Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Világító LED áramforrás nélkül
Lapozás: OK   1 / 2
(#) gyulank hozzászólása Szept 13, 2010 /
 
Megoldható egy, vagy több LED működtetése valamilyen mindenhol meglévő rádiófrekvencia energiájának felhasználásával?

Olyasmire gondolok, mint a detektoros rádió, ami csak a rádióhullámból elég energiát csinál, hogy szóljon is.

Tudom, hogy skori oldalán van áramforrási adóra hangolt világító LED, vezeték nélküli LED meghajtás címen, ami az adó közelében világít, de ha áramforrás se kéne hozzá, még jobb lenne.
(#) nrg válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Hello,

igazából nemhinném, hogy ennyi energia begyűjthető ilyen módon. Ha belegondolsz 2-3V nyitófesz. és 5-20 mA kell. Van sok különféle megoldás, olyan energiaforrás készítésére, amihez nem kell elem/akksi.
Keress rá google-al az "energy harvesting"-re.

u.i.: ha ez a megoldás működne, az összes kis ledes kertilámpa erről menne, nem napelem+akksi kombóról

üdv.
(#) sirály12 válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Az elektronikai játékok építése c. régi könyvben volt azthiszem ilyen.
Sajnos innen a melóhelyről nem tudom, pontosan megnézni, de 99%, hogy benne van.

A könyv: letöltés
(#) doky válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 1 /
 
Ez kell neked: ambient power module.
(#) Medve válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Megoldható, ám -ugy tudom- csak a LED villogtatása lehetséges, ahol a gyakoriság függ attól, hogy menyire piszkos az éter. Faluhelyen nincs esélyed, de a nagykörúton..!
(#) gyulank válasza Medve hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Nekem olyan kell, ami mindenhol folyamatosan, stabilan, ugyanúgy világít.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Ez is tetszik. Szerintem kombináljuk!
(#) Rober_4 válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 / 1
 
Készítettem is egy elvi kapcsolási rajzot. Szerintetek működne?

bankled.jpg
    
(#) gyulank válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
(#) gyulank válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Nem jó az elved, mert nem világít.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Akkor nem kombináljuk a bankautomatával.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Van. Nem mintha ez számítana, mert nem kertes készülék megoldásáról van szó, és ki ne találj nekem almaelemet, vagy hasonlót, mert az már telep, amit tölteni, cserélni kell.
Másrészt ez hülyeség, h büntetnék, harmadrészt pedig egy mindenhol működő (adótorony független) marokban elférő kapcsolás megoldása a cél, nem többszáz méter huzalantenna azért, hogy világítson 1 LED.
(#) gg630504 válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Nem neked megfelelő univerzumba születtél. Itt mások a fizikai állandók.
(#) lapose válasza gyulank hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
(#) Rober_4 válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Ha már Univerzum...
Végy egy pár kilométer átmérőjű parabolaantennát, és talán elég energiát termel neked a mikrohullámú háttérsugárzás a leded működtetéséhez!
Vagy talán hőelemekkel is próbálkozhatsz. Persze nem tudom szobahőmérsékleten mekkora energiát adnak le? Talán vagy száz darab elég lehet, persze ezek is energiaforrások.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Megkérdezhetném tőled hogy mi lenne az a kertes ötleted?
(#) ha6pc hozzászólása Szept 15, 2010 /
 
Valamiféle energiamérleget kell készíteni.
Egy LED 2...3V-on szólal meg,15...20mA áramnál üzemel-az átlag. Ezt összeszorozva megvizsgálni,hogy összegereblyézhető-e annyi teljesítmény.
Általában nem,de megoldás lehet,hogy a rendelkezésre álló energiá(cská)t eltárolni akkumulátorban. De az már-sajnos-nem folyamatos üzem. (Kikapcsolt állapotban a LED-es,230V-os éjjelilámpám 4-5 eleme éjjel is dereng,mindaddig,míg a szigetelt kábelét kívülről meg nem fogom.)
(#) gyulank válasza ha6pc hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Az akku már áramforrás.

Átfogalmazom a kérdést inkább.

Az a kérdés, hogy milyen kapcsolásokkal, milyen megoldásokkal lehet energiát kinyerni olyan rádióhullámból, ami mindenhol jelen van, és fontos a kis méret, szóval, ha pl. az antenna egy pár menetes tekercs, akkor pl. úgy lehet nagyjából dupla energiát felvenni vele, ha dupla annyi menet van rajta, vagy ha esetleg egy ugyanannyi menetes tekerccsel sorba, vagy párhuzamosan összekapcsoljuk?

Cél, hogy valamivel több energiát tudjon leadni a kapcsolás, mint ami a LED világításához kell.
Utána már csak ki lehet valamivel egyenlíteni az ingadozást, ha véletlenül valahol több energiát venne fel, ne világítson erősebben.
(#) idlob válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Idézet:
„Az akku már áramforrás.”

Ha megépíted a "mindenholjelenlévőrádióhullámokbólenergiátkinyerőkézikészülékedet" és az képes áramot áthajtani a LED-en, akkor az nem áramforrás? DE!
Köb Zoli bácsi, Isten ments, hogy rosszindulatúnak tűnjek , de gyaktál már ki értelmesebb témát is, most miért érvényesül a kontraszelekció?
(#) gyulank válasza idlob hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Nem. Az áramforrás a rádióhullám. Úgy értettem, hogy max. kondi lenne benne, nem elem, vagy aksi. Nem csak műsorszóró rádiófrekvenciák vannak az éterben. Nem azt mondtam, hogy egyszerre minden frekvenciára rá legyen hangolva, csak, hogy olyan frekvenciára, ami mindenhol fogható, és nem az a lényeg, hogy AM modulált jel legyen, hogy rádiókészülékkel fogható legyen, csak, hogy jelen legyen.
(#) Moderátor hozzászólása idlob hozzászólására (») Szept 15, 2010
 
A kontraszelekció forrása én vagyok. Mondtam Köbinek, hogy ne bántsa, amíg nem megy át vulgárba a téma.
(#) lapose válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Szia!

Szerintem ez így megoldhatatlan. A térerősség értéke nagyon kicsi, ha megnézed a különböző készülékeket, ami rádiófrekvenciát eszik(rádió, TV), az antenna bemeneti érzékenysége szinte kivétel nélkül mikrovoltos tartományba esik( FM vételnél pár mikrovolt, AM-nél, TV-nél általában 100 mikrovolt, ferritantennánál 1mV-os tartomány). Erről, ha csak egy érzékeny hangszórót szeretnél működtetni erősíteni kell a jelet. Ez alól talán csak a detektoros rádió a kivétel, de ahhoz is szép nagy antenna tartozik, és szerintem annak a jele is kevés egy LED üzemben tartására(akinek van az kipróbálhatná, hogy megy-e róla egy LED).
Az 50Hz sem járható út, az egész ország tele van kanócokkal, de így sem lehet vele használható térerőt létrehozni. Ha a falban akarok megkeresni egy vezetéket, érzékeny műszer kell hozzá erősítővel, ami elemmel működik.
Mobil telefon szintén kilőve. Lehet kapni mobilos boltokban, kis díszt(egy-két LED van benne), ami mobil híváskor villog, de az áthidalható távolság mm-es nagyságrendű.

Ha komolyan érdekel, és kísérletezni szeretnél vele, itt egy topik, érdemes átolvasni: Bővebben: Link
(#) gyulank válasza lapose hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
A LEDes villogó elemről megy, csak van rajta egy kis tekercs, amiben indukálódik olyankor annyi feszültség, hogy a tranzisztor nyisson, és bekapcsolja a villogót.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
A rádióhullámok esetére szorítkozva, a helyzet az, hogy alapvetően két körülményt kell megkülönböztetnünk. Természetesen az átmenet folytonos, és ezt is figyelembe kell venni.
Ha a forrás, és a fogyasztó csatolásban van egymással, akkor jelentős teljesítmény átvihető, ez az eset áll fenn, ha az adó, és a vevőantenna 3 - 4 λ nál közelebb van egymáshoz.
Ha ennélnagyobb távolság van, akkor már a csatolást a térhullámok biztosítják, ahol a térerősségböl az antennák által leadott feszültség (telesítmény) nagyjából a lapose által adott szinten mozognak.
A mobiltelefon kapásjelzők az előbbi esethez tartoznak, és a legjobb esetben is csak a mobil 1 - 1.5 m-es környezetében működnek. Persze ez a távolság a Kossuth adó esetében a hullámhossz, és a kisugárzott teljesítmény miatt sokkal nagyobb.
A térhullámokból (térerősségből) kinyerhető teljesítmény általánosságban olyan pici, hogy erősítés nélkül értelmes munkavégzésre nem használható.
Dehát utánna lehet számolni.
(#) gyulank hozzászólása Szept 15, 2010 /
 
Az antennákat ugyanúgy kell méretezni az adástól függetlenül, vagy attól függ, hogy mit akarunk venni egy bizonyos frekvencián?

Például ha ugyanazon a frekvencián analóg rádió/TV adását vesszük, vagy digitális adatot, ugyanúgy kell?

Mert akkor magas frekvenciára, ami elvileg nagyobb energiájú hullám, kicsi kell, és a csoportantennák közti távolság is kicsi H 0,75 és V 0,5 lambda.
Akár lehet, hogy nyákon is meg lehet csinálni 1 ilyen mini antennatöbbest.

Bár a műsorszórásnál van vertikális, és horizontális polarizáció, de ha ugyanannyi van összekötve vertikálisan, mint horizontálisan, akkor mindegy.
Igaz, hogy csak a helix tekercsantennát ismerem olyannak, ami mindenféle polarizált jelet veszteség nélkül befog.

Mivel közvetlenül egy helyen van az antenna és a kapcsolás, nem kell illesztés, de azt hiszem, hogy az antenna végpontján egyenáram van, és akkor gondolom, csak úgy lehetne elektronikával áramforrás nélkül "erősíteni", ha váltakozó árammá alakítjuk, és feszültségtöbbszöröző kapcsolást iktatunk be. Persze gondolom, ez is hülyeség, mert attól, hogy a feszültség nől, meg kéne lenni az áramnak is, na meg minél több folyamaton megy át, annál gyengébb lesz, vagy nem biztos?

Mondjuk elég erős sokkolók vannak, amik pár voltos elemből, olyan feszültséget csinálnak, ami megráz, pedig az elem az magába semmit nem csinál, szóval, ha még csak simán megsokszoroznám a feszültségét, az amúgy is kevés árama még kevesebb lenne, és semmit nem csinálna, de megoldották valahogy mégis.

Mi a véleményetek létezhet olyan kapcsolás, amivel megoldható?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Nem egészen. Az antenna által leadott teljesítmény az függ az antenna hatásos fellületétől, (hatásos magasságától, heff) ami viszont függ a hullámhosztól.
Minél magasabb a frekvencia, rövidebb a hullámhossz, annál kissebb a szolgáltatott kapocsfeszültség, viszont mivel kissebb az antennaméret, könnyebb csoportantennákat (nagyobb nyereségű) készíteni. Ez viszont csak annyit tesz, hogy a helyzet nem nagyon romlik.
Az antenna pedig nem egyenfeszültséget szolgáltat, így egyen áramot sem, hanem a vivőfrekvenciás jelet, amit többnyire erősítve, és manipulálva (demodulálva, dekódolva) hasznosítunk.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
A műsorszóró frekvencia hulláma alapból modulálva van a műsorral.
A jel az antennán keresztül már nem elektromágneses hullám, hanem gyenge feszültség, és áram, aminek az erőssége, és polarizációja, a modulációtól függően változhat,
de nem mindegy, hogy váltakozó áram, vagy egyenáram és csak az erőssége változik, mert erről fogalmam sincs. Arról sincs, hogy más-e a helyzet egy műsorszóró frekvenciával, mint egy nem tudom, kozmikus sugárzásnál?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Akkor döntsd el, hogy mit akarsz. A kisugárzott rádióhullámokat, vagy a kozmikus sugárzást akarod hasznosítani. Az előbbinél kifejtettem, miért nem megy, de az utóbbit, pl. fényt (napsugárzás, ez is elektromágneses sugárzás, legalábbis amit látunk belőle) lehet, napelemmel. Ez inkább járható út, meg is vannak rá, az eszközök.
Egyébként nem csak műsorszórás, hanem sok más okból sugároznak ki energiát a térbe, de ezek összességében még több nagyságrendben sem közelítik meg pl. a nap által felénk sugárzott energiáját.
(#) lapose válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Idézet:
„Mondjuk elég erős sokkolók vannak, amik pár voltos elemből, olyan feszültséget csinálnak, ami megráz, pedig az elem az magába semmit nem csinál, szóval, ha még csak simán megsokszoroznám a feszültségét, az amúgy is kevés árama még kevesebb lenne, és semmit nem csinálna, de megoldották valahogy mégis.”


Az elgondolásod alapjában véve rossz. Az energia megmaradás törvényét nem lehet megkerülni. A feszültség és az áram szorzata állandó, ha nincsenek veszteségek. Ha növeled a feszültséget, akkor arányosan csökken az áram. A sokkolónál pont ez a cél, mert a felületi ellenállás legyőzésére feszültség kell, és lényeges a nagyon kicsi áram, mert nem megölni akarjuk a delikvenst(mA-es nagyságrendű áram már ölhet). Arról nem is beszélve, hogy a sokkoló csak rövid ideig működik.

Ha folyamatosan szeretnéd működtetni a LED-et, akkor az a lényeg számodra, hogy a adott antennamérettel mekkora energiát tudsz felfogni. A feszültség majdnem lényegtelen, mert váltóáram lévén lehet transzformálni. Az, hogy világítani fog a LED vagy sem, attól függ, hogy a feszültség és az áram szorzata elég-e a LED minimális működéséhez. Ez az érték csak pár mW, de ez is több mint amit ki tudsz nyerni a létező erőterekből.

Az előző topikot pedig pont azért javasoltam, hogy lásd milyen kis távolságokra lehet energiát eljuttatni. Mivel az a kis kütyü pont ilyen célra készült, és így is csak minimális távolságra jó.
(#) dcsabi válasza gyulank hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Esetleg próbáld meg ezeket, ezek nem fizetős áramforrások...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem