Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Boom-box, avagy a mobil hangoskodás…
Boom-box, avagy a mobil hangoskodás…
Szerző: EcoPityu, idő: Márc 20, 2018, Olvasva: 13987, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 9

Ebben az időben a piacon nagyon sokféle jelent meg ezekből, és komolyabb társaikból, akkora túlkínálat volt belőlük, hogy a végén már nem a szolgáltatásokkal (még több sávos EQ, LED-es villogó a hangszórórácsban), hanem a ráírt hangteljesítménnyel próbálták felülmúlni egymást a gyártók. Sokszor a több száz W-nyi PMPO teljesítményt sem szégyellték rábiggyeszteni a készülékekre.

Jókat nevettem még a 12V-nyi góliát elemről működő készülék esetén is a 2x100 W PMPO feliraton, főleg amikor tudtam, hogy 2 db 1 W-os kis hangszóró recseg belül.

Sosem vettem magamnak ilyet, nekem csak BRG magnóim voltak, MK 27-29 (persze mind mono), majd vettem később "alig használt" magnódeck-eket, azóta is megvan néhány. Ám saját, kétkazettás rádiósmagnóm sosem volt.

Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy az azóta eltelt időben kifejlődött, mai, modern technológiákkal lehetne-e egy valóban ilyen teljesítményű, hordozható készüléket létrehozni.

Nagy érzékenységű, és viszonylag nagy teljesítmény leadására képes hangszórókat az autós ipar számára már lassan teljesen a csúcsra fejlesztették.

Az erősítők a „D” osztályú üzemnek (kapcsolóüzem) köszönhetően, szinte hűtőborda nélkül, közel 100%-os hatásfokkal dolgoznak.

A tápegység, amely a nagyobb teljesítményhez szükséges, nagyobb tápfeszültséget szolgáltatja (mert a 12 V-nyi góliát elem nem teszi "vadállattá" a készülékünket!), ugyancsak kapcsoló üzemű, ami 90% feletti hatásfokkal segíti törekvéseinket.

És végül a lelke, a "mag", azaz energiaellátás felelőse, az akkumulátor, ami lehet Ni-MH cella is (villanybringában láttam "D size", azaz góliát elem méretű, 11 Ah kapacitású cellákat a vázba építve), vagy lehet Li-ion cellák tömkelege, avagy savzselés gondozásmentes akku is.

Összsúly szempontjából jó választás lehetne a Li-ion cellák párhuzamos és soros hálózata, viszont ezek töltése, balanszírozása, felügyelete igencsak megnehezíti a felhasználásukat, viszont az akkuk és készülékünk védelme érdekében nem hagyhatjuk ki ezeket az összetevőket. Ezen kívül ezek a cellák a legelterjedtebb, 18650-es méretben sem mondhatók olcsónak.

A Ni-MH cellák töltése is automatikát igényel, és talán még drágábbak, mint a Li-ion akkuk, azontúl, hogy tetemes többlet tömeget képviselnek a Li-ion cellákhoz képest. 

Igen, nem túl könnyű, viszont bírja, sokkal olcsóbb is (1/5-e), és a töltésre sem annyira érzékeny: a savzselés akkumulátor a nyerő!

A szünetmentes tápegységeknek és elektromos kisjárművek elterjedésének köszönhetően igen nagy választékban kaphatóak, jó kWh/HUF áron.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 9
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem