Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 31
(#) zolika60 válasza Gaborke hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
Túl nagy a huzat, vagy kicsi a gyújtóláng.
(#) lesliewednesday válasza Gaborke hozzászólására (») Okt 11, 2020 /
 
A ZC18 zárt égésterű. A friss levegőt is kintről kapja és az égéstermék is oda távozik. Ha a láng elalszik a burkolat felrakása után, lehet, hogy egyszerűen nem kap friss levegőt (oxigént) az égéshez vagy az égéstermék nem tud távozni. Ellenőrizd a falon kívüli szerelvényeket, az égéstermék elvezetést és a friss levegő szabad beáramlását! Semmiképpen ne használd kinyitott burkolattal!
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2020
(#) kardosarpad hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket kérném!
Elolvastam a teljes topikot, sajnos nem találtam benne számomra lehetséges megoldást!
A kazán típusa ZC 18.3, mindössze húsz éves , eddig hibátlan, évente a szüksége karbantartások megtörténtek, most kissé megcsúsztam betegség miatt.
Szomorúan tapasztalom, hogy nem működik az égésbiztosítás, az őrláng begyújtásához nem kell nyomva tartani a bal gombot, begyújt nélküle is.
A nagyobb baj, hogy őrláng nélkül is beindul a kazán, s mivel nincs mi meggyújtsa, a fő égőn ömlik a gáz ! A kazán begyújtott lánggal kíválóan működik, a fent leirt hiba nem vehető észre, sajnos!
Így üzemeltetni életveszélyesnek tartom.
A tartalékból azonnal kicseréltem a termoelemet, a biztonsági termosztátot szakadásra ellenőriztem,
tovább lépnék a termo mágnes felé, de hallom a kattanását leálláskor.
Merre induljak ? (nyugdíjas villanyszerelő vagyok)
Tisztelettel várom a segítségeteket!
(#) merlingerin válasza kardosarpad hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia! Gondolom, a szivattyú nem megy állandóan. A vízcsap /gázcsap lehet beragadva. Bontsd le a vízcsapot, akkor kiderül..
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
...még egy kérdés. A termosztát 230v-ot kapcsol? A 8-9 ponton fázist kapcsolok?
(#) kardosarpad válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Köszönet a gyors reagálásodért.
A válaszom: a szivattyú megindul, a gáz is a főégőn, ezt az állapotot nem merem pár másodpercnél tovább hagyni , mert ömlik a gáz, de kis fuvókán ( őrláng) továbbra is jön a gáz alaphelyzetben, , konnektorból a kazán leválasztva természetesen .
Milyen vízcsapra gondolsz, két csap van még, az előremenö és a visszatérő?
Várom válaszod köszönettel.
(#) proli007 válasza fufuka hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Igen, 230V-ot kapcsol a termosztát. Hogy nullát vagy fázist, az attól függ, hogyan helyesen van bedugva vagy bekötve a kazán. (Egyszerű lelkületű jószágokban nincs más feszültség, a gázszelep 230V-os. A régi termosztátnak is arra van szüksége.)
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) merlingerin válasza kardosarpad hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia!

Akkor nem jól értettem... Vagyis akkor az őtláng ha nem ég, a vízáramlásra akkor is kinyitja a főégőt? Ha igen, akkor pedig jó helyen keresgéltél. A thermoelem gázcsap oldalán vélhetően be van szorulva... Ott inkább ne szedd szét. Egyben se a világ vagyona...
(#) merlingerin válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Ja... Vízcsap alatt a membrános elzárószerkezetet értem, a réz, ufó alakút, de így hogy leírtad nekem érthető nen, nem ott a bibi...
(#) kardosarpad válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia!
Igen, nem ég az őrláng és a vízáramlásra nyílik a főégő !! Ez a hiba pontos neve !
Arra gondolsz, amire én, hogy ebben a láncban: -termoelem. stemco, termo mágnes- ne próbáljam meg kicserélni a utolsóként a termo mágnest ?
Nagyon bonyolult feladat, vagy esetleg nem tudom kellően visszatömíteni?

Nézem a mágnes fotóját, nem látszik nehéz ügynek !

Kérlek erősitsd meg a véleményedet !
(#) merlingerin válasza kardosarpad hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szia!

Nem tudom. Nem vagyok gázos emberke Csak a családban levő cirkók rám maradnak. víz, villany, elektronika nem zavar, gázos részt elvből nem bontok, csak egyben.. Eddig ez elég volt mindenre.. Modernekben komplett gázszelep egyben van, ott nincs is lehetőség a szétszedésre. Ebben meg régen egyben kicseréltem az egészet. Nem volt nagy pénz, 25 évig megint jó lesz

Biztos nem bonyolult, mert az egész cirkó szög egyszerű, csak még nem láttam a gázszerelvényt szétszedve. De logikusan más baja nem lehet... Ha szétszeded, fényképezd már le
(#) kardosarpad válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Köszönöm a segítségedet !
(#) vision61 válasza kardosarpad hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Szia!

Megszorult valamiért a termomágnes benyomott állapotban, vagy eltört a szeleptányér rugója, ezért lehet állandóan nyitva az égőtálca felé (is) a gáz.
A termomágneshez adnak tömítőgyűrűt, azzal kell összeszerelni, nem kell semmi más. Ha esetleg cserélnéd, le kell utána ellenőrizni, mivel az már a gáztér. A termoelemet nem szabad erősen meghúzni, mert leszakadhat a vége, itt már nincs kapcsolat a gázrésszel, nem szivároghat.
Más egyebet ne szedj szét a gázarmatúrán, semmi értelme!
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
(#) VIM válasza kardosarpad hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Szia! Én sem vagyok szerelő de amit leírtál az alapján az égésbiztosító hibásodott meg, nem zárja el a gázt elejetett állapotában. Valószínű, hogy a fegyverzete végén lévő tömítés sérült meg vagy az már eldeformálódott és alaphelyzetében nem fekszik fel a szelepülékre, ezért jön a gáz még akkor is amikor azt a kattanást hallani (akkor enged el a termoelem). Ennek az a szépség hibája, hogy az őrlángnak ettől még égnie kellene. A gyújtóégő csövecskéjét ki kellene tisztítani. Ezt lehetőleg alulról felfelé kifújva belőle a koszt, mert fordított esetben a fúvókája eltömődik a ráfújt kosztól. Azért nem ég a megszokott helyen az őrláng, mert nem jut fel oda a gáz, függetlenül attól, hogy a termomágnes nem zár tökéletesen. Bővebben: Link Szerintem ha kicseréled remekül fog működni.
(#) kardosarpad válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Köszönöm a a további segítséget mindenkinek ,de a mai nap megérkezett a termomágnes. Nagy volt az öröm, végre merjünk begyújtani !
Nos, ha falról nincs leszedve a kazán, akkor a hozzáférés kissé nehézkes, de ezzel próbálkoztam, nem készítettem fotót, mert lehetetlen szögből kellett benyúlni, ellőtte azonban levettem elektronikát, szerencsére jó hosszú vezetékei voltak. A termomágneshez kb. 38- as kulcs lett volna jó, de blitz fogóval megindult. Kivettem , hibátlan állapotú volt.
Nagy sóhaj,... mi a túrót csináljak, lett egy 8000 Ft-os alkatrészem, de nekem már felesleges gyűjtögetni a korom miatt (71), sebaj a következő nyugdíj majd kárpótol.

Tükör+ zseblámpa, benéztem a lukba, hatalmas tisztaság, arra gondoltam a szeleptányér alá beült valami durva kosz.
Megint semmi, az utolsó lehetőség a tapintás volt , ez... hozott eredményt !
A középen kiálló csonk a hengeres üreg fenekén magasabb volt mint a szelepfészek, na végre, hát ez támasztja fel, itt a baj.
Lebontottam az elejét, a baloldali nyomógomb alatt egy tömszelence ( a topikban többen is irtak róla ), nos ennek a zárókupakja laza volt.
Egyik kezemmel benyúltam a lukba, a másikkal csavargattam kupakot, és csoda történt, vissza tudta venni a kiugró felesleget.
A topikban irtatok róla, hogy ez a csavar szabályozza a a főláng nagyságát, de arra véletlenül sem gondoltam, hogy egy addig csavarható, mígnem hatalmas működési hibát okoz, ezért próbálkoztam a termomágnesre gyanakodni, mit azt ti is tettétek.
Összeraktam megy , 27 mp után leold a a teljes védelem, ha elfújom a lángot.
Fotók helyett (imádtam műszakit fotózni ,műszaki vezető voltam ), de ma már a szemüveg miatt nem igen gyakorlom, ezért is irtam hosszabb történetet.
Nos hát ennyi volt, tudom másoknak ez lehet unalmas is, de talán tanulni is lehet belőle!
Köszönöm nektek a segítséget, vírus mentes további szép napokat kívánok !
.
(#) merlingerin válasza kardosarpad hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Szia!

Neten vetted? Küld vissza.. 14 napod van rá, ha nincs kibontva..

Ezt nem is tudtam, hogy addig lehet tekerni. Sosem próbáltam De jó tudni.. Megint tanultunk valamit...
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
...ha még kérdezhetek...
A képen látható vezérlés van a kazánon. Jobbra az a kék sarus alkatrész a kazán saját termosztátja?
(#) proli007 válasza fufuka hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Ezt nem igazán jótól kérdezed, mert én csak a papírok alapján ismerem a kazánodat, de láthatólag igen. Én úgy látom ez a kazán leállása után a szivattyú utókeringtetést oldja meg, ha a víz ekkor túlmelegedne.
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Köszönöm! Segítettél! Ezt nem tudtam; hogy csak a szivattyút vezérli.
(#) Gafly válasza fufuka hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Tényleg, szobatermosztát nincsen a rendszerben?
(#) fortnight8 hozzászólása Okt 22, 2020 /
 
Sziasztok! Parapetes ZC18 kazánom van. Az a problémám, hogy folyton levegős lesz a rendszer. Van és működik is az utókeringető és le van véve a láng nagysága akkorára, hogy szinte az őrláng nagyobb nak tűnik. Idén nyáron szerelő cserélte a kazánt, vagy hőcserélőt benne.
Kb.50 fokon kapcsol le a nagyláng. Nem tudom ezek az órák mennyire megbízhatók. Mikor ki van kapcsolva és csak őrláng van, akkor max .50 fokot mutat az óra. Ha fölé menne picit, akkor beindul a szivattyú és lehül.
Köszönettel várom a hozzászólásokat.
(#) Gafly válasza fortnight8 hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Idézet:
„Az a problémám, hogy folyton levegős lesz a rendszer.”

Csobogó hangokat hallat?
Idézet:
„Idén nyáron szerelő cserélte a kazánt, vagy hőcserélőt benne.”

Ha ez kérdés volt, akkor inkább ne nyúljál hozzá.
(#) fortnight8 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Igen, mikor indul a nagy láng, akkor csobogás, kluttyogás, majd pezsgés hallatszik. A hőcserélőt cserélték. De ne lovagoljunk a szavakon, szokták ezt kazántest és hőcserélőként is emlegetni.
(#) VIM válasza fortnight8 hozzászólására (») Okt 23, 2020 / 1
 
Szia! Van a kazántesten egy légtelenítő, olyan mint egy gépkocsi fékrendszerhez tartozó légtelenítője. Erre kell ráhúzni egy vékony pvc csövet, majd meg kell lazítani a csavart, hogy a bennrekedt levegőt a nyomás kiszorítsa. Ha már folyamatosan folyik a víz vagy nem hallható a levegő távozása akkor a csavart meg kell szorítani, csövet eltávolítani és lehet próbálni. A fűtési rendszeredben lenni kell légtelenítőknek amiknek el kellene látni ezt a feladatot de ha hibásak akkor inkább a rendszer lehűlésekor levegőt szívnak be. Ott van még a szivattyún lévő nagy fényes csavar amit ha kitekersz, némi víz jelenléte mellett az ott bennrekedt levegő is eltávolítható, majd a csavart vissza kell tekerni és kész. Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Idézet:
„de ha hibásak akkor inkább a rendszer lehűlésekor levegőt szívnak be”

Ezt nem nagyon értem. Túlnyomáson hogy tud levegőt beszívni bármikor is?
(#) fortnight8 válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Hello,
A kazánhoz legközelebbi radiátoron mindig tudok légteleníteni egy kicsit és ez van a legmagasabb pozícióban a többihez képest. A többinél soha.
Mennyinek kell lennie kb. a fogyasztásnak?
(#) zolika60 válasza zoszka hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Honnan veszed a túlnyomást? Lehet kiegyenlítőtartályos a rendszer, amiben lehűléskor lehet vákuum is.
(#) VIM válasza fortnight8 hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Oda gyűlik össze legkönnyebben a levegő. Ha kiereszted a levegőt azon az egy légtelenítőn akkor a többi (ha van) légtelenítőt zárd el ezzel együtt és figyeld meg, hogy mennyi idő eltelte után jelentkezik ismét a csobogó hang. Nincs sehol sem csepegésre utaló jel a szerelvény kötéseknél? Ha túlságosan nagyra veszed a lángot lehet, hogy azzal csinálsz gőzt a hőcserélőben. A lángmagasságnak 6-8 cm-nek kell lenni és egyenletesen eloszlónak, nem szabad középen csúcsosnak lennie.
(#) fortnight8 válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Nem, nem csepeg sehol. Bocsánat, nem értem pontosan. Zárjam el a többi radiátort? Minden radiátorunkon 1 légtelenítő van. Nincsen központi, valamint ugye a kazántest tetején, illetve a szivattyú csavarján tudok légteleníteni.
A láng nagyságával kísérletezek már nagyon levettem. A gázfogyasztást is figyelem, ami pl. 30perc alatt 0,544 m3 volt, tehát durván 1,2 m3/óra. Ahogy olvastam, a C típusú FÉG-ek fogyasztása 2,8 m3/óra körül van.
Egyébként a rendszer kiegyenlítő tartályos.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2020
Következő: »»   24 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem