Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   23 / 163
(#) DjPeat hozzászólása Okt 16, 2008 /
 
Sziasztok.
Meg vásároltam a VF2 erősítő tuningolt 60V -/+ verziójához az alkatrész. Csak az a bajom hogy a nyákrajzot és a be ültetési rajzot nem tudom meg szerezni sehonnan. Mert a sima 30V verzió é nem ugyan az. Meg építetem a 30V panelrajza alapján a 60V meg változtatam amit kell és semmi. A biztosítéknak be kötött ízzók meg haltak. Ezért seretnélek beneteket meg kérni hogy nézzetek már lécives szét a gépeteken hát ha valakinek meg van ez a verzió. Csatolom a kapcsolási rajzot. Vagy valaki segítene e meg tervezni hozzá a beültetési rajzot és a nyákrajzot. Előre is köszönöm remélem tudtok segíteni.

vf2_60v.png
    
(#) Peti.Janka válasza DjPeat hozzászólására (») Okt 16, 2008 /
 
Szia én itt a vf2 topik 3 oldalán közétett nyákot csináltam meg és végigkövettem kapcsrajz alapján, hogy hova mien ellenálás megy szintén 60 voltra csináltam. Tökéletes lett szóval azt merem ajálani.
ui: Vzoole tette közzé.
(#) yagi válasza KD mester hozzászólására (») Okt 17, 2008 /
 
Hát nem tudom. Nekem egy ismerősőm használja ezeket az eszközöket és nem gagyi cuccokat épít, van neki honlapjaBővebben: Link, érdemes megnézni!
(#) KD mester válasza yagi hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Ne használd, nem jó a B5-be. MJL21193 MJL21194 a "lelke" ennek az erősítőnek.
(#) yagi válasza KD mester hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Rendben.Köszönöm szépen a válaszod.
(#) ABU hozzászólása Okt 24, 2008 /
 
Halihó!

Elkészültem én is a VF2-vel, de akadt egy kis probléma


Naszóval, a 30V-os változatot építettem meg, minden rendben zajlott valameddig...
A két FET-re (IRF9540/540, nincs kivezetékelve a nyákról) dióda ragasztva, nem tranyót használtam. Trafó primer körében izzó, táp + oldalán folyamatos árammérés. Bekapcsolás után beállítottam 50mA nyugalmit, lezárt bemenettel, terhelés nélkül.
Kikapcsoltam, az izzót eltávolítottam, árammérés maradt. Visszakapcsoltam, 50mA nyugalmi megvolt, terhelést rá 8ohm 100W, zene a bemenetre, és küldtem neki...

Már döngetés volt, az 50mA helyett 60-80mA volt a nyugalmi és nem is ment fentebb, fetek langyultak...
Ez tartott kb 5 percig.

Egyszer csak "lüktetés" a hangszóróból, majd iszonyatos zúgás. (a FET-ek nem voltak forrók)
Táp lekapcs, dióda, zéner, tranyó ellenőrzése, majd jött a FET.

Mindgettő Gate-je átütött

Kérdezem én, hogy ez most mitől van? Hőmegfutás nem lehetett, a nyugalmi áram is rendben volt. Esetleg tegyek be egy levezető ellenállást, mert lehet, hogy begerjedt?

Mindenesetre hétfőn veszek megint egy pár FET-et, mert nincs itthon, ugyan is nem nagyon szeretem őket, túl macerásak :idiota:

Kösz az infókat

ABU
(#) ToXeN válasza ABU hozzászólására (») Okt 24, 2008 /
 
Ugyan ez volt nekem is... Szólt kb 5 percig aztán próbahangszóróból furcsa lüktető hang, áramfelvétel elkezdett növekedni egészen 10A-ig (rövidzár) és vége volt, FET csere megint 5 percig király aztán megint rövidzár. Én próbanyákra csináltam meg valószínű nekem az lehetett a gond (mert semmi mást nem találtunk) de én feladtam egy időre.
-ToXeN-
(#) frissadam hozzászólása Okt 24, 2008 /
 
Hi!
Tudom h ez nem a reklám helye, de nem tudna valaki olyan oldalt vagy embert ajánlani aki ad el vf2 paneleket élesztve?
Kössz!
(#) Tomy27 válasza ABU hozzászólására (») Okt 24, 2008 /
 
Még te nem is jártál annyira pórul, mert én megcsináltam két oldalt az indítással nem is volt probléma.Csak egyszer bekapcsolva felejtettem az erősítőt és mire hazaértem munkából nem hogy elmentek a FET-ek de még a dióda hidat meg a trafót is leégette a végfok kicseréltem őket de ugyanúgy előadta ezt a problémát csak még időben észrevettem és így megmaradt a trafó.Persze a dobozban ált a forró levegő mert a hűtőbordák szó szerint égettek meg már a trafó is rendesen felmelegedett na itt ment el a kedvem végleg tőle, persze én is hülye voltam mert tehettem volna egy biztosítékot bele de hát így még nem jártam egy végfokkal sem...
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Okt 25, 2008 /
 
A KD Mester által átdolgozott verzió biztonságos? Úgy értem az leéghet ha otthon felejtem bekapcsolva?
(#) szamóca válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Egyik sem éghetne le a hosszú távú üzemeltetéstől.
De úgy látom elengedhetetlen feltétele lesz az élesztési folyamatnak ezek után oszcilloszkóppal nagyfrekis gerjedést is vizsgálni.
(#) Tomy27 hozzászólása Okt 25, 2008 /
 
Üdv.Az volt benne a pláne meg szerencse is, hogy nem volt rákötve hangfal mikor leégett!
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Okt 25, 2008 /
 
De ezt az erősítőt nem lehet áttervezni, hogy ne +/-os hanem csak simán akár 12 voltról is üzemeljen?(na jó nem 65 wattal hanem mondjuk 10 ) csak az a lényeg hogy nem +/-os legyen.
(#) gerg0 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Szia!
Leírnád légyszives hogy kell ellenőrizni szkóppal, hogy esetleg gerjed-e az erősítő?

Én tegnapelött lettem készen egy 60V-os VF2-vel, működik tökéletesen és nagyon szép hangja van.
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Idézet:
„De úgy látom elengedhetetlen feltétele lesz az élesztési folyamatnak ezek után oszcilloszkóppal nagyfrekis gerjedést is vizsgálni.”


Minden erositonel kellene vizsgalni a nagyfrekis gerjedest! De nem csak ugy, hogy rakukkantok szkoppal a kimenetre aztan jol van! Erdemes nyugalmi allapotban megnezni a kimenetet illetve vezerles kozben is figyelni a szokopot valami rendellenesseget keresve lehetoleg szinusz es negyszog jelekkel vizsgalva az erositot kulonbozo terhelesekkel (muterheles ellenallasokbol + komplex terhelesekkel is amilyeneket a hangsugarzok jelentenek hosszu hangfal vezetekekkel). Az instabil erositok kepesek a nagyfrekis gerjedesre nagyobb kivezerlesen (ilyen gerjedes jol lathato pl. kis burst-ökben a negyszog jel fel v. lefuto éle(i) utan).
(#) ABU válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Csak nem autóba kellene?
Ha igen, akkor miért nem készítesz egy TDA2030-asat, az megy "sima" tápról is. Mondjuk ez: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...l.html
Ha nagyobb póver kell, akkor ott a TDA1562.

Nézegettem a VF2 nyákomat, elég jól sikerült, azért kár lenne érte Hétfőn veszek 2 pár FET-et, hogy legyen
mit elfüstölni , a diódákat meg lecserélem BD137-re, mert van belőle pár darab.
(#) ToXeN válasza ABU hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Majd légyszíves jelezz vissza hogy a BD-s hőfokfigyeléssel jobb lett-e a helyzet, mert nekem is a fiókban ül egy panel (új) végfetekre várva. Köszi
-ToXeN-
(#) vro2 hozzászólása Okt 26, 2008 /
 
Kedves KD mester


A VF2 fórumot két napja olvastam végig először és a munkásságaid felkeltették az érdeklődésemet. Nekem zenekari hangsugárzók építése a hobbim, bár erősítő építésében is jártas vagyok. Mostani munkám egy nagy teljesítményű basszusládapár készítése zenész barátom számára. A ládák elég nagyok, a hangszórók Eminence 18” 8ohm 600W sínus teljesítményüek. Jó lenne aktívra átalakítani őket. A fórumon közöltél egy kapcsolást „MONSTER” néven. A kraftja elegendő lenne a célra. Azt szeretném tudni alkalmas lenne a feladatra vagy nem, ha igen milyen feteket ajánlanál hozzá. Nem lenne rossz ha bemenete szimmetrikus lenne mert az aktív krossover ilyen kimenetekkel rendelkezik. A hangerőszabályzást a szimmetrikus bemeneten hogyan oldhatnám meg. Remélem nem vagyok tolakodó, de látom ezen fórumon sok olyan ember mozog aki jártas ezekben a dologban, és gondolom hogy mást is érdekelhet.
Bármilyen építő hozzászólást szívesen fogadok tőletek mert látom hogy itt sok minőségszerető és gyakorlatias ember megforduln

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Szegedi Sándor válasza ABU hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Csak arra lennék kíváncsi hogy a VF képes e működni 1 db fettel is, azaz nem használnék két fetet csak egyet és ez ha működik akkor milyen következményekkel jár?
(#) lapose válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Szia!
Ellenütemű erősítő, nem működik egy db. fettel!
(#) Szegedi Sándor válasza lapose hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Köszi a választ. Erre voltam igazából kíváncsi egy ideje csak nem konkrétan tettem fel a kérdést így nem kaptam konkrét választ.
(#) gerg0 hozzászólása Okt 27, 2008 /
 
Mit gondoltok a +-40V-os változat elbír +-45-46V-ot?

A +-60V-os változat nagyon jól működik egy Beag apt100 +-55V-os tápjával.
(#) KD mester válasza vro2 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Igen, alkalmas lenne. Aktív hangfalba még a rövidzárvédelm alkatrészeit sem kell beültetni, mivel nem lehet rövidrezárni a kimenetét.

Megfelelő hűtés és tápegység kell neki.
(#) KD mester hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
Más:

Itt van a conductor teljes építési leírása.

Sokkal könnyebben utánépíthető, könnyebben éleszthető, sokkal megbízhatóbb, stabilabb erősítő, mint a VF2.

Ennek ellenére aki mégis a VF2 végfokot építi meg az vessen magára...

Mióta feltettem az építési leírást, még mindíg a spontán megpusztult VF2-kel szenvedő hsz-eket lehet itt olvasni, pedig itt van ez az erősítő, amit még egy gyerek is el tud készíteni...
(#) lamalas hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
Azt en is alatamasztom, hogy stabil az erosito. Jarattam 1 ideig nagy kivezerlesen (1kHz szinusszal vezerelve ugy, hogy a szkopon nem volt lathato jelalak torzulas, 5ohmon 81W-ot mértem) es meg hosszu hsz. vezetekkel sem gerjedt, nem volt homegfutas, stb.
(#) KD mester válasza vro2 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Szimmetrikus bemenetrűre át lehet alakítani, de én nem fogok emiatt egy új nyákot tervezni.

Szimmetrikus jelre is meg lehet oldani a hangerőszabályzást (digitális hangerőszabályzó, jó minőségű négycsatornás potméter), de inkább használj asszimmetrikus jelet egy sima potméterrel.

A végfok bemenetén van egy RC-szűrő!
Ha potmétert kötsz elé, akkor a potméter elé tedd az RC szűrőt.

(#) Ktulu válasza KD mester hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Tudnal esetleg ajanlani egy jo hangszinszabalyzot is hozza?
(#) KD mester hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
Ja.

Ez diszkrét alkatrészekből épűl, de ha egyszerűbb kell, akkor itt a műveleti erősítős változat. OPA2134 helyett az ST gyártmányú TL071, TL072, TL074 is megteszi. (A texas gyártmányú az xar.)

TDA 1524 és hasonlók nem valók semmire...

(#) Ktulu válasza KD mester hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Koszi.
(#) vro2 válasza KD mester hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Azt szeretném még kérdezni, hogy ezzel a bemeneti áramkörrel megoldható lenne a szimetrikus meghajtás?
Továbbá érdekelne a "MONSTER" erősítő milyen mélyátvitelre képes. (kellően megzavarna egy 18"-os hangszórót?)
Következő: »»   23 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem