Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   8 / 67
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Bővebben: Link
Ilyesmi nem lenne jó? Nem is borzasztó az ára.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Ide rakom az optós H-hid kapcsolási rajzát, de ne szidj nagyon, mert ez is még kisérleti stádiumban van.
A kapuk és a takaró vagy zárólemez helyzetét neked kell kitalálni hogyan valósítod meg.
Szia.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Éppen Vicsys is megtalált néhány ilyen mágnes beszerzési helyet. Valószinű, hogy csak MEX tud erre választ adni, hogy az a mágnes jó lenne-e ide. Az ára egyáltalán nem veszélyes...
Sziasztok.
(#) sehaxx válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
merevlemezekbe is van brutál mágnes ,ráadásul ives
felépítésü.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Szerintem az 5mm hosszúságúból kellene összeállítani. Mondjuk 6-7db.
Vagy 1db. mindkét sarkán kis széntartalmú acélrúd hosszabbítás. Vagy ez hülyeség?
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Köszönöm szépen , remélem holnap lessz időm foglalkozni vele.. A vinyó lengőkarját hagyom pihenni egyenlőre A mágnesekkel kapcsolatosan annyi az észrevételem , hogy nem egyértelmű az észak-- dél irány össze vissza vannak mágnesezve. Van amikor egy felületen két É--D irány van..
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Olyan hasábmágnes ami megfelelne,neked Itt találsz és tényleg nem vészes az ára.Telefonon megérdeklődheted a polarirációt is. Neodimium a célszerű választás szerintem.
A házilagos átmágnesezést én egy kondenzátorbankkal oldom meg aminek a töltését nagyteljesitményű tirisztoron keresztül rásütöm egy megfelelően kialakitott tekercsre,amiben vasmag van és a két pólusa körbefogja a mágnest.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Az optós hiddal kapcsolatban: Nálad igen erős mágnesek vannak, ezért lehet hogy felgyorsulhat a tempó? Itt nagyobb áramokkal tudom csak tartani a kellő amplitudót.
Ha a kapuk nyitva vannak, nem folyik, (nem folyhat) áram a hidban, ez jellemző amikor áll a lengőkar!
Szia.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Javítottam a H-hid optós vezérlésén, igy stabilabb lett a rezgés. Inkább ezt építsd meg ha nem késő.
Hali.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Sziasztok!
Javítottam a H-hidas optikai vezérlés áramkörén, (Pittyunak), (próba), de az erős mágnes még hiányzik. Itt van letesztelve és néhány kép is róla. Ez most nagyon tetszik nekem...
Hali.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Szia ,nemrég értem haza. Kaja és egyebek után megcsinálom a hidat. A vinyónál két baromi erős mágnes között van KB 7 ohmos tekercs. A középállásból egy leden átfolyó ~ 20mA áram kinyomja végkitérésig.Idáig fetes hiddal próbálkoztam , de vagy nem müködött (a fesz miatt, vagy csattogott mint a géppuska a végpontok között.) később jelentkezem.
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Szia Mex!
Megnéztem a neodímiun mágneseket, van közöttük olyan alakú és pólusú ami igen jó lenne. Most veszem fel a kapcsolatot velük, (e-mail), hogyan tudnának szállítani ezekből.
- Egy winchesterből kiszedtem a mágneseket, az egyiket leválasztottam a vasmagról hogy ne legyen olyan nehéz, és azzal járatom a lengőt az új H-hidas optós kapcsolással. Most 8V/200mA-nél üti a végállásokat. (1.6W!) Arra számitottam, hogy gyorsabb lesz a berezgés, de csak a rugó és kar meghatározott frekijén működik most is... Itt tehát nemigen lesz igy nagyobb frekvencia (estetleg erősebb laprugóval), ezzel az összeállítással. Ennek ellenéra nagyon tetszik, mert igencsak stabil ez a rezgés!
Ennél még semelyik kisérletem sem volt jobb.
Megpróbálom most, hogy váltófrekin mit fog elkövetni ezzel a mágnessel.
Megtörtént ez is: 2.2V/40mA-nél üti a végállásokat négyszöggel, de még mindig csak a saját frekijén hajlandó ezt tenni. Máss frekin nem megy egyelőre.
Szia.



(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Sziasztok!
Azazhogy van valamilyen rezgés a következő oktávon is, meg feljebb is, csak nem veszi át a kar! Elkezdtem egy oktávval feljebb, és a laprugó "dereka" kezdett berezegni tranzverzális formában. Egy félhullám látható lett, (mikor fog eltörni, ilyet csak a suliban láttam régen,) és kezdett búgni az egész szerkezet meg rezonálni, viszont a kar csak nagyon finoman követte. Még fentebb egy oktávval már nagyon gyenge lett a rezgés. Lehet hogy mégis sokkal merevebb az a rugólemez?
Sziasztok.
(#) mex válasza janocsi hozzászólására (») Nov 23, 2008 /
 
Szóval sikerült mechanikus állóhullámot előidézni!
Komolyan mondom jó szórakozás lehet. :yes:
(#) janocsi válasza mex hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
Szia Mex!
Ha ezt a rezgést át tudtnám valahogy vinni a karra, azzal nagyon meg lennék elégedve. (45Hz körül!). Most azt nem tudom, hogy miért a rugólemez rezeg ott be, holott egybe van a karral. Azt is vízsgáltam, hogy kicsit elnyújtott trapéz alakja van a laprugónak, (eredeti), vagyis alul csaknem kétszer szélesebb, mint fent az öszzekötéseknél. Ennek okát is meg szeretném tudni.
Szia.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
A trapéz alak tutira megváltoztatja a rugólemez karakterisztikát.
Én még mindig azt mondom:
1, Kar súlyának csökkentése.
2, A mágnes közelebb vitele a rugó befogási pontjához. (mechanikus metronóm).

Lehet valamilyen szimulációs programmal kellett volna kezdened. Nemrég telepítettem ismerkedésnek fel egy ilyen szimulátort a gépemre. Nagyon amatőr vagyok hozzá. Speciel lap rugót nem látok az eszközei között. A program neve a képen látható.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Csináltam már olyan kis méretekben és rövid erős laprugóval is kisérleteket, de nagyon komoly meghajtó áramokkal indult csak el kellő amplitudóval a rendszer. Ráadásul, a kiírás olyan kicsire zsugorodott, hogy a LED-kijelzés már nem volt rendesen kivehető, (3mm-es LED-ek), összefolytak a karakterek. Lehet, hogy SMD LED-ek alkalmazása egy teljesen új miniatür formában megvalósítható lenne, mert ott még lehet nagyobb frekivel működtetni az kistömegű rezgőnyelvet. Ez is egy megoldásra váró feladat lehet.
Mindenképpen a "gyári"-t szeretném szimulálni, ott valami ok miatt azzal a hosszú karral is nagy frekin rezeg a cucc... Ide szeretnék valahogy eljutni a dologgal, mert addig nem lesz nyugtom.
Szia.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
Valószínűleg könnyebb a kar. Illetve a tehetetlensége kisebb. A képen is látható hogy a mágnesig nagyobb tömegű az eredeti karja, onnantól meg erősen karcsú.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
Teljesen véletlen vettem olyan nyáklemezt aminek a vastagsága 0,5mm (!) a két réteg rézzel együtt. Na ebből biztosan jó kar készül majd az órámhoz, ha egyszer jut rá időm.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Kaptam egy ragyogó ötletet Töled: szivószállal fogom helyettesíteni a kart, megpróbálom igy is, hogyan fog működni. ( Van nálam 0.5mm-es 0.8mm-es. és 1mm-es NYÁK-lemez is, ezekkel már végignéztem, és jóval rövidebbekkel mint az eredeti hossza).
Szia.

(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 24, 2008 /
 
A szívószálat lapítsd ki a légellenállás csökkentés miatt.
Balsafa ?
(#) pittyu hozzászólása Nov 24, 2008 /
 
Üdv. mindenkinek.A költői kérdésem : mi a b.. nem tudok összehozni egy nyamvadt hidat ??Az egyik irányban kis áramfelvétellel gyönyörüen " rárúg " a karra, a másik irányba meg nagy áramfelvétel és semmi erő. Már kimértem minden tranyót,oszcilloszkóppal megnéztem a vezérlő impulzusokat de nem oké. Amúgy egy oldali vezérléssel is van olyan 10 -15/ sec kilengés KB.Szabad szemmel már elmosódik az a rövidke kar.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Megfogadom a tanácsod, úgy is megpróbálom.
De azért a merevebb anyag sokkal jobb lehet...
Szia.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Pittyu!
A H-hidnak két bemenete van, az egyiket a GND- kell tartani amikor a másikon Vcc van!
Ebben a kapcsolásban zárlati áram folyik a tranyókon, ha mindkét bemenet Vcc-re kerül. Erre ügyelj a vezérlésnél! Alap esetben, (a kapuk is GND-n tartják), minkét bemenet GND-n van, nem folyhat áram a hidon.
Szia.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia. A hid mindkét NPN je az 555 ös kimenetéről massziv alacsony szintet kap.Igy nincs semmi áramfelvétel. Ha a jobb oldali optót takarja a kar az egyik monostabil bebillen és ad egy pozitiv inpulzust, a kar "rúg egyet " az ampermérő mutat X áramot "tüskét ".Ha a másik optóval csinálom , ugyanigy jön a szép ipulzus , a kar alig érezhetően üt de az áram nagyobb sokkal. Ma veszek új tranyókat és adok neki még egy esélyt. Ha nem akkor kuka.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Megnéztem nagyon könnyű anyagokból újra a kar működését: A szivószálnak saját külön rezgése is keletkezett, (több hullám is látható a szál hoszzától függően, nagyon szép látványnak), ami nagyon zavarta volna a kijelzést. Egy vékony falemezel, műanyag lemezzel is megnéztem, mert igen könnyen át tudom szerelni. Nem szereltem rá direkt a kijelzőt! Más könnyebb anyagok szinte ugyanigy viselkednek nagy amplitudónál. vagyis használhatatlanok egy kijelző hordozására szerintem.
A karnak kell a massziv szélesség a hosszhoz viszonyítva, (itt 2mm vastag, 5mm széles NYÁK lemez), hogy ne keletkezzen külön saját rezgés rajta.
Szia.
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Pittyu!
Ezt a kapcsolást lerajzolhatnád, hogyan van megvalósítva. Jó a "kézi" rajz is.
Szia.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Hát meglepett az eredmény. Biztos voltam benne jó lesz.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Délután lerajzolom, de lényegében a te rajzod ,csak az optók nem a tranyót kapcsolják közvetlenül,hanem 555 ös monostabilt amin beállitható az impulzus szélesség.
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Szia Bbatka!
Sziasztok!
Csináltam egy újabb kisérletet a következő módon.
Vettem egy fa-fürészlapot, jó acélost, (0.5mm vastag). Abból levágtam egy nyújtott trapéz alakú lemezt. Ezt beszereltem a tekercspárhoz, még csak gyenge mágnessel. Azt hiszem jó úton járok, mert elég gyors a lengés. (most ezzel a karral ami látható, 26 Hz!).
Erősebb mágnessel is megcsinálom hamarosan, és rövidebb laprugóval.
Itt van pár kép róla, és egy picurka MOV.
Következő: »»   8 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem