Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Hazai labortápok evolúciója
Hazai labortápok evolúciója
Szerző: Imi65, Gafly, proli007, idő: Jún 2, 2022, Olvasva: 9664, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 12
Az 1960-as években elkezdték hazánkban is gyártani az immáron félvezetős kivitelű alacsony feszültségű tápegységeket az új, félvezetős áramkörök táplálásához. Ezek közül sok még ma is az asztalunk központi helyén található, könnyen beszerezhető és javítható. Az EMG, a FOK-Gyem, a HIKI, és a Radelkis tápegységeit jól ismerem, így szeretném ismertetni e készülékek javítása közben szerzett tapasztalataimat.

Az 1960-as években – mikor a félvezetők lassan elkezdtek terjedni – a hazai ipar is igazodott a trendhez, elkezdték gyártani az immáron félvezetős kivitelű alacsony feszültségű tápegységeket az új, félvezetős áramkörök táplálásához. Ezek feszültségigényéhez igazodva 30-40 V érték lett a fő jellemző. Nem jelentett kis kihívást az akkori rendelkezésre álló alapanyagokból stabilan, pontosan működő műszert alkotni, de a lehetőségekhez mérten nemzetközi összehasonlításban is (de a Szocialista Tábor országai között mindenképpen) megfelelő készülékek láttak napvilágot, megmutatva, hogy a hazai Ipar képes saját igényeinket kielégíteni. Az EMG, a FOK-Gyem, a HIKI, és a Radelkis tápegységeit jól ismerem, így szeretném ismertetni e készülékek javítása közben szerzett tapasztalataimat.

 

Külön köszönetet érdemel a képekért:

www.radiomuseum.org

- ts125rider fórumtárs

Odaadó szakmai lektorálásért:

- Proli007

És sokan mások.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 12
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem