Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Üzemanyagszint mérő
 
Témaindító: csaadaam, idő: Júl 2, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 18
(#) csaadaam hozzászólása Júl 2, 2005 /
 
Hi! Már rég küszködök a gonddal (és sok más motorostársam is), hogy nincs a mocimon benzinszint-visszajelző, és nem tudom, hogy meddig bírja még szuflával.
Tehát:
Kéne nekem egy benzinszintmérő, amit tankba be lehet (ha lehet, könnyen) szerelni, és szépen kijelzi pár LEDdel (vagy bárhogy másképp), hogy kábé mennyi benya van a tankban.
Ha valaki tud ilyen cuccot (nem csak az áramkör, hanem minden ami kell), írjon! Ötleteket is várok, hátha össze tudunk "ütni" valamit!
(#) damatic válasza csaadaam hozzászólására (») Júl 3, 2005 /
 
Hasonló problémám van, csak nekem nem mocim van, hanem egy 23 éves optikai tuningolt opelem. Ezeknek az öreg járgányoknak meg az a bajuk, hogy kikopik a szintjelző érzékelőjűk. Én vmi ultrahangosra gondoltam, de nemtom mennyire jól lehet feltapasztani a tankra, mennyire megy át a fémen az ultrahang, és miként tesz különbséget a benzin és a levegő között, illetve a kettő arányát miként lehet megjeleníteni a műszerfalon.
(#) mspike válasza damatic hozzászólására (») Júl 6, 2005 /
 
Szerintem inkább valami féle fénykapu van a dologba, ami ugye levegőn átvilágít egyébbként meg nem... De ez csak egy ötlet. Ezt ha felbirod szerelni egy bizonyos szintmagasságban akkor visszajelez ha ez alá kerül a benzin... de, hogy ez mennyire kivitelezhető azt majd egy autószerelő megmondja...
(#) damatic válasza mspike hozzászólására (») Júl 7, 2005 /
 
Rám vsz azért fújnak, mert minden megoldási lehetőségbe belekötök, úgyhogy előre is bocsi.

Ami te mondtál, végülis nem rossz - egy álló elhelyezésű tankba, és abba is csak akkor, ha nem a szint kijelzése, hanem a vészminimum a cél, de azért örülök, hogy foglalkozol a kérdéssel. Egy motorkerékpáron semmiképp nem fekvőtank van, tehát oda lehet, hogy nem rossz vészminimum jelzőnek.
(#) mspike válasza damatic hozzászólására (») Júl 7, 2005 /
 
Szerintem ezzel nincs gond, én írtam is, hogy elképzelni se tom milyen a tank Csak egy tipp volt ! LEhetne valamilyen úszós megoldás is... esetleg... de mondom csak ötletek én még nem csináltam ilyesmit...
(#) damatic válasza mspike hozzászólására (») Júl 7, 2005 /
 
Ok. Az a gond, hogy csak magasröptűen látom a megoldást. Tudod, az autógyárak úszósat csináltak: egy rúdon van egy úszó (úgy mint a WC tartály szelepén) ami egy huzalos potenciométert állít. Az nyomja az analóg jelet egy pofonegyszerű kivitelű deprez-műszernek. A Ladában még légfék sincs a műszeren, ezért villan be az
Idézet:
„éles kanyarjelző”
, vagyis kanyarban vagy leesik a szint, vagy fullot jelez a műszer. A fekvőtankos járgányoknál (általában a csomagtér vagy a hátsó ülés alatt vannak ezek a tankok) fokozottan jelentkezik ez a probléma. Gondolj csak bele: jobbra kanyarodsz, és a műszer szerint nincs benzined, balra fordulsz, és hipp-hopp, máris csurig vagy naftával. A valóságban azonban valahol egyharmad-fél tanknyi anyagod van.

Bocs a kitérőért, nem ez a gond, hanem az, hogy a gyári huzalpotis megoldás ott feneklett meg, hogy a GM 10 évre tervezte az autókat, és 23 év alatt kikopott a poti. Utángyártott nincs, a gyári is elvétve - az is bazi drágán.

Az jutott még eszembe, hogy láttam egy szórólapon UH parkolás segítőt párezerért, ha át lehetne kalibrálni 0 és 20 cm közti táv mérésére, és be lehetne burkolni úgy, hogy ne vessen szikrát, és be lehetne ragasztani a tankba úgy, hogy a benzin ne oldja le, akkor műxik a dolog. Nem tudom, hogy a 0,7 mm-es vaslemezen hogy megy át az UH, mert ha átmegy, meg vmi ragacson is, akkor kívülről is rá lehet biggyeszteni, és akkor tuti nem fog robbantani.
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Júl 8, 2005 /
 
Ha az ellenálláshuzal és az érintkező kopott el, akkor megpróbálhatnád pótolni. Pl. egy olcsó újat venni (esetleg lada) és áttekerni a huzalt és átszerelni az érintkezőt, ami elkopott. Vagy esetleg az egészet át lehet rakni, valamelyik olcsó keleti típusból, csak kicsit barkácsolni kell. A műszert már hozzá tudod majd kalibrálni a változáshoz. Még mindig egyszerűbb lenne, mint ultrahanggal próbálkozni...

Üdv
Inhouse
(#) damatic válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 8, 2005 /
 
Köszi, cool az 5let, megpróbálom...

A topkot nem én indítottam, ezért nem fogadhatom el megoldásnak a tied. Egyébként motorkerékpár-tankba akkor is nehéz belebarkácsolni egy autóét (eredeti téma) ezért gondoltam, hogy vmi univerzális más megoldáson agyalok. Aztán még eszembe jutott, hogy mi van, ha kifúrjuk a tankot felül, ahová az UH sugárzó/érzékelő kerülni fog, és epoxi gyantával ragasztjuk rá a műszert úgy, hogy az UH sugárzó/érzékelő semmi mással ne találja magát szembe, csak a benzinnel, meg a felette lévő (benzingőzös) levegővel?

Így már könnyebb lenne távolságot mérni....gondolom.
(#) Gabi válasza damatic hozzászólására (») Júl 11, 2005 /
 
Hello!

Csak ötlet szintjén: van olyan kapcsolás ami kapacitiv elven működik. A szonda két csőből áll, egymásba rakva, elszigetelve egymástól, közte uszkál a benzinszint fel-le, változtatva a két cső közti kapacitást, amit egy hidba kötve megmérünk, kijelzünk. Be lehetne épiteni akár a tanksapkába is (motoroknál), így nem kell szétgányolni a tankot, csak esetleg a sapkát. Ha kell valakinek előkerítem a kapcs. rajzot.
(#) damatic válasza Gabi hozzászólására (») Júl 11, 2005 /
 
Kíváncsian várom!!!

Ha nem bonycsi, abszolút megvettem.
(#) damatic válasza Gabi hozzászólására (») Júl 19, 2005 /
 
Halihó!!

Valaki meg tudja mondani, hogy miként lehetne azt a kapacitást megmérni???

(Up)
(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Hali!

Most nézegettem a témát, és eszembejutott egy ötlet, de nemtudom mennyire kivitelzhető.

Kéne egy olyan érzékelő/nyomáskapcsoló, mint pl az olajnyomás márő a kocsikba, ha ezt betenné ez ember a mocin a benzincsap alá/fölé, akkor közvetve azt mérné, mekkor a tankban lévő benya súja, ez meg ugye igencsak arányban állna a literekkel. Ha ez megoldható lenne, literre pontosan lehetne tudni, mennyi beny van épp a tankban. Csak a jeltovábbításba kéne némi késleltetés, vagy esetleg valami átlagképző elektronika, hogy ne csak álló helyzetben mutasson jó adatot
(#) Topi válasza nemo hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Kapacitás mérésre egy példa:
[KÉP]

Az előtéttel kondenzátorokat (nem elektrolit) mérhetünk 0-2µF között öt méréshatárban. A mérést 6V 50Hz váltófeszültséggel végezzük. A mérőosztó a mérendő kondenzátorból (Cx)és etalon ellenállásokból 10 Ohm-100k (1% türésü fémréteg) áll. A mérőosztóról levett jel a TL071 IC +invertáló bemenetén lévő 10k-s ellenállás Cx felöli végén max 40mVeff lehet. Mivel a hálózati frekvenciát (50 Hz)használjuk mérőjelként annak nem stabil volta (+-10%) miatt minden mérés előtt kalibrálni kell ezt az R* C* biztositja. A C* bármely értékü 0-2µF közé eső 1% alatti tűrésű stabil kondenzátor, az R* pedig méréshatárban ehhez tartozó 1%-os fémréteg ellenállás. Tehát mérés előtt kalibráció állásba kapcsoljuk a K1-et majd az 50k-s potméterrel beállitjuk a digitális műszeren (2 Veff méréshatár) az etalon kondenzátor értékét.


És folyadékszintmérésre:
[KÉP]
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) damatic válasza Topi hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Az a LEDes tetszik, mert 1szerű, és már találkoztam 0466-ossal.

A benzin képes áram vezetésére?

Bár ugye CH tehát SZÉN-hidrogén származék.

(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
És mizujs az én nyomásmérős ötletemmel?

Mert ha az kivitelezhető, nem kell semminek semm belógnia a tankba, és a kábelek elvezetése is simán jó a tank alján, csak egy T alakú elosztót kell esztergáltatni, két végére a tank, és a benzincsap, közepére a nyomásérzékelő, és annyi.
Csak nem tom, van-e ilyen nyomásrázékelő, milyen érzékenységű kéne ehhez. És továbbra is pártolom az átlagképzést.
(#) nemo válasza nemo hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Tényleg egyátalán hogy tudom kiszámolni, hogy pl 20 liter benyának mekkora "nyomása" vab Bar -ban mondjuk??

Nem vok nagy metek rajnogó
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Pl a benya fajsúlyából, de nem érdemes vele sokat vergődni, mert egy kicsit könnyebb, mint a víz, tehát 20 liter olyan 18 kiló.
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Te figyu, motorra van egy bitang egyszerű 5letem.

Csak abban (sajna) nincs egyetlen elektronika sem.

Fox 1 autóhoz való ablakmosó folyadék elosztó T idomot, beszúrod a benzincsap és a karbi közé. Kifúrod a tanksapkát 7,5mm-es fúróval és egy benzincsövet rányonsz a T idom közepére, a másik felét meg a sapkába. És már látod is a tankon kívül a szintet.

Nem túl elegáns, de jó
(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
Na köszi, ezzől azért jóval igényesebb vagyok a motoromra

Enniy erővel akár vihetnék magammal egy akkus fúrógépet is, és ha kíváncsi vagyok a szintre akkor randomra megfúrom a tankot, ha folyik a benya, akkor felette van a szint, ha nem akkor alatta

Jobb szeretném az elektronikát :yes:
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
De legalább vidultál rajt 1.

Sokat felejtettem fizikából - az a nyomásérzékelős is megfogott, de hogy is van ez? Ki kell számolni, hogy kány kg/m2?
(#) csaadaam válasza Topi hozzászólására (») Júl 21, 2005 /
 
nem rossz az elektródás cucc. A baj vele hogy nem hoszem h be tnám építeni.
A nyomásmérős elég korrekt, ha kivitelezhető.
(#) damatic válasza csaadaam hozzászólására (») Júl 22, 2005 / 4
 
Motor tankjába?

Pl. nem tudsz a sapkára rábuherálni lengő módon egy PVC csövet?

Mert ha igen, akkor a csövön belül behúzhatsz egy négy eres kábelt.

Leblankolod a kábel külsőt, az ereket meg a kívánt szintek szerinti hosszra vágod. Kifúrod a csövet a fölső végétől 1-2 cm-re, a kábelt a cső tetejénél vmi sziloplaszt-félével (benzinálló) beragasztod. Kifúrod a sapkát, és egy szép ívvel kivezeted a kábelt.

Jut eszembe: nem is kell rögzíteni a PVC csövet, csak belógatod, lekoppan a tank aljára, felül meg a kábel rögzíti - kész.

(#) csaadaam válasza damatic hozzászólására (») Júl 22, 2005 /
 
fuck
nem akarom szétgányolni a tankot!!! A sapkát sem mert gyári!!!
(#) csaadaam válasza csaadaam hozzászólására (») Júl 22, 2005 /
 
bocs véletlenül elfogadtam megoldásnak.... választ akartam nyomni de gyorsabban járt a kezem mint az agyam...
(#) damatic válasza csaadaam hozzászólására (») Júl 23, 2005 /
 
Pedig már kezdtem örülni...

Nem akarlak rádumálni, de a tankot az ajánlott módszerrel nem gányolod szét, a sapkára meg azt mondom: ha nem akarod szérzúzni a gyárit, veszel egy utángyártottat.

Amúgy milyen mocid van? Nem akarom fricskázni, mivel nekem is egy 23 éves opelem van, volt egy simsonom is, de az is nagyon pipec volt. Ja és egy járművemnél sem bírtam ki, gogy nem túrjak bele - tudod gyárilag nem jó, olyan kommersz.
(#) csaadaam válasza damatic hozzászólására (») Júl 23, 2005 /
 
Hááát...nem kommersz!!
Kép a mocimról

Frissíteni kéne a képeket, de nincs olyan jó idő hogy fotózzak. Ja tegnap lett kész a LED-es műszerfal (visszajelző lámpák-gyújtás,index,féklámpa,neon), ma meg lecseréltem a 6v 15wos világítást 12v25wra, jöv.héten hozok bele35wos izzót...

Lehet h tényleg veszek egy másik sapit, olyan szép a gyári h el kéne rakni...csak a tömítése nem szuperál már annyira mint kéne. Ja és 22 éves, szval majdnem olyan bölcs és nagykorú, mint az opeled
Amúgy simson és imádom. Lehetne erősebb is de mit várhatok egy 50 (60) ccm-es mocitól....
(#) damatic válasza csaadaam hozzászólására (») Júl 24, 2005 /
 
Te figy.
Én nem akarlak elkeseríteni, de vmikor az olajiparban dolgoztam, és baromi drágák voltak azok a PLC rendszerek, amikkel a nyomás/hőmérséklet adatokat továbbították. Még egy nyomorult nyomásérzékelő is majdnem többe került, mint a mocid. Persze azok robbanásbiztos kivitelűek és olyan 250bar nyomást bírnak, a benzined pedig nem nyomhat többet 2 barnál. Nem tudom, hogy 1szerűbb kivitelben és ilyen nyomásra van-e kész érzékelő.
Egy másik témánál már írtam, hogy piezo talán alkalmas nyomásérzékelésre - ki kéne próbálni. Úgy tudom, ha nyomod összefelé, akkor feszültség jelenik meg rajta - ezt kellene megmérni és kijelezni.
(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Szerintem, pl egy Lada olajnyomás mérő simán megteszi, ami kb 1000 Ft, de ki kéne próbálni. Amúgy Lada helyett bármilyen más autó olajnyomásmérő "gomba" megteszi.
Szerintem...
(#) damatic válasza nemo hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Lehet, hogy jó az irány. Meg kéne tudni egy autószerelőtől, hogy mennyi egy autó névleges olajnyomása.
(#) nemo válasza damatic hozzászólására (») Júl 25, 2005 /
 
Én tudom menyi a kocsik olajnyomása félig autószerelő is vagyok

0,7 és 4 bar között a legtöbb kocsinál, de az érzékelőn sztem nem jelenik meg ez a nyomás, csak egy kissebb rész, hiszen az érzékelő nem a rá ható nyomást hivatott mutatni, hanem a főtengelyre esőt, a főtengely olajfúvókályának pedig lényegesen kissebb a keresztmetszete, mint annak a lyuknak, amiben az érzékelő van, így aztán kisseb az érzékelőre eső nyomás.
Ezért gondolom, hogy megfelelő lenne.
Persze olyan autó érzékelője kell, amiben olajnyomás óra van, mert amien csak jelzőlámpa van, azon ugye nyomáskapcsoló van csak, nekünk pedig egy nyomás "potméter" kell igazából, tudtommal Ladán ilyen van.
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem