Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor lágyindítás tirisztorral és UAA 145 IC-vel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Imi1 hozzászólása Szept 27, 2022 /
 
Sziasztok, egy 3 fázisú villanymotor lágy indítását szeretném megvalósítani tirisztorral és az UAA 145-ös IC-vel. Szeretnék segítségek kérni a kapcsolási rajzban és hogy mire figyeljek oda a motor bekötésénél előre is köszönöm a válaszokat.
(#) dB_Thunder válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 27, 2022 1 /
 
Egyrészt kevés az infó! Motorteljesítmény??
Másrészt a hozzászólásodból következtetve, most még nem te építs hálózati feszültségről működő lágyindítót!!
Ha a kapcsolás nem megy magadtól akkor a nyák sem fog menni, mert ott jóval több dolgot kell figyelembe venni!
Harmadrészt kereskedelmi termék...
(#) vargaf válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 27, 2022 /
 
Mellékelek egy működő kapcsolásról készült fényképet. A három triac , a hűtőborda és a potencióméter hiányzik a képről. 16 A triac van a kapcsolásban. Egy hasonlót meg tudsz építeni?
(#) dB_Thunder válasza vargaf hozzászólására (») Szept 27, 2022 1 /
 
Idézet:
„Egy hasonlót meg tudsz építeni?”

Az egy dolog hogy megépíti, de még lehet hogy éleszteni is kell...
(#) Imi1 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Csak segítséget szeretem volna kérni egy kapcsolási rajzott ami alapján eltudok indulni. Nem egyből akartam megépíteni először is szimulálni szeretem volna a kapcsolást gépi környezetben aztán alaposan utána olvasni hogy és miként helyezzem el a nyákra az alkatrészeket. De úgy látom vannak ezen a fórumon olyan emberek akik nem akarnak segíteni és csak leszólják a másikat. Én nem kioktatást kértem! Harmadrészt szeretem volna magamnak megépíteni...
(#) Imi1 válasza vargaf hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Köszönöm esetleg ennek a képek eltudod küldeni a nyák tervi rajzát is csak szeretném megnézni.
(#) vargaf válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Ez a frekvenciaváltós háromfázisú szabályozó a régi munkahelyemen üzemelt, szellőztető ventilátor rendszert hajtott meg. Semmilyen dokumentációt nem kaptunk hozzá, a visszarajzolására pedig nem volt szükségünk az üzemelés 20 éve alatt sem. A triac volt az egyetlen alkatrész amit néha cserélni kellett.
(#) torokj válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 28, 2022 / 1
 
Szia
Nem megsértődni kell,egy ilyen meglehetősen veszélyes (400 V AC) elektronika építése,élesztése még gyakorlott szakiknak is kihívás.A csatolmányban vannak ipari alkalmazási példák.Élesztésnél mindenképp fázisonként sorosan 2 db 100 W izzó,zárlat esetén ez nyújt némi védelmet.
(#) torokj válasza vargaf hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Feri,Ez egy fázisból csinált 3 fázist?Jól értelmezem?
torokj
(#) vargaf válasza torokj hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Nem, ez három fázisról működik. A képen jól látható az R S T bemenet és a három M-el jelzett motor kimenet.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2022

100_1261.JPG
    
(#) Peter65 válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Szia!
A Temic adatlap 15. ábrájából kiindulhatsz.
A szinkronozást másképpen kell kialakítanod, mert a motort nem a fázisfeszültségekkel, hanem a vonali feszültségekkel szinkronban kell vezérelni (a motornak nincs nulla vezetője). A fázisfeszültségekből szűréssel vagy összeadással elő lehet állítani a megfelelő szinkron jelet.
A három fűrésznek minél egyformábbnak kell lennie. Magam részéről nem tartom szerencsésnek a 3db trimmert (Rs), inkább ki szoktam válogatni 3db egyforma kapacitást (Cs), és akkor három egyforma ellenállással elég jól együtt futnak.
A gyújtójel felfuttatásához neked kell kialakítanod valamilyen vezérlő áramkört, ami valamilyen meredekséggel (jó ha ez beállítható) felvezeti a gyújtójelet, legalábbis az adatlap ebben nem segít.. A motort nem érdemes a 180°-tól indítani, hanem célszerűen beállítható módon előrébb jobb kezdeni. 0°-ig sem érdemes előrehozni, mert a motor induktív jelleg miatt még a másik irányú áramvezetés nem fog véget érni, és csak a gyújtójel effektív hossza rövidül le emiatt.
A 15. ábra a gyújtás kialakításról semmit nem közöl. Az aszinkron motorhoz hosszú (2-3msec) gyújtójel kell, ismételt gyújtással, de legjobb a folyamatos gyújtó végig a gyújtható tartományban.
A tirisztoros teljesítmény fokozat lényegesen jobb választás, mint a triakkos, kevésbé lesz hajlamos kikapcsoláskor az újbóli bebillenésére, de azért a kommutációs RC tagokra szükség van.
Általában a vezérlő elektronikát le szokás választani, de a különféle potenciálon lévő gate-ek miatt eleve kell valamilyen leválasztás. Lehet transzformátorokat használni a szinkron feszültség és a gyújtójel leválasztására, de optocsatolókkal is meg lehet oldani. Az egyik gazdaságos megoldás, ha az antiparallel tirisztorok gate kivezetéseit egymáshoz összegyújtod 2db sorba kötött opto-triakkal (2db sorba kötésére az elégséges zárófeszültség miatt van szükség). Ennél a megoldásnál az egy fázishoz tartozó gyújtójeleket ugyan arra az optotriak gyújtókra kell vezetned, és az a tirisztor fog majd begyújtani, amelyik nyitó irányban van előfeszítve.
(#) dB_Thunder válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 29, 2022 / 1
 
Én, de más sem látja a gondolataidat!!
Csak abból tudunk kiindulni amit ide leírsz!! Az meg nem volt elegendő, de ezt is jeleztem!
Másrészt az emberek azért jönnek ide, hogy egy problémát megoldjanak, az adott feladat ellátására alkalmas eszközt építsenek! Én ebből indultam ki! Elmélkedni lehet bármiről bármennyit!
50%-ban bocsánatot kérek, az egyébként nem leszólásnak szánt hozzászólásomért!
(#) dB_Thunder hozzászólása Szept 29, 2022 /
 
Én szedtem szét lágyindítót, amit itt a gyárban használunk. Csak 2 fázissal operál, a 3. direktbe megy a motorhoz.
Egyébként ez a 16A-es cucc kb. nettó 100eFt, kb, ugyanennyi egy Y-D indító egység is.
Ennyiért én nem állnék neki, de lehet hogy azért, mert már csináltam pár hálózati táplálású eszközt!
(#) torokj válasza Imi1 hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Itt van még egy egyetemi labor mérés szakdolgozat a témáról.Egyfázisú alkalmazás,de nagyon részletes,hasznos.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem