Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi / WLAN alapkérdések
 
Témaindító: Tomszy, idő: Aug 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 64
(#) Doky586 válasza b10up hozzászólására (») Júl 8, 2022 /
 
Ez kimaradt az olvasatodból:
Idézet:
„13-ason stabil, idáig minden ment róla”
de most a szomszéd új mikrosütőt vett a fal túloldalán... A válaszoló pedig (előítéletesen) egyből a 13-asra fogja a hiba okát. Ennyi.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2022
(#) Picipityu hozzászólása Jún 30, 2023 /
 
Sziasztok!

Van egy ASUS TUF-AX3000 wifi routerem, aminek nem lehet levenni egyik antennáját sem a négyből. Szükséges lenne legalább az egyik antennát arrébb helyeznem, mert erre a wifire konfigurálták fel a napelemes inverteremet és sokszor leszakadozik a jel. Arra gondoltam, hogy ha az egyik antennát kicserélném egy vezetékes antennára és azt közelebb vinném az inverterhez, akkor megoldódna a probléma. (Látná egymást közvetlenül a két antenna.)
A routert nem akarom kültérre tenni, mert hamar tönkremenne, egyébként meg a jelenlegi helyéről minden mást tökéletesen kiszolgál.
Ennek a routernek valamiért nem leszerelhetőek az antennái. Van valakinek tippje, hogyan tudnám kicserélni mégis az egyiket vezetékes antennára?
Köszönöm a segítséget!
(#) Doky586 válasza Picipityu hozzászólására (») Jún 30, 2023 / 2
 
Az antennák egy egységet alkotnak, nem szétválaszthatók.
Kábelezz végig, vagy szerezz egy úr routert és azt tedd félútra AP módban és addig vezetékezz. (repeater nem jó megoldás, az is szakadozós típus)
(#) Joe_001 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Ja, mert ezek csak az adóantennák 2x 2 sávra, 2,4-re 3 antenna, 5 G-re is 3 antenna. Szerintem az alaplemezen van még két antenna vételre, csak nem látszik. AP lesz a megoldás. kültérre Ubiquti, csak drága.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2023
(#) kendre256 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 30, 2023 /
 
Idézet:
„AP lesz a megoldás. kültérre Ubiquti, csak drága.”

Kültérre bármilyen beltéri AP, vagy router jó lehet, ha biztosítod, hogy ne érje víz. Egy megfelelő méretű műanyag doboz, de egy műanyag vödörrel lefedés is megteszi. Éveken át százas nagyságrendben működtek padlásokon beltéri wifi routerek a cégnél gond nélkül. A kritikusabb a nyári meleg volt, a cserepek alatt nagyon melegek tudnak lenni. Télen "melegítették magukat" a páralecsapódás ellen.
(#) vladcepes hozzászólása Okt 18, 2023 /
 
Sziasztok!
Remélem jó helyre rakom fel a kérdést.
Van egy Asus RT-AC51U nevezetű routerem. Be állítottam hogy messziről lássam, akár le kapcsoljam a rá csatlakoztatott eszközöket. A legfrissebb firmwaret használja. Néha fogja megmakacsolja magát és messziről nem csatlakozik rá ki írja az Észlelésnél hogy "Nem lehet elérni" ,hazaérve telefonon Wifi állapotban lát mindent. Ilyenkor azt szoktam hogy Router újra indít aztán minden rendben ekkor rá csatlakozik a teló mobil nettel is.
Most lenne a kérdésem hogy miért csinálja ezt a Router? Tudok ezzel valamit kezdeni?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Doky586 válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Gondolom a wan config port letiltott a sok sok betörési kísérlet miatt.
(#) vladcepes válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Köszi!
Na jó de pl: most újra indítom ,aztán ok, elmegyek itthonról megy egy darabig (pár nap - még nem néztem konkrétan meddig) aztán pont mikor kellene rá jövök hogy nem csatlakozik.
(#) b10up válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Szia,
Állítsd be a DDNS frissítési időközét 5-15 perc körüli értékre. Valószínűleg az van, hogy egyszer frissíti feléledés után, és menet közben viszont megváltozhat a külső IP-d, amit a DDNS nem követ le.
(#) vladcepes válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Szia!
Köszönöm! Otthon megkukulom, ha nem jutok 1ről a 2-re akkor írok. ,ha sikerül akkor is írok !
(#) Doky586 válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Idézet:
„DDNS frissítési időközét 5-15 perc”

Nagy valószínűséggel ekkor kitiltódik automatikusan floodolásért...
(#) Inhouse válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Én még nem tapasztaltam olyat egyik szolgáltatóbál sem, hogy nap közben magától megváltozzon az IP cím. Telekomnál van olyan szolgáltatási pontom, ahol 3 éve ugyanaz az IP, pedig dinamikus. Majd lassan cserélnek eszközt és akkor kap majd egy újat...
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Pedig van ilyen. Nekem kb. hetente változik az otthoni IP-m, akkor is ha folyamatosan élő a kapcsolat.
Ezen felül minden újracsatlakozáskor is változik az IP.
(#) b10up válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Az még nem durva pedig. Mikrotiknél a default update interval gyárilag 15 perc.
(#) b10up válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Koax területükön ez így is van, ha nem csatlakozol le több, mint 3(?) órára a koaxról, akkor akár nagyon sok hónapig is lehet ugyanaz az ip-d. DSL/Optika területen a pppoe max 7 nap uptime után egy pillanatra bont. Azonnal van új címed, de más. Ez még megfejelhető azzal, ha a DSL szakadozik, akkor minden vonalszakadáskor is az új PPPoE miatt változik.
(#) Skori válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
De mikrotik-hez jár DDNS szolgáltatás gyárilag.
A mikrotikre írható olyan szkript ami megnézi az aktuális IP-t, és összehasonlítja a korábbi értékkel, hogy változott-e, és csak akkor frissít, ha van változás.

Amúgy a freedns-t 20 percenként frissítem (évek óta), és nincs vele gond.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) b10up válasza Skori hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Igen.
Viszont a problémák akkor indulnak, ha adott egy szolgáltatói eszköz, ami már 192.168-as ip-ket kezd el szórni, arra dugnak rá saját eszközt és akkor a wan lábon nem tudja nézni, hogy változott-e a külső. Jobbak ilyenkor kikérdeznek külső szerverre, de ha ezt már meg kell nézni, akkor nem sokkal több energia frissíteni a rekordot. Az ilyesmi megoldásoktól egyébként a hideg ki tud rázni.
(#) Doky586 válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nálam 10 nap a default, és így is tökéletesen működik.
Érdemes a ddns szolgáltató ászf-jében ellenőrizni a max sűrűséget.

ddns1.PNG
    
(#) Skori válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Igen, pont ezért frissítem én is 20 percenként, egyszerűbb mint nézegetni a változást. Csak én több lábon próbálok állni, ezért pl. a mikrotik emailben is elküldni az IP - de ezt viszont tényleg csak akkor ha változik. A weblapomra pedig feltettem egy kis php oldalt, amire az eszközeim egy egyszerű http lekéréssel be "tudnak jelentkezni" - az oldal pedig táblázatos formában mutatja az eszközök IP címét, és az utolsó jelentkezés időpontját. A régóta nem jelentkezőket pedig más színnel ki is emeli a tábláztaban.
(#) vladcepes válasza b10up hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Meg van a DDNS fül itt három fül létezik
DDNS kliens engedélyezése
Szerver
Állomásnév
Nem találok olyan opciót ahol frissítési időt tudnék állítani.
(#) b10up válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Sajnos azt nézem, a default asusos ddns-nél nem lehet megadni. Az van, hogy valószínűleg nagyon ritkán frissít, és mivel tippre nem PPPoE-s a neted, így nem is veszi észre azonnal, hogy csere történt. Megoldás vagy a router piszkálása, vagy pedig egy mögöttes eszköz ddns-ezzen sűrűbben.

Skori: Nálam a bevált megoldás az lett, hogy egy VPS-t bérelek, aminek fix v4+v6 címe van, mindenki arra logol be VPN-en, így nem érdekes, ha bárkit benatolnak, és dinamikus routinggal bárhova oda tudok találni. Telefonról és gépről is ide érkezek meg. Mikrotik CHR elég jól tud teszi a dolgát és egy fél pizzát nem kapok már azért a pénzért, amibe ez havonta kerül. Nyilván ez nem mindenkinek opció, csak akkor, ha sok eszközt kell kezelni több helyen
(#) vladcepes válasza b10up hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Köszönöm a részletes választ!
" Megoldás vagy a router piszkálása" - mit lehet benne piszkálni?
Vagy másik megoldás, egyenlőre így újra indítom mikor xarakodik ,aztán majd ha sor kerül előbb utóbb egy újra, akkor milyen fajtát vegyek amelyik ezt a DDNS frissítési időt tudja. ?
(#) Doky586 válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Még mindig nem derült ki hogy:
- csak kaptál másik ip-t amit nem követett le a ddns, vagy
- a router teljesen normális okból blokkolja a betörési kísérleteket?
- egyáltalán miért akarsz a router config felületéhez wan oldalról hozzáférni? Ez a legnagyobb biztonsági rés. Inkább ne tedd.
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Én erre az esetre bevezetem a kapcsoló órát. Naponta éjszakánként némi áramszünet. Azt ha valamit a fejébe vesz, reggelre elfelejti. ( azóta lecserélte a szolgáltató, így már nem kell vele foglalkozni.)
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Nálam ez sajnos például nem járható, mert a kábelmodem/router és settopbox csak valami speciális sorrendben bekapcsolva hajlandó magához térni (azaz STB IP címet elfogadni), úgyhogy marad a TV és a STB készenlétben, és zabálja az áramot. Pedig ott van nekik a túlfeszvédős kapcsolós elosztó. Áramszünet esetén negyedórás létrázós mutatvány életre lehelni...
(#) lalca válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Rakj rá padavan firmware-t. Én arra raktam egy scriptet, ami elküldi emailben az aktuális
wan ip-t, ha változik. Persze, ez csak személyes használatra jó, de azon is beállíthatsz DDNS-t.
(#) zeusmaior hozzászólása Márc 6, 2024 /
 
Sziasztok! Lecseréltem a 15 éves routert - tp-Link- egy modernebb Xiaomi AX 3200-as WIFI 6 routerra. Nem vagyok nagy letöltögető, on-line játék zéró stb. A csere fő oka a családi házon belüli gyengülő jelerősség volt. A router elhelyezkedésétől kb. 10 méterre lévő - több téglafal akadály- helységben minimális WIFI jelerősség - gyakran átvált pl. a telefon mobilnetre- . Szóval az új router beüzemelése után a készülék közvetlen közelében a Vodafon csomagom által kb. garantált sebességet mérek - Le 250Mbit/s - ill. Fel 20 Mbit/ s - Azonban a kifogásolt 10 méterre lévő helyiségben a jelerősség szinte semmit nem erősödött Letöltés 15 Mbit/s !!! a feltöltés az viszont nőtt ott produkálja a kb 20 Mbit/ s -t. A ,,gyári,, vodás modem is WiFi-s azt nem tudom kikapcsolni - nincs rajta csak wifi kikapcs- s ez elég közel van az új routerhez ez bekavarhat? Vagy ez ilyen?
(#) Inhouse válasza zeusmaior hozzászólására (») Márc 6, 2024 / 3
 
Ha a régi 2,4GHz-es volt, akkor az a rossz hír, hogy az jobban "terjed" házon belül mint az újak 5GHz-es jele. A megoldás nem az egy pontban levő egyetlen eszköz erősebbre/drágábbra/újabbra cseréje, hanem egy..több további eszköz elhelyezése az épület felépítésének és az igényeknek megfelelően.
(#) vargham válasza zeusmaior hozzászólására (») Márc 6, 2024 / 2
 
Vezetékezd be a lakást UTP kábellel, és tegyél WiFi AP-t több helyre.
A vezetéknélküli jelerősítők nekem nem váltak be.
(#) zeusmaior válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 6, 2024 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   63 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem