Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Egyszerű akkumulátor töltő
Egyszerű akkumulátor töltő
Szerző: Georgee, idő: Feb 5, 2010, Olvasva: 77470, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Akkumulátor töltő és kisütő modell akksikhoz. (NiCD NiMH) Állítható feszültség, és áram

     Miért is írtam ezt a cikket? Elsősorban azért, mert nekem a gyári töltő leégett, kiesett belőle a trafó és az akksit is elvitte magával. Se akksim, se töltőm. Irány a boltba új akksit venni, egy problémával kevesebb. De töltőm még mindig nincs. Elkezdtem gondolkozni, ha már töltőt építek nem árt hozzá egy kisütő is, de hogy elkerüljem a mélykisülést, automatikusan ki is kapcsoljon. A másik ok, ha már építem akkor legyen olcsó és megbízható. De a töltő elektronika pont kéz alatt volt (később említést teszek róla)  

Akkor ugorjunk is a mélyvízbe, lássuk az előzményeket: 

 

Az ellenállás értékét ne kérdezzétek, mert annyira megsült, hogy a színeket se láttam rajta. A kiszámolásával meg nem foglalkoztam.

       Íme a gyári töltő kapcsolási rajza. A képen is jól látni, hogy alig található benne alkatrész, egyszerű olcsó, de megbízhatatlan. Először - amivel töltöttem az akksikat - (alig használt 2900mAh-s) furcsa módon 250mA-el kezdett el tölteni, majd felszaladt egészen 500mA-ig. Kicsit furcsa is volt, a töltés folyamata alatt erősen ingadozott az áram, de gondoltam, csak nem lesz baja. De az ördög nem alszik.

Elkezdtem olvasgatni az akkumulátorokról, és kiderült, hogy stabil árammal kell tölteni. (saját töltőmről később) 

A kisütő, ez is egyszerűnek látszik mégis képesek elkérni több ezer forintot érte.

 

A működés egyszerű, gondolom nem kell kitérnem rá. Egyetlen egy probléma van, Ha az akkupakk feszültsége 6,3V alá esik, akkor a LED kialszik, jelezve, hogy a töltés befejeződött. Ez idáig szép és jó, de az akkumulátorunk még mindig rá van kapcsolva az ellenállásra. Tehát, ha nem vagy a kisütő közelében, akkor az akku valószínüleg átmegy mélykisülésbe.

Ezt is módosítottam, hogy automatikusan lekapcsolja a pakkot az ellenállásról, ha kisült az akksink. Így már nyugodtan lehet rohangálni akár merre, a szerkezet végzi a dolgát. 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem