Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Forrasztóállomás digitális hőmérséklet-kijelzéssel
Forrasztóállomás digitális hőmérséklet-kijelzéssel
Szerző: Attila86, idő: Aug 1, 2007, Olvasva: 78400, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
A kapcsolás hasonló a vzoole cikkében szereplőéhez; a legfőbb különbség, hogy ez az áramkör a páka hőmérsékletét kijelzi...

Ha valakinek megtetszett vzoole kapcsolása, de netán digitális hőmérséklet-kijelzőt is szeretne a forrasztóállomásához, annak itt egy alternatíva.

    A forrasztóállomáshoz a pákát a HQ-Video üzletében vettem, ára kb. 2000Ft. Ez egy 24V-os, 48W-os forrasztópáka, beépített hőelemmel. A forrasztóállomás ezt a hőelemet használja a páka hőmérsékletének szabályozására. A pákának egy 5 pólusú DIN csatlakozója van, melynek bekötése a következő:

-   a középső láb nincs használva

-   a két-két szélső lábak közül a kb. 12 Ohm-os a fűtőbetét, a kb. 0 Ohm-os pedig a hőelem.

    A forrasztóállomás NYÁK-ját úgy terveztem meg, hogy megépíthető legyen digitális kijelzésű hőmérővel, vagy anélkül is. Ha hőmérőt is szeretnénk, akkor a forrasztóállomás NYÁK-tervének alkatrészoldali rajzolatát is rá kell vasalnunk a NYÁK-ra; ez esetben természetesen kétoldalas NYÁK-lapra lesz szükség. A forrasztóállomás és a hőmérő terve úgy van megrajzolva, hogy a hőmérő panelja 90°-os szögben (függőlegesen) a forrasztóállomás vízszintes paneljának szélére forrasztható, így csatlakozókra sincs szükség és nem kell két panelt rögzíteni a dobozolásnál.

    Az eredeti kapcsolással ellentétben itt a forrasztóállomás számára szükség volt külön áramforrásra, mivel ha a stabilizátorok az egyenirányított 24V-ról mennének, akkor túl nagy feszültség maradna rajtuk, és emiatt túl nagy teljesítményt kellene eldisszipálniuk, túlmelegednének és (a hőmegfutás-védelem miatt) kis idő múlva lekapcsolnának.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem