Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   909 / 964
(#) gyulank válasza klausz18 hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Nem oldotta meg. A nullával vagyok bajban. Új órám van. Az órából kijön a nulla, és a fázis. Van egy doboz, 2 sínnel, amik össze vannak kötve egy vezetékkel, és egyikre megy az órából a nulla, másikra a földből a föld. Most a bemeneti nullája és a kimeneti nullája, ha felülről, ha alulról kell, össze van kötve. Először úgy próbáltam, hogy az órából a fázist, és a nullát is közvetlenül az aljára kötöttem, és a tetején lévő nullát kötöttem össze a sínnel. Ekkor áram nélkül se lehetett bekapcsolni. Ha kihúztam a tetején, akkor áram nélkül be lehetett, de áramra kikapcsolt. Most a sínen volt az órából jövő nulla, és a sínről jött a másik két nulla is ami rámegy, és a tetején volt a bejövő fázis. Így bekapcsolt áram nélkül, de áramra lekapcsolt. Akkor még van az, hogy azt csináljam amit legelőször, csak a tetején, és akkor az órából jövő nullát kötöm felülre, és az alját a sínre, ami össze van kötve a földdel?
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Szedd ki a két sín összekötését. Nullát és védőföldet nem közösítünk, sehol.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2023
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Az a villanyszerelő kötötte össze, aki a dobozt szabványosította.
(#) Johnycorp válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
A mérőből kijön:
- fázis(ok)
- PEN

Ez utóbbi az áramszolgáltatói hálózatból a Nullát és a Földelést egyesíti.
Indulási pontja a transzformátor szekunderjének csillagpontja, ami rengeteg helyen útközben földelve van.
Ez a PEN vezeték találkozik a háznál lévő földeléssel egy csomópontban (sin, sorkapocs, egyéb).
Ezt a csomópontot lehet kettéosztani Nulla és PE (földelés) vezetékekre.
A nullát lehet bevinni a betáp fázissal együtt a fi-relébe. Innen az elmenő nullát már NEM SZABAD újra összekötni a földeléssel SEHOL az épület áramköreinél. De akkor sem szabad összekötni, ha nem lenne FI-relé.
(#) Johnycorp válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Hasonlóan, mint a mellékelt képen.
Csak itt még hiányzik a PEN pontba érkező földelőszonda is.

Tehát a PE és N szétválasztása után a szabvány (és a józan ész szerint is) a PE nem szállíthat üzemi áramot.
Üzemi áram alatt itt a fázison elmenő és nullán visszatérő elvi irányú áramot értjük. Tehát NEM köthetsz fogyasztót a fázis és föld közé (még ha FI-relé nélkül éppen működne is).
(#) gyulank válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Akkor az egyes helyett a kettes jó lenne? Esetleg a bojler PEN-jét ki lehet hagyni? Csak 5-ös közösítőm van. A kör a bojler.
(#) Johnycorp válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
A bojlernek nincs éjszakai mérője külön?
Az az 5-ös közösítő milyen is?

Egy fotó esetleg az egész elosztódobozról?

Nagyon ajánlanám, hogy vonj bele a dologba egy villanyszerelőt.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2023
(#) gyulank válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
De van, azért van 2 vezeték az óradobozból a bojlerre, és 2 a többire. Az 5-ös WAGO, de mindegy, mert nem férne bele ami kijön az óradobozból. Az 1-es képen van az eredeti, a pirosak a fi relék, az alsó négyszög az óradoboz, a zöld vezeték pedig lefelé a föld.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2023
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Szerintem nem kéne hozzányúlnod, ha kérdés a bojler penje kihagyható-e a körből. És a rajzokonn nem lehet mindent azonosítani, de láthatóan nem érted a pen szétválasztást sem.
(#) gyulank válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Mindent lerajzoltam. A két sín volt eddig az elosztó... Onnan mennek a földek, meg a nullák. Illetve még most is az, mert nem használom a fi relét. De hogy ha az elosztás után kell a fi relére kötni, akkor kell egy másik elosztó is még az egész elé, különben ha utána nem lehet összekötni a földdel, akkor sehol se lesz összekötve. De akkor ezért kapcsolt le?
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Wagoval nem kötünk szekrényben, sínnek meg mégannyira nem használható! HLAK vagy más elosztókapocs kellene meg valaki aki átlátja mi van ott és érti is.
Ha van többféle óra, akkor azokra mind külön kör kell, külön fivel, külön nullával ami utána nem ér már össze és földdel sincs fi után közösítve.
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Nem tudom mi nem átlátható a rajzon. Nyilván a bojlerre a vezérlőről megy a 2 vezeték a másik 2 meg a másik óráról. Ez úgy gondoltam logikus, mert mi más lenne az a 2-2 vezeték, amik pont oda mennek ahova? A piros a fi relé, a többi meg kismegszakító. A kimeneteket meg nem rajzoltam. Vannak, oda mennek, ahova kell.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Azt írtad, külön jön földelés. Ha ez valóban így van, akkor a villanyszerelő sem tudta, mit csinál. Nullát és védőföldet tilos összekötni. A PEN szétválasztás, már ha arról lenne szó, teljesen más dolog. A hibás összekötés miatt jelez a Fi-relé. A villanyszerelőnek nem tűnt fel a dolog?
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Miért teljesen más dolog? 2 vezeték jön be az oszlopról, egy a földből. Az egy a földből az egyik sínre megy, a PEN a másik sínre, és össze van kötve a 2 sín, ez az a pont, ahol szét van választva, egyik sín nulla, másik föld. A bojlernek erről csak a föld kellett, mert mindkét óráról jön egy fázis, és egy PEN. Az első képen a fi relék nincsenek bekötve, mert nincsenek bekötve, mert nincsenek, csak oda rajzoltam, hogy ebbe a környezetbe lennének. A másik rajzon meg az eddig elmondottak alapján lerajzoltam, hogy hogy kéne szerintem jónak lennie. És miért ne kérdezném meg, hogy kell-e közösítenem a PEN-t a PEN-el? Hisz attól, hogy kivezették mindkét vezetéket mindkét óráról, ugyanaz a 2 vezeték. A fázis külön megy a 2 órán, de ha a fi előtt össze kell kötni a földdel a PEN-t, akkor ha nem ugyanaz lenne a 2 PEN vezeték, kint a bojler fi reléje előtt is össze kéne kötni a másik PEN-el is.
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Egyszerűbb, és leginkább biztonságosabb lenne, ha keresnél egy rendesen hozzáértő villanyszerelőt, és rendbe rakatnád az egészet. Nem a sarki Pistabát, aki ismer olyat, aki hallott már olyan emberről...
Ez így egy katyvasz, és nem mellékesen életveszélyes is (lehet) amit jó lenne rendbe tetetni.
De az emberek addig úgy se tanulják meg mi játék, és mi nem, amíg be nem következik a baj
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Azért más dolog a PEN szétválasztás és a PE valamint N összekötése, mert két külön fogalom, még ha egy témakörbe tartoznak is. Ha TT rendszer van nálad, akkor nincs olyan, hogy PEN, nincs sehol összekötve a kettő és nem is szabad.

Elvesztettem a fonalat, mert hol földelésről, hol PEN-ről beszélsz. A hibás bekötés eredményét láttad, nem lehet felkapcsolni a Fi-relét, illetve nem lehet áram alá rakni a rendszert. A villanyszerelő nem vette észre, hogy valami nem jó?
(#) antiktelefon válasza Bakman hozzászólására (») Feb 15, 2023 / 2
 
A rajzai alapján nem adnék tanácsot neki, mert elvi hibás több helyen és esélyes a szerelésben is vannak érdekességek ott.
Az meg a másik, hogy nincs semmi info mi hol van közösítve, van-e PEN sín, szét van már választva vagy TT és csak valamiért az órán át van húzva a PE. (Meg wagot akart sínnek használni).
(#) gyuszo válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Az esetek többségében szokott olyan is lenni, hogy a két különböző mérő nullája találkozik. valahol. Akkor is leold a FI-relé.
A másik meg az, hogy meg kellene jegyezni, hogy a mérőhelynek és a PEN szétválasztásnak lakáson kívül van a helye. Itt csak a regisztrált szerelő dolgozik.
A Fi relének és a kismegszakítóknak meg belűl. Bent már nem kötünk össze semmit.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2023
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
Szia! Ezt a rajzot kellene tudni értelmezni, hogy hogyan is van a szolgáltatótól bejövő PEN-ből Nulla és Védőföld képezve. Az összekötésedet a két sín között meg kell szüntetni és úgy kell szétválasztani, hogy ahová a szolgáltatói vastag PEN-t kötötték a sínre és oda mennek a földelések is abból kell keresztül vinni az FI relén egy szálat (ugyan olyan keresztmetszettel) és rákötni a másik sínre ahová a Nullák lettek bekötve és kész. Az FI reléből a fogyasztók nulláit közösítő sínre kötött szál lesz a Nulla. Ez egy érthetőbb rajz erről a villanyóra részletről.
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
De az a baj, hogy senki nem mondja, hogy mi a baj a rajzommal, csak azt, hogy nem jó. Mivel a ti rajzaitokon is ott van a szétválasztás, ahol a földdel össze van kötve a PEN. Az pedig csak ott lehet, ahova a föld van kötve. És mindenki magyaráz, hogy ez után, meg az után, mintha már lenne előtte valahol a földdel összekötve. Ott van először összekötve a földdel, ahol össze van kötve. Az nem egy másik összekötés után van. Ezért fi relé nélkül, ahogy most van, az a leválasztó. Az összekötő vezeték pedig ugyanolyan vastag, mint a PEN. És jöhettek a WAGO-val, de a villanyszerelő is azzal kötötte be a bojlert is. Ugyanaz, aki szabványosította. Aki amúgy összegányolt mindent, meg jobban szétvert mindent mint kellett volna, utálom is érte, de ettől még olyan papírja van, amivel szabványosíthat. És ettől függetlenül az összes rajz alapján valahol össze van kötve a föld a PEN-el. Itt is egyetlen egy helyen van összekötve... És a másik rajzommal se mondta meg senki a problémát. Ugyanazt rajzoltam le, mint ami pl. az utolsó rajzon van. A plusz berakott közösítő a szétválasztó. Abba menne a PEN, abba menne a föld, abból utána egy megy a föld sínre, a másik 2 meg a fi relébe, és az egyik fi relé kimenetéről a nulla sínre. Le van rajzolva. Mi a probléma vele? Ugyanúgy egy helyen van összekötve a PEN a földdel, és sehol a nulla a földdel. Akkor mi a probléma?
(#) gyulank hozzászólása Feb 16, 2023 /
 
Hozzáteszem, a bojlerét bekötöttem, és most megy a bojler, pedig alulra kötöttem a forrást. Eddig nem tudtam ki fog-e kapcsolni, mert ugye vezérelt áram.
(#) Audience válasza gyulank hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Őszintén én nem értettem a rajzodat, de ha követed a kollegák javaslatait, jó lesz:

- A két mérőtől jövő PEN vezetőt amikor szétválasztottad nullára és védővezetőre (PE) már kezeld külön a nullát (N). Nem lehet sehol a két mérő külön nullája összekötve a bontási pont(ok) után felszerelt FI relé után
- Ha nem tudod felkapcsolni a FI-t akkor az három okból lehetséges
-> Valamelyik pontban a két nulla össze van kötve, vagy valamelyik fogyasztó nem azt a nullát kapja ami hozzá tartozik. A nappali óra fázisa és a vezérelt nullája van pl. használva
-> Van egy fixen földzárlatos berendezésed.
-> Vagy valahol a védővezetőt kötötték be nullának, elkeverték a védővezetőt (PE) és a nullát (N)

Ha ezeket ellenőrzöd és rendbe rakod működni fog!

A PEN szétválasztásánál nem érted a logikát! A PEN vezető ami védő és nulla vezető egyben megérkezik a PE sínre és innen készítesz egy leágazást a nullának. Tehát a PE sínen választod szét. Majd fogsz egy rendes földelést és ezt a pontot megtámasztod potenciál szempontból, hogy szolgáltatói PEN szakadás esetén ne álljon elő életveszélyes helyzet a mért hálózatodon. Tehát szétválasztod és egy földeléssel potenciált rögzítesz.
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Többen is kértünk egy fotót, az sokat segített volna, de ez nem történt meg.
Én nagyon kíváncsi lettem volna arra a PEN szétválasztási csomópontnak nevezett helyre, aminek a szerepét egy WAGO tölti be. Főleg a vezeték keresztmetszetekre gondolok.
Szinte látatlanba is érzem, hogy itt a baj fő forrása. A rajznak nevezett ábra ezt nem adja vissza.
(#) VIM válasza Audience hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Szia!
Idézet:
„A PEN vezető ami védő és nulla vezető egyben megérkezik a PE sínre és innen készítesz egy leágazást a nullának. Tehát a PE sínen választod szét.”
Te lehet, hogy érted amit leírni próbálsz de így ez nem egyértelmű a kérdező számára. A Nulla (lehetne azt is mondani, hogy) kizárólag az FI relé utáni fogyasztói nulla sorolóba kötött PEN leágazása lesz, így van az FI-vel szétválasztva, ezután ez a NULLA, nem lehet összeköttetésben az FI relé előtti PEN és fogyasztói földelések sorolójával. Egy fénykép (erről a részletről) sokat segíte a segíteni tudóknak, hogy megoldják a problémádat.
(#) Audience válasza VIM hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Azért beszélgetünk, hogy ha nem egyértelmű számára visszakérdezzen. Egy fénykép tényleg sokkal jobb lenne a megértéshez.

Idézet:
A Nulla (lehetne azt is mondani, hogy) kizárólag az FI relé utáni fogyasztói nulla sorolóba kötött PEN leágazása lesz, így van az FI-vel szétválasztva”


Ezt nem igazán értem, mire gondoltál, van benne több ellentmondás!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Mivel 10-es, régebbi mérőhelyen 6-os réz jön ki a mért fővezetékként az órából, amit ha jól olvastam mostanában cseréltek/szabványosítottak, kizárt, hogy WAGO-val, amibe 4-es fér bele maximum, szét legyen választva. Bár lehet a WAGO-nak speciális kötőeleme, de ebből az nem derült ki.
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Na pont erre akartam utalni, ezért kellett volna a fénykép, arra várunk.
Az kizárt dolog, hogy PEN vezető legyen bekötve WAGO-ba.Bővebben: Link
10 mm2 vezeték felett nevezzük PEN vezetőnek.
Az előző hozzászólásom is erről szólt.
Ott egy fővezetéki sorkapocsnak kellene lennie, minden vezetéket 2 csavarral fogva.
De ezt már soha nem tudjuk meg.
Ha egy ilyenre hasonlít, akkor jó is lehetne.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Egyetértek, bár egy fővezetéki sorkapocs lehet a wago által gyártva, nem ismerem a cég teljes termékpalettáját

Nekem amúgy az is furcsa, hogy a mérőből nem szétválasztva jön a PE+N. Én hiába próbáltam kérni, hogy ne, szétbontották az óra alatt a plombált térben. Mondjuk mivel 10-essel jönnek ki, tekintheted PEN vezetőnek továbbra is amíg megvan a keresztmetszete és később is bonthatod. Láttam erről egy állásfoglalást egy igazságügyi szakértőtől.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2023
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 16, 2023 1 /
 
Az a baj, hogy ezerszer leírtam, hogy mi az első, és mi a második rajz, de hiába. Én azzal nem tudok mit kezdeni, ha olyan dologba kötsz bele ami nem létezik. És attól, hogy 6 oldalon keresztül számon kéritek rajtam, hogy WAGO-val van összekötve, mert amúgy ebbe tudsz belekötni, attól még leírtam, hogy a 2. rajz a rajzok, és a leírásaitok alapján készült, de mivel, hiába volt 5-ös WAGO-m, a szekrényből kijövő vezeték nem férne bele. De nem azt kapom, hogy igen, ha úgy lenne összekötve, jó lenne, vegyél hozzá ilyen ... összekötőt, nem azt, hogy nem jó, MERT..., hanem nem jó, mert (valami ami nem igaz, pl. mert WAGO-val van összekötve)
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 16, 2023 1 /
 
Még abban a hozzászólásban is leírtam, hogy a rajzon az WAGO, közösítő, mivel előtte írtam, hogy 5-ös WAGO-m van, és írtam, hogy de mindegy, mert úgyse férne bele. És itt vitatkoztok azon, hogy nem is férne bele...
Következő: »»   909 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem