Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi / WLAN alapkérdések
 
Témaindító: Tomszy, idő: Aug 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 64
(#) htmm válasza patexati hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Ezt ismered?
(#) Bence hozzászólása Okt 29, 2007 /
 
Sziasztok!

Olyan problémával/kérdéssel fordulok hozzátok, hogy netet szeretnék osztani, laptop és asztali géphez. dunaweb wireless netem van, Yagi antenna a háztetőn, szépvastag koax kábel a gépig, ami Rpsma csatlakozóban végződik (szűkités után) wireless PCI adapterrel. Olyan routert keresek amibe nem szabvány lan kábel hanem eza rpsma adja a jelet, és küldi két több géphez vezeték nélkül. Remélem van valami megoldás a problémámra

Üdv: Bence
(#) Lucifer válasza Bence hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Neked egy wireless többportos router kell kissé átkonfigolva. Nem AP-ként kell működnie, hanem bridgeként, vagy wireless kliensként. Nem tudom, hogy működik a dunawebes internet, ha pl. MAC szűrés van akkor kicsit bonyolódhat a helyzet, de akkor sem megoldhatatlan.
(#) Bence válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
köszi a gyors választ!

esetleg eszközöket, tudnál ajánlani?

Üdv : Bence
(#) htmm válasza Bence hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Tehát neked egy wireless repeater kellene, méghozzá olyan, amin a bajövő és a kimenő antenna csatija külön van jelen.
Nah ilyenről nem tudok. Az egy antennás pl Linksys WRE54G.
Én inkább valami bridgelésben gondolkodnék: Az antennára megy egy AP, ami tud kliensként is működni, Etherneten rá egy másik AP, ami már APként is üzemel.
Esetleg még a Linksys WRT54GL háza táján lenne érdemes kutakodod, hogy van e ilyen célra módosított szoftver hozzá (annak két antennája van a diversity miatt).
(#) duCiel hozzászólása Jan 2, 2008 /
 
Csá!Sok kérdésem lenne a wifivel kapcsolatban:
1. Ha én veszek wifi adót a gépemhez akkor annak a kibocsátott wifi jel olyan gyors lesz mint az internetem?
2. Panelházban meg lehetne oldani ha nem egy lépcsőházban lakunk szóval a falak nem akadályozzák?
3. Ha csak a jeladót venném akkor a haverok házi készítésű antennákal tudnák fogni?Elfogadnék egy jó antennatervet is.
4.Mennyiből lehetne kb. kivitelezni?

THX
(#) Feri007 válasza duCiel hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Idézet:
„. Ha én veszek wifi adót a gépemhez akkor annak a kibocsátott wifi jel olyan gyors lesz mint az internetem?”
Aháá, meg akarod osztani a netet a haverokkal. Általában az internet hozzáférés lassabb, mint a wifi, szóval nem a wifi fog korlátozni.
Idézet:
„Panelházban meg lehetne oldani ha nem egy lépcsőházban lakunk szóval a falak nem akadályozzák”
A falak akadályozzák a terjedést, a panel (vasbeton) méginkább. Hogy mennyire?, Nem tudjuk megmondani, kiszámolni senki nem fogja neked. Ki kell próbálni.
Idézet:
„Ha csak a jeladót venném akkor a haverok házi készítésű antennákal tudnák fogni?”
Nem értem a kérdést.
Idézet:
„Elfogadnék egy jó antennatervet is.
Én is Panelban (lakáson belül elhelyezett) irányitott antenna nem sokat segít.
(#) Feri007 válasza duCiel hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
(#) htmm válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Ha még nem vettél eszközöket, akkor a La Fonerához nagyon olcsón lehet nagy nyereségű antennát rendelni.
Ha pedig La fonerát is szeretnél olcsón, dobj egy emailt és küldök meghívót
(#) Mcsiv hozzászólása Jan 3, 2008 /
 
nah, első sorban tisztázzunk le egy két dolgot.
Jelenleg 3 közismerten elfogadott wifi szabvány létezik.
802.11 a/b/g. Ebből az A-val nem foglalkozunk, mert az az 5ghz-es frekvencia tartományt használja, a b/g használja a 2.4-et.
Az a szabvány 1999 látott napvilágot, 11 Mbit/s elméleti határral (ez nem áteresztő képességet jelent, mert ebbe benne vannak a beacon csomagok, a hibajavítás, a titkosítással járó veszteségek).
Van még a g szabvány, ez legjobb emlékezetem szerint 2003, szintén a 2.4-et használja, ám már a maximális határ az 54Mbit/s. Előreláthatólag 2009-ben fogják elfogadni a 802.11n szabványt, aminek a maximális átvitele lesz 248 Mbit/s, ami szintén parasztvakítás, mert a valóságban ez csak a fele, 124 Mbit/s (a 802.11n két csatornát is felhasznál a max-hoz).
Vagyis a 108Mbit/s -es routerek részben igazak, részben hazugság. Ezekben két rádió van, két g-s, ami 54Mbit/s, így jönne ki a 108, de ezt nem egy irányban tudja. Vagyis a 108Mbit/s az náluk úgy jön ki, hogy jön két wifi-s eszköz, két g-s, mindkettő csatlakozik 54Mbit/s-el az AP-ra(AccessPoint), 54Mbit/s-et fel is tudnak használni, de az AP-n keresztűl átmenő forgalom az 108Mbit/s, vagyis ezt a 108Mbit/s-et, két eszközzel tudod elérni.
Lentebb láttam a házilag barkácsolt wifi antennákat, ami alapvetően jó dolog hogy mindent lehet házilag is csinálni, de nem célszerű, több okból is:
1. Magyarországon wifi-hez hivatalosan csak az 1dB-es kis pici antennákat lehetne használni, maximális 120mW kimenő teljesítmény mellett. Igaz a NHH és a HIF is eltekint ettől, de nagyobb antennát csak kültéren célszerű használni, a lentébb írt okok miatt.
2. Tegyük fel hogy van egy 120mW-os eszközöd, ami ugyanazon a sávon üzemel mint a mikrohullámú sütő. Rákötöd a barkács antennádat(legyen 6-8 dB-es irányított), de mivel kombinált fogóval nem tudsz mérni, az antennából kijövő közel 1W az irányítástól eltekintve, mindenütt lecsapódik, rajtad, a szomszédokon. Te sem dugod a fejed a mikrohullámú sütőbe. Más miért tegye helyetted? Nagy antennát, jó magasan, kültéren célszerű alkalmazni, ahol nem lesz probléma abból, hogy a szomszédnak elkezdett nőni a második feje. Beltéren, 120mW mellett, esetlegesen a 4-5 dB pici körsugárzónak látszó antennával célszerű probálkozni(távol az ágyadtól), persze ha szeretnél hosszú távon életben maradni
(#) Feri007 válasza Mcsiv hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Bocsi, csak egy komment.


Idézet:
„az antennából kijövő közel 1W az irányítástól eltekintve”
Miért jönne ki 1W a 120mW-os WiFI cuccból?
1 W ERP ≠ 1W
Meggyőződésem, hogy egy GSM mobiltelefon a fejhez tartott antennával, a maga 2 W-jával sokkalta veszélyesebb LEHET. De még senki nem bizonyította.
(#) Feri007 válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
Bocs, nem ERP, hanem EIRP (Equivalent isotropically radiated power)
(#) dpeti válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 3, 2008 /
 
jaja, plussz ha ésszel használod a routert (és pl pakolsz rá 3rd party firmwaret), akkor azzal egyrészt tudod szabályozni a kimeneti teljesítményt, én pl levettem a default 28 mW-ról kb 6-8 mW-ra, meg van egy schedulere, aminek a segítségével pl ki tudod kapcsolni a rádiót az éjjszakai órákra és így alvás közben nem zavar.
(#) Mcsiv válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
te is tudod miert jon ki belole. De a telefonoddal ellentetben, ez mindig veled van, nem csak napi 20 percig tartod a buksidhoz es kelloen mas frekvencian (900,1800 szemben a 2400-el, ami erdekes modon kozelebb esik a mikrohullamu suto frekvenciajahoz, mint a mobilode). En arra celoztam egyebkent is, hogy felesleges az antennakat hazilag barkacsolni, ugyanazert, amiert nem epit az ember sufniban 2.4 -es radiot sem.
(#) Mcsiv válasza dpeti hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Teged meg megkerlek, hogy gyere at hozzam, kapsz egy d-link dwl900+ AP-t, rakj ra nekem 3rd party firmwaret es schedulert. koszonom.
(#) Ro-land hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Van egy kiépített wlan hálózatom 15 dbi -s yagikkal , a távolság olyan 500-600 méter lehet. Viszont vane gy olyan problémém h a sávszél nagoyn ingadozik van h eléri a 3 megát viszont van amikor cak kb okkal csurog. Arra gondoltam h felkéne valahogy turbózni. tudnátok valami megoldás arra h h lehente ezt megoldani?
Nézegettem neten dolgokat és láttam ulyat h egy usb-s aaptert beraktak egy parabola tükör elé és kilómterekre elláttak vele. Szal szerintetek mi sülhet ki abból h a yagik mögé berakok 1-1 parabola tányért?
Ill van valami mód arra h az ap teljesítményét egy kicsit feljebb nyomni?
ilyen apk vanank
http://www.wireless-bolt.hu/detailproduct.php?productid=183507

(#) dpeti válasza Mcsiv hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
jahát d-linket nem szabad venni :p
nekem is olyan volt, aztán megszabadultam tőle.
(#) cua válasza Ro-land hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
ha a yagi mögé rakod akkor előnyt nemigen látsz
a 'fej'-nek szemben kell lennie a tükörrel. vehetsz inkább sima parabolát vagy ha barkácsolni akarsz akkor 1/2 óra alatt csinálsz magadnak egy biquad antennát és azt rakod be a tükörrel szemben.
a neten találsz sok ilyen megoldást
Step by step
Tózse
de vehetsz normálisabb eszközt is.
Jelen pillanatban nincs jobb mint egy routerboard vagy hasonló alaplap, minipci rádiós kártyával (kártyákkal) és rajta Mikrotik operációs rendszer.
összeségében 20E alatt megúszható és professzionális cuccot kapsz.
Mikrotik

regards,

ps: ja és ezekhez vehetsz kültéri dobozt is, és akkor gyakorlatilag az antenn mellé/alá rakhatod egyből, nincs rf veszteség, utp-n jün le a net és meggy fel a táp.

(#) Ro-land válasza cua hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
KIgazából költeni már nem nagyon szeretnék rá csak gonoltam hátha vhogy házileg meg lehet úgy piszkálni h jobb legyen de azért köszi a tanácsokat. Ezt a biquados dlgot viszont lehet h ki fogom próbálni, mieny nyereségű antennát lehet ezzel a házi barkáccsal összehozni?
Amúgy meg úgy gonoltam amatőr efjjle ezt a yagi parabol párost h télleg olyan egy usb meg parabolával olyan elvetemült folgokat hoztak össze gonootam hátha jó hatással lenne rá h a yagi nem megfeleő irányba szórt jeleit jó irányba tereli.
pár parabola szerű móka

ill kiváncsi lennék h pár gyakorlottab ember erre mit mond mert ez már elég elvetemültnek látszik.
45 dbi házi antenna
(#) cua válasza Ro-land hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
az usb cuccot nem javaslom.
a gyakorlatban ami valóban jól teljesít az egy nagyon picivel bonyolultabb, de kiváló eredményt hoz.

1. megcsinálod a biquad antennát
2. rögzíted egy vízhatlan villanyszerelési doboz tetejébe, az antenna a tető felé nézzen
3. fogsz egy senao kliens/ap eszközt, kidobozolod
4. beleszereled az előbbi vízhatlan dobozba
5. az antennába (biquad) közvetlenül beforrasztod a kliens eredeti antennavezetékét (persze a kliens eredeti antennája nem kell)
5. az egészet egy pvc cső segítségével rögzíted a parabolába úgy, hogy a a doboz teteje a tükör felé áll.
6. egy, a pvc csövön átvezetett utp kábellel vezeted ki az antennából (kliensből) a hálózatot illetve ezen keresztül táplálod.

nem kötelező a pvc cső belsejében vinni az utp kábelt de esztétikusabb és hosszú távon üzembiztosabb

ha konkrétan megépíted, akkor adok pontosabb méreteket (tükörméret, pvc cső hossza..stb)

regards,

(#) Ro-land válasza cua hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
hi!

érdekelnének azok a méretek ill h kb hány dbi-s antennát lehet így összedobni?
(#) Muri hozzászólása Jan 16, 2008 /
 
Sziasztok!

Jó dolog biquad antennát építeni, de:
Elég nehéz olyan szabályos antennát csinálni, aminek minden oldala pont 31,25 mm. Ha pl. 32mm-esre sikerül, az már 2344 MHz-en működne jól, az pedig már 60 MHz különbség. Lehet azt mondani, hogy ez nem érdekes, így is működik, de érdemes odafigyelni.
(#) cua válasza Ro-land hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 

nekiálltam szépen bepötyögni a méreteket, aztán rájöttem, hogy lőtt nyúl, mivel kicsi a valószínűsége, hogy pont olyan tányért kapsz, mint amit mi ezekhez gyártattunk annó.

viszont van varázsképlet, milyen messze kell lennie a biquad-nak a tányér közepétől:
fókuszpont = R2/4*d (azaz Rnégyzet/4*d) ahol R a tányér sugara (átmérő/2) a d pedig a tányér 'mélysége' (a széle és a közepe közti magasságkülönbség)
ez viszont csak abban az esetben igaz ha prímfókuszos tényért veszel (ritkább), offset tányér (minden sarkon van) esetén semmit nem ér.
offset-ből is csináltunk ilyen eszközt , inkább csak teszt kedvéért, ilyenkor nem a tányér közepéhez rögzített tengelyen van az eszköz, hanem a hozzáadott tartóban. ebben az esetben nem méreteztük, hanem kicsit hosszabb nyelet csináltunk (mint a fent megadott linkeken jól látszik, azok offset tényérral készültek) és méréssel állítottuk a legjobb pozícióba.

közben elgondolkodtam, hogy lehet jobban is jársz az offset antennával, mivel könnyebb kivitelezni és kísérletezni vele, hisz elsőre tuti gondot okozna a biquad+bridge rögzítése, fém felhasználása nélkül..

regards,
(#) cua válasza Ro-land hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 

ja, és a nyereség, majd elfeledtem: sosem mértük ki pontosan, azonos méretű mezei parabolához képest kb 2-6dBi.
nálunk elsődleges szempont volt még a stabil és könnyen javítható/szerelhető kivitel, ezért is alakult így, ahogy fentebb leírtam.

(#) cua válasza Muri hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 

..egyszer kell sablont csinálni és mindig annyi lesz
amúgy lehet mezei nyákból is maratni, ez esetben tized, század milliméterre pontos!

regards,

(#) Muri válasza cua hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Igen, a NYÁK egy jó megoldás.
(#) menyus hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
Sziasztok !

Érdekelne ez a WFI dolog. Nevezetesen az hogy ez egy full duplex kapcsolat (tehát egyidőben van adás vétel is különböző frekin ugyanannál az aeszköznél) vagy amikor adás van akkor nincs vétel és fordítva. Építenék egy WIFI erősítőt (csak adásra) és kéne tudnom ezt mert lényeges. Ha ugyanis full duplex a kapcsolat akkor duplexer kell...stb ebben az esetben neki sem fogok. Ha viszont adáskor (ugyannál a készüléknél természetesen...) nincs egyidőben vétel akkor esélyes lehet egy 2,4 es erősítőt adó oldalra építeni egy iránycsatolós/diódás antenna átkapcsolóval.
(#) cua válasza menyus hozzászólására (») Feb 17, 2008 /
 

alapból half-duplex.
erősítőt pedig nem túl drágán és persze nem túl hivatalosan vehetsz 1-2W-osat is, azzal már galambot lehet röptében mikrózni

regards,

(#) menyus válasza cua hozzászólására (») Feb 17, 2008 /
 
No, ez jó hír. Nagyságrendileg mibe kerül egy ilyen erősítő és Bp en hol beszerezhető? Jöhet priviben is.
(#) cua válasza menyus hozzászólására (») Feb 17, 2008 /
 

utoljára talán a hrp-ben vettem vagy 2 éve, ha jól emlékszem. az árát már nem tudom de nem volt horror.

regards,
Következő: »»   2 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem