Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Akkumulátortöltő kiegészítés kapcsolóüzemű tápegységekhez
Akkumulátortöltő kiegészítés kapcsolóüzemű tápegységekhez
Szerző: hmli, idő: Feb 10, 2013, Olvasva: 43607, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
A cikkben egy egyszerűen megépíthető és hasznos áramkört mutatok be, ami kapcsolóüzemű tápegységek szabályozási körét egészíti ki, így megvalósítva egy automata gyors- és csepptöltőt.

   Sok bombabiztos, hagyományos transzformátoros, izzós áramkorlátozású vagy tirisztoros akkutöltő kipróbálása után jutottam arra az elhatározásra, hogy kell egy kis újítás, kipróbálom a kapcsolóüzemű tápegységek adta lehetőségeket.

   Mivel nem sok tapasztalatom van e téren, így kizártam egy új tápegység kivitelezését. A lent említett áramkör alkalmas átalakított PC tápegységek vagy egyéb más, pl. laptop tápegységek kiegészítésére. Az ihletet a Akkutöltő 12V-os autóakkukhoz és PC táp átalakítása akkutöltőnek témákban tárgyalt cseh eredetű terv adta, amit PDF formában csatoltam ehhez a cikkhez is.

Az áramkör működéséhez elengedhetetlen egy stabilan működő tépegység, így ameddig nem áll rendelkezésre, ne is lépjünk tovább! Próbáljuk ki, hogy az általunk elvárt terhelőáramot tartósan, hiba és túlmelegedés nélkül képes-e biztosítani.

A sok helyen megtalálható ideális ólomakkumulátor töltési karakterisztikától az áramkör az egyszerűsége miatt eltér, de a végeredmény egy jól használható töltő lesz, ami képes megvédeni magát olvadóbiztosító és egyéb hagyományos megoldás nélkül, tisztán elektronikus úton, valalmint a töltőfeszültség csökkentése miatt tetszőleges ideig az akkumulátorra csatlakoztatható.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem