Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Automata zselés akkumulátor töltő
Automata zselés akkumulátor töltő
Szerző: vicsys, idő: Nov 22, 2007, Olvasva: 114417
Lapozás: OK   3 / 8

A teljes kapcsolási rajz:

(a nagyobb méretben történő megjelenítéshez, kattints a képre!)

A kimenet oldalon (akku) elhelyezett ellenállás lánc határozza meg az IC beállítását. Látható, hogy itt 1% tűrésű alkatrészek vannak alkalmazva. Ugyanitt (a kimeneten) található meg az áramméréshez szükséges 0,1Ω-os sönt is. Az ezen eső feszültséget méri a digitális panelműszer 2000mA-os végállásban. Az S3 kapcsolóval lehet átváltani, hogy áramot vagy kimeneti feszültséget szeretnénk-e kijelezni a panelműszerrel. A műszer tápfeszültségét egy harmadik (12V~) szekunder tekercsről állítjuk elő graetz-el, pufferrel és egy 4,7V-os zénerrel megemelt talppontú 5V-os stab IC-vel (+9V).
Az ellenállás osztó felső tagjánál található S1 kapcsoló ("a" oldala) zárja rövidre, vagy iktatja be a 3,65KΩ-os mérőellenállást, attól függően, hogy éppen 6 vagy 12V-os akkut töltünk. A kapcsoló másik áramköre (S1 "b") pedig a transzformátor 2x9V-os felét kapcsolja, hol 9V-ra hol pedig sorosítva a másik 9V-os szekunder tekerccsel (18V~). A transzformátor primer oldala egy 500mA-es üvegcsöves olvadó biztosíték és a hálózati kapcsolón (S1) keresztül van a hálózatra kötve.
Az IC 16-os lába hajtja meg a nagyáramú darlington tranzisztort (TIP147). Ide mindenképpen célszerű ezt a típust alkalmazni, sima teljesítmény tranzisztor nem jó. A tranzisztor csillámmal, szigetelő gyűrűvel van egy P4-es processzor hűtőtönkjére fogatva úgy, hogy felszerelés előtt bőségesen be lett kenve szilikon zsírral a minél jobb hőátadás miatt.
Az IC logikája vezérli a visszajelző ledeket, melyek a készülék előlapján kaptak helyet. A zöld (csepptöltés) ledet egy kisteljesítményű darlington tranzisztor hajtja meg, hogy ne terhelje az IC-t.
Az IC 3,5 és 2,4 kivezetései között helyezkedik el az IC árammérő ellenállás hálózata. Az alap 2,7Ω-os 2W-os ellenállással paralel kapcsoljuk az aktuális akkukapacitásnak megfelelő értékű ellenállást úgy, hogy az eredőjük éppen a kívánt érték legyen. Az ellenállások közötti átkapcsolást egy 6 állású forgókapcsolóval oldottam meg (S2).

Következzen a kivitelezés.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 8
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem