Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Egy asztali lámpa LED-esítése
Egy asztali lámpa LED-esítése
Szerző: konkav, idő: Márc 20, 2016, Olvasva: 9925, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 6
Egy működésképtelen halogén asztali lámpa javítási kísérlete, majd átalakítása LED-esre.

A lámpa eredetileg azért érkezett hozzám, hogy megpróbáljam megjavítani. A kiégett izzót kicserélték már, de ettől függetlenül nem működött. Egy 12V/50W halogén izzó volt benne, és bekapcsolás után "se kép, se hang". Szétszedtem, majd a kimenő trafó egyik oldalán sem sikerült értékelhető feszültséget mérnem. Áramtalanítás után elkezdtem kimérni a félvezetőket (diódák egyik lába, tranzisztorok teljesen kiforrasztva), és jól meg is lepődtem, hogy majd' mindegyik rövidzárat jelzett. Összeírtam őket, meg az elkókat, és a kiégett biztosítékot, vásároltam belőlük, kicseréltem, és működött. Nagyon jó, megveregettem a saját vállam, majd egy rövid tesztelés után vissza is adtam. Pár nap múlva újra elromlott.

Szétszedve ugyan arra jutottam, a félvezetők mind átütve. A további javítástól eltekintettem, viszont egy LED-es lámpa építése fent volt a listámon, így a két projektet összevontam, legyen hát LEDesítés. Mivel nem pénzért csinálom, így a költségek nem számítottak Az átalakítást úgy terveztem, hogy a lámpa fényereje egy kapcsolós potméterrel állítható legyen, mint az az eredeti lámpánál is volt. A teljes tápegységet is a talpazatba terveztem beépíteni, de a megfelelő (normál) trafó megvásárlása után kiderült, fél centi miatt nem fér el. Toroid befért volna, de az meg olyan árban volt, hogy rájöttem, azért van az a határ, amikor az ár igenis számít. Elő a dobozzal, ahol a különféle külső tápok vannak, találtam is egy megfelelő, 19 V-ost, és így kerekedett ki, hogy milyen lesz majd a végén a lámpa.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem