Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   929 / 960
(#) Gombszem válasza erbe hozzászólására (») Jún 12, 2023 /
 
Tudnátok olyan lépcsőházi automata típust javasolni, ami jobb, megbízhatóübb mint a Tracon?
(#) erbe válasza Gombszem hozzászólására (») Jún 12, 2023 /
 
Használatában nincs tapasztalatom, csak javítottam néhányat. Amit meg javítani kell, ...
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Jún 12, 2023 /
 
Idézet:
„Amit meg javítani kell, ...”

Kitalálom: Az meg...
(#) gyuszo válasza Gombszem hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Esetleg ilyen, ez magyar :
Ganz KK GI/UNI/230V AC Időrelé multifunkciós
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2023
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Azért ez lépcsőházi automatának túlzás.
Megijednek tőle a lakók. Na nem az árától, hanem a kezelőfelületétől.
A lépcsőházi automata legyen egy zárt doboz, amin semmit nem kell állítani. Ha mégis, csavarhúzóval tudja tekerni a szakember.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 13, 2023 /
 
Ilyet mi is tudunk funkciójában. Csak nem ennyire robusztus a kinézete.
(#) Nanok hozzászólása Jún 14, 2023 /
 
Sziasztok!

A Bakony művek no. 22-L-es jelölésű kismegszakító, vajon bírja a folyamatos 22A-es terhelést?
Tudom, hogy névlegesen csak 16A-es. A szolgáltató oldalán van.
Ha nem lenne muszáj, akkor nem cseréltetném 20A-esre. A tanúsítvány, meg a rengeteg utána járás. És még lehet, hogy gyengébb is lenne.
A kérdés az lenne, hogy mennyi ampert bír, folyamatos terhelés mellett ez a kismegszakító?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2023
(#) Tomi111 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 14, 2023 / 2
 
Csatoltam, persze kérdés, hogy milyen állapotú úgy 40 év után.
(#) Nanok válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Szuper köszönöm!

Ebből azt veszem ki, hogy 20A alatt nem nagyon old ki 8-10 óra alatt sem.
A 22,4A lehet a 4 órás kioldás.

A 40 év az inkább növelhette, vagy csökkenthette ezeket a számokat?
(#) kameleon2 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
40 év után a műanyag már annyira öregedett, hogy tilos beépíteni. Egy életciklus 25 év. Utána kötelező lenne a felújítás. A saját bőrömön tapasztalom, hogy hiába tettem meg mindent annak idején az örökélet+1nap garanciáért, az anyagok, főleg a szigetelőanyagok, öregszenek. A rugók a fémek, a rézvezető nem akkora gond, ha jól meg van kötve.
(#) VIM válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Kissé megkésve de csak megmutatva, hogy milyen volt az a kábel ami meghibásodott. Nem is MTK hanem MBCu (elírtam), hát így néz ki. Az új pdig a feliratozott a dugvillába kötve.
(#) zaza99 hozzászólása Jún 14, 2023 /
 
Sziazstok!
MAKITA HR2652X2 porszívós fúrógépről van valakinek tapasztalata?
Téklafalhoz kellene főleg. Nem hullik ki mellette semmi?
(#) Gafly válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Ennyire perverz képeket ne tegyél fel.
(#) zaza99 válasza szs hozzászólására (») Jún 14, 2023 / 1
 
A 221-es wagoban a rugórésznél réz lap van és az érintkezne az aluminiummal. Ha belevilágítasz Te is látni fogod . Ezért van a tiltás.
(#) Bakman válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 14, 2023 / 1
 
Én úgy látom, nem tökéletes de a semmitől bőven több: HR2651 Makita Combination Hammer​ with Vacuum Attachment, YouTube.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2023
(#) Nanok hozzászólása Jún 15, 2023 /
 
Meg tudná mondani valaki, hogy az éjszakai, kedvezményes áramra mik a szabályok?
Rakhatók rá dugaljat, elektromos autót tölteni? Vagy a bojleren kívül bármi egyébre használhatom?
(#) Ge Lee válasza Nanok hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Ha jól tudom pont azért előírás a bojler fix bekötése, hogy ne lehessen a külön mértet másra használni. Valahol mintha olvastam volna hogy tilos is másra használni. Sokra nem is mész vele mert csak akkor tudsz tölteni ha épp bekapcsolják. Nálunk lehetett használni "akármire" mert fűtésre is ki volt építve a 3 fázisú vezérelt, hőtárolós kályhák mentek róla abban az időben amikor még 70-80 fillér körül volt a tarifa.
(#) szs válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Ó, ez is jó válasznak néz ki!
Érdeklődésből mégiscsak szét kell majd szednem mindkét fajtából egyet. Nem, mintha hazudósnak tartanálak, csak érdekes, és akkor már tudom, mit kell keresnem
-
Köszönöm ezt a választ is.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2023
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Igen, tilos fűtésen kívül másra használni. A fűtés lehet vízmelegítő vagy elekektromos fűtőtest és csak fix bekötéssel, külön csövezve az órától. A dugaljért büntetés jár.
(#) Joe_001 válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
Szia! Nekem a DHR 243 ZJV van, a függőleges mototos, kb 4 óra után forró, folyamatos véséssel, igaz, nem erre való, de golgozik. Konrékt hibája az volt, hogy időszakosan nem ment. A szerelő nem tudta megcsinálni. Kapcsolóra, elektronikára hivatkozott az időszakos hiba miatt. Berágtam, szétkaptam, látható hibája azon kívül nem volt, hogy az autósarukat lazának találtam. Finoman összenyomtam őket azóta nincs gond vele...
A Németek el vannak szállva tőle mert a Bosch hasonló akui sz@rok. Egy nap 3 akku, az enyém meg 4 napig megy 6 Ah-s akkuval. A vezetékes az hibátlan. (Az is van.)
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2023
(#) erbe hozzászólása Jún 15, 2023 /
 
Érdekes jelenségbe futottam bele nemrég. Szomszéd megkért, rakjak össze másik elosztószekrényt. Már kicsi a régi. Hozta az anyagokat. 5 db különféle 3f dugalj + 4 db ipari 2+f dugalj. Sodrott vezetékkel nekiálltam. Érvéghüvellyel, ahogy illik. Nem volt gond egészen az ipari 2+f-es dugaljakig. Minőséginek gondolt préselőfogóval (bár a vályúk mérete nem mindenhol igazodott a jelölt hüvelymérethez. ) dolgoztam. A 2+f-es aljzatban a csavar 2 lemezt szorít össze. Oldalról is behatárolt a hely, ne tudjon kifordulni alóla a vezeték. A 2,5-ös U alakra sajtolt, 3 helyen csúccsal benyomott hüvelyt megszorításkor négyzet keresztmetszetűre "igazítja". Ekkor a vezetéket simán ki lehet húzni belőle (ha előtte magától ki nem csúszik). Hiába tekerem a csavart, amíg bírom, nem tudja megszorítani. Pedig jó masszív a csavar meg az anya menete is, nem hagyja el magát, mint sok kommersz kapcsoló vagy dugalj. Kénytelen voltam hüvely nélkül befogatni a sodrott vezetékvégeket. Úgy viszont tökéletesen fogja.
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
A kengyeles vezeték befogóju biztosítéknál sem kell hivatalosan érvéghüvely sodrott vezetékhez /ha csak nem eztrahajlékony/ persze érvéghüvellyel sokkal profibb. Így ha lemezes az aljzat befogó akkor odasem kell. Elvileg az aljzat leírásában kell is neki szerepelni.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Ha nem olyan formára nyom a fogó mint amilyen formájú a fogadó rész akkor szoktak lenni meglepetések. Azt szoktam csinálni, hogy adok a sodratnak nagyon vékonyan ónt, épp csak annyit ami elszínezi és végigfut rajta, utána mivel az ón képlékeny, olyan formára alakul az egész amilyenre csak kell.
(#) mugab válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 16, 2023 / 1
 
Hm... Ha jól tudom pont ez az ami tilos...
(#) tothgyula válasza mugab hozzászólására (») Jún 16, 2023 / 3
 
Jól tudod.Tilos a forrasztóón használata. Hiszen terhelés,melegedés hatására kilágyul.Megég a kötés és keresheted a hibát.
(#) Ge Lee válasza tothgyula hozzászólására (») Jún 16, 2023 1 / 1
 
Kilágyul... Majdnem mondtam mi... Ha 30 év alatt nem lágyult ki akkor ezután sem fog. Emberek, láttatok már ilyen ónozott véget egyáltalán? Szerintem nem. Inkább nézegessétek a csoda wago belsejét, na a saját lakásomban az az ami tilos.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Megmondom őszintén én is jobban hiszek az összetekert és leforrasztott kötésben. De mivel tiltva van így nem alkalmazom. A wago előbb elmelegszik mint a forrasztás.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 16, 2023 / 4
 
Láttam nem egyet, illetve kínaiak szeretik a trafókat is ónozott kábelvéggel bekötni, mindig laza és látszik hő nyoma is rideg szigetelésvégen és olvadt csokin.
Az összeforrasztás a legjobb, de nem szabályos, csokiba viszont nem rakható akkor sem ónozva, mert lelazul. Sőt autóban az ónozás végén megtörik a vezető is, jó szórakozás amikor valaki mindent leónoz, mert az majd nem lesz kontakthibás, aztán törik le az összes kábel sorra.
Persze ha olyan vékonyan ónozod, mint a gyári ónozás, akkor kevésbé jelentkezik, de ugyanúgy atrendeződnek az elemi szálak es lelazul. A rugós kötőelemeknek kicsi a felülete, de legalább nem tud lelazulni. Egyik sem tökéletes, de nem lehet a technológiákat vegyíteni.
(#) Atis57 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Szia!
" Egyik sem tökéletes, de nem lehet a technológiákat vegyíteni"

Pedig deogynem!! több helyen láttam Alu vezetéket érvéghüvelybe ,--de még saruba is beleforrasztva.
A forrasztásról; Nem egy templomban láttam 100-120 éves forrasztást.Igen a levego + a szigszalag kikezdte, más baja nem volt !

S az orvosi elektronika,repülés-űrhajózásban , katonai elektronikánál ---miért megengedett/kötelező a forrasztás??
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
Azért, mert keveritek a szezont a fazonnal. A szokásos módon előhozakodsz speciális területekkel, amelyeknek semmi köze a témához, egy-két jól sikerült darabbal próbálod elfedni az általában igen ócska forrasztásokat. A forrasztás "ahogy sikerül" rendszerű, iparban ilyen nem megengedhető.

Az sem mindegy, hogy üzembiztosan napi tíz forrasztást csinálsz meg, vagy 1000 forrasztásmentes kötést.
Következő: »»   929 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem