, arra azért célszerű figyelni, hogy ne süsse túl az akkukat. (De végülis erre is fel lehet készíteni a céláramkört.)
(#) sprofan válasza lacc47 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Jó akor mégis, de az elején, és az mennyi? fél perc?
Nem kötöszködni akarok, viszont akkor sem fogja tönkrevágni.
(#) zimpee hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Fellépett egy kis probléma USB-vel kapcsolatban, remélem mihamarabb válaszoltok, mert szeretném gyorsan megoldani ezt a problémát!

USB-ről működő billentyűzetvilágítást szeretnék csinálni. Szereztem hozzá USB-B aljzatot, és egy kapcsoló-elektronikát építettem mögé 4027-es IC-vel, aminek segítségével mikronyomógombbal tudom ki-be kapcsolni az 5 db extra kék ledet.
Elméletileg a kapcsolás, és az egész működik, bár most hiba jelentkezett. Próbapanelen összerakva minden rendben volt, gombnyomás, világít, gombnyomás, kikapcsol. Most azonban, USB-ről, gombnyomás, villan egy nagyot, majd 3-4 halványat, és aztán csend (sötétség...). Ezek után újabb gombnyomásra nincs művelet (valszeg kikapcsolja a nem működő áramkört), majd utána megint az egész előlről.
Láttam már ilyet, ha kevés volt az áram, akkor csináltak lámpák ilyet, de kiszámolva (5*40mA = 200 mA) ezt el kéne bírnia az USB-nek, mégis valami van. Mi lehet a gond?
A másik kérdés, hogy mit csináljak, hogy ne írja ki mindig a számítógép, hogy új hardver, ha bekapcsolom a lámpákat?

Segítségeteket köszönöm!
(#) Dempsey válasza zimpee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szia!
Szerintem ezek a LED-ek csak 20mA-errel működhetnek maximum szóval az is lehet hogy a LED-eknek vége! Nekem ugyan ez volt egy 10mm-es fehér LED-del, mert 140 mA-ert kapott 20mA helyett és ilyen stroboszkóp jelenség lépett fel nálam is! De persze nem biztos hogy nálad is ez van, de én valószínűnek tartom! Próbáld ki sima 5 voltos adapterről vagy valamiről hogy úgy működik-e! Vagy szedd ki a LED-eket és nézd meg egyesével (persze az előtét ellenállást ne feledd) ,hogy villognak-e ,mert ha igen akkor csere és csak 20mA-ert engedj rájuk legközelebb! Amúgy feltehetnéd a kapcsolást mert engem is érdekelne!
Üdv: Dempsey!
(#) zimpee válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Ha tönkrementek, akkor először se kéne teljes fényerőn villanniuk egyet, nem?
Az előtét ellenállások 20 mA-re vannak méretezve.
A kapcsoló kapcsolás a kapcsolt képen (kapcsolható be):

Bővebben: Link

Köszi a segítséget!
(#) Dempsey válasza zimpee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
De nekem is villant teljes fényerőn is de mondom olyan volt mint a stroboszkóp! Aztán nem világított , kihúztam az adaptert vártam kicsit, aztán bedugtam és megint villogott, szóval meghalt! Próbáld ki külön hogy működnek-e? Vagy mérd meg az áramot hogy mennyit kap egy led! Ha jól tudom az USB 500 mA ert bír el szóval működni kellene!
(#) Dempsey válasza zimpee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Te méretezted az ellenállás 20mA-erra?
(#) Dempsey hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Összeraktam neked a kapcsolást egy szimulátor programba! A 47ohmos ellenállás 0.5 Wattos legyen minimum! Így a LED-ek 14 mA-ert kapnak fejenként, így nem áll fent a veszélye hogy tönkremenjenek! A kapcsoláson láthatod a mérés eredményét 71mA ert fogyaszt az 5 db LED! Ezt elosztod 5 el és megkapod a 14mA-ert! Ha így van megépítva akkor mennie kell!
(#) zimpee válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szia,
majdnem így van megépítve, de nem egy ellenállás védi a párhuzamosan kapcsolt ledeket, hanem ledenként van egy. Ezzel szeretném kiküszöbölni a tönkremegy egy led, mi lesz a többivel problémát. Tehát mindegyik led előtt van ellenállás. Közben megnéztem, nem 20, hanem 15 mA folyik minden leden elvileg. Nem tudom, hol lehet a hiba!
(#) Dempsey válasza zimpee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Tudsz felrakni fényképet a kész cuccról? A nyák aljáról és tetejéről is kéne valamilyen jó minőségű kép!
(#) mark.budai válasza zimpee hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Rossz lábra kötötted. Ha kiírja, hogy új hardver, akkor van bemenő jel. Nézd meg még1szer a nyák-ot és az USB bekötését.
(#) Dempsey válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Az USB-s kábelnél csak a + és - vonalakat használd az adatot ne!
(#) vtsoftware válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Azért is csak a Táp/GND lábakat használd mert ha az adatlábokra véletlen feszültséget adsz akkor tönkreteheted az alaplapod!
(#) mark.budai válasza vtsoftware hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Nem megy tönkre, csak kiírja, hogy új hardver, mert logikai 1-eseket küld így a gépnek. Tapasztaltam.
(#) zimpee válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
üdv,
fizikus kollega felhomályosított a tranzisztor milyenségének fontosságáról, szóval most megpróbálom egy erősebb tranzisztorral, mivel lehet, hogy nem bírja az áramot. Utána természetesen teszek fel képeket, ha működik, akkor dicsekvésből, ha meg nem, akkor azért
Bye

szerk.: most látom, hogy az USB-t is rosszul kötöttem be. Meglesem, mi van fordítva...
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem