Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   678 / 962
(#) Teaway válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Tartóoszlop csere tűzi horganyzottra, ha szükséges/kell.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 7, 2019 /
 
Sziasztok,

mekkora terhelhetőségű aljzatot kell beépíteni egy készülékbe?
Mi alapján dönti el a gyártó?
Zavarszűrős IEC aljzat kapcsán jött elő a téma, miközben beszélgettünk.
Véleményem szerint a készülék fogyasztásához kell méretezni, de kollégám nem zárja ki azt az eshetőséget, ha 3A-es terhelhetőségű IEC zavarszűrős aljzat kimeneteinek két (L-N) kapcsa záródik rövidre, tegyük fel pont 12A-rel a 16A-es hálózaton.
Én azt mondtam erre, hogy egyrészt a megszakító mágneses érzékelője gyorsabban leold szerintem, mint hogy szétégjen az aljzat, másrészt egy ilyen szűrő cseréjére úgyis meg kell kérni az érintésvédelmi felülvizsgálatot és majd az jegyzőkönyben rögzíti a szakvéleményét, tehát ha elfogadja, akkor kész.
Mit gondoltok?
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Ha a hálózathoz kellene méretezni bármilyen fogyasztó bármely paraméterét, akkor ha következetesen alkalmazzuk a törvényt, és feltételezzük, hogy 16A nál nagyobb terhelhetőségű konnektor nincs ( de biztosan lesz) , már a kábelnek is legalább 2mm2 keresztmetszetűnek kellene lenni.....
(#) gordonfreemN válasza proba hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Köszönöm a válaszod, akkor egyre gondoltunk.
Annyi javítás a lenti szövegemhez,
Idézet:
„egyrészt a megszakító mágneses érzékelője gyorsabban leold ”

hogy természetesen a megszakítást nem a 12A-re értem, hanem ha meghaladja a zárlati áram a megszakító névleges értékét a megfelelő ideig. Előállhat olyan eset viszont, hogy nem lépjük át ezt az értéket viszont az IEC aljzat terhelhetőségét túllépjük. Így az túl tud melegedni, esetleg kigyulladhat? Erre lenne megoldás az olvadóbiztosítékkal ellátott aljzat, de jelen esetben nem fér el.
(#) akaszap hozzászólása Márc 7, 2019 /
 
Sziasztok,

A szakértő véleményetekre/ötleteikre vagyok kíváncsi. Nem vagyok teljesen fogalmatlan, de nem vagyok villanyszerelő. Van egy probléma, és mielőtt szakembert hívok, elvégezném az egyszerűbb ellenőrzéseket, hátha szűkíteni tudom az okokat.

Szóval: újépítésű házról van szó (2015 dec.). Lámpát cseréltem, lenyomtam a kismegszakítót. Csere közben összeért a föld és a nulla, mire leoldott az egész házra a FI relé. Később konnektorokat, kapcsolókat cseréltünk a házban, és a lakás minden pontján ugyanez történik: ha a nulla és a föld összeér, az egész házban lemegy az áram (függetlenül attól, hogy az adott áramkörre lenyomtam a kismegszakítót).

(Talán ettől független probléma, talán nem: az egyik áramkörnél gyakran lekapcsol a 13A-es kismegszakító, a rá kötött fogyasztók alapján nem indokolt módon)

Azt gyanítom, ez nem normális.

Villamosmérnök segítséggel komplexebb méréseket is el tudunk végezni. Mi a véleményetek?

Köszönöm!
András
(#) Balaa16 válasza akaszap hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Szia!
De, ez teljesen normális.
Ha összeérinted a védővezetőt a nullával, akkor hibaáram keletkezik a Fi-relén, ha van ráköve fogyasztó (itt ez teljesül, mert az egész lakás FI-reléjéről beszélünk). Teljesen mindegy, hogy egy egy kört lekapcsoltál a kismegszakítóval, a nullára és védővezetőre ez nincs hatással. Ha áttanulmányozod a működését, magad is megbizonyosodhatsz erről.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2019
(#) gyuszo válasza akaszap hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
A FI-relé leoldása természetes.
A 13 A-es kismegszakítót ki kell cseréni egy új 13 a-es kismegszakítóra, figyelembe véve a karakterisztikáját is. tehát ha "B"-s akkor "B"-re szabad. Ha van motorikus fogyasztó, akkor lehet szükség a "C" karakterisztikára.
(#) proba válasza akaszap hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Már csak az a kérdés, milyen fogyasztó. Vannak olyanok, amik szeretnek indulásnál sokat "enni". Bár ezt egy jó megszakítónak el kellene viselni.
(#) akaszap hozzászólása Márc 7, 2019 /
 
Sinka Balázs, gyuszo, proba: köszönöm, teljesen világos. Akkor csak elültették bennem a gyanút. Festők pl. lámpákat szereltek le-fel egy hónapja, és szóltak, hogy ez "nagyon nem normális", "máshol nincs ilyen", "nem kéne potenciálkülönbségnek lennie", hasonlók. Nem bántani szeretném őket, csak gondolom valami oka van, hogy ezt mondták. Pl. más villányszerelési módszerrel lehet más az eredmény? Függhet attól pl., hogy a földet hogyan kötik be? Vagy csak egyszerűen más házakban nincs FI relé?

A 13A kismegszakítóról: C karakterisztikájú. Összesen 9 konnektor van rajta: 7 kislámpa LED-égőkkel, bébiőr, apróságok. Hébe-hóba porszívó, ventillátor. Ami komolyabb: vasaló, illetve egy 2. mosógép, de ez utóbbi hónapok óta nincs is bedugva (a vasaló használata enélkül is lecsapja ezt a kört). Ha a vasaló és/vagy mosógép megy, általában 1 perc+ után megy le a kismegszakító, a karakterisztika gondolom akkor nem annyira lényeges. Lehet, hogy hibás, cseréltessem ki a kismegszakítót? Vagy van más javaslatotok?

Ui: ugye jó az intuícióm, hogy a mosógépet egyébként is külön körre kellene rakni?

Nagyon köszönöm.
(#) sany válasza akaszap hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
A festők nem ismerik az ÁVK-t.
(#) Kovidivi válasza sany hozzászólására (») Márc 8, 2019 / 1
 
Vagy az egész házat/lakást áramtalanítják, és nem csak a szobát, vagy, amit a legvalószínűbbnek tartok, kétsarkú kismegszakítót alkalmaznak, így a nulla sem jut el a lámpához, dugaljhoz, nyugodtan lehet a kábeleket rövidíteni. De az biztos, hogy nem ismerik az ÁVK működését.
Akaszap: ne vedd sértésnek, de hogy valaki villamosmérnök, az még nem jelenti azt, hogy a villanyszerelés alapjaival tisztában van. Ők általában ennél "magasabb" témákkal foglalkoznak.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2019
(#) szabowo válasza erbe hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Üdv.
A lakások úgy tűnnek rendben vannak, 1 fázisú FI relék berakva.
Teljes káosz a szuterén szinten van.
Innen van ellátva az 1 fázisú kútszivattyú is.
3 fázisú FI relé kivéve.
Bármely konnektorba csatlakoztatva az automata mosógép ezen a szinten, elindítás után,cca. fél másodpercenként lüktetni kezd az összes világítás fényereje ugyanitt.
Azonos ütemben ahogy kattog a mosógép. Gondolom be akar kapcsolni valamit, mondjuk a fűtőszálat esetleg...
A fűtésleállásakor jóval kisebb mértékben, viszont magasabb frekin villog ugyanazon világítás pár másodpercig.
Jövő héten folyt.köv.
Szeretném megkérdezni ez milyen típusú, szintű hiba?
A hangulatom elment a hétvégére.
A mesterek megérkezése előtt talán tudtok valami kis vigasztalót...
(#) elektroton válasza szabowo hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Ez akár tűzveszélyt is jelenthet!!!
Tehát nagyon rossz kötés lehet valahol a szuterénben és ezért bizonytalan, lecsökken a dugaljban a feszültség a terhelésre. Szerintem nem a mosógép a hibás, hanem a hálózati megtáplálás.
Próbáld ki a mosógépet a földszinti hálózaton, vagy onnan vigyél neki 230V-ot hosszabítóval.
(#) szabowo válasza elektroton hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Igen kipróbáltam más konnektorból, teljesen normál lement a mosógépen a program.
A hibás(?) konnektorba steklámpa, majd hajszárítóval ugyanott növelt terhelésnek megfelelően szépen halványult a lámpa fénye...
Köszönöm szépen a válaszod.
(#) proba válasza szabowo hozzászólására (») Márc 8, 2019 / 1
 
Már csak egy kérdés, a nulla vezető rendesen be van e kötve, ha nem , akkor ezt a próbát nem eröltetném, mert valahol meg túlfeszültséged lehet.
(#) szabowo válasza proba hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
A mosógépszervizes javaslata volt, mivel nagy ohmikus ellenállást feltételezett valahol.
Általában van valahol túlfeszültségem, vagy a próbakor a terhelés növelésével nő meg a feszültség valahol?
(#) pucuka válasza szabowo hozzászólására (») Márc 9, 2019 1 /
 
Idézet:
„a terhelés növelésével nő meg a feszültség”

Ez csak akkor lehetséges, ha a hálózatban valahol negatív ellenállás lenne. Ez lenne az igazi perpétum mobile, azaz az igyenenergia.
(#) Kovidivi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2019 / 2
 
3 fázisú rendszerben, hiba esetén az egyik fázist terhelve a másik fázis feszültsége emelkedhet, erre gondolt... Proba előtte egy hsz-sal erre utalt.
(#) pucuka válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 9, 2019 / 1
 
Ez igaz, de előtte próba leírta, hogy akkor baj van a nulla vezetővel. Ezt mondta a mosógép szerelő is, csak nem konkrétan, hanem általánosságban. Ilyenkor nem visszakérdezni kell, hanem őrült módon hibát keresni, vagy ha nem értek hozzá, villanyszerelőt hívni.
(#) ötfelezős válasza szabowo hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Nincs itt némi ellentmondás?
1. Bármely konnektorba csatlakoztatva az automata mosógép ezen a szinten, elindítás után,cca. fél másodpercenként lüktetni kezd
2. Igen kipróbáltam más konnektorból, teljesen normál lement a mosógépen a program.
A hibás(?) konnektorba...
(#) szabowo válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Elnézést, az kimaradt, hogy az egyik lakásból hosszabbítóval lett ellátva a mosógép.
(#) szabowo válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Természetesen nem használjuk azon a szinten a konnektorokat.
Kivéve a kazántérit, mert arról megy a kazán. Viszont a kazán leállása után pár másodpercig kissé mindig vibrál a világítás ezen a szinten...
Egyébként amennyire látom a nulla vezetőkkel vannak gondban a mesterek.
A szuterén és az egyik lakás biztosítékai egy dobozban voltak, rendben működött minden.
Mivel ez nem helyes, két dobozra osztották szét.
A lakásnál rendben(?) minden.
Ha csak a lakás fogyasztóit drótozták volna külön dobozba, szerintem a szuterén talán rendben lenne most is.
A szuterén a régi felállásban 3 körre volt osztva, felcímkézve.
A kazántér szintén külön biztosítékon, a kerti szivattyú ugyanígy elkülönítve felcinkézve stb.
Csak remélni merem, hogy hasonló módon lesz szerdán a munkálatok befejezésekor átadva.
(#) gyuszo válasza szabowo hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Idézet:
„Egyébként amennyire látom a nulla vezetőkkel vannak gondban a mesterek.”

Erre szoktam azt mondani, hogy a PEN szétválasztás a Nulla kötés ezért jobb, hogy plombált helyen van, mert ha baj van, túlfeszültség miatt készülékek mennek tönkre a felelősség így egyértelmű, hogy kié, ki kötötte.
(#) szabowo válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Föld kábelen jön be a 3 fázis egy alumínium dobozba jelenleg.
Szerdán ez a doboz ki lesz cserélve egy nagyobb műanyagra, utána egy kisebb műanyagdobozban csatlakozik a 3 méteres keresztföldelő, és itt lesz kialakítva a PEN vezető.
Innen újrakábelezés lesz az órákhoz.

IMG_1748.JPG
    
(#) szabowo válasza szabowo hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Erre lesz cserélve.

IMG_1797.JPG
    
(#) gyuszo válasza szabowo hozzászólására (») Márc 9, 2019 / 1
 
Én így oldottam meg egy 30x30 dobozban :

Kép 144.jpg
    
(#) szabowo válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 9, 2019 /
 
Nálam szellősre csinálják az biztos
(#) szabowo válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 14, 2019 /
 
Ez lett belőle. 3 méteres keresztfővel.
A szuterénben a 3 fázisú FI relé nem lett berakva. Az itt lévő kútszivattyú és bojler/mosógép
1 fázisú FI relével lett ellátva.
Mindhárom lakás FI relével felszerelve.

IMG_1824.JPG
    
(#) ötfelezős válasza szabowo hozzászólására (») Márc 14, 2019 /
 
Mit látunk itt? Pontosítok: szerinted mit látunk itt?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2019
(#) taurus hozzászólása Márc 15, 2019 /
 
Köszönettel vennék egy megerősítést, hogy jól tudom-e, az egy fázisu rendszerben, az előzetes amper, ellenállás, feszültségesés számításakor, a becsatlakozási pont és a végpont(fogyasztó) közötti távolságot kétszeresen kell venni a vezetékhossz megadásánál.
Következő: »»   678 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem