Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » ESD védelem
ESD védelem
Szerző: Georgee, idő: Márc 20, 2010, Olvasva: 53277, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 3

   

Általánosságban:

   Szerintem sokan hallották már, hogy nem szabad pl.: a processzor lábait fogdosni, mert elromlik. Szerintem van aki nem tudja hogy miért, csak azt hogy nem szabad.

   De miért nem? Nem azért mert azt a kis lábat elgörbíted, bár az is benne van a pakliban. De még mielőtt belevágok a közepébe! Gondolom sokan szerelnek otthon számítógépet, aztán előfordul az, hogy a beszerelt alkatrész nem működik esetleg látens (lappangó) hibát is tartalmazhat, ami a későbbiekben jelentkezik, ha a hiba megmutatja magát akkor mondja az ember, hogy az ördög nem alszik, ennek semmi köze nincs hozzá, a megoldás egyszerű a kisülés köztem és az adott eszköz között történt meg, csak nem vettem észre, vagy nem foglalkoztam vele, és úgy szereltem be az adott alkatrészt.

   Vagy írhatnám példának azt is, hogy megfogtad egy IC lábát, és utána nem, vagy nem úgy működött, ahogy kellett volna neki. A megoldás a képen látható.


 

    Saját tapasztalatom: 

   Eddig akárhány számítógépes boltban voltam ESD védelmet nem nagyon láttam. Itt fenn áll a veszélye, hogy a gépünk károsodik, jobb esetben a boltban megmutatja magát a hiba, rosszabb esetben vidáman hazamegyünk pár nappal később a gép megadja magát, és mehetünk vissza a boltba reklamálni.

Az ESD-ről :

    ESD (Electrostatic Discharge): elektrosztatikus kisülés, azaz, elektrosztatikus forrásból származó elektromos energia gyors felszabadulása; potenciál különbség kiegyenlítődése. Az elektromos energia, az erre érzékeny elektronikai alkatrészen (ESDS) történő kisülése, gyors levezetése, illetve ezen energia közeli jelenléte esetén, az alkatrészek elveszíthetik működőképességüket, vagy változhat az értékük. Egy alkatrész viszonylagos ESD érzékenysége a felépítéstől és a felhasznált anyagoktól függ. Minél kisebb, és gyorsabb működésű egy alkatrész, érzékenysége annál nagyobb. Lásd mobiltelefon, GPS,  PC stb.
    A  legjobb ESD védelem az, ha a sztatikus feltöltődés megelőzését kombináljuk a sztatikus töltések megfelelő módon történő elvezetésével, ha azok mégis előfordulnak.
      Az integrált áramkörök (IC-k) igen érzékenyek az elektrosztatikus kisülésre. A hirtelen fellépő nagy áramerősség (a vezetősávhoz képest, ami a mikrométer tartományba található) ugyanis vezetékeket, eszközöket tehet tönkre (szemléletesen „kiégetheti” azokat lásd kép). Pusztán egy emberi kéz közelsége (még a tok érintése sem szükséges hozzá) képes létrehozni a kisülést, ugyanis az emberi test könnyen képes több kV-ra feltöltődni. A meghibásodás veszélye különösen jelentős a MOS alapú technológiával készült áramkörök esetén, ugyanis az ezzel a technológiával készített tranzisztorok vezérlő elektródáján, (gate) könnyen gyülemlenek fel töltések, melyek gyors távozása a tranzisztor csatornájába tönkreteheti a gate, és a csatorna között lévő oxidot. Az oxid szerkezetében történő kis változás is (pl. ionizáció) a tranzisztor működésképtelenségét eredményezheti.

ESD okozta sérülés egy IC-n:

Az ESD jelölése a csomagoláson: .
 

Tudtad-e? 

  • Az elektrosztatikus feltöltődés minden technológiában megjelenik?
  • Az elektronikai iparban a selejt jelentős részét az elektrosztatikus kisülés okozza?
  • A PC lelassulását illetve lefagyását az ESD is okozhatja?
  • Az elektrosztatikus feltöltődés gáz- illetve porrobbanás forrása lehet?
  • Az elektrosztatikus károk java része megelőzhető?

A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem