Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   813 / 959
(#) freddyke hozzászólása Ápr 11, 2021 /
 
Villanyszerelő gipszek között lehet minőségbeli eltérés? Két lehetőségem lenne kedvező beszerzésre: 1, 2. Elég lenne 5kg is, de az saját márkás. Melyiket vennétek?
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Van, amelyik azonos körülmények között gyorsabban köt a szokásosnál (modell gipsz), egyébként teljesen mindegy. Ha elég a kis kiszerelés, ne vegyél többet.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Modell gipszem van, nem a legjobb. Túlméretes furatban a tiplit egyáltalán nem fogta meg, többszöri begipszelés után is kihúzta a csavar. A furatból a tiplibe való csavar menetes részével nagyon könnyen ki lehet kaparni a gipszet. Porként válik le, mindegy milyen sűrűre volt keverve. Gondoltam a villanyszerelő gipsz keményebbre köt, a saját márkásban viszont nem vagyok biztos, hogy jó választás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 11, 2021 / 2
 
Homokkal kell felütni, úgy valamennyivel keményebb kötés és száradás után. Ha tiplit akarsz a túlméretes furatba, akkor faragj bele egy fa rudat. Akkorát, amekkorát kalapáccsal kell beütni. Ilyen helyzetre a gipsz teljesen alkalmatlan.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Milyen arányban tegyek bele homokot? A villanyszerelő gipsz doboz és MÜ III cső gipszelésre bármivel alkalmasabb, mint a modellgipsz vagy nincs jelentős különbség?
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
A villanyszerelő gipszbe van keverve "cserzőanyag" amitől jobban hozzáköt a dobozokhoz/csövekhez. Egy kicsit lassabban is köt mint a modellgipsz. A modellgipszet (stukatúrgipszet is) felejtsd el, erre a célra alkalmatlan. Azt akkor kell használni, ha a végső simításoknál tartasz. A szürke villanyszerelő gipszet nem fedi le jól a festék (látszik és utálják a festők) ezért a szerelvényeket nem szokjuk körbejavítani a villanyszerelő gipsszel, hanem hagyunk helyet a modellgipsznek amivel már körbe lehet javítani. A modellgipsz főleg ott ahol terhelésnek van kitéve (pl. konnektort rögzítő dobozok) hajlamos elválni a műanyagtól és "kiesik" a doboz a falból.

Én csemperagasztót szoktam hozzákeverni, nem homokot, az is lassítja a kötést (és jól köt a műanyaghoz). Mésszel meg elvileg gyorsítani lehet, de ezt nem próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 11, 2021 / 2
 
Elég nehéz szóban elmagyarázni...

Kőműves serpenyő 3/4 részéig homok, annyi víz bele hogy éppen álljon a tetején. Két spakli gipsz, elkevered, ismét egy spakli gipsz, ismét elkevered. Akkor jó az arány, ha ragadós a keverék. Ha könnyen folyik, akkor kell még bele gipsz.

Itt jön képbe a homok és a gisz minősége. Folyami homok (szürke) durvább, nagyobb szemcseméretű. Mivel kevesebb vizet tud felvenni, a keverék sokkal gyorsabban köt meg a kelleténél, igyekezni kell a felhasználásnál. Ha adott építkezésen ilyen homok van, akkor fűrészport (horonymaróhoz csatlakoztatott porszívóból) is szoktunk keverni bele, kezelhetőbbé válik a massza, nem köt olyan gyorsan. Bányászott homokkal (sárga) könnyebb dolgozni de évek óta nem látni errefelé.

Ha a gipsz gyorsabban köt a kelleténél és mellé folyami homok társul, az eléggé macera tud lenni. Volt már, hogy zsákos vakolóanyaggal helyettesítettük a homokot, bevált.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Konkrétan milyen kimondottan villanyszerelő gipszre gondolsz? Arra keresve főleg stukatúrgipszet találok.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 11, 2021 / 3
 
Villanyszerelőgipsz :
modellgipsz, zsákos vakolat, homok, mész, csemperagasztó ezek keveréke, a kitöltendő hézag és kötési idő függvényében. Ennek az összetétele nyáron melegben, télen hidegben is változhat. Sokszor az is eldöntheti, hogy milyen a fal anyaga és mi van kéznél.
Olyan is volt, hogy a kőművesek elvonultak, maradt egy fél talicska bekevert malter és az is jó volt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) freddyke hozzászólása Ápr 11, 2021 /
 
A Rigips modellgipszemmel magában kijönne a dugalj a falból dobozostól, ha a tiplitől is porózusan elvált. Több éves, ez lehet gond? Teljesen száraz helyen volt tárolva. Zsákos vakolóanyagom van, sárgahomokot is tudok szerezni, ezek javítanak a tapadáson vagy csak a keménységen, állagon?

Lenne egy süllyesztett elosztódoboz. Nem tudom, hogy lyukacsos vagy tömör-e a tégla. Ha már egyébként is szét lesz verve sok minden, érdemes kézzel nekiállni ezt befaragni vagy gépi véső kellene? Flex-et vagy horonymarót nem szeretnék használni. Falon kívüli dobozt is tudok tenni, ezért kérdezem.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 12, 2021 / 1
 
Használj védőszemüveget és pormaszkot.
Gipszelés előtt portalanítsad a felületet és nedvesítsed be, az segít a tapadáson.
(#) _BiG_ válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 12, 2021 / 2
 
Van eltérés. Nekem a Rigips stukatúr és a Stirobond stukatúr vált be legjobban, van más, kis kiszerelésű (zacskós, zöld felirattal), az nem olyan jó. Jobban tapad saját magához, mint a falhoz, ezért nem egyszerű felvinni mondjuk egy fészek tetejére.
Amit nem javaslok, az a "villanyszerelőgipsz"-ként árult vacak (obis-s, meg ilyen helyekről való, meg német gipszek), mert már akkor meg akar kötni, mikor bekeverem, mire dolgoznék vele, már grízes, sima felületet nem lehet vele csinálni.

A gipszkészítés és használat is gyakorlatot igényel

Én a stukatúrt úgy csinálom, hogy vizet teszek a mennyiségi igény szerint a fángliba,majd kezdem beleszórni kis merődobozzal a gipszet egyenletesen, nem kupacolva, míg teljesen el nem tűnik a víz. Ekkor a száraz felső részt szétsimítom. Kicsit megrázom, ha még mozog könnyen, szórok rá és elsimítom. Aztán leteszem pár percre, míg megszívja magát. Nem köt meg! Utána keverem és indul a meló, ekkortól kezd kötni.
Kell némi idő és figyelem, hogy kialakuljon a rutin.

Túlméretes tipli lyuk esetén fatipli, ahogy javasolták, vagy kétkomponensű kinyomós "tipli", nem olcsó, de beragasztja a tiplit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2021
(#) freddyke válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /
 
Köszönöm az eddigi nagyon hasznos tanácsokat mindenkinek.

Ha Styro-bond-ra gondolsz, azt csak 20kg-osban tudom beszerezni, de ha ez a biztos ezt veszem (megarad 19kg). Ezt az 5kg-os kiszerelésűt már majdnem megrendeltem. Esetleg nem ismered?
(#) erbe válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /
 
Ha tényleg csak egy kiló kell, bármelyik festőkellék boltban kapsz annyit. De jobban jársz az alapvakolattal. Ráérsz dolgozni vele, nem köt azonnal. Ha mégis gyors kötés kell, a bekevert anyagba a szélén hozzákeversz kis gipszet. Az gyorsabban köt, a többit meg ráérsz bedolgozni. Így még a gipsz minősége se számít annyira.
(#) freddyke válasza erbe hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /
 
Nem írtam, a vakolat minősége csapnivaló (furatból homokként válik le), de mögötte a tégla rendes tégla és tart. Lassabb kötés előnyösebb lenne, a modellgipsz kötését is gyorsnak találom. Hígra keverve is sok gipszet kidobtam, mert megkötött mire el tudtam volna dolgozni (most már keverném vakolattal vagy homokkal, ahogyan tanácsoltátok). ​Zsákos vakolatom van, az megtartja a dugaljat ilyen falban? Csak a régi Rigips modellgipszem van, talán (már) minőségre sem a legjobb, ezért kellene valamit vennem. A kettő közül melyiket érdemes? Az említett gipszeket külön szállítási díj nélkül tudom beszerezni, ahonnan jön csomagom. Jelenleg nem szeretnék üzletbe látogatni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2021
(#) _BiG_ válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
A mellékelt gipsszel még nem találkoztam.
(#) erbe válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 / 1
 
Ha nagyon mállik a vakolat, véssél nagyobb lyukat. Doboz befogatásához elég a zsákos vakolat is, ha nem kell azonnalra. Régi gipszet is nyugodtan belekeverheted. A malter lassítja a kötést, nem kell kapkodni vele.
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Ha lassú kötést akarsz akkor inkább a csemperagasztó, na annak kell vagy 2 nap mire rendesen megköt, de erősebb mint a vakolóanyag és lehet kapni 3-5 kilós kiszerelésben is. De ami a tuti az az építési ragasztó, ugyanolyan tubusos mint a sziloplaszt, persze ha por alakban jön ki a vakolat a falból akkor ahhoz az sem fog hozzátapadni, kell közéjük valami, pl. a csemperagasztó tökéletes. Nagyjából kikened a lyukat, hogy maradjon közte hézag a ragasztónak, aztán ha megkötött a csemperagasztó, beteszed a dobozt, fogod a pisztolyt és körbenyomod a ragasztóval. Babrás, meg időigényes de az onnan ki nem jön többet csak a vakolattal együtt.
A ravak-nak van még ennél is erősebb univerzális ragasztója (szilikon de nem ecetsavas) na az olyan, hogy ha nincs feltiplizve a mosdó a falra, hanem csak azzal van a sempére ragasztva is megfogja, lejönni csak csempével együtt jön utána a mosdó. A WC-ket is azzal teszik le a vizesek, tipli nélkül, és ráálltam, próbáltam feszegetni de meg sem mozdul, szóval jó. Olyan 1800Ft körül van egy tubus, az építési ragasztóból meg olyan 800Ft körül.
(#) granpa válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 / 1
 
A málló vakolatot, vakolaterősítővel bekenni. Legalább a doboz környékét. Akár híg tapétaragasztóval, hogy jól beszívja. Utána, ahogy már leírták.
Amíg nem kötött össze a Rigips (kézzel szétmorzsolható), nyugodtan használd. Én mindig teszek hozzá némi homokot vagy csemperagasztót.
(#) gyuszo válasza granpa hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Bocs, de nekem erről ez a videó jut az eszembe Bővebben: Link
De egyébként jó az a CMC ragasztó is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Mindkét gipsznek megvan a maga haszna. modellgipsszel dobozt lehet beállítani, a stukatúr pedig a csövek gyors rögzítéséhez jó. De ha ez nem felel meg : cementtel gyorsítható a gipsz kötése, mésszel lassítható. Azaz be tudod állítani a legmegfelelőbb keveréket. Arra kell vigyázni, hogy statikailag egyenszilárdságúnak kell lennie egy falazatnak, azaz aki purhabot használ villanyszereléshez, az egyéb gazságokra is képes. Horonyjavításnál modellgipsz+ cement+ homok. A homok könnyebben eldolgozhatóvá teszi a keveréket - folyósabb lesz, a cement gyorsít és szilárdít. Sokszor csak azért használok meszes (például gyári szériaglett) glettet, mert egyből ki is fehéredik, míg a stukatúrgipsz szürkés marad. Régi villanyszerelő kollégám mondta mindig: Van a stukatúrgipsz és van az 1 vagy két cigarettás gipsz. Én gyorsabban szerettem dolgozni, ő dohányzott. Emiatt kétféle anyaggal dolgoztunk. Ő beállítgatta a dobozokat - én a csöveket rögzítettem. Kültéren eleve nem használok gipszet. Kültéri csemperagasztó. Lassú, nehezebb jól dolgozni vele, de sajnos kell a magas műgyanta és cement tartalom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
(#) tothgyula hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Kiegészítésképpen annyit, hogy a szerelvényeket a szerelvénydobozokban (dugaljakat, kapcsolókat) szabvány szerint csavarral is rögzíteni kell.
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Én csak stukatúrt használok, mert minden nap máshol dolgozok, így nem rendezhetek nagy felvonulást, sok anyag halmozását. Megtanultam azzal dolgozni.
(#) ABU hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok!

Házi készítésű körfűrészhez szeretnék felrakni egy olyan 230V-ot fogadó aljzatot, amiből eleve kiáll a dugvilla, mint az elektromos fűnyírókon szokott lenni. Tehát a körfűrész asztala lengő dugaljt fogadna. Ezzel csak az a baj, hogy ahol eddig kérdeztem, még csak nem is hallottak erről Létezik ilyen egyáltalán? Praktikus lenne, mert így nem volna fix hosszúságú kábel rajta, amit mindig felcsévélni meg vinni kell utána és helyet sem foglalna. Szerintem.
(#) yulo5310 válasza ABU hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Szia! Nemtudom merre laksz,de tudok adni fűnyíró csatikat,oszt úgy variálod,ahogy akarod.
(#) pont válasza ABU hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Nem tudom hol érdeklődtél, de egy nagyobb villamossági boltban kell lennie, egy kicsi villamossági boltban meg illene tudni róla Bővebben: Link
(#) pbalazs válasza tothgyula hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Erről még nem hallottam. Tudsz segíteni, melyik szabványban, és kb. mikortól van ez?
(#) uniman válasza pont hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ne egy komplett webáruházat linkelj (ahol nincs is olyan cucc!), hanem a keresett terméket! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) pont válasza uniman hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
120 féle falra szerelhető villa van ott pl. Bővebben: Link csak be kell írni a keresőmezőbe.....nem akartam egy konkrét típust linkelni, mert majd nagy lesz, kicsi lesz, kék lesz, piros lesz, stb....
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) ABU hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Köszönöm mindenkinek, a Schneidert meg is vettem.
Következő: »»   813 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem