Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Ma lenne 78 éves Robert Moog, a szintetizátorok atyja
Ma lenne 78 éves Robert Moog, a szintetizátorok atyja
Beküldte: Action2K, idő: Máj 23, 2012, forrás: Wikipédia

Az első, nagy tömegek számára is elérhető szintetizátor létrehozásához vezető első lépést 1961-ben Robert Moog tette meg, amikor is egy egészen eredeti elektronikus hangszer, az orosz Léon Theremin által 1919-ben megalkotott Teremin sorozatgyártásába kezdett. Ez tranzisztoros formánsszintézist alkalmazott Harald Bode német mérnök ötlete és közreműködése alapján. Az "Electronics World" magazin 1961. januári számában történt bemutatás után Robert Moog három év alatt közel 1000 Teremin kitet adott el (a felhasználó maga rakhatta össze belőle saját Tereminjét), ez alapozta meg későbbi fejlesztéseit. Egy hordozható gitárerősítő megalkotása után figyelme a szintetizátorok felé fordult. 1963 telén egy új hangkeltésre alkalmas áramkör terveit fektette le, majd az 1964. szeptemberi "Audio Engineering Society Convention" kiállításon már be is mutatta azt. Nem sokkal ezután belekezdett a szintetizátorok gyártásába, melyet Herbert A. Deutsch és Walter (később Wendy) Carlos zeneszerzők segítettek. Populáris zenére a Beatles együttes számára készült egy példány, majd Mick Jagger 1967-ben rendelt meg egy nagy moduláris rendszert (ezt a rendszert egyetlen filmzene készítésénél használta, majd később eladta a német kísérleti elektronikus zenét készítő Tangerine Dream zenekarnak). Az átütő sikert Carlos "Switched on Bach" c. elektronikus zenei albuma hozta meg, melyben Bach szerzeményeit dolgozta fel elektronikus formában.

Az 1970-es években a nagy rendszerek helyett viszont egyre inkább szempont lett a hordozhatóság, így megszületett a minimoog, mely előre definiált beállításokat tartalmazott.

A szintetizátor rendszeresebb használata könnyűzenei együttesek által csak a hetvenes évek legvégére lett jellemző. E mellett filmzenészek is előszeretettel használták/használják.

A magyar könnyűzenében az Omega együttes használt először szintetizátort. A szintetizátorok vezérlésének magyar úttörői voltak még a szegedi származású Szalay testvérek, MUZIX 81 nevű rendszerükkel.

Bővebben a Wikipédián olvashatsz róla: Szintetizátor




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: mgy, Idő: Jún 7, 2012
Csak a pontosítás kedvéért, szerintem a Szalay testvérek debreceniek voltak.
 
Írta: SzervízMacska, Idő: Júl 7, 2012
Szia Laci! Te írtad a wikin is a vonatkozó részt? Csak azért kérdezem, mert a Szeged/Debrecen eltérés kivételével hangra egyezik a kettő. Jó lenne akkor ott a források között a hobbielektronikát is megnevezni, reklámnak sem utolsó. Ha meg véletlenül más írta, akkor itt kellett volna forrásként megjelölni, hogy a két tojás ne hasonlítson kísértetiesen exdoktorunk kisdoktorijára...
 
Írta: SzervízMacska, Idő: Júl 7, 2012
Már tépem is a hajam, és ruhámat szaggatom előbbi hozzászólásom miatt. Most vettem észre, hogy a fejlécben forrásként van a Wikipedia jelölve... :hide:
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem