Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Digitális óra CMOS áramkörökkel
Digitális óra CMOS áramkörökkel
Szerző: SKY, idő: Máj 8, 2012, Olvasva: 20934, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 6
Előző írásomban bemutattam egy TTL áramkörökkel felépített órát, hát kíváncsi voltam milyen előnyei vannak ha ezúttal CMOS elemekkel valósítjuk meg.

Mivel a TTL órámnak több hátránya is volt, mint például a stabilizátor nagyobb mértékű melegedése, valamint nem volt hozzá megfelelő dugasztápom a kényes feszültségérték miatt, ezért valami olyasmit szerettem volna, amivel ezek a hátrányok kiküszöbölhetőek.

A CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) áramköröknek nagy előnye a TTL (Transistor-Transistor Logic) technológiával szemben, hogy rendkívül kicsi a fogyasztásuk. Működtetésükhöz gyakorlatilag csak feszültség kell. Az egyetlen hátrányuk, hogy érzékenyebbek a magasabb feszültségekre, az elektrosztatikus feltöltődés könnyen károsíthatja őket.

Így készítettem a másik óra mintájára egyet, ami csak CMOS IC-ket tartalmaz, és modernebb hétszegmenses kijelzőket, amik főleg sötétben rendkívül jól néznek ki.

Az órának adhatunk AC vagy DC tápfeszültséget is, DC esetén ez akár 6 és 18V között változhat.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem