Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   41 / 122
(#) csaszipeti válasza laci6662 hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
A kapcsolókra nem reagál.
A többi tippet nagyon szépen köszönöm, amint lesz időm, végigméregetem.
Antenna csatlakozás leszakadás az fm modulig tuti nincs.
Meg sztem benne sem, mert érzékelhető különbség antennával, és nélküle. Antenna nélkül semmi vétel, antennával bejön 1 adó jól, 1 pedig kicsit zajosan. A gáz inkább az, hogy ugyanitt a szokol rádión is lehet minimum 5-6 adót fogni.
(#) laci6662 válasza csaszipeti hozzászólására (») Jan 21, 2012 /
 
Azt nézd még meg, hogy amik bejönnek a skálán megfelelő helyen jönnek-e, mert olyan is előfordulhat, hogy el van csúszva az egész sáv és azért jön csak pár adó.

Nem tudom szerelték-e már az FM modulját mert esetleg az is előfordulhat, hogy valaki belekontárkodott, és a modul tetején lévő trimmer potikkal elhangolgatta.
Ennek egyértelmű jele ha a modul tetején lévő, a típusszámot jelző címke át van szurkálva.
Ha ez a helyzet írj, és leírom a behangolás menetét, nem nagy művelet, ha tudod a sorrendet

Üdv: Laci
(#) csubííí válasza laci6662 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Én megköszönném,ha megírnád nekem az említett behangolás menetét.
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Wobblerrel álomkönnyű behangolni, de egy szkóppal és szignállal is be lehet, de műszerek nélkül nem lehet olyan könnyen tökéletesen begangolni.
Ha nincsenek műszereid, akkor marad a szegény ember módszere.
Kellene keresni egy adót 88MHz környékén, arra hangolni a tekercsekkel maximum térerőre, amennyiben a vasmagok el lettek tekergetve, ha érintetlen a viasz, akkor ne nyúlj hozzájuk!!! Majd egy adót 104(108)MHz környékén, ott pedig a trimmer potikkal kell maximum térerőt beállítani. Figyelem, CCIR sávon a trimmerek a sáv aljára is hatással vannak, tehát a beállításokat többször is el kell végezni!
Közben természetesen játszva az antenna hosszával, igyekezve minél kisebb jelre minél nagyobb térerőt beállítani.
Dióhélyban ennyi. Valamikor én is így csináltam amikor még nem rendelkeztem a maostani műszerparkommal. Persze jópár órát(napot) elvett egy ilyen munka az életemből, ami műszerekkel 10 perc
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Én csak a trimmerrekkel történő sávhatár beállításokra értettem, hogy könnyű műszerezettség nélkül is elvégezni, ha teljes (oszcillátor, szorzókör kf...) hangolásról van szó ahhoz valóban jó ha van egy komolyabb műszerpark
(#) laci6662 válasza csubííí hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
A Kolléga már megelőzött, annyit tennék hozzá, hogyha nem szükséges (nincsenek elhangolgatva/esetleges alkatrészcserék ezt nem teszik szükségessé) tekercseket ne hangolgasd, főleg komolyabb műszerezettség nélkül.
(#) laci6662 válasza laci6662 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Apropó:
Elárulod te milyen woblerrel dolgozol?
Régebbi HSZ-odban írtad, hogy gond volt a torzítás minimalizálásával, elfelejtettem akkor kérdezni milyen módszerrel mérted a torzítást?

Üdv: Laci
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
A Wobblerem Rhode & Schwarz Swob5 és egy öreg csöves HT-TR0813
A Szignálgenerátorom, frekvenciamérőm, funkciógenerátorom, torzításmérőm, mérőadóm, mérővevőm stb. egy Marconi 2955B Radio Communication Tester
A torzításminimumot nagyon gyszerű beállítani, komolyabb műszerezettség nélkül, csak egy wobbler és egy érzékeny mV mérő kell hozzá

A GYÁRI SZERVÍZKÖNYVBEN LEÍRT MÓDSZER HÜLYESÉG A KÖBÖN!!! Az S görbe hogyan lehet kétszer-háromszor szélesebb, mint a haranggörbe! Továbbá a leírt módszerrel a Swob5-tel is csak 1,5%-os torzítást tudtam beállítani!!!
Az alábbi módszer egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb!
Az antennabemenetre sweep jelet adunk a wobblerből (erre még a TR0813 is maximálisan megfelel!), a diódás fejet pediglen az MP1 mérőpontra helyezzük.
Mikor a haranggörbét maximálisra és persze szimmetrikusra be tudtuk állítani minimális bemenő jel mellett, addig csökkentjük a bemenő jelet, míg a haranggörbe közepén apró zaj formájában mag nem jelenik az oszcillátor jele. Ha ez nem középen van, akkor az oszcillátor tekercsen, vagy a trimmerén korrigálunk. Ha ezzel is megvagyunk, akkor csak addig kell tekergetnünk a fázistoló tekercs magját, míg a modul 5-6 lábai között abszolút 0V egyenfeszt mérünk. Ilyen persze úgy sem lesz, de 1-3mV ig jók vagyunk, mivel így 0,6% alatt lesz a torzítás.
(#) csubííí hozzászólása Jan 23, 2012 /
 
Tisztel-- bekeipeter és laci6662 ! Köszönöm a segítségeteket! Hát nekem a szegény ember módszere van műszerezettség hiányában. Sem alkatrészcsere sem tekercselállítás nem volt rajta,a viaszok szépen gyárilag a helyükön vannak. Csak az előző gazdája valamiért eltekergette a modul tetején lévő potikat. A típusszámot jelző címke át van szurkálva,az adók meg nem ott jönnek ahol kellene. Gondolom a 104MHz-ről át akarta hangolni 108MHz-re,de nem valami jól sikerült neki és én vissza akarom állítani az eredeti állapotra. Már alakul,de műszer hiányában tényleg lassan megy. Szerintem órák kérdése és elfogatható lesz és a beállított frekvencián a megfelelő adó fog bejönni.
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Akkor kezdjed a hangoló fesz beállításával! FM2 Modul 1. lábán 11V körül kell lennie.
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Már elég jó,mondhatnám,hogy nekem így meg is felel ahogy most van. De megnézem és ha szükséges beállítom az általad említett hangolófeszültséget. Ha jól tudom ezt a FM modul mellett lévő nagy potival lehet állítani. Az erősítő eleje ha felém néz,akkor fentről a második nagy potival lehet? A műszer negatívja a testre,a pozitíva az 1-es lábra? Honnan (nézve az 1-es) indul a számozás?
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Rosszul tudod!
Az alap 11V hangolófeszültséget a modulon található
szemből nézve a harmadik poti.

A trimmerek a következők:

Antenna
Modulátor1
Keverő
Oszcillátor

CCIR felső 11V
OIRT felső 5,5V
CCIR alsó 6,3V
(#) laci6662 válasza csubííí hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Hátha segít a pontosításában, leírom milyen metódus szerint szoktam beállítani a trimmereket, így pár perc az egész bármiféle műszer nélkül is (nah jó egy fesz. mérő azért kell ):

1. Szabályozd be az alap hangolófeszültséget (11,0V) az UP73 trimerrel (előlap felől 3. trimmer), amit a modul 1-es lábán mérhetsz, (vagy még könnyebben hozzáférhető helyen a programozó modul hátsó csatlakozási pontján) a hangolópotméter maximum állásában .

2. UP60-nal állítsd be az FM2 sáv alsó sávhatárát, a hangolópotmétert min. állásba tekerve keress egy 87,5MHz környékén működő rádióadót az UP60-at lassan forgatva, vagy próbálgatással.

3. Állítsd be az FM2 felső sávhatárt az UP04 trimerrel egy 104,5-105MHz (vagy 108MHz-re ki akarod tolni akkor értelemszerűen 108, de ebben az esetben a skála nem lesz pontos) környékén működő adóra a hangoló potméter maximum állásában.

4. Az UP03, UP02, UP01 trimmerekkel (a sorrend fontos, tehát az előlaptól a hátlap felé haladsz magyarul) hangolj maximumra, lehetőleg egy 94-100MHz közötti adón (egy gyengébb rádióadóra hangolva, a térerősségjelzőt maximálisra állítva).
(#) csubííí hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
bekeipeter és laci6662! Megint köszönöm nektek! Az eredeti állapotára állítottam vissza így a skála is pontos.
(#) káplár hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Szia olyan problémám lenne hogy az egyik ki menet nem szól.Vagyis szól de csak ha teljes hangerőn van épen hogy csak serceg,ja ez egy ra 6363 s.
(#) bekeipeter válasza káplár hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Némító FET, végfokhiba, fülhallgató aljzat hiba is lehet
(#) bundibacsi hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok!Olyan problémám van,hogy a 6363 végfokának minden félvezetőjét és elkóját kicseréltem,de nem megy Ha bedugom 1 másodpercre,már búg is a trafó.Szóval valami nem jó.Nincs valakinek ötlete?Nézegetem de szemre minden a helyén van és jól van beforrasztva.
(#) bekeipeter válasza bundibacsi hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Akkor az ellenállásokat mérd ki, hogy biztosan nincsen egyik sem megszakadva. Elsősorban a VR09,15,20 ellenállásokat!
(#) .colin válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Üdv. Van egy kis gondom. Mellékeltem a videoton végfok modulját. A két tranzisztort BD249c-BD250c hova forrasszam be őket?

videoton.JPG
    
(#) mindenes válasza .colin hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Heló! A kapcsolási rajz többi része szerint, V VI IV pontokra a pnp BD250 tranyát kell kötni.
(#) reloop válasza mindenes hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia! Biztos?
(#) Ambulance01 hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Üdv mindenkinek! Érdeklődnék van-e valakinek információja arról, hogy hol lehetne hozzájutni Videoton EA 6383s erősítőhöz hangerő és balansz állító potmétert, vagy esetleg van-e valakinek eladó ilyen alkatrésze, illetve valamivel helyettesíthető-e? Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget.
(#) bekeipeter válasza Ambulance01 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Nekem van 2db hangerő potim új és 1db bontott. A többit privátban!!!
(#) lacusska hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Tisztelt FórumTársak!
Érdeklődöm, volt e már valakinek " találkozása az RA 6386S Videoton rádióerősitővel. Van egy kapcsolási rajzom, ami sajnos elég réssz minőségü, gyenge felvbontásu ezért rosszul olvasható, a gondom az lenne, hogy a tuner URH részeének szelektivitása, vagy AFC je meglehetősen gyenge. Ha ráteszek egy jó antennát, jól irányba állitva tehát térerő bőven van, vagy ha csak egy méter huzalt teszek bele antennának, minkét esetben kellemes jó hangzása van, aztán egyszer csak gondol egyet és vagy elhallgat (térerő LED ek is nullát mutatnak) vagy egyetlen pillanat alatt észrevétlenül "átpattan a következő szomszédos csatornára. Hogy éppen lefelé vagy felfelé megy a frekvencia azt nem lehet előre megjósolni. Tápokat ellenőriztem azok a helyükön vannak , de sajnos nem jutottam előbbre. Ugyanigy viselkedik ha a kábelTV ről veszem a rádió jelet csak akkor nem tud akkorát ugrani hogy a következő csatornáig elhangolódjon mert a kTV rendszerben ritkábban vannak a rádiócsatornák. Másik gondom, hogy a kézihangolásu rádióskála mögötti tulópotméterből kialakitott hangolórész mutatója letörött, ezzel mozgatja a skálahúr a mutatót és a hangoló potmétert is, a törés a müanyag tolóka elfáradása miatt következett be, keresek esetleg ilyen potméter ha van valakinek.Előre is köszönöm a választ, és javaslatokat. Üdv: lacusska
(#) bekeipeter válasza lacusska hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Küldjél egy email címet privátban és elküldöm a teljes rajzot jó minőségben!
(#) csubííí hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Megint segítségre volna szükségem. Megkértek,hogy nézzem meg a (6363s) rádió részét,mert gond van vele. A hiba leírása: Az adó rendesen szól,de néha lefele lévő irányba 0,5-1 MHz elugrik majd vissza,a másik,hogy folyamatosan súgó-sistergő hangot ad és ez elég zavaró. Ahhoz tudnám hasonlítani,mint amikor mobiltelefonon olyannal beszélek aki kint van a nagy szélben és nem csak a hangját hallom,hanem a szél súgását-moraját. Csak rádióadón csinálja. Az infókat előre köszöntem!
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Először is az UL86 beállítása biztos, hogy nem jó!!! Utána pedig csak a szokásos videotonos hangolódás marad már...
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Köszi az infót! Eddig még nem volt időm nekiállni,ha jutottam valamire majd jelzem. Még az volna a kérdésem,hogy az FM modul az árnyékolt dobozban van mint az előerősítő is ami balra mellette kettővel van,de ami a kettő között árnyékolatlanul van (dekóder) annak mi a szerepe,mely részéhez kell? Bocs a buta kérdésél,de nem vagyok ezzel tisztában,vagyis nem tudom.
(#) .colin válasza csubííí hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Üdv. Van egy Videoton RA 6363 erősítőm aminek a végfokjait leégették. Kicseréltem az összes félvezetőt a végfok paneleken. A hiba a következő: bekapcsolom és a bekarikázott alkatrész füstöl. A másik oldallal is ez a helyzet. Mit nézzek meg vagy mit cseréljek ki benne?

videoton.JPG
    
(#) laci6662 válasza .colin hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
A gyári rajzon fel van cserélve a két végtranyó (a PNP helyére rajzolták az NPN-t és fordítva), ha a rajz szerint ültetted be őket ez lesz a gond.
Következő: »»   41 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem