Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Kőolaj helyett baktérium?
Kőolaj helyett baktérium?
Beküldte: sprofan, idő: Szept 8, 2011, forrás: http://www.butanol.com/

Nyilván mindannyian tudjuk mi az a Bioetanol, és ezzel nyilvánvalóvá válnak a hátrányai is ennek az anyagnak. 

A bioetanol kifejezés alatt olyan, nagyrészt etil-alkoholból (etanolból) álló üzemanyagot értünk, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek abból a célból, hogy benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyagot kapjanak Otto-motorokhoz..[...] Forrás: Wikipedia

Ezzel idáig semmi probléma nem is lenne, csak hogy vízzel elegyítve egy gyakorlatilag semmire nem használható elegyet képez, szállítása és tárolása is problémás, továbbá nem használható hagyományos motorokban kisebb-nagyobb átalakítások nélkül.

A Tulane egyetem egyik kutatócsoportja felfedezett egy TU103 névre hallgató baktérium törzset mely nagy mennyiségben képes előállítani igen jó hatékonysággal oxigén gazdag környezetben is butanolt. Ebből az anyagból sokkal több energiát nyerhetünk ki mint a hagyományos gázolajból(illetve bioetanolból) továbbá kevésbé korrozív anyag. Ez a baktérium törzs képes gyakorlatilag bármilyen cellulóz tartalmú növényi részből üzemanyagot előállítani, ide tartozik az a papír is ami manapság egyszerűen csak a kukában köt ki (pedig üzemanyag is lehetne belőle -  Amerikában évente 323 millió tonnányi cellulóz tartalmú anyagot dobnak ki), fakéreg, prérifű, kukoricacsuhé, cukorcirok, és természetesen a gabonafélék. Pozitívumok közé tartozik még hogy tulajdonságait tekintve annyira hasonlít a gázolajra (némelyikben még jobb is), hogy a dízel üzemű autókban semmiféle átalakításra nincs szükség a használatához, továbbá oxigén gazdag környezetben való előállíthatósága a szállítás és az előállítást is megkönnyíti. 




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: kirally, Idő: Dec 11, 2011
aaz szép lesz! :D
 
Írta: neocska, Idő: Dec 11, 2011
huhh milessz ha elszabadul a baci s mindent ami celuloz átalakit?? amugy jolenne ha már a benzin/dizel ára lemenne
 
Írta: lorylaci, Idő: Dec 12, 2011
Sajnos egy nagy probléma van ezzel is:
„A megújuló alapanyagok energia és szén-tartalmú anyagok termelésére való felhasználása ne legyen versenyben az élelmiszer alapanyagok termelésével.”
Márpedig a hulladék nem elég az üzemanyag termelésére, így hasonlóan ezt is mezőgazdasági termékekből készítenék az etanolhoz.

Tulajdonságaiban azonban sokkal jobb az etanolnál, kevésbé problémás.
 
Írta: vegyészmérnök, Idő: Dec 12, 2011
Ez igen fejlett és intelligens baktérium, ha hallgat a nevére... :D
 
Írta: punkkazy, Idő: Dec 16, 2011
A cikk szerint a baktérium csak cellulózt alakít át, tehát a növényi magvak nem a legjobb forrás cellulózhoz, mivel a magvakban általában olajból és más, nem cellulóz cukorból állnak. Persze minden növényi sejtfal cellulózból épül fel.
Az azonban teljesen jó, hogy pl. a búzatermesztés során keletkező szalmát, felénk sokan felégetik, mert nincs rá szükségük. Ehelyett pedig előállíthatunk belőle üzemanyagot, sőt bármilyen gyomnövényt fel lehetne használni erre a célra, márpedig a gyomnövények olyan helyen is megnőnek, ahol semmi esély nincs arra, hogy élelmiszer ipari alapanyagot állítsanak elő.
Egyébként pedig a Föld egyes részein nem azért van éhezés, mert nem lenne hol megtermelni, hanem azért mert nem adnak azok, akiknek van. Ha azért fizetnek egy földművesnek, hogy ültesse be földterületét fákkal, vagy ne termeljen rajta semmit, és közben sajnálkozunk, hogy néhány ember éhezik, akkor azt hiszem nincs miről vitatkozni.
Visszatérve: kíváncsian várom a fejleményeket, hogy mi fog ebből a dologból realizálódni :).
 
Írta: MTS, Idő: Dec 18, 2011
most is lehet kapni.. kb fele annyiért mint a gázolajat: http://www.alibaba.com/product-gs/503299240/N_Butanol_99_5_.html
 
Írta: Midis64, Idő: Jan 25, 2012
Az etanol beindulásakor ,az is olcsó volt a benzinhez képest.Most pedig a 420Ft-os benzin mellé már -90Ft-tal lassan felzárkózott.Ráadásul a minősége óriási mértékben romlott (értem ez alatt azt,hogy már többe kerül etanollal közlekedni!).Én is használtam kb.1,5 évig,de már ha utánam dobnák sem kell! Ide is, mint sok minden másba beette magát a politika.
Ez a butanol is --ha majd a "nagyok" engedik-- az elején majd olcsó lesz,utána meg csillagoség. /Vagy nem is tudunk majd róla ... a kettőt keverik/
Rengeteg, olcsó, energia előállítási lehetőséget ismerünk már,mégsem használjuk őket,vagyha igen ... megkapjuk jó borsos áron!!!
 
Írta: Qeeman, Idő: Jan 25, 2012
Jó nak találom,hogy ptóbálkozunk baktériumok által üzemanyagot előálítani.De csak azt is elkell égetni,és szennyezi a környezetet.A hidrogéncellás elektromos meghajtást tartom,a legjobbnak,mert szerintem azé a jövő.
 
Írta: kehu, Idő: Feb 10, 2012
A növényekből előállított energia megújuló energia forrásnak számít és gyakorlatilag nem szennyezi a környezetet mivel az a CO2 jut vissza a környezetbe amit növekedése során megkötött a növény.
Hasznos, szép és jó, de az én véleményem is az, hogy vagy elsüllyed a dolog vagy ezt is jól megadóztatják ezzel teljesen fölöslegessé téve azt.
 
Írta: Anonimrus, Idő: Ápr 21, 2012
Semmi baj a bioetanollal, kivéve, hogy megemelték az adóját. kb25%-kal eszik többet egy autó, az pedig hülyeség, hogy hagyományos autó nem mehet vele. Átalakító elektronika nélkül 50-50% arányban nyugodtan használható injektoros benzines autóban. Nekem van átalakítóm, így tisztán használom. Ha nem nyomom tövig a gázt, 7,8l/100 km (benzinnel 6,4l) rövid utakon használom. Suzuki 1.3 2006-os. Benzin 456Ft körül, etanolt múlt héten 349Ft-ért tankoltam Nagyvenyimen.
 
Írta: Dzót, Idő: Ápr 24, 2012
De legalább jó tudni hogyha elfogy a földben lévő üzemanyag a mostani technológiákat nem kell eldobni.
 
Írta: JosephAlfaman, Idő: Jún 1, 2012
Arra azért kíváncsi lennék, milyen hatással van a motorra... Én is használtam bio-etanolt még !karburátoros! autóban is, kis utánállítással, természetesen nem tisztán, és tény hogy tisztítja a motort, jót tesz a szelepeknek, DE! szépen előjönnek a hátrányai is, szereti feloldani a Simmeringeket, gumitömlőket... és a végén amennyivel olcsóbb, illetve volt az E85, azt szépen rákölthettem a motor felújítására, és szerintem nem ez a legjobb ösztönzés, hogy igazán karban tartsuk a motort. :)
Én igazából nem is tudom miért kell ez az átalakító kütyü... egy injektoros autónál az üzemanyagvezérlő elektronika látja, hogy kevesebb az oktánszáma az etanolnak, ezt a Co adatokból látja, ill hőfok, vákum stb. értékeiből és ezért többet fecskendez be belőle, nyilván ezért többet is eszik. Ja és ezt egy 90-es véjáratú Bosch-jetronic rendszer is tudja ;), viszont már ezért is többet eszik és akkor ne is beszéljünk, hogy 3000-es fordulat alatt a motor erőtlenebb, de felette erősebb. Tehát mindenképpen többet eszik belőle, mint benzinből és már ez miatt sem olcsóbb szerintem. De erre a Butanolra nagyon kíváncsi leszek.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem