Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Automata zselés akkumulátor töltő
Automata zselés akkumulátor töltő
Szerző: vicsys, idő: Nov 22, 2007, Olvasva: 117363, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 8

Lássuk, mit tud a kis berendezésünk!

  • 6 és 12V-os zselés ólom-akkumulátorokat tölt
  • 2-12 Ah kapacitású akkumulátorok kapcsolhatók rá
  • A töltési fázisokat automatikusan hajtja végre
  • Jelzi az aktuális töltőfeszültséget és töltőáramot, valamint az aktuális töltési fázisokat
  • Kis tömeg, egyszerű felépítés
  • Könnyen kivitelezhető, különleges beállítást nem igényel

Az áramkörünk lelke egy speciális, direkt erre a célra kifejlesztett integrált áramkör, ami nagyban leegyszerűsíti a kapcsolást. Ez nem PIC és nem is kell a program beégetésével bíbelődni. Az IC-n kívül 1-2 alkatrészre van szükség a teljes kapcsoláshoz.

Most következzen 1-2 szó magáról az IC-ről:

- több műveleti erősítő van az IC-ben, amelyek figyelik az akku állapotát, vezérlik a meghajtó tranzisztort és jeleket küldenek a vezérlő logikának. Visszajelzéseket küld a felhasználónak, melyek egyszerűen jeleníthetők meg az előlapon elhelyezett LED-ekkel.

Töltési szakaszok

1. szakasz
Formálás és töltés, a töltési végfeszültségig. A töltési folyamat a lemerült cellák megvizsgálásával és formálásával kezdődik.

2.szakasz
Töltési fázis.

Ha az akkufeszültség eléri az U1 érté­ket, azaz a töltési végfeszültség 95%-át, megkezdődik a 2. töltési fázis. A D pontnál éri el az akku a töltési végfeszültséget (Uoc). A töltés folyamán a SENSE COMP komparátor ellenőrzi az akku feszültségét, és jelzést küld a vezérlő logikának, ha a feszültség meghaladja a 95%-os értéket. Ekkor a VOLTAGE COMP komparátor Uoc-re korlátozza a töltési feszültséget. A töltés folyamán az akku belső ellenállása olyan nagy lesz, hogy az áramkorlátozás már nem működik, a teljes feszültség a cellákra kerül, a D és E pontok között konstans marad. Eközben a töltőáram értéke Imax-ról Ioct-re csökken (az Imax 10%-ára). Az áramváltozást a C/S (Current Sensor) komparátor figyeli, s az Rf ellenálláson eső feszültséget a 25 mV-os referencia feszültséggel hasonlítja össze. Ha a töltőáram loct értékre csökken, akkor az 1. és 8. lábakon keresztül átkapcsol­ja a vezérlő logikát (E pont).

 

3.szakasz
Megtartó-csepptöltés
A megtartó töltés feladata, hogy kom­penzálja a cellák önkisülését. Ez a E és F pont között látható. A STATE LEVEL kimenet (10. láb) nagy ellenállásúvá válva, beállítja a VOLTAGE AMP részére az új UF feszült­séget. A 3. szakaszra való átkapcsolás pillanatában az akku feszültsége maga­sabb, mint az UF feszültség, egy pár pillanatig nincs töltés, de hamarosan, az akku feszültségének csökkenése után beáll az egyensúly. Ha a továbbiakban az akkura egy fogyasztót kap­csolunk, a terhelés következtében az akkufeszültség csökken. Ha ez az érték eléri az U2 szintet, és az akku a töltőn maradt, akkor a töltésvezérlő logika a SENSE COMP-on keresztül ismét az 1. szakaszra kapcsol. Ekkor a töltés A-B szakasza elmarad. Ugyancsak elmarad az A-B szakasz akkor is, ha olyan akkut töltünk, amely nincs mélyen kimerítve. (A mély kimerítésnél a kapocsfeszült­ség kisebb, mint 1.75 V/cella.)


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem