Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vaku készítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) HA3GX hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kapcsolást szeretnék készíteni, mint a fényképezőgéphez külön tartozékként csatlakoztatható vaku. Nekem régen volt egy, de sikeresen megturbóztam a (2db 1,5V foglalat) 3V-os bemenetét 12V-ról és sikerűlt leégetni. Ez volt kb 5-6 éve azóta eltörött, eldobálódott, és végűl el is tünt. Arra emlékszem, hogy mikor bekapcsoltam lehetett hallani, hogy a kicsi transzformátor hogyan tölti fel a kondit. Mikor feltöltött elhallgatott az éles hang és kigyulladt egy piros led. Ha összezártam a megfelelő kivezetéseket a kis transzformátor által feltöltött kondi kisűlt és felvillant a vaku lámpálya.
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni! A kis piros led kimaradhat az lényegtelen. De az egy tranzisztoros villogó kapcsolására meg lehetne építeni. Csak be kellene iktatni egy transzformátort, és valami nagyobb nyitófeszűltségű tranzisztort kellene még benne cserélni! Köszönöm mindenkinek a segítségét!

Ui.: Azt elfelejtettem mondani, hogy lámpát veszek bele. Maga a kapcsolás érdekel csak.

Mothaltem
(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Máshogy vázolom fel a kérésemet.

Kérlek segítsetek berakni egy transzformátort az „Egy tranzisztoros” villogóba. Úgy hogy töltse fel a kondenzátort és egy gomb nyomással villanjon a vaku.
(#) Georgee válasza HA3GX hozzászólására (») Aug 23, 2008 / 4
 
Ha rám halgatsz akkor használod a keresőt a stroboszkópos témába bőven van ilyen kapcsolás, meg szerintem ott fognak neked segíteni itt meg nem hiszem hogy más fog segíteni...
(#) Bakancsok hozzászólása Okt 10, 2012 /
 
sziasztok,

Az lenne a kérdésem, hogy "hagyományos" xenon lámpa megfelelő lenne-e vaku készítésre?
(#) kalaci válasza Bakancsok hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Ha a hagyományos alatt a járművek HID lámpáit érted, akkor nem, mert a búrán belüli kivezetéseik nem a vaku többszáz amperes áramára vannak méretezve. Kis, pár 10 µF-os kondenzátor áramát azért biztosan elviselik. A gyújtást is ki kell találni, mert a kapacitív gyújtás, ami a vakucsöveknél általános, a HID lámpánál nincs beépítve, de talán egy vékony bilincset kívülről a cső katódjához közel elhelyezve megoldható. Alig hiszem, hogy jobb fénye lenne, mint egy erre szolgáló vakucsőnek, amit szerintem nagyon olcsón ki lehet termelni régi vakukból, filmes kompakt fényképezőgépekből, amikkel Dunát lehet rekeszteni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem