Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Víz és a PC, avagy vízhűtés házilag
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 15, 2005
Lapozás: OK   1 / 6
(#) (Felhasználó 518) hozzászólása Okt 15, 2005 /
 
Helló mindenkinek !

Tudom,hogy ez nem PC lap de a következő projectben kérném a segítségeteket


A project lényege:

Adott egy Duál Procis gék mely meg van pakolva az optimális belső hőmérséklet érdekében ventillátorokkal
Ezen ventik már szinte a minimális feszen műxenek (szabályozást jelenleg termisztorok végzik ) de mégis zajosak
A tulaj sok vízhűtésű topickot olvasottkitalálta a következőt!

A Procikat hőcserélős eljárással hűtené ahol a hőcserélők peltier elemekkel oldaná meg namost a peltiert csakis vízzel hűtve érhetünk el optimális hűtést Mivel rendkívül veszélyes jószágok a peltierek kellene mellé egy kontroláló áramkőr (Pic-re vagy AVR-re gondolta) melynek feladata a víz áramlásának mérése,az optimális hőmérsékletek ellenőrzése és annak megfelelően történő beavatkozás.Mindezt egy kis LCD.n kellene megjeleníteni

Ötleteket várnék mi módon oldható ez meg

Előre is köszike By Johannes

(#) mspike válasza (Felhasználó 518) hozzászólására (») Okt 15, 2005 /
 
nos, akkor egy PIC v. AVR a megoldás Hőmérők + LCD meg egy átfolyásmérő ami bazi drága ... vagy egy lapát ami szaggat egy infrakaput... nos akkor már csak a program hiányzik amit meg kell írni. És kész is, a csatolás mind két uC-hez egyszerű... pontosan miben kéne segíteni ?
(#) (Felhasználó 518) válasza mspike hozzászólására (») Okt 18, 2005 /
 
Kézsítek majd egy móricka rajzot a rendszerről pontosabban arrol én mire gondoltam!A segítséget az irányban várnám,hogy mely PIC alkalmas ilyen feladatra és mi az a körítés(érzékelők stb.)amelyet mindenféleképpen illesztenem kell a PIC mellé

Az áramlást Trabant ,vagy Wartburg üzemagyag átfolyásmérő segítségével oldanám meg.
(#) Placi84 válasza (Felhasználó 518) hozzászólására (») Okt 19, 2005 /
 
Hi! Mi az a peltier?
(#) (Felhasználó 518) válasza Placi84 hozzászólására (») Okt 20, 2005 /
 
Nos a ha valaki nem ismerné a PELTIER-t az egy olyan eszköz mely a Peltier effektuson alapul ami a termoelektromos jelenség.

Az ezköz P-N átmenetű különböző szennyezésű lapból áll,melyeknek külső felülete kerámia.Ha feszültséget kapcsolsz rá az eggyik fele rendkívül melegszik a másik fele rendkívül hűl A két lap közötti hő fokkülönbség elérheti jó szigetelés esetén 50-60 C fokot (Nem elírás !).Olyan mint egy hőszivattyú !

Átlag 12 - 13 V feszültséggel működnek de van belőlle 24 V-os is viszont felvesznek 15-20 A is (Ez sem elírás )

Nos mostanába vízhűtésű PC-hez használják höszivattyúként.Viszont rendkívül veszélyes jószág (némely tipus felvesz vagy 300 350 wattot ! ).Semmiféleképpen nem lehet felügyelet nélkül hagyni (lásd vezérlés a topick célja is ez ),ezért szükséges mellé irányító szabályozó elektronika.

Mivel a forró felületét leggazdaságosabban víz segítségével lehet lehűteni.


Tehát a TO-PIC egy vezérléstechnikai kihívás is lehetne.Mivel 2 Db eggyenként 1800 MHZ-en járó AMD Procit kellene hűteni (plussz az alaplap Északi és Déli hídja plussz a Videókártya.) csakis a víz jöhet szóba annak érdekében,hogy a masina ne legyen olyan mint egy szélgép vagyis ne legyen nagy hangja !
(#) mspike válasza (Felhasználó 518) hozzászólására (») Okt 20, 2005 /
 
Mondjuk szerintem, a trafó olaj is elég jó lenne... és akkor nincs para, hogy szétfolyik és baj lesz... (szigetelő anyag, csak folyékony), sajna a hővezetése rosszabb... de érdemes elgondolkozni.
(#) (Felhasználó 518) válasza mspike hozzászólására (») Okt 21, 2005 /
 
Egyébként mondassz valamit Én is gondolta mrá .De a vezérlés szempontjából közömbös mi a hűtőközeg

(#) mspike válasza (Felhasználó 518) hozzászólására (») Okt 22, 2005 /
 
jogos
(#) (Felhasználó 518) válasza mspike hozzászólására (») Okt 27, 2005 /
 
Készülődik a Verzio 1 bár még csak papiroson

Egyszerűen nincs időm olyan sokmindenben benne kell lennem

Bár ez csak YO mert ettől fejlődőm
(#) Gipszi Jakab 2 válasza (Felhasználó 518) hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Helló mindenki !

A következő problémám van a vízhütéssel !Nem redundáns !Vagyis ha valami böki akad a vízhütési rendszerben kikukázhatom az egész rendszert !!!!!! Bármennyire is csendes azt azért figyelembe kell venni, hogy a VÍZ és az ELEKTRONIKA nem negyon fér el egymással csak szűk szabályok közzé szorítva !

Van egy duál Xeon rendszerem és biza szeretném redundánsá tenni a vízhűtési projectet amin dolgozom.Én nem szeretnék drasztikus módszerekhez nyúlni,hogy egy Teljesítmény FET.tel ha gáz van elveszem a feszültséget !!!Mert azt meg a rendszer nem viseli el huzamosabb ideig !Mivel 3D Max-ban dolgozgatom muszály éjjel is menjen a masina viszont nem lehet mellete aludni !!!

Tehát meg kell oldanom azt,hogy ha elhal a szivattyú akkor a ventillátorok kapcsoljanak be illetve meg kell oldanom,hogy a házban lévő ventik csak kakkor kapcsoljanak ha a házban lévő hőfok bizonyos szint felé halad

Csak lövésem sincs hogyan !!!!!!

Plíz segedelmet kérek mert megőrülök a zajtól !A megoldások egy egy kapcsolással megvalósíthatok de ha egyí integrált irányítási rendszert sikerülne kifejleszteni a segítségetekkel az jobb lenne !


Bizony az ördög sosem aluszik !!
(#) Gipszi Jakab 2 hozzászólása Szept 1, 2006 /
 
Helló mindenki végig olvasva a következő topicot
Vízhűtés

nagy szomorúsággal de szembesültem a tényyel,hogy a problémám még megoldatásra vár.

Az összes vízhűtéssel rendelkező topikocskát végig bogarásztam de sehol sem találtam teljesértékű megoldást a gondomra. !

A probléma a redundanci !Mégpedig a biztonság kérdése !A legtöbb topicban azt irogatják ha vizet vezetsz a pC-be bizony nagy felelőséggel tedd !

A felelősség tudat nállam is megvan de vagy a MIG hangja vagy némi kockázat !Ha a rendszert jól megtervezik elméletileg minimálisra csökkenthető a kockázat.Csak,hogy egy Serverről lévén szó nem szeretném ha eggyik nap arra megyek haza,hogy Kihunyta magát mert elfoort a Procika !

Azza gondoltam megvalósítható e egy integrált rendzer ahol az első a biztonság.Tudom,hogy most olyan dologba vágom a fejszém ami biza nem olcsó de a szerver sem volt az és had ne legyek már a saját ellenségem !

Tehát azt kell megoldani,hogy ha megáll a víz keringése ne a TÁPOT ráncsam el szegénytől hanem a Vizes blokkokon lévő ventik kapcsoljanak be + a házikó ventijei !Az sem ártana ha küldene egy Sms-t hogy gáz van !És biza ha kiirogatná egy kis LCD-re mennyi a hőfok a házikóban,mennyi a hőfok a blokkokon a hűtőben.Ugye nem vagyok nagyon futurisztikus !!!

mindez azért ilyen fontos mert néha van olyan melóm ami azt igényli,hogy éjjel nappal menjen a kicsike


Valószínű ezt már tényleg nem uszom meg PIC vagy ATMEL nélkül !

Itt jöttök képbe ti szrintetek ezt hogyan érdemes megvalósítani ?Az áramlásmérőket a konrádnál nézegettem hát mit ne mondjak de ha már belefogok akkor legyen jó és redundáns !!!

Hozzászólásotokat előre is köszönettel By Gipszi
(#) dB_Thunder válasza mspike hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
A 21-ik században élünk!!!!!! Nehogymár 1 csatlakozás tömítettsége gondot okozzon !!!!!!!! Aki ezt a problémát nem tudja +oldani az menjen vissza a barlangba és használjon abakuszt...
Én a Metal Works által gyártott "C" tipusú légtechnikai csatlakozót ajánlom, amit szegeden a Entra-Sys-nél lehet venni(én is azt használom)
(#) dB_Thunder válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Elsősorban olyan bordát kell "gyártani" amiben mehet víz is de vannak neki lammelái is. És kell egy vízáramlás figyelő (mérő), ami áramlás megszünésekor elindítja a ventiket és kész !!
De szerintem jobban jársz ha hőcsöves (heatpipe) passzív (venti nélküli) bordát veszel !! (persze marha drága...)
(#) Gipszi Jakab 2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Nem a csatlakozás és az összekapcsolás a problémám hanem a biztonságos üzemelteté s !!!

Itt leírtam pontosan miről is van szó !

Vezérlés
(#) Tomi20 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Heló!

Én nem mernék belevágni, mert ha megáll a víz a blokkban, akkor nagy lesz a termikus ellenállás a blokk alja, és a teteje között, tehát a borda 40fok, a proci meg 70. Szerintem jobban járnál, ha mégis lekapcsolná a gépet, ha baj van. De ha normális pumpát veszel, akkor nem fog csak úgy megállni a víz áramlása.(tudom, az ördög sosem alszik...)
(#) dB_Thunder válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Nem neked írtam azt a részt !!!!!!!!!
Neked a 2. hozzászólásom szól!!!!!
(tudod a hozzászólásnak van fejléce ést ott van íra hogy kinek szól!)
(#) Tomee válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
- Mi lenne ha 2 vagy tőbb darabb pumpa lenne a rendszerbe.
- Lenne 1-2-3-4 (sok) áramlásmérő és ha a víz keringése nem megfelelő esetleg nincs is akkor bekapcsol egy második pumpát.
- Az eldugulás ellen nem tom, hogy hogyan kéne védekezni, de szerintem a pumpa duplázása már elég redundanciát visz a rendszerbe.
Speckó viz és léghűtéses blokkokat kéne gyártatni.
- Ha megál a pumpa akkor hiába csinálsz a házba tornádót ha a kritikus helyeket (proci, gpu, chipset, stb...) nem éri megfelelő hűtés.
- Én csináltam léghűtés vezérlést. (1Ghz Duron-t hűt)
Normál körülmények közőtt OK, de amint teljes csőnd lesz azonnal hallom a venti zúgását. (nagyon érzékeny a fülem)
25 fok környezeti hőmérsékletnél szerintem nagyon csöndes, de ha beűt a 30 fok kánikula akkor már nem nagyon bír megbirkózni a dolgokkal. (nagyon hangos)
De én a gépemet (hütőbordákat) furtam-faraktam. (Nem voltam szivbajos amikor a zalman passzív heat pipe-s hütőmet kellett kifúrnom vagy az alig 2 hónapos garis tápomat szétszedtem és kiheréltem a gyári venti vezérlést belőle)
- Szerintem egy jó nagy ház + némi hangelnyelő szivacs sokat segít.
- Ha komolyan akarsz egy jó vezérlőt akkor sok munka lesz vele.
(#) Programmer válasza Tomee hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Nézz szét itt hátha segít valamiben!moddin.net
(#) isamisa válasza Programmer hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
És ha valamilyen barkácsolós kérdésed lenne akkor irány a HWSW fóruma mert ott nagyon magas szinvonalon ment a téma, Legalábbis egy éve amikor legutóljára ott jártam. Én is az ottani "öregekek" utmutatása alapján készítettem a vizhütésem. persze a harmadik verzió lett az igazi.

Sajna a vezérlésben nem tudok segiteni.... Mert az enyémben nics olyan
Isa
(#) tszaboo válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
A biztonságról annyit, hogy ha ioncserélt víz folyik a rendszerben amihez nem öntünk semmit, akkor ha elázik se lesz rövidzár a gépben. Amin nem szabad spórolni az a vízhűtés és a provi/videókártya kapcsolata. Mert ugye rá kell rögzíteni a hűtőt valahogy meg a hőcserélés sem könnyű dolog, főleg ha azt szeretnénk, hogy hatékony legyen. Ezt tehát gyárit vegyetek.
(#) PCB válasza tszaboo hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Szia !

Érdemes belemélyedni ebbe a témába,pontosan leírjátok hogyan kell a bolhából elefántot csinálni, és hogyan kell egy mezei PC hűtését a PC árának kétszereséből megcsinálni.

Idézet:
„Adott egy Duál Procis gék mely meg van pakolva az optimális belső hőmérséklet érdekében ventillátorokkal”


Mi számodra az optimális ? 5 - 6 fok

Passzív hűtéssel mennek 3.2GHz -es gépek, ha a te géped ennél jelentősen nem nagyobb, talán elég lehet neked is.

Üdv!
(#) Báddzsó válasza tszaboo hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
én ezt a védelem dolgot 1*űen oldottam meg (régebbi gépemen, most nincs vízhűtésem (még))
mindig vákuum volt a redszerben, volt egy kis tartályocska, hengeralakú, (nagy fecskendő) és ráfeszítve két réteg lufi:yes: .mielőtt feltöltöttem és lezártam a rendszert belenyomtam a lufit a fecskendő aljába és így zártam le a cuccot. Mivel a lufi mindig feszült ezért ha kilyukasztottam vhol a csövet, akkor nem a víz folyt ki hanem a levegő ment bele a rendszerbe, szerencsére élesben ilyen nem fordult elő. a h őtáglás miatt is jó volt mert tudott mozogni a lufi ki/be. és a csövek nem hoyg feszültek, hanem össefele akartak menni.. :wave:
ja és nekem nem gyári volt semmi, rézlap (2mm vastag) + gumigyűrűk, csavar és plexi volt az összes blokk a ti4400 videókarimon is 2 oldalt, a memóriákon is .a cpu eg y2000+os amd volt
(#) tszaboo válasza PCB hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Eggyáltalán nincsen igazad, bocs hogy ezt mondom, de amit mondasz abból semmi sem igaz.
1. 70.000 Ft-ért lehet a Zalmantól profi vízhűtést szerezni, külön radiátorral meg ultrahalk szivattyúval. Ez nem a pc árának kétszerese.
2. 5-6 fokra nem lehet ventillátorral lehűteni a pc-t csak a szoba aktuális hőmérsékletére.
3. 3 gigaherces gépem van, és alap futásnál 45 fokos a gépem, ha megy a ventillátor. Ha ezt lekapcsolnám, akkor elszállna a gépem, feltéve hogy a BIOS nem kapcsolná ki előtte. 70 fok fölött már hibáznak a processzorok, e hőmérséklet körül szokott jönni a kékhalál a nyári LAN partykon.
Tehát egy erős kétmagos rendszert passzív hűtéssel csak megsütni lehet. A llegerőssebb proci amit passzív hűtéssel láttam egy különlegessen tervezett Via 1,7 Ghz-es volt.
(#) PCB válasza tszaboo hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Szia !

Te 1.7Ghz -est láttál az nem azt jelenti hogy nincs nagyobb

Az 5-6 fokot azt csak kérdeztem tőled, mi szerinted az ideális.

Én viszont láttam 3.2GHz -es PC-t amiben 1 ventillátor sem volt még a tápban sem, csak passziv hűtés, de mind egy.

De nem vitatkozom

Üdv!
(#) Báddzsó válasza tszaboo hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
én is láttam passzív hűtésű ~3GHz-es gépet, az egész oldala volt a hőleadó, + hőcsöves volt belül, asszem Zalmann volt..
(#) Gipszi Jakab 2 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Helló kedves mindenki !

Köszönöm a hozzászolásokat,de ugy látom nem értitek mi a problémám !

A gondom a következő ! :

A dott a rendszer amit hűteni kell !
Jelenleg ventikkel van ellátva olyan mit a MIG !Melette dolgozni nem megy !

Tehát a gond a VEZÉRLÉS problémája !

Az áramlásmérőkkel lehet mérni a viz áramlását (Na ezt jól meg magyartam )Tehát ha nincs víz áramlás NEM a TÁPOT szertném megszakítani hanem a vízhűtésű bordákon lévő Ventillátorokat elindítani vagy esetleg pót szivattyút indítani !

A gondom a következő hogyan oldható meg ez persze külön tápról táplálva !

Amit mindenféleképpen jó lenne ha a vezérlés tudna

A cél a hibatűrés !!!Redundancia ! :
-Valamilyen eljárással sms-t küldene az adott helyzetről PL:átáltam léghűtésre (van egy régi nokia 3210-em ezt erre a célra használnám )
-LCD-n kijelezné az aktuális hőfokot a bordákon (2 proci,északi híd,déli híd,Vga,Tartályban)
-A víz hőfokát is jó lenne ha kiírná !
-A külső hőleadó bordán lévő ventik szabályozása .

Tudom,hogy ez futurisztikusnak tűnik de bizony szar dolog kikukázni jó néhány 10ezret

A csövezést a bordákat megoldom!A tartály sem gáz !

A kérdés a vezérlés !
(#) PCB válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Szia !

Látogass el Paksra, az erőműben megkapod a reaktor hűtésének vezérlési áramutas rajzát csak le kell fénymásolnod
(#) Tomi20 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Hi

Már ne is haragudj, de szerintem egy nagy köszönömért nem fog neked senki egy komoly kapcsolási rajzot rajzolni, illetve több óráig/napig a PIC programot írni. 15 ezerért lehet kapni komlett vezérlőket, ami direkt PC-hez van, (két cd-rom-nyi helyet foglal) LCD kijelző, csomó érzékelő, stb stb. Keress rá neten. SMS küldés egy kicsit bonyolultabb. Szerintem inkább csörgessen meg a telefon. Egyik gombra berakod a számod gyorstárcsázásra, és arra a gombra forrasztassz két vezetéket, úgy hogy ha összeérinted őket, akkor felhív téged, és már tudod, hogy helyzet van. Tehát csak egy áramkör kellene neked, ami a ví áramlását figyeli. (azt szerintem még megrajzolják, nem nagy munka) És a részegységeket meg magad összerakod.
Jah, és nem megsérteni akarlak.
(#) Gipszi Jakab 2 válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Nos akkor tisztázzunk valamit !

Senkitől nem kértem,hogy jótékonyan ahogy te mondtad Ingyen dobjon egy kész működő panelt !

Némi segitségért folyamodtam volna,annak érdekében hogy had ne dobjak ki az ablakon 25-30 papírt csak egy csili vili vezérlőért ha megoldhatom magam.A segítség jól jön mindenkinek mint neked is !

Nem kész terméket kérek tölletek csak segítséget

Ja és ami a Paksi erőmű vezérlését illeti lehet hogy jól jön még ha más nem paksifülesnek
(#) tszaboo válasza PCB hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Persze hogy ha egy tonnás acéltömböt rakunk a Cpu-ra akkor se kell aktív hűtő
A hőcsöves megoldást én már nem sorolnál a passzív hűtéshez, a Pertier elemet se. A via-n voszont egy szimpla olyan hűtés volt mint a Pentium 1-es gépeken.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem