Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Forradalom a miniPC-k terén
Forradalom a miniPC-k terén
Beküldte: WooHoo, idő: Jún 27, 2012, forrás: VIA.com, raspberrypi.org, wikipedia.org

Már régóta foglalkoztatott, hogy ha már gyártanak okostelefonokat ennyire olcsón - amelyek nagyteljesítményű processzorokkal vannak szerelve - , akkor miért nem gyártanak ugyanerre a technikára alapozva kisfogyasztású PC-ket, sokféle csatlakozási felülettel, amelyet arra használna az ember, amire akar?

Nos, az év első felében robbant be a piacra a Raspberry Pi, az első fecske, amely az igazán olcsó single board computereket illeti. A koncepció lényege, hogy egyetlen, bankkártya méretű panelre integráltak egy komplett számítógépet - csak tápfeszültséget kell rákötni  - , felismervén, hogy a piacon lenne kereslet ilyen termékre. Nnem is tévedtek, az első 10 000 legyártott példányt percek alatt elkapkodták. Ez - mondhatni - lavinát indított be, hiszen azóta sorra bukkannak fel a konkurens termékek, még a VIA is felkapta a fejét.

De mire is jó ez? - kérdezheti egy átlagos felhasználó. Nos, a lehetőségek jóformán végtelenek, mivel teljesítményük alkalmassá teszi őket akár HD médiatartalom megjelenítésére is. Mozgó alkatrészeket viszont nem tartalmaznak, így zajtalanok - hacsak ki nem egészítjük külső HDD-vel. ARM processzorokkal vannak ellátva (mint a tabletekben), integrálva memóriával, és háttértárnak esetleg flash. Perifériák tekintetében is színes a felhozatal, USB portok, HDMI csatlakozó, audio kimenet, kártyaolvasó, ethernet aljzat, és az egyedi igényeket kielégítendő, tartalmaznak programozható ki/bemeneteket, mint például a GPIO. Fogyasztásuk csupán 3-4W, egy asztali PC 60-70W (üresjárati!) fogyasztásához képest.

Ez szép és jó, de ki fogja ezt programozni? - merül fel a kérdés, és most jön a tortán a hab: mivel nagyteljesítményű processzorokat, és elegendő RAM-ot tartalmaznak, így egy operációs rendszert gond nélkül futtatnak, vagyis Linux, illetve Android operációs rendszerekkel ugyanúgy használhatóak, mint egy asztali gép, hiszen az USB portokra vígan köthetünk billentyűzetet, illetve egeret. Tehát, ha valaki jártas a C-ben, Pythonban, Basic-ben, akkor egyszerűen belevághat, mivel bármilyen, fejlett programozási környezetet feltelepíthet magának.

Maximálisan alkalmasak vezérlésre és adatgyűjtésre kis fogyasztásuk, és kis méretük folytán. Ha valaki tud programozni valamely nyelven, bármilyen ötletét megvalósíthatja. A Málnás Pitét (RasPi) kifejezetten úgy is reklámozzák, hogy gyerekeknek szánt eszköz programozás tanulásához.  
Asztali alkalmazások: lehet belőlük HTPC-t varázsolni, torrent klienssel felvértezve rábízhatjuk a letöltést, nem kell a nagy PC-t üzemeltetni naphosszat, de ne hagyjuk ki, hogy természetesen internet-böngészésre sem utolsó. 




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: janikukac, Idő: Jún 26, 2012
Én is ezt keresem már mint az őrült egy ideje, de Magyarországon 1 év után sem forgalmazzák. Valami ötlet a beszerzésre???
 
Írta: idlob, Idő: Jún 26, 2012
Rs-componets és Farnell egyaránt szállít Mo.-ra. Nekik mondjuk kell adószám, és mindkét helyen várólistás.
FDH Kft.-nél talán könnyebb magánszemélyként rendelni, de nincs velük személyes tapasztalatom.
Végül, de nem utolsó sorban e-bayen is van jópár darab.
 
Írta: ptesza, Idő: Jún 27, 2012
Van csak 200$
 
Írta: Szebence, Idő: Jún 27, 2012
Farnellnél lett volna lehetőség vásárolni, csak dombornyomott kártyával kellett volna fizetni.
 
Írta: janikukac, Idő: Jún 27, 2012
Ezt a két szállítót én is ismerem, meg azzal is tisztában vagyok sajnos, hogy várni kell hónapokig, épp ez a gond...
 
Írta: compaqamplifier, Idő: Jún 28, 2012
Android is egy Linux kernelen van, Linux disztrót irj ne Androidon vagy Linuxon, mert a Linux egyébként egy Kernel.
 
Írta: Joco, Idő: Jún 29, 2012
Én a farnell-t javaslom. Igen, valóban kell várni 3 hónapot, de megérkezik a kicsike.

A cikk nagyjából szépen leírja a Pi küldetését és lehetőségeit. Sajnos gyakorlati szempontból nem ilyen rózsás a helyzet. Esetleg írhatok erről többet, ha valakit érdekel. Röviden, ami nekem nem tetszik:
- dög lassú, nem képes a debian normális futtatására. túl sok komponens van a kernelben.
- Az X használhatatlan
- Web böngésző használhatatlan
- A gyártó nem ad infót a hardverről, a legjobb dokumentáció a c header fájl. Ez azért szomorú.
- Még kiforratlan, félkész dolog az egész, legalábbis szoftver oldalról mindenképp
 
Írta: picard666, Idő: Júl 2, 2012
nem kell adószám sem a farnellnek sem az rs componentsnek
árban kb ugyanott vannak, várakozásban is, viszont a postában lényeges különbség van: a farnell brit (és utána ugyebár a magyar) postával küldi, ahol a postaládába minden nélkül belegyűrik, akár befér, akár nem. az rs viszont ugyanannyiért dhllel viszi házhoz, amit alá kell írni, nem nyomják bele a postaládába és jó 1 héttel hamarabb ideér emiatt
aki nem akar várni, annak meg marad az apróhirdetések böngészése itt/ott, jobb-rosszabb áron válnak meg jópáron a gépüktől ilyen-olyan okok miatt
 
Írta: béla, Idő: Júl 3, 2012
"egy asztali PC 60-70W (üresjárati!) fogyasztásához képest"

ez erős túlzás, a core2duo-m 25W körül eszik 1 vinyóval
 
Írta: greenpower, Idő: Júl 7, 2012
Nekem múlt héten jött meg. Tényleg lassú kicsit X alatt. De otthoni LAMP szervernek elmegy, webadminnal csak egy Ethernet kábel és egy USB-s mobil töltő kell tápnak és mehet valahova a fiókba. Adatgyűjtésre szinte tökéletes. Még kell kicsit várni míg elkészül hozzá az Arduino shieldeket kezelni tudó bővítőkártya, azután már szinte bármit lehet vele vezérelni.
 
Írta: Tetye, Idő: Júl 11, 2012
Én májusban rendeltem a farneltől múlthéten kaptam meg.
 
Írta: 256kb, Idő: Júl 18, 2012
Én is ebayről vettem egy hónapja $450-ért! :D nekem megérte. Egyébként csak $35 lenne...
 
Írta: 256kb, Idő: Júl 18, 2012
"Egy asztali PC 60-70W (üresjárati!) fogyasztása": Nekem 2008-as DualXeon-os Mac Pro-m van, üresjáratban 270Watt, ha meg leterhelem 500 :) Na ezért kell raspberryPi torrentezni.
 
Írta: peti22, Idő: Júl 21, 2012
Tiszteletem. Ebay teli van ilyenekkel és nem 200$ hanem ujjak vannak 40 euroert.
www.ebay.de/itm/Raspberry-Pi-Type-B-inkl-Netzteil-und-original-Rechnung-/150856479888?pt=DE_Technik_Computer_Peripheriegeräte_PC_Systeme&hash=item231fbf3490
 
Írta: toreki, Idő: Júl 24, 2012
Farnellnél nem kell adószám. Az angol oldalon rendelve bankkártyával fizetve szállítással együtt 12.205Ft volt. Persze kellett rá várni.
 
Írta: compaqamplifier, Idő: Aug 20, 2012
PC=x86 os ibm számítógéppel kompatibilis számítógép! Szóval az intel mac is pc de ez nem pc...
 
Írta: trudnai, Idő: Aug 21, 2012
Na jo, ha mar itt tartunk, a "PC" az csak es kizarolag az IBM PC-t jelenti, azaz a legelso IBM mikroszamitogepet. A tobbi csak "IBM PC kompatibilis" lehet legjobb megkozelitesben is... Manapsag pedig mar nem az szamit, hogy milyen CPU-val vagy architekturaval rendelkezik az adott eszkoz, hiszen a programok tuttatasat mar virtualis gepek teszik (Android eseteben Dalvik VM, iPhone-nal LLVM, Windows alatt mar ugye lassan tobb a .NET ill. Java VM alapu szoftver mint a native). Szoval egyre kisebb a jelentosege milyen szilikont rakunk a panelre...
 
Írta: compaqamplifier, Idő: Aug 26, 2012
ühm azért ezzel nem értek egyet de mindegy. Linux is fut x86os pc-n... sőtt mac os x tigertöl felfelé nem apple pc-n is fut a mac os...
 
Írta: compaqamplifier, Idő: Aug 26, 2012
Dalvik meg ezek nem olyan mint ortodox linuxon a qt stb?
 
Írta: Reggie, Idő: Aug 29, 2012
15 ezerert mar van ASRock E35LM1. Csak memo es tap kell neki es joval erosebb.
 
Írta: compaqamplifier, Idő: Okt 5, 2012
http://cubieboard.org/ ez sokkal jobb.
 
Írta: david10, Idő: Dec 30, 2012
Sziasztok,én Romániában vettem egyet és a kép fehér-feketében jelenik meg.Mit csináljak hogy színes legyen?
 
Írta: huszfer, Idő: Feb 20, 2013
Már kapható RS komponensnél,azt hiszem
olyan 15000-ezer forint!
 
Írta: david10, Idő: Feb 23, 2013
robofun.ro vagy ebay.com
 
Írta: fordkapcs, Idő: Márc 17, 2013
Ez a cubieboard kapható magyarországon is?
 
Írta: david10, Idő: Ápr 8, 2013
Sziasztok,kaptam egy weboldalt, ahol lehet kapni:
http://malnapc.hu/yis/
 
Írta: Siqlako, Idő: Jan 4, 2014
van egy ilyenem, akit érdekel
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem