Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli soros PC/PIC-k
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dcsabi hozzászólása Nov 4, 2007 /
 
Azért nyítok a témában újat mert ha tényleg megkapom a választ, más is "profitálhat" a projektből. Ehhez való összes hasznos infót nem tudtam összeboronálni itt . Amire szükségem van: '1, Egy használható pc-s progi rs 232 vagy 485-re. A feladat pc-vel adatokat összeszedni pl termelő gépek-től. Az adatokat egy olcsó Pic-es áramkör
generálja iletve képezi a termelő gépen ( hossza kb 4-5 byte). A pic-es progit talán fölérem. A pc naponta vagy 8 óránként kárdezné a "szolgákat" (8-10db) aminek természetesen van 1-2byte címe. A kommunikáció vezeték nélküli kéne legyen. PC-töl Rs232 vezeték majd
egy adó-vevő, a gépeknél minden Pic-nél adó vevő... Erre kinéztem a Chipcad-nél kapható
RXQ2...modult.

2, Kérdésem használt-e valaki már valaki ilyent?

3, a pontos időt néha szinkronizálni is szeretném a pc-ről.

4, az adatokat a PC-n szolgánként időrendben táblázatba akarom rakni.

RXQ2.pdf
    
(#) dcsabi hozzászólása Nov 4, 2007 /
 
Valaki már foglalkozhatna az én témámmal is, mert el fogok szúrni kisérletezéssel több napot, hetet, meg esetleg lóvét, feleslegesen.
(#) Gory válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2007 /
 
Szia!

Én még ezt a fajta modult nem használtam, de másfélét igen. Ezt a Telecontrolli modullt szerintem Topi valamelyik cikkében megtalálod, hogy hogyan kell használni, vagy valami nagyon hasonló modult.
Mondjuk az 5 ezer Ft-os ár elég húzós. Én most például tervezek hasonló rádiós modult, csak más IC-vel, az olcsóbban fog kijönni, és később is beszerezhetőek lesznek hozzá az alkatrészek.

A kommunikéciót nem tudom mennyire akarod biztonságosra, de nem árt valami protokoll majd.
Adatkapcsolati és hálózati is. Adatkapcsolatihoz valami ismétléses protokoll kéne, korlátozott ismétléssel, plusz a többször küldött csomagok eldobásával. Azt hiszem szelektív ismétlés a neve. Nyugtázás ebben már benne van. Hálózati réteghez csak címzés kéne szerintem, attól függően hány egységet akarsz.

Ha egy master több slave topológiát akarsz, és egyszerű a helyzet, akkor master lekérdez mindenkit sorban és a slave-k csak akkor küldenek adatot ha a master kérdezi őket.
(#) Rikfic válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2007 /
 
Üdv!

Ezt a modult még én sem használtam, csak azt a modult, amelyiket Topi is szerepeltetett a cikkében. Az igazat megvallva én is örülnék egy adóvevő modulnak, amit már valaki használt.

Mire kellene még válaszolni? Mert több kérdést nem találtam.
(#) Magor hozzászólása Nov 4, 2007 /
 
Üdv Mindenkinek!

Engem is érdekelne a téma, mivel a jövőben szükségem lenne egy ilyen RF-es adó-vevő modul párra. Szintén egy alkalmazás és egy PC között kellene felépítenem a kapcsolatot. A számítógép vezérlési feladatokat látna el (16 servo motor), az alkalmazás meg diagnosztikai információkat közölne(aksi állapot)

Ha valakinek van ilyen RF-es adó-vevő modulos tapasztalata, az engem is nagyon érdekelne.

Üdv: MaGor
(#) Rikfic hozzászólása Nov 5, 2007 /
 
Találtam egy beszámolót egy modulról itt:
Bővebben: Link

Ez nem az én tapasztalatom, mindenesetre érdekes! Ha valaki kipróbálja, akkor szerintem mindenki örülne egy pár soros beszámolónak rólla!
(#) Gory válasza Magor hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Sziasztok!

Én már használtam elég összetett feladatokra ilyen ISM sávú adó vevő modulokat. Csináltam hozzá protokoll stacket is, hálózati címzéssel, szelektív ismétléssel, timeouttal stb... Jelenleg épp egy ilyen RF modult tervezek, amit bármilyen mikrovezérlőhöz hozzá lehet majd illeszteni. Aztán ha van rá érdeklődés ( gondolom nem pofátlanság ha ilyen applikációt nem írok meg publikusra, mert rengeteg a meló vele) akkor majd szoftvare library-ket, példakódokat hozzá PIC-hez, AVR-hez, amiben az alacsonyzintű dolgok beállítás(freki, deviation, bitráta, szinkron pattern stb...), küldés, fogadás, timeout szinten minden meg van írva. Esetleg még az adatkapcsolati réteget is. Erre már mindenki olyan hálózati protokollt ír amilyen neki tetszik. Ez itt a reklám helye Talán egy hónapon belül kész lesz, akkor jönnek képek is. De biztosan nem lesz olyan drága még a librarykkel sem mint amiket kapni lehet a boltokban.
(#) dcsabi válasza Magor hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Az egészben az tetszik, a modulnál: gyakorlatilag be kell tenni az "elvágott drót" közé. Az adatlap szerint csatornát
váltani és teljesítményt is lehet növelni vele. Ja és viszonylag kis méretű. Azt nem tudom ipari környezetben melyik freki lenne a jobb, a 433 vagy a 868 Mhz.
(#) dcsabi válasza Gory hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
A pc-s progi ami nekem jobban szükségeltetne. A Pc (mester) csak kérdezi a szolgákat, illetve írja ha kell, pl: a pontos időt, ha ez nem feleslegesen hülyeség. A szolgák jelen esetben nem kezdeményeznének kommunikációt.
A pic oldalról meg tudom oldani, van egy jó gyors fejlesztő
progim. Hogy olcsó is legyen a 628A-ra gondoltam, esetleg az i2c RTC miatt 876a. A termelő géptől 8 óránként néhány byte-nyi adtot kell létrehoznia. Ezekből lenne mondjuk 6-8db.
(#) Gory válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Európában úgy tudom az ISM sávból a 434-es sáv az engedélyezett, a 315, 868,915 az nem. Meg azok talán közelebb is esnek a GSM sávhoz mint a 434.
(#) Rikfic válasza Gory hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Üdv Gory!

Már meg is van az első vásárlód a fejlesztett RF modulodra !!! Mindenképp szólj, ha elkészültél a fejlesztéssel!
(#) dcsabi válasza Rikfic hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 

Kérdés még az is volt , hogy van-e valakinek ilyen pc progija ami rs232-n adatokat vesz,és táblázatba rendez...stb Pl: pic-től is...
vagy mi erre a megoldás. Van egy móricka progim ,amivel byte-okat küldök, veszek, de ez csak tesztelni jó, nem tudok beletúrni, fejleszteni ...stb
(#) Gory válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Delphiben ha járatos vagy akkor TComPort komponens és van hozzá rengeteg példa. Vagy van valami TMS Async vagy ilyesmi ami az előző komponens klónja kb. Ezeket szoktam én használni soros portot kezelni.

Van aki a visual Basicre esküszik, arról nem tudok nyilatkozni. Meg gondolom C vagy Java-ban is létezik a neten egy halom forrás.
(#) pkedvessy válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Makró segítségével excel-ben is megoldható az adatok fogadása hogyha táblázatba akarod rakni! Vagy kellene rá külön progi?
(#) Gory válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 6, 2007 / 4
 
Hi, dcsabi kedvéért bemásolom a privátot ide.

Muszáj hogy mikrokontroller legyen a PC és a rádiós chip közt, mert valamivel illesztened kell a PC-hez a rádiós adó-vevő chipet, és azt mikrokontrollerrel fogod úgyis. Ez lesz a Master. Tegyük fel hogy a rádiós chipet soros portra vagy USB-re illeszted a számítógépnek egy mikrokontrollerrel.

Csinálhatod azt is hogy PC-n adod ki a parancsot és a hozzá illesztett mikrokontroller csak egy az egyben rádión kiteszi azt az adatot amit a PC küld neki mondjuk USB-n. ha pedig jön valami rádión, akkor azt egy az egyben visszaadja a PC-s proginak. Ilyenkor csak mintegy soros port- rádiós átviteli átalakító a Mastered. Ilyenkor a PC-s programnak kell az kezelni hogy az egyes Slavek protokolljának megfelelő parancsot adja ki, várakozzon a válaszra, kezelje ha nem jön válasz stb.


De csinálhatod azt is hogy csak egy Adatgyűjtés(1. slavetől) parancsot kiadsz a PC-hez kapcsolt Master mikrokontrollernek a programodból, a konkrét adatot meg majd az tudja hogy hogy kell és kinek kell elküldeni, azután bevárja a választ, feldolgozza amennyire kell, és átadja a PC-s programnak USB-n. (vagy soros porton stb...) Vagy ha nem jött válasz akkor a masterben levő mikrokontroller kezeli le azt és figyeli, jelez a PC-nek. Ezután kiadja a következő Slave-re az Adatgyűjtés parancsot a PC, és így végig lépked.

Harmadik lehetőség hogy egy komplett adatgyűjtés parancsot ad csak ki PC-s szoftver a masternek. Erre a PC-re kapcsolt Mastered önmaga egyenként lekérdez minden Slave-t minden választ bevár, vagy ha nem jön válasz azt is lekezelei. Majd az összes adatot egylépésben visszaadja a PC oldali programodnak.

Nagyjából ezek közül kell választanod. Az 1 esetben PC-re kell megírnod a rádiós protokollt. Ha jobban megy a PC programozás valamilyen nyleven akkor ezt is választhatod. A 2. és 3. esetben meg a PC-hez kapcsolt kontrollerbe kell megírni a protokollt. A 3. eset annyiban még többet vesz le a PC oldalról, hogy az alkalmazás nagyobb százalékát teszed bele.

Remélem ezután már el tudsz indulni valamilyen irányben.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem