Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli hangátvitel
 
Témaindító: vtsoftware, idő: Aug 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Gafly válasza na-la hozzászólására (») Jan 9, 2022 / 1
 
Idézet:
„amit kiegészítettem egy Bt Transmiter adapterrel”

Tegyél fel róla linket/képet.
(#) pucuka válasza na-la hozzászólására (») Jan 9, 2022 / 1
 
Idézet:
„a nem okos Tv-m példájára, amit kiegészítettem egy Bt Transmiter adapterrel”

Ugyanazt kell eljátszanod, mint a nem okos TV -nél.
Vagy a DECT kézikészülék hangszórójáról, vagy az asztali telefon készülék hallgatójáról le tudod venni a szükséges jelet a BT modul bemenetére. A mikrofon marad az eredeti készülékben.
Azt nem tudom, hogy az autó kihangosítójával hogy működik együtt, nem tudom, hogy a "hallókádban" van-e mikrofon, ahogy a mobiltelefonok vezetéknélküli fülhallgatójában.
Az a probléma, hogy duplex kapcsolat szükséges, tehát kell tudni egyidőben oda vissza beszélni tudni. Ha szeretnél játszani, akkor megpróbálkozhatsz egy motoros intercom párt megműteni, ha hajlandó párosodni a BT hallókáddal.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2022
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jan 9, 2022 / 1
 
A készüléked Hearing Aid Compatible (HAC)?
(#) na-la válasza Gafly hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Barátom hozta a kütyüt, Bluetooch audio Recceiver és Transmitter, A bekapcsoló gomb on/off + hosszabban nyomva indítja a keresést és a párosítást. típust kiderítem holnap ha szükséges. nincs rajta semmi típusjelzés
Set Top Box-ból A 3,5 Jack, ill az RCA csatlakozókon kapja a hangot / jelet. A fehér vezetéken csak az 5 V tápellátás megy. Szokványos párosítás után föláll a kapcsolat.
Az miatt indulok a Box-ból, mert ha a Tv hangszóró kimenetre csatlakozom lekapcsolódik a Tv saját hangszórója, így környezetem nem hallja. Így viszont össze lehetett játszani a fülesem és a Tv hangerejét. Kismértékű +/- még van is benne. Bár még van finomítani való rajta.
(#) na-la válasza pucuka hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Gafly-nak írt válaszomban a készülék fotó.

Tehát ha jól értem: egyszerűen egy 3,5-es Jack foglalatra kössem rá a kézibeszélő hangszóró vezetékpárját? Nem szükséges semmi szűrés, illesztés, leválasztás? Van megmaradt Panasonic nyomógombos telefonom, azon megpróbálom. Az is jó lenne , ha vissza tudnám keresni magában a telefon készülékben a hangszóró kimenet csatlakozást a kézibeszélő felé, a készülékbe keresnék helyet a burkolatától letisztított Bt adó panelnek és a tápellátást is valahogy megoldanám, hogy lehetőleg komplett legyen. Igen, a mikrofon az maradna és működne eredeti funkciója szerint, megmaradna a "fogom a kézibeszélőt, úgy beszélek" feeling. Egyébként a mobil telefonnal is így működik a telefonálás. Járható út ez szerinted?

Az autó kihangosítóm ős idők óta: Samsung HF1000. Saját hangszórója és mikrofonja van. Mobil telefonhoz Bt kapcsolódik, eddig így használtam. De ez most lehet megváltozik, az is elképzelhető nem lesz rá szükség, mert párosítás után a hangja átjött a hallókára, a telefon mikrofonja meg vette a beszédhangot, tőlem bal-ra az A oszlopra helyezett tartóban próbáltam és hallott jól a hívott fél. De ez még további próba.

A leglényegesebbet nem írtam: Az új "hallóka" minden kapcsolatot Bt vonalon, párosítással végez. 5 db Bt egység párosítást tud memorizálni, aktivitás esetén automatikusan csatlakozik. Itt azért pillanatnyilag van kis probléma: nem tisztázott (vagy nem tudták elmondani) én, mint használó, hogy tudom kiválasztani, befolyásolni éppen mi kapcsolódjon. Egy viszont biztos, ez a próbák során kiderült: mindkét fülben lévő készüléknek saját önálló mikrofonja van, így akármi csatlakozik hozzá pluszban, a környezetet hallja a páciens!
A próbakészüléket az év vége miatt vissza kellett adnom (leltár), így a fejlesztések próbáját az után tudom folytatni, ha ebben az évben visszakapom a hallókákat. Bízom benne, hogy a Mi? kapcsolódjon még/most kérdés is addigra letisztul.
A DECT-kes próbát ettől függetlenül megcsinálom. Bt fül-, vagy fejhallgatóval ki tudom próbálni. Visszajelzek.
(#) na-la válasza Gafly hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
A most próba alatt lévő készülék már a Bluetooch technikával old meg minden kapcsolatot. Sokkal szabadabb, kötetlenebb, de lehet macerásabb!?!?
(#) Inhouse válasza na-la hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Valóban így nem kell full duplex kapcsolat, elvileg ugyanaz, mint a TV-nél...illetve mégsem. A telefonoknál előfordulhat, hogy a hangszóró - lába nem testen van. Sok telefonnál nem néztem ezt, de simán el tudom képzelni, kicsit más tecknika. Szóval lehet, hogy vagy a BT eszköz tápját, vagy a bemenetét galvanikusan le kell választani. Vannak galvanikusan leválasztott DC-DC konverterek, vagy egy külső adapterrel is megoldhatod. A hangnál meg lehet alkalmazni egy trafót, pl. egy bontott modemből.
Ha nem külső tápos a telefon, abból nem igazán táplálhatod a BT adaptert, korlátozottak a lehetőségek, ha a vonalról nyeri az energiát.
(#) Gafly válasza na-la hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Én a tekercsre kérdeztem volna rá...
(#) na-la válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Bocs, sok mindent írtál, de nem tudom kihámozni hogy tudom kihozni a DETK telefonból a hangot a BT adó számára, arra a 3,5-ös Jack csatlakozóra? Próba készülék: Panasonic Easa-Phone KX-T 2632 lenne (ez van itthon elfekvőben) önálló 230/12V adapterrel rendelkezik.
- Nem értem a galvanikus leválasztás variációkat
- "Ha nem külső tápos a telefon, abból nem igazán táplálhatod a BT adaptert, korlátozottak a lehetőségek, ha a vonalról nyeri az energiát." Nem szándékozom a vezetékes telefonvonalhoz nyúlni, arról bármi tápellátását megoldani.
(#) na-la válasza Gafly hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Nem értem pontosan mire gondolsz, ha arra: tekercs átvitel-vétel itt nem jó.
(#) Inhouse válasza na-la hozzászólására (») Jan 11, 2022 /
 
A leírása szerint nincs neki headset kivezetése. Így valószínűleg bele kellene nyúlni a telefonba. A legegyszerűbb egy adapter készítése lenne. Kell egy bontott trafó egy modemből, ezek olyan 90/110Ω ellenállású tekercsekkel rendelkeznek. Megmértem itt egy kagyló hangszórót, olyan 130Ω körüli, elég közel van. Csinálsz egy átkapcsolót egy dobozra, ha te használod, a trafóra megy a kagyló hangszórója helyett, a másik állásban az eredeti állapot. Kell egy telefonkábel, aminek az egyik vége a keskeny 4 érintkezős dugós, ez megy a készülék kagyló aljzatába. A vezeték a dobozba, ott a kapcsoló és a trafó, és egy másik vezeték egy ugyanilyen dugóval a kagylóba. A trafó másik tekercséről tudod levenni a hangjelet a BT adapternek.
Így nem kell belenyúlni a készülékbe, és galvanikusan leválasztott kimeneted van. Az eredeti állapot is használható a kapcsolóval, illetve ezt kihúzva, az eredeti kagylózsinórt visszadugva minden az eredetiben működik, ahogy gyárilag készült.
(#) Inhouse válasza na-la hozzászólására (») Jan 12, 2022 /
 
Most nézem, hogy DETK telefon lenne a végső cél? Na, az macerásabb lesz.
Egyelőre próbáld meg ezzel az asztalival. A helyi számtech üzletben kérj egy szemétre való 33.6, 56k modemet. Szétkapod és a panelen fogsz találni egy kockacukor méretű kis trafót, az kell neked.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Legyen inkább DECT.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Hogy neked mindenről csak AZ jut az eszedbe.
(#) na-la válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Létezem, csak van egy határidős leadás. Jelentkezem !
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Éééésss ilyen is van!
(#) Gafly válasza na-la hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Hogy valamennyit előre is vigyek, ne csak félre:
- BT adapterről konkrétumot nem tudok, csak hogy 3.5 mm jack van rajta. Ennél azért több kellene...
- Például hogyan/miről van táplálva?
- Én csináltam egy ilyet, vonalas telefon -> diktafon. Teljesen jó, két dióda, két ellenállás és kondenzátor.
De:
-- Nem választ le galvanikusan (visszaköszön, hogy a BT eszközöd miről van táplálva?).
-- Hallod azt is amit te mondasz, diktafonnál ez direkt jó. (Ha ez zavar, akkor sajnos meg kell bontani a telefont...)
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Ahogy én olvastam a sajáthang élőben zavaró, ha ehhez még hozzájön a BT miatt egy minimális késleltetés, akkor már nagyon. Volt valami kísérlet erre és egy adott időeltolás után megnémultak az alanyok, annyira zavarta őket.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Ezt ragyogóan lehet észlelni, mikor pl. egy háromfejes magnóból a lejátszófej jelét küldtük a fülesbe. Azzal szórakoztunk, hogy ki tud tovább összefüggően beszélni.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Ez tökéletesen igy van ahogyan mondod.
Van az a része, hogy ha visszahallod magad, akkor rögtön halkabban beszélsz.
- Ha még kesletetve (beszéd tömörités mondjuk) is van, akkor dadogni is kezdesz.
- Ha meg annyira késletetve van (műholdas telefon), akkor ajjaj.
- Ha meg magasabban van az a műhold (geostacionárius, bármit is jelenthet is az ), akkor aztán ajjajjajj.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
A műholdak általában ellipszis (féle) pályán haladnak, mert kör alakú pálya nagyjából csak egy van. Ez az a pálya, ahol a műhold sebessége megegyezik a pálya földtől számított kerületi sebességével, és a centrifugális, és a centripetális erő is megegyezik.
Ezesetben a műhold a földről nézve állni látszik.
Azért a késleltetés anomáliáját meg lehet tanulni kezelni, sok riporter pl tudja is, de ehhez legalább "két agy" kell.
(#) na-la válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Hali!
Igen, nincs headszet csatlakozása, viszont megbontottam a készüléket, abban van hangszóró. Nagyon rég használtam ezt a Panasonic-ot, jól emlékszem ez a kihangosíthatás hangszórója? Mert akkor egyszerűbb lenne egy kétállású kapcsolóval váltani a hangszóró felé vagy a Bt egység felé. Annak az aljzatának van hely + a leválasztó modem trafónak is, így egybe lenne a kiegészítés. Egy gond: a hangszórónak 14 ohm-t mértem! Földúrom a fiókokat, lehet nekem is van modem, de nem lesz gond ha nincs, szerzek.
(Írok még több infót hobbitársaknak válaszban, ami itt is használható) következő válaszokban is lesz használható infó.
Válaszaitokból derült ki számomra, elkerülte figyelmemet meg nem vagyok telefonos, hogy az a DECT telefon amelynek hordozható a kézibeszélője? nincs rugózó telefonzsinór? (1966 táján részese voltam a hazai rugozó kézibeszélő zsinór gyártás indításának)
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2022
(#) na-la válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Ha meg tudjuk oldani igen, de elsőre ez az asztali lesz a bemelegítés.
(#) na-la válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
- BT adapter adat: A TX és RX íráson kívül sajnos semmi technikai konkrétumot nem tudtam meg. Ha segít:

https://netdigi.hu/Blurtooth-audio-5-0-Receiver-Transmitter-ado-vevo

Beszéltem a forgalmazóval, semmit részletet nem ismer.

- Például hogyan/miről van táplálva? USB mikró aljzata fogadja az 5 V táplálékot. Én pl. a Tv SetTop Box - ból veszem a tápot.
Ez esetleg nem támpont, hogy a jel bemenet érzékeny-e az esetleges galvanikus kapcsolatra ?

- Én csináltam egy ilyet, vonalas.... Amikor elmondtam mit szándékozom megoldani, küldött két linket:

https://kulonuzlet.news/K%C3%A1bel-and-csatlakoz%C3%B3k/22092-Kett%...l.html

ez az lehet amit Te már megcsináltál?

- ez a hang visszahallás valóban zavaró élmény.
Konkrét tapasztalatom: az itthoni Tv-nél én a Set Top Box-ból veszem a hangot az említett BT Transmitter-nek, feleségem a szokásos módon Tv hangszóró hangját hallgatja. Így meg tudom oldani a "viszonylag" + / - kis tartománnyal az egymástól független hangerő korrekciót. Nekem is hangerő szabályzós a fejhallgatóm. De: ha nagyon közel van a két hangerő állás, nekem megjelenik a visszhang jelenség ! Hogy a Tv vagy a fülhallgatóm van előbb vagy késik, még nem tudtam kideríteni, a leadós munka miatt csak a kézi meccseket néztem. Úgy tudtam kivédeni: fülhallgatómat picit erősebbre vettem (kézimeccsen ez nem volt probléma), így nem hallatszott be a Tv hangja. DE ha nem balanszoltam ki, valóban zavaró volt. Pedig ez a Transmiter állítólag 5.0 . Vagy az az idő amíg a hang átjut a Box-ból a Tv rendszerén a hangszóróig jelenthet ennyi hanghatást?
(#) na-la válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
A 60-as évek végén, 70-es elején próbálkoztunk magnóknál + lejátszó fej beépítésével, annak az eredeti kombinált fejtől való távolság változtatásával visszhangot létesíteni. Jó, de küzdelmes móka volt. Több méter BASF, Agfa, Maxwell szalag volt az áldozat.
(#) na-la válasza na-la hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
(#) Inhouse válasza na-la hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Ez a telefon vonalra rakható audio kicsatoló is megépíthető lenne, de itt ahogy már volt szó róla, benne van mindkét végpont hangja.
A készüléket csak ki tudod próbálni, hogy kihangosítható-e azon a hangszórón. Mi másért lenne egyébként benne? A 14Ω nem gond, ezzel párhuzamosan rakva a 110Ω-os trafót valahol 12Ω környéke lesz az eredő. De még javíthatsz rajta egy a tekerccsel soros ellenállással, ha a hangerő elegendő tartalékkal bír a BT adapter felé. Amúgy a trafó 600Ω-os, ez csak a DC ellenállása.
Igen, a DECT a vezeték nélküli kézibeszélős. Az nem fog egyszerűen menni, mert nem fér bele semmi. A vevőnél meg lehet kicsit macerásabb rácsatlakozni. De annyi kompromisszumot vállalhatsz, hogy ott marad ez az átalakított készülék is, és te ezzel tudsz BT kapcsolatban lenni. A többiek használhatják a DECT-et. Simán lehet 2 telefon párhuzamosan a vonalon.
Maga a BT eszköz majdnem mindegy, egy kaptafa, ha ezt próbáltad és bevált, akkor próbálj ilyet szerezni.
(#) pucuka válasza na-la hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Ezt a fajta visszhangosítást minden jobbfajta háromfejes magnó gyárilag tudta. De létezett ilyen elven működő gyári viszhangosító is végtelenített szalaggal, négy öt lejátszó fejjel
(#) na-la válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Igen, jelenleg eljutottunk / eljutottam oda, hogy a sok infó után el kell kezdeni ezek megvalósítását és tesztelését. Legvalószínűbb a kompromisszumos javaslatod fog maradni.
A Bt eszköz itt is a Tv-nél már bevált típus lenne, gondolva az esetleges csere lehetőségre ha valami hiba jönne közbe.
(#) na-la válasza pucuka hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Abban az időben a három fejes magnó számunkra elérhetetlen álom volt. A frissen végzett gépésztechnikusi végzettséggel elért 3,30 Ft/óra-bér csak a használt Mambó, Unitra és nekem egy Tesla B41- re futotta. 3 ~ 4 orsóval végigvitt egy házibulit!
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem