Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ütésszámláló teniszütőre
 
Témaindító: IvánGábor, idő: Okt 4, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 14
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 4, 2020 /
 
Köszönöm, hogy beléphettem ide. Van egy ötletem, ami szerintem egy remek feladat egy hobby-elektronikus számára. Én magam nem vagyok az.
Szeretnék ütésszámlálókat szerelni egyszerű játék teniszütőkre. Ezek segítségével versennyé lehetne fejleszteni a Speedball nevű játékot. Én ezt a speedballt továbbfejlesztettem. Sokkal jobb lett, mint ami a videón látható és a kereskedelemben kapható. Ha minden ütőn lenne ütésszámláló is hozzá, akkor lehetne versenyezni. Ebből akár világsiker is lehet. Az ütésszámlló hangot vagy rezonanciát számlálhat, amelyiket egyszerűbb elkészíteni, majd megbeszéljük más részletekkel együtt. Itt találtam egy útmutatást, Talán ez jó lesz kiindulásnak. Mivel csak játék, nincs nagy igény a precízióra, például valaki tapsol és azt is számolja, annyi baj legyen.
Azt hiszem, ez technikailag nem túl komplikált feladat. Vállalom a felmerülő költségeket, és szívesen kötök szerződést az esetleges további haszonra vonatkozóan. Ha világsiker lesz...
Várom azok jelentkezését, akik úgy gondolják, hogy ilyen ütőre szerelhető ütés-számlálót tudnak készíteni, legalább kettőt.
(#) exabit hozzászólása Okt 4, 2020 /
 
Létezik már teniszütő szenzor. Igaz elég drágák (~50k) de cserébe nem csak ütést számol hanem mindent kielemez.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 4, 2020 /
 
Igen, megnéztem, Head tenisz sensor, tényleg drága és nem hiszem, hogy ilyen műanyag játékütőn működik. Nekem nincs szükségem semmilyen elemzésre, a számlálás 2 jegyű számmal elég. Szóval látatlanban is azt mondom, hogy ennél olcsóbb, ha valaki ezt megcsinálja.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2020
(#) IvánGábor válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Hozzáteszem, hogy nem az árát sokallanám. Lehet, hogy a saját fejlesztés ennél többe fog kerülni, de az biztosan egyszerűbb és célszerűbb lesz
(#) Macsek71 válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 4, 2020 / 1
 
Régi-régi rezgésérzékelős lépésszámláló
valami ilyesmi...

Ráragasztod az ütő nyelére, és szerintem készen vagy
( legfeljebb 1 m lépést, és a lehető legdurvább érzékelést kell beállítani)
(#) nagym6 válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Esetleg piezo lapkával lehetne kisérletezni, rátéve kikisérletezett helyzetben lehet, hogy az ütés rezgése legnagyobb feszültséget gerjeszt benne, ezt érzékelné.
(#) IvánGábor válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Kösz, ezt a lépésszámlálót kipróbálom. Olcsó is.
(#) IvánGábor válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Ehhez valami display kell?
(#) nagym6 válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
A számot valamivel ki kell íratni, kijelző kell. A dolog kísérletezős, ki kell kísérletezni az elektronikát, illetve, hogy egyáltalán megoldható-e piezóval, Csak ötletnek írtam.
(#) IvánGábor válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 4, 2020 /
 
Még soha nem volt lépésszámlálóm. Látom, a többinek vanmindenféle funkciója, am nekem nem kell. Megtaláltam azt, aminek a képét mutattad, az a legegyszerűbb és legolcsóbb. Novemberig kell rá várni, de erre az ötletre egy évig vártam. Rögtön itt kellett volna megkérdezni...
Majd beszámolok róla, hogy működik-e. Ha nem, akkor majd várom a további javaslatokat, esetleg a plezo lapkával.
(#) superuser hozzászólása Okt 4, 2020 /
 
Nem egy bonyolult feladat. MCU, 3 tengelyes accelerometer, pl. ADXL345. Elem, két nyomógomb, kijelző.
Ha jól van összerakva, egy CR2032 elemről elmegy jelentős üzemórát.
Az ADXL konfigurálható úgy, hogy interruptot adjon ki bizonyos gyorsulás impulzus esetén. Ennek értékét kell próbákkal meghatározni. És úgy rögzíteni az elektronikát, hogy pl. a szenzor Y tengelye az ütő síkjára merőleges legyen.
Ha valakit érdekel, szívesen segítek részletekben. Én most nem tudom bevállalni.
(#) Bakman válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 4, 2020 / 1
 
A gyártás megkezdése előtt azért nézz szét, mit tud a konkurencia és mennyiért. Pl.: Top 5 Best Tennis Sesnsors 2020, A Review Of Smart Tennis Sensors 2019.
(#) IvánGábor válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Belegondoltam - nem hiszem, hogy a lépésszámláló alkalmas erre. Az számlálni fog minden karlendítést, nem a találatokat.
Talán a hang, kondenzátormikrofon behangolva a gumilabda puffanására amennyire lehet mégiscsak jobb lenne, nem?
Persze fogalmam sincs, mennyire lehet hangolni egy ilyen mikrofont.
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 5, 2020 /
 
A fent meg itt linkelt instrukció használhatatlan? Gondolom, ez működne kisebb zsebszámológéppel is, vagy esetleg azt is ki tudja iktatni egy ügyes hobbi-elektronikus. Az egész beleférne egy kis szappanosdobozba...
(#) mateatek válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 5, 2020 / 1
 
Megpróbálnék 2 ilyent összeházasítani:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) IvánGábor válasza mateatek hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Ez csak ötletelés, vagy megpróbálnád a gyakorlatban is? Ha igen, akkor kérem, hogy jelentkezz e-mailben, beszélünk.
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Piezó lapka, vagy gyorsulásmérő az ütőre talán használhatóbb lenne, mint egy electret mikrofon. A másik kütyü lehet lépésszámláló, zsebszámológép, az az ujjnyomkodó izé,stb... mindegy, csak tudjon számolni és legyen kijelzője, olcsón megúszható, egyszerű. (a saját érzékelője helyett az ütőre szerelt léptetné) Annyit kell megoldani, mint már itt írták, hogy az ütéskori tranziens megbízhatóan legyen érzékelve, egy kis jelformázás és léptetheti valamelyik számlálót.
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Nagyokat bólogatok minden jótanácsra, de én magam nem vágok bele, mert soha nem csináltam ilyesmit. Lélegzetvisszafojtva várom, hogy valaki jelentkezzen e-mailben.
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Nagyokat bólogatok minden jótanácsra, de én magam nem vágok bele, mert soha nem csináltam ilyesmit. Lélegzetvisszafojtva várom, hogy valaki jelentkezzen e-mailben.
Már megrendeltem a Macsek71 által ajánlott lépésszámlálót, nagyon olcsó és egyszerű. Először le akartam mondani a megrendelést, de ezek szerint az használható lesz kijelzőként, szóval hadd jöjjön. Novemberig kell rá várni.
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
A konkrét megépítésre nekem sincs időm sajnos, a saját elfoglaltságaim kitöltik az időm. Lépésszámlálóból itthon is szokott lenni olcsó, néha 1-2000Ft-ért. Illetve, ha már úgyis lesz elektronika, akkor viszonylag könnyen hozzáadogathat 1-et egy sima zsebszámólógépen is.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2020
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Ez nagyon olcsó volt, 1000 darabja. Remélem, használható lesz. Ha nem, akkor csak lépegetek vele.
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Nem az ár volt annyira a lényeg, hanem hogy itthon is kapható és akkor nem kell 30-60-90-vagy több napot várni, amíg megjön Kínából.
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Ez a legegyszerűbb fajta tetszik nekem, itthoni webáruház, de csak 1 helyen létezik és ott sincs most raktáron. De meg lehetett rendelni és november 3-ra igérték.
(#) Macsek71 válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Nem írtam végig az előzőekben :

Amit szétszedtem régi lépésszámlálót, abban egy riasztós rezgésérzékelőhöz hasonló kis kapcsoló pöcögtette a számlálót. Mechanikus érzékenység-állítással (egy rugó feszítésével ...)
Szerintem lehetne találni olyan "erős" állást ( esetleg a gyári spannoláson túl) ami "csak" a labda becsapódásakor ad impulzust ...
Arról nem beszélve, hogy az "érzékelőnek nem muszáj az ütő nyelében lennie ..."
(#) IvánGábor válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 

Ez jól hangzik! Alakul!
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2020
(#) Bakman válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Bocsánat hogy ismét beleszólok, de te itt ötleteket kapsz, nem vállalkozókat, akik megcsinálják helyetted. Lehet, hogy sokáig kell visszatartani a levegőt, mire érkeznek levelek.
(#) Macsek71 hozzászólása Okt 5, 2020 /
 
Dobok még egy ötletet :

Tesztelni kellene, de elképzelhető hogy működik .

A témaindítóban linkelt video játékosai műanyag (nem húros) ütővel játszanak .
Esetleg az ütő felületét vezetőképessé téve, elé vezető anyagú húrokat, hálót feszítve már meg is van a érzékelő felület
(#) proba válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Hamár újra húrozás, lehet a húr végét egy súlymérő bélyegbe csatlakoztatva valahogyan, esélyes, hogy minden találatkor ( kivéve a keret) adma egy súly változást. Esetlegesen az ütő nyelére egy (két ) nyúlásmérő bélyeg.
(#) Inhouse válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
A játék célja, hogy a megütött labda a megfelelő irányba haladjon...bármilyen módosítás a felületen, húrokon, ezt igencsak megnehezíti.
(#) IvánGábor válasza Bakman hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Persze, tudom, de esetleg közben valaki kedvet kap ahhoz, hogy beszálljon. Macsek71 ötlete olyan egyszerűenek tűnik, hogy talán még én is meg tudom csinálni. Addig is lélegzek...
Következő: »»   1 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem