Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Boom-box, avagy a mobil hangoskodás…
Boom-box, avagy a mobil hangoskodás…
Szerző: EcoPityu, idő: Márc 20, 2018, Olvasva: 13952, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 9
Van az az eset, amikor a gyermekkorodból kimarad valami, és felnőttként megvalósítod. Ez pont ilyen.

Az én időmben még simán hordozható rádiós magnónak hívták, ámde a nagy Ámerikában külön kultusza, és messzire visszamenő múltja van ennek a remek szerkezetnek.

Hogy mi is ez?

Egy hordozható, elemekkel, vagy akkumulátorral és hálózati üzemmel táplált, több esetben kétkazettás, később LP-s, és/vagy CD-s rádiósmagnó.

Az amerikai piacot az 1970-es években hódította meg, és részévé vált a hip-hop kultúra fejlődésének. A 80-as évekre teljesen kifejlődött, olyannyira, hogy már TV vevő készüléket is tett bele néhány gyártó.

A magnó mechanika teljesen elektronikus, szervo motor vezérléses lett. Kétutas, nagy érzékenységű, adott esetben levehető hangsugárzókkal szerelt hangdobozokból ömlött a hang. Az analóg kivezérlés-jelzőket felváltották a LED-es, látványosabb fajták, és a hangszínszabályozásért az akár 10 sávos, grafikus EQ is felelhetett.

Mindenkiben él a kép, ahogy a gettó fenegyerekei vállukon hurcolva, full hangerőn nyomatják az aktuális rap-pop slágereket, esetleg megfáradva a földre helyezve, rögtönzött utcabált szerveznek a táncra perdülő járókelőknek…

parade_1985

Forrás: Wikipédia

Én azzal a kifejezéssel, hogy Boom-box, (getto blaster) nemrég, egy netes aukciós oldalon találkoztam, ahol egy egyszerű kompakt kazettát árultak Boom-Box kazettaként, nem is olcsón… Belenéztem a szekrényem mélyén lapuló karton dobozomba, és megállapítást nyert, hogy gazdag vagyok! Nekem régről közel 100 db kompakt kazettám (a normáltól a króm dioxidoson át a metál szalagfajtájúakig) maradt. Valóban, mára a boltok polcairól lekerültek ezek a tároló eszközök (minek is nevezhetném; még adatot is rögzítettünk rajtuk, annó a PC-s korszak legelején a Spectrum, és a Commodore idejében), de nem is csak ezek. Én már CD-DVD lemezeket sem látok sehol. 10 év alatt átgyalogoltunk az optikai meghajtók népszerűségén, és amikor a kisujjam körmének méretében akár 30 DVD-nyi anyagot is eltárolhatunk karcolásra, fényre érzéketlenül, nem is fognak a polcokra visszakerülni.

Ám visszatérve a mi „kis” rádiósmagnónkhoz, én először ezzel a készüléktípussal a bátyám ballagásán találkoztam, mert egy INTERNATIONAL "márkájú" készüléket kapott ajándékba.

alc_international.preview.jpg

Egy ugyanilyen típust, csak szürkében.

Azt nem mondanám rá, hogy egy profi készülék, de akkoriban, még ez is menő volt.

Azok a fiatalok, akik akkor még nem éltek, el sem tudják képzelni azokat az időket, amikor a zene, és az információ még nem volt ingyen (vagy csak egyszerűen illegálisan hozzáfért, azaz lopott…), amikor a tudásért a könyvtárban kellett görnyedni, a zenéért sok-sok zsebpénzt gyűjteni, és sorban állni a hanglemez bolt ajtajában a megjelenés napján.

Ma az információ az Internet által könnyen, azonnal hozzáférhető, a zenék levédhetetlenek, bármikor továbbadhatóak, lemásolhatóak (megoszthatóak).

Akkoriban az volt a "torrent", hogy néhány srác összedobta a zsebpénzét, megvették a kiszemelt albumot kazettán, majd összegyűltek többedmagukkal, az egyik "kétkazettás magnós" havernál, és addig másolták egymásnak (real time-ban) a hanganyagot, míg mindenkinek meg nem lett. E művelet kazettánként (gyorsmásolás funkció nélkül) akár egy órát is igénybe vehetett.

Nos, kétkazettás magnót akkoriban másolni vett az ember. Minél minőségibb volt az eszköz, annál jobb minőségű (dinamika, zajmentesség) lett a felvétel, amit esetleg még tovább lehetett másolni, sokszorosítani.

A bátyám nem tartozott a sokat felkeresettek közé ezzel a magnóval, mely állandó mágneses előtörlő fejének köszönhetően felettébb zajos felvételeket készített, ám jártak nálunk akkori osztálytársai profi kétkazettás magnóval, amelyek jól másoltak. A különbséget zongorázni lehetett. 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 9
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem